aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: fehér éjszaka [nuit blanche] (2011) Kovács Erzsébet
2012. december 05. 08:48:37

Kategória: film 10 komment

Hatodikán érkezik a budapesti mozikba egy francia thriller, amelyben több az összefonódás és a körbetartozás egy tetszőleges francia város zsarui és maffiózói között, mint a teljes magyar építőiparban. (Pontosítok: másodjára érkezik, mivel az idei Francia Filmtavaszon már láthatta az igényes fesztivállátogató közönség. Viszont aki most elfárad a moziba, az a "thriller" címke ellenére olyan kisrealista izgalmakat élhet át, mint az első Die Hard óta nem sokszor.)

nuit-blanche.jpg

A francia "nuit blanche" kifejezésben és egy sarkvidéki fehér éjszakában az a közös, hogy mindkettőt végigvirrasztja az ember. Vincent (Tomer Sisley), a korrupt közrendőr (aki azért amúgy rendes gyerek) péntek éjszakai hőstettei közül ez még csak a legelső. A film nem cicózik, és rögvest az elejefőcím után megmutatja nekünk azt a balul elsült hajnali, utcai kokainrablást, amelynek következtében a nosecandy és a Le Tarmac diszkó jogos tulajdonosa, a José Marciano nevű maffiózó úgy dönt, hogy a Vincent lassan szétmálló házasságából született kamaszfiú elrablásával téríti jobb észre az apát. És indul a véget érni nem akaró éjszaka a fent említett diszkó labirintusában, ahol lüktető francia electro közepette kergetik egymást Vincent, a tulaj gorillái, a nem kevésbé gorillaszerű török maffiózók, akik szintén a kokainért jöttek, ja, és a rendőrség belső ellenőrzése is. A feszes, 89 perces játékidő végére már mi is levegőért kapkodunk, mint Vincent fia.

A Die Hardot emlegettem volna feljebb? Főszereplő és rendező mindent megtettek azért, hogy az akció éppolyan testközeli legyen, mint valamikor egy véres, izzadt atlétájú, kopaszodó közrendőr kalandjai egy Los Angeles-i vállalati épületben, mikor megformálójának még több haja volt, és mielőtt szupersztár lett volna belőle: Sisley állítólag nem használt kaszkadőrt, a rendező pedig, avval a szándékkal, hogy ne csak kungfubuzik nézzék meg a filmet, nem szokványos módon hétköznapi verekedéseket forgatott le, többek közt egy nagyüzemi konyhán, fazekak, fiókok és felmosófa igénybevételével folyó élethalálharcot is. Igen, sok jelenet kézi kamerás... (Viszont van jó néhány egészen egyedi és ötletes nézet is.)

Azért nem kell megijedni: ez a film nem egyenlő azokkal a cikkekkel, amelyekkel pár éve voltak tele az újságok, amikor kirobbant a maffiával tömegesen üzletelő marseille-i rendőrök botránya. Jó kis adrenalinlöketet ad, és mint egy igazi akciófilm esetében, még egy darabig úgy érezheted utána, hogy te is mindenre képes vagy. Azt mondtam már, hogy van benne még humor is?

nuit-blanche-2.jpg

Címkék

kritika francia thriller action eurocinema 8csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr984947637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McCl@ne 2012.12.05. 08:59:30

Hát... legalább a filmre felhívta ez az írás a figyelmemet :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.05. 09:02:35

A film hétfő esti vetítése "Watch Hard" volt, ugyanis a következők történtek:
- a rendesen összesűrűsödött nagyérdemű 20-25 percet várakozott a terem bejáratánál;
- mikor beengedtek és leültünk a helyünkre, a CC marketingvezetője bejelentette, hogy a film DCP-jével gondok vannak (éljen a celluloid kópia!), ezért a következő vetítés "nem a szokásos Cinema City-minőség" lesz;
- kiderült, hogy ez a nem CC-minőség 4:3-as nem pan-and-scan DVD-megtekintőt takar olvashatatlanul összenyomott és kapkodó angol felirattal;
- a vetítés előtt a marketingvezető jelezte, hogy akik nem tudnak angolul, azok most elmehetnek (és mindenki szeme láttára szégyenkezhetnek nyelvtudatlanságuk okán)
- ezt a nyilvános megkövezést megfejelendő néhány nyugdíjas vendég távozása után kijelentette, hogy "azért örülök, hogy ilyen sokan multikulturálisak vagyunk"; persze viccnek szánta, de ezzel nem szerzett újabb jó pontokat.

Ezek után szépen elfogyasztottuk a popcornunkat, a film első tíz percét látva megállapítottuk, hogy ez ennél többet érdemel, és szépen kisomfordáltunk a teremből is meg a multikultúrából is.

-creeper- 2012.12.05. 09:23:57

Mondhatni egy bunkó - a szó rosszabbik értelmében vett - sznob avagy mit remél a mozis piac, ha ilyen felfuvalkodott nyikhajok kerülnek döntési pozícióba.

Bár kerültetek volna ezen körülményektől távol, de így legalább belekóstoltatok azon technikai körülmények ízébe, melyhez hasonlót a kecskeméti Otthon Mozi kínál... hétszázötven forintos jegyáron. Igaz, ott legalább a dolgozók (50+ jegyárus néni, 50+ biztonsági őr) kivételesen udvariasak és mosolygósok.

-creeper- 2012.12.05. 09:26:59

És most, hogy elolvastam a cikket is, most már nem teszem fel a bennem napok óta érlelődő kérdést, mely szerint hová tűnt az AE tollpárbaj nyertese. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.05. 10:38:32

"az igényes fesztivállátogató közönség" ez irónia volt?!

Mert nem derült ki számomra. :D

Kovács Erzsébet 2012.12.05. 10:50:04

@doggfather: Hát igen. Ez a film szerintem nem csak azoknak való, akik vannak annyira frankofónok, hogy beüljenek egy francia filmfesztiválra.

isvaen 2012.12.05. 12:06:39

"több az összefonódás és a körbetartozás egy tetszőleges francia város zsarui és maffiózói között, mint a teljes magyar építőiparban"

ez mit jelent pontosan/mit értettél ez alatt?

Kovács Erzsébet 2012.12.05. 12:09:49

Khm... most lőjek le minden poént? :-) A lényeg az, hogy mindenki tartozik valakinek.

isvaen 2012.12.05. 12:56:32

:o)
ezt értem, de gondolod, a magyar építőipar nem "tiszta" lapokkal játszik? végül is, állami kézben van. vagyis a gondolatmeneted szerint,... de nem lövöm le a poént :o)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása