aeon flux

ready for the action now, danger boy?

díjszezon 2012: a 47. karlovy vary nemzetközi filmfesztivál színe-java Németh Barna
2012. június 28. 21:34:17

Kategória: Szólj hozzá!

Már csak órák kérdése és kezdetét veszi 47. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál, amely ugyan messzire esik a Cannes-i vagy a Velencei pompától, de a filmínyenceknek úgysem ez az elsődleges szempont. A patinás mustra idén is tartogat néhány különlegességet: mi most a főbb szekciókból és az éjféli borzongatókból válogattunk össze egy csokorra valót.

Már csak órák kérdése és kezdetét veszi 47. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál, amely ugyan messzire esik a Cannes-i vagy a Velencei pompától, de a filmínyenceknek úgysem ez az elsődleges szempont. A patinás mustra idén is tartogat néhány különlegességet: mi most a főbb szekciókból és az éjféli borzongatókból válogattunk össze egy csokorra valót.

The Almost Man (Mer eller mindre mann, r.: Martin Lund) - Norvégia

A többszörös díjnyertes reklámfilmes Lund nagyjátékfilmje tovább növeli a fanyar skandináv humorral előadott, ugyanakkor fontosabb kérdéseket feszegető filmek sorát. Főhőse egy fiatalember, akinek ugyan hamarosan megszületik első gyermeke, mégsem tudja elfogadni a komolyabb felnőtt létet. A film főszerepét Henrik Rafaelsen játssza, aki leginkább a Happy Happy-ből lehet ismerős a magyar közönség számára.

Boy Eating the Bird's Food (To agori troi to fagito tou pouliou, r.: Ektoras Lygizos) - Görögország

Görögök nélkül egyébként sincsen mostanában filmfesztivál, de Ektoras Lygizos rendezői debütje valószínűleg enélkül is a figyelem középpontjában állna témaválasztása miatt. Mindenki tudja, hogy az ország már rég fejest ugrott a csődbe, mindenki olvasta a hajmeresztő cikkeket a kifizetetlen számlák millióiról, az üresen tátongó boltokról és minden más szörnyűségről, ami Damoklész kardjaként lebeg a görögök felett. Most a filmvászonról is visszaköszön ez a helyzet egy fiú szemszögéből, aki elvesztette állását, otthonát és már csak egy valamije maradt: a kanárija.

Hay Road (Estrada de palha, r.: Rodrigo Areias) - Portugália, Finnország

A portugálok és a finnek személyében egy nem éppen hétköznapi társulás vág bele a szépen virágzó neo-western üzletbe, hogy ígéretük szerint egy abszolút tipikus alapszituációt (egy férfi elindul, hogy bosszút álljon testvére gyilkosain és összeszedje a szétvert nyájat) mutassanak be úgy, ahogy eddig még nem láthattuk.

La lapidation de Saint Etienne (r.: Pere Vila i Barceló) - Spanyolország, Franciaország

Cannes-ban meggyőző tarolást végzett Haneke öregségről és szeretetről szóló filmje (Amour), aminek tematikáját tekintve akár párdarabja is lehetne ez a Karlovy Vary-i versenyző. Egy idős férfi éldegél egy kis bérlakásban, ahol már nem szabadna laknia. Elköltözni mégsem hajlandó, hiszen ide köti minden emlék, a felhalmozott tárgyakban él tovább elhunyt felesége és gyermeke.

The Last Step (Peleh akhar, r.: Ali Mosaffa) - Irán

Simin, azaz Leila Hatami visszatér ebben az újfent érdekesnek tűnő iráni filmben, amiben egy frissen megözvegyült nőt alakít. A film a megboldogult férfi és a nő kapcsolatát mutatja be, méghozzá a férfi finoman szólva is szubjektív narrálásával, már a síron túlról.

Polski Film (r.: Marek Najbrt) - Lengyelország

Ne tessék megijedni, a "Lengyel film" nem a szerb testvére, sokkal inkább egy szatíra a lengyel film helyzetéről. Négy barát nekiáll leforgatni egy profi filmet, de ahogy nálunk, náluk sem egyszerű az ártatlan filmesek sorsa.

Shameless (Bez wstydu, r.: Filip Marczewski) - Lengyelország

Egy fiatal fiú érkezik féltestvéréhez, hogy nála töltse a szünidőt, ám hamarosan kiderül, hogy Tadzik nem csak testvéri szeretet érez nővére iránt. Eközben az érzelmileg instabil lány a helyi neonáci banda vezetőjével folytat viszonyt, és képbe kerül egy román bevándorló is. A sikamlós téma ellenére Marczewski nem botrányfilmnek készítette alkotását, sokkal inkább a jelen problémáira kíván reflektálni fiatal hősein keresztül.

Mushrooming (Seenelkaik, r.: Toomas Hussar) - Észtország

Politikus, médiasztárok és médiasztár politikusok - ez már önmagában tragikomédia után kiált, és Hussar pontosan ezt prezentálja nekünk. Főszereplője egy népszerű politikus, akit megzsarol egy sztárújságíró. Ehhez éppen azt a napot választja, amikor politikusunk gombászni indul nejével. Hozzájuk csapódik egy felkapott rocksztár, de a kiszemelt gombászóhelyen túl sok a turista. Így megy a kis csapat egyre mélyebbre az erdőbe... és talán túl mélyre.

Somewhere in Palilula (Undeva la Palilula, r.: Silviu Purcarete) - Románia

A versenyprogramból ugyan kimaradt, de ahogy görög, úgy román film nélkül sem múlhat el filmfesztivál. Ez éppenséggel egy frissen diplomázott gyerekorvosról szól, aki az isten háta mögött fekvő falucskában kap munkát... ahol évek óta nem született egyetlen gyerek sem. És ez a nem túl biztató felütés csak a kezdet szerencsétlen doktor számára.

Eddie - The Sleepwalking Cannibal (r.: Boris Rodriguez) - Dánia, Kanada

Az alkotói válságban szenvedő festőművész inspirációt keres. Így kerül egy kis kanadai falucskába. Ott talál rá Eddie-re, aki, nos, ő a címszereplő...

A Little Bit Zombie (r.: Casey Walker)

Ilyen a jó menyasszony. Amikor vőlegényét megcsípi egy zombikórt terjesztő szúnyog, az asszonyka kiáll a szeretett férfi mellett, és együtt küzdenek a társadalmi előítéletek ellen, hogy bebizonyítsák, a zombi is lehet tisztességes állampolgár.

Címkék

independent filmfesztival eurocinema dijszezon 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr334769638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása