aeon flux

ready for the action now, danger boy?

star wars: a sztori a lényeg Zalaba_Ferenc
2013. július 28. 16:10:00

Kategória: film 32 komment

Essenben még jelenleg is zajlik a Star Wars Celebration Europe, melyre a Lucasfilm is nagy erőkkel készült: egyrészt bejelentették, hogy John Williams szerzi majd a VII. rész zenéjét (azaz J.J. Abrams most először rendez olyan játékfilmet, melyhez nem Michael Giacchino írja a talpalávalót), másrészt felfedték a Star Wars Rebels névre hallgató új animációs sorozatuk logóját (szerintem nem szép). Ugyanakkor az eseményen megjelent Kathleen Kennedy is, a Lucasfilm elnöke, akit egy beszélgetés során Warwick Davis (maga Wicket, az ewok) faggatott a készülő filmről, és Kennedy kisasszony csupa jókat mondott (mert volna rosszat).

A producerasszony szerint épp nyakig vannak a sztoriírási szakaszban (szóval a netre korábban kikerült Bad Robot-logós forgatókönyvek valószínűleg nem a VII. részhez tartoznak) J.J. Abramsszel és Lawrence Kasdannal közösen (no de hol van Michael Arndt?), és elmondta, hogy ugyan az ILM-nél fantasztikus szakemberek dolgoznak, akik alig várják, hogy mindenféle csodákat valósítsanak meg a film számára, az effektusok semmit se érnek, ha az elmesélendő sztori és a karakterek nem elég jók. Kennedy tisztában van azzal, hogy popkulturális szempontból milyen kiemelt fontosságú a Star Wars, azaz a VII. részt óriási várakozás előzi meg, ezért nagyon is fontosnak tartja, hogy jó és összetett történeteket meséljenek el, és egyéni karaktereket dolgozzanak ki, különben a nézők hamar belefáradhatnak abba, hogy ugyanazt nézik meg újra meg újra.

Ha vetünk egy pillantást Kathleen Kennedy filmográfiájára, kinek első produceri munkája az E.T. - A földönkívüli volt, vagy ha belegondolunk abba, hogy Michael Arndt (Toy Story 3) és J.J. Abrams (Star Trek) egyaránt képes volt új és friss oldalukról bemutatni jól bejáratott, némileg már el is koptatott figurákat és világokat, bátran remélhetjük azt, hogy a sztori és a karakter ezúttal is fontos lesz. 

Ugyan azt nyíltan nem ismerte be, hogy az előzménytrilógia túlságosan sokban támaszkodott a CGI-effektusokra (és ez rendesen meg is fertőzte azt, teszem hozzá), Kathleen Kennedy kihangsúlyozta, hogy az új résznél a gyakorlati és számítógépes effektusok kéz a kézben járnak majd - díszletek és szereplők megvalósításánál kombinálják majd a pixeleket a bábokkal, és a régi epizódokhoz hasonlóan amit lehet, azt eredeti helyszíneken forgatják majd. Olyan figurákat, olyan díszleteket, olyan droidokat és egyéb nem evilági szereplőket akarnak, akiket meg lehet érinteni, akik ott van, akik valóságosak.

Igen, a beszámoló első fele simán kimerítheti a BS kategóriáját: jó történet, fontos karakterek, bla-bla., ugyanakkor elég erőteljes bizakodásra ad okot az a tény, hogy Kennedy gyakorlatilag az előzményfilmek hibáiról beszélt, illetve arról, hogy ezeket nem kívánják újra elkövetni.

Íme még egy kis beszélgetés Davisszel:

Címkék

star wars john williams jj abrams

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr895429979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.28. 17:11:19

Nagy rajongója vagyok a filmsorozatnak, de azt kell mondjam, ha a történet lesz a lényeg, akkor ez lesz az első...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.28. 18:18:21

Megelőztetek, de én is pont ezt akartam mondani, hogy ez ugyanaz a bullshit, amit még Michael Bay is simán elmond pókerarccal. De én őszintén szólva még ezt a nagy önkritikát sem látom benne.

Ja meg amúgy vigyázzatok, hogy ne írjatok le ilyen hülyeségeket, hogy a sztori meg a karakterek az két különböző dolog, múltkor én is ki lettem oktatva.

Angyalosi Ádám · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.28. 19:33:01

@Wintermoots: Nem egy és ugyanaz, de a sztori magában foglalja a karaktereket is.
Gondolom, Danialves arra a tévhitre utal, mely szerint a sztori és a cselekmény egy dolgot takarnak, miközben utóbbi (a karakterekhez hasonlóan) csak egy kis alkotóeleme az előbbinek.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.28. 19:46:08

@danialves: Bármennyire is elválaszthatatlan a két dolog egymástól (mi több, tovább lehetne szőni, hogy ebben a képletben hol helyezkedik el a dialóg, a narratíva, a vizualitás, stb-stb.), mégis szét kell választani őket, ha az ember nem akar minden egyes alkalommal körmondatokban és lábjegyzetekben magyarázni, amikor filmes alkotóelemekről kezd el beszélni. Szóval fölösleges és teljesen öncélú kötözködésnek tartom, ha valaki ezen szuszog.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.28. 19:49:12

@danialves: Nincs benne önkritika, ugyanis sem Kathleen Kennedy-nek, sem JJ Abramsnak, sem pedig a többi írónak nincs köze az előzményfilmekhez, szóval ez inkább KRITIKA. :) Azt mondják, nem a CGI lesz a lényeg, nem lesz látható műanyagból a környezet, fontosak lesznek a KARAKTEREK ÉS A TÖRTÉNET. :) Persze, balgaság lenne azt állítani, hogy ezek Lucasnak nem voltak fontosak, épp csak nem volt képes őket jól megírni, történetüket pedig normálisan elmesélni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.28. 19:54:46

@Zalaba_Ferenc: De én akkor sem látom, hogy ezekből hogy következik, hogy ő úgy gondolja, hogy ezek a dolgok az előzmény-trilógiában el voltak rontva, és most jobb lesz azoknál.
Az, hogy "nem a CGI lesz a lényeg", éppenséggel lehet egy óriási közhely is a mai filmgyártást elnézve, ebből nálam nem feltétlenül az jön le, hogy ezt azért hangsúlyozza ki, mert az előző 3 filmben ezen volt a hangsúly.
Az utolsó gondolatodat továbbfonva pedig szerintem most pont ugyanannyira megbukhat a karakterek megírásával Arndt is, mint Lucas tette.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.28. 19:56:31

@Zalaba_Ferenc: (Hozzáteszem, tényleg van egy olyan olvasata is a dolgoknak, mint amit mondasz, de szerintem ez most még csak a szokásos marketing-bullshit, amitől én még egy kicsit sem ájulok el és szerintem nem is kell sokkal többet belegondolni)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.28. 19:59:52

@danialves: Most az általánosságokat hagyjuk, mert az a része lehet bullshit, ahogy azt írtam is (hozzáteszem: amg Lucas kezében volt az egész univerzum, addig ilyen nyilatkozatok közel se távol nem voltak), a lényeg az utolsó előtti bekezdésben van: eredeti díszletek, valós helyszínek, kézzelfogható szereplők. EREDETI, VALÓS, KÉZZELFOGHATÓ. Tetszik érteni?

LasDen 2013.07.28. 20:03:36

Én várom, és bizakodó vagyok. Jók az előjelek és a készítők. Persze sokminden elromolhat még, de addig is én várom, mert miért ne tenném. A Baljós Árnyaknál rosszabb nem lehet...

Atkakukac1989 2013.07.28. 20:11:07

A székely bácsi elmegy a moziba, hogy megnézze a Star Wars-t.
A film után kijön, csóválja a fejét és ennyit mond: Áh... Én ezt nem hiszem el...

Valahogy így vagyok ezzel az új trilógia híreivel is, majd ha bemutatják, akkor elhiszem, hogy jól megírták a sztorit és normális karaktereket mutatnak be.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.28. 20:15:18

@Zalaba_Ferenc: Érteni értem, csak ha minden kommentben más szót írsz nagybetűkkel, nehéz kihámozni, mi a lényeg nálad. ;) (Az előzőben még pl. "a KARAKTEREK ÉS A TÖRTÉNET" volt, a posztban az, hogy Kennedy az előzményfilmek hibáiról beszélt stb.)

Egyébként én is örülök, hogy nem a CGI lesz a megoldás mindenre, de az agyam még mindig nem dobtam el ettől az infótól :D Elsősorban, mert úgy gondolom, hogy nem attól lesz jobb, karakterközpontúbb és kevésbé látványorientált egy film, hogy kevesebb CGI van benne. Valamennyire persze belejátszik, de ha szarul írja meg Arndt, akkor nem fog sokat nyomni a latba.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.28. 20:18:09

@danialves: Azt nem azért emeltem ki, de ezt te is tudod. :)

Németh Barna 2013.07.28. 20:34:26

No hát a Hobbitban is eredeti helyszínek meg kézzelfogható izék, aztán mégsem tudtam mai napig végignézni. Pedig hát Jackson, ugye :(

mesterjani 2013.07.28. 22:15:00

@Németh Barna:
Fuss neki még egyszer. :)
Én lassan már csak arra a filmre emlékszem tavalyról élénken. Bár lehet közrejátszik, hogy eddig hétszer láttam.

Wintermoots (törölt) 2013.07.28. 23:56:42

a kész forgatókönyv valszeg olyan lesz, mint az átlagos tömegfilmeké, de végül nagyot kasználnak vele.
amerikában rengeteg forgatókönyvíró-tanfolyam van, meg egyetemi filmszakok, meg könyvek, meg ki tudja mi egyéb.
hol van az eredmény? komolyan, hol?

Macropus Rufus 2013.07.29. 10:20:13

cgi mentes film? és ez pont a starwars lesz?
1-3 egy cgi fos volt. 4-6 nem.
Viszont a 4-6 30 éve készűlt, nem volt cgi...
nem hinném, hogy ebben a filmben minimalizálni fogják a cgi-t. A díszletek felépítése, modellek készítése, mozgatása stb... sokkal bonyolúltabb és kőltségesebb mint a cgi. Ezért nem lesz.
Mint ahhogy lett volna a 4-6ban is, ha akkor rendelkezésre áll olyan technológia mint manapság. De nem állt, ezért a szgép még csak a kameramozgásoknál volt jelent.

☉ ☾ 2013.07.29. 10:37:01

Ti most komolyan úgy gondoljátok, hogy ez egy értelmes gondolatokat közvetítő egyedi film lesz?

Szerintem ez egy ugyan olyan termék lesz mint a márkás farmernadrág, a műanyag pohár vagy a gitárhúr - pénzt kell csinálni belőle. Csak ez a szempont. A befektetők nem kockáztatnak, ma már elképzelhetetlen egy olyan költséges kísérleti alkotás mint pl. az Alien 1.

Ugyan azt kapjátok mint eddig. Vagy azt hiszitek, hogy a megszokott helyett most progresszív alkotást kaptok?

Az már egy másik film lenne, más történettel.

Rive 2013.07.29. 11:04:55

Legenda valszeg nem lesz belőle, de - a fentebbi bullshittől függetlenül - jó film még lehet.

Rossz esetben majd elmegy némi popcorn mellé: még rosszabb esetben meg majd nem nézzük meg.

A projekt jelen állásán se fanyalogni, se örülni nem látok okot...

Jó Mercutio halott 2013.07.29. 11:21:23

Eredeti helyszinen akarnak forgatni? Allat. A jelenlegi urtechnikakkal az utaztatassal lehet kis gond. Mikor lesz a bemutato 19689. augusztusaban?

szekőcei 2013.07.29. 12:18:20

ha elbaszigetelik az egészet sem lehet rosszabb az előzmény-trilógiánál...

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2013.07.29. 13:12:31

Engem onnan kezdve nem érdekel, hogy a kiderült, a régi trilógiából is lesznek benne szereplők.
Szakadjunk már el a szerencsétlen Skywalker családtól, könyörgöm. Huszonötezer csilliárd értelmes létforma él ebben a galaxisban, nem igaz, hogy senkivel nem történik érdekes dolog, csak ezzel a hat emberrel.
Persze értem én, hogy ezek a húzónevek, de egy StarWarsnak nem kellene ilyen olcsó trükkökkel nézőket vadásznia.
Szánalom.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2013.07.29. 13:26:21

Most már jöhetne valami konkrétum is a hetedik résszel kapcsolatban. Mert eddig csak félrebeszélés volt és pletykák.

Attila1234 2013.07.29. 13:37:25

Ez az a film, amitől nem várok semmit, és nem is érdekel igazán. A Disney mostanában készült játékfilmjei mind kritikán aluliak voltak vagy megbuktak. Tron - Legacy, John Carter, Lone Ranger. Már látom előre, hogy kapunk egy tipikusan bárgyú 7. részt, ami után majd megígérik, hogy na de majd a 8. zsír király lesz.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.29. 17:12:53

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Ennek csak annyi szépséghibája van, hogy semmi ilyen nem "derült ki".
@koimbra: Két évvel a premier előtt valami konkrétum? Még a forgatókönyv sincs készen...

Kovács Erzsébet 2013.08.04. 15:49:39

@Wintermoots: Hát éppen ott van az eredménye, amit te többnyire kárhoztatni szoktál, hogy bizonyos fajta narratívákat elképesztően profin tudnak elmesélni. Idehaza meg még mindig csak kósza fecske a jó zsánerfilm, ugye.
Egyébként éppen a Star Wars teremtett iskolát az Ezerarcú hős című mítosz-alapmű bevonásával.

Wintermoots (törölt) 2013.08.04. 17:38:11

@Kovács Erzsébet:

hát most sem értelek pontosan, mit is szoktam én kárhoztatni?:)
nekem konkrétan annyi volt itt a bajom, hogy az utóbbi idők nagy költségvetésű szórakoztató filmjei szerintem elég gyengén vannak megírva, olyan, mint a fkönyv első változatából készítenék el, ahelyett hogy még átírnák és jobban kidolgoznák.
régebben ez kevésbé volt így, akkori viszonyokhoz képest, szerintem legalábbis.

(pesszimistán azt mondom, hogy mire rájönnének hogy kellene jó zsánerfilm is, addigra már úgysem lesz rá pénz, a hajó elment. ha a pénz nem lenne akadály, akkor tényleg kellenének jó magyar zsáner ill. (ostoba kifejezéssel élve) "midcult"-filmek...)

Kovács Erzsébet 2013.08.04. 21:48:57

@Wintermoots: Régebbi idők amerikai nagy költségvetésű szórakoztató filmjeit én is jobbnak, tartalmasabbnak érzem többnyire, a mostaniaknál sokszor elvakítják a döntéshozók szemét a fantasztikusabb technikai lehetőségek. De persze lehet, hogy ez csak hamis nosztalgia.
Szerintem a pénz most sem lenne akadály a magyar filmben, inkább a hagyományok. Azért mondtam, hogy nekünk jót tenne az az amerikai forgatókönyvokítás.

Wintermoots (törölt) 2013.08.04. 22:52:38

@Kovács Erzsébet:

a forgatókönyvokítást illetően egyetértünk. hát hogy a pénz nem lenne akadály...mindegy, én sem látom egészen pontosan. jó lenne, ha igazad lenne.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása