aeon flux

ready for the action now, danger boy?

cannes 2012: a nyertesek Németh Barna
2012. május 27. 19:11:04

Kategória: 13 komment

Rövidesen elkezdődik a Cannes-i Filmfesztivál záróünnepsége, amit idén is élőben közvetítünk. A versenyprogramról és a zsűri összetételéről ITT mindent megtaláltok, aki pedig követte Facebook oldalunkat, az tisztában van a kritikusok által felállított erőviszonyokkal. A több, kisebb-nagyobb csalódás (Cronenberg: Cosmopolis, Daniels: The Paperboy) mellett akadt néhány ütősebb darab. Tippelni persze nehéz, hiszen a zsűri nem egyenlő a kritikusok seregével, de ha egyezik az ízlésük, akkor a Leos Carax, Michael Haneke, Jeff Nichols és Jacques Audiard kvartett között osztják szét a főbb díjakat.

UPDATE: A ceremónia véget ért, nyertesek a tovább mögött.

Rövidesen elkezdődik a Cannes-i Filmfesztivál záróünnepsége, amit idén is élőben közvetítünk. A versenyprogramról és a zsűri összetételéről ITT mindent megtaláltok, aki pedig követte Facebook oldalunkat, az tisztában van a kritikusok által felállított erőviszonyokkal. A több, kisebb-nagyobb csalódás (Cronenberg: Cosmopolis, Daniels: The Paperboy) mellett akadt néhány ütősebb darab. Tippelni persze nehéz, hiszen a zsűri nem egyenlő a kritikusok seregével, de ha egyezik az ízlésük, akkor a Leos Carax, Michael Haneke, Jeff Nichols és Jacques Audiard kvartett között osztják szét a főbb díjakat.

A fesztivál kisebb szekciói és zsűrijei viszont már túl vannak a nehezén. Az Un Certain Regard szekció fődíját a Después de Lucía (r.: Michel Franco) kapta, a zsűri különdíját pedig a Le grand soir (r.: Gustave Kernern és Benoit Delepine) című alkotás. Franco filmje egy új életet kezdő apa-lánya párosról szól, akik nem tudják semmissé tenni múltjukat, míg a francia rendezőpáros alkotása egy különös testvérpár (egyikük tisztességes üzletember, a másik egy kivénhedt punk) újra egymásra találásának történetét meséli el.

A FIPRESCI díjat a Sundance-en fődíjat nyert Beasts of the Southern Wild kapott, a versenyprogramból pedig Szergej Loznyica háborús drámája, a V tumane (In the Fog). Az ökumenikus zsűri díját pedig Thomas Vinterberg versenyben lévő alkotása, a Jagten (The Hunt) nyerte, külön megemlítést pedig a fentebb említett Beasts of the Southern Wild kapott.

És akkor fődíjak (folyamatosan frissítve)

Arany Pálma a legjobb filmnek: Amour (r.: Michael Haneke)
A zsűri nagydíja: Reality (r.: Matteo Garonne)
Legjobb rendező: Carlos Reygadas (Post tenebras Lux)
Legjobb színész: Mads Mikkelsen (Jagten - The Hunt)
Legjobb színésznő: Cristina Flutur és Cosmina Stratan (Dupa dealuri - Beyond the Hills)
Legjobb forgatókönyv: Cristian Mungiu (Dupa dealuri - Beyond the Hills)
A zsűri díja: The Angels' Share (r.: Ken Loach)
Arany Kamera: Beasts of the Southern Wild
Arany Pálma a legjobb rövidfilmnek: Sessiz-be deng (Silence) r.: L. Rezan Yesilbas

Címkék

cannes filmfesztival dij cronenberg mads mikkelsen michael haneke dijszezon eurocinema dijszezon 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr584769510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_180758 2012.05.27. 19:26:36

Beasts of the Southern Wild hülyére nyeri magát. Készüljünk Oscar-idejére is. Idén simán ez lehet a "kis film".

Ismeretlen_180758 2012.05.27. 19:58:11

Hát nem egészen egyezett a zsűri és a kritikusok ízlése:) Mindenesetre Haneke mindig vállalható választás, Mikkelsennek pedig külön örülök. Mungiu meg tovább hasít. Carax mellőzése viszont több mint meglepő. Azt a rohadt nagy hype-ot, ami kialakult körülötte, erre semmi.

tristram 2012.05.27. 20:01:13

Nagy csalódás, bár egyik filmet sem láttam, de az alapján, ami különböző tudósításokból le lehet szűrni: Carax-t durván pofára ejtették.

Ismeretlen_1068 2012.05.27. 20:18:29

A trailer alapján nagy agysújtás lehet ez a Holy Motors, de már csaka hype miatt is megnézném. A Cosmopolist viszont messzire kerüljétek, ha kedves az életetek. :)

Ismeretlen_597217 2012.05.27. 22:05:16

Pedig állítólag a Paperboy sem olyan szar, csak földhözragadtabban bizarr, mint Carax filmje és erre most nem voltak vevők... Amúgy ez Hanekének hanyadik díja is egész pontosan? :)

clive 2012.05.28. 10:56:51

Nagyon örülök Mikkelsen sikerének korosztályának messze az egyik legjobb színésze :) Haneke filmjének hazai megjelenésér-e (leginkább a DVD érdekelne) van esély? Gyűjteném őket de csak 3 jelent meg nálunk :(

Ismeretlen_1068 2012.05.28. 12:52:25

6: A Szuez Filmesek szerint a következő filmeknek már van magyar gazdája: - Amour - Reality - Beyond the Hills - Holy Motors - The Hunt

Ismeretlen_180758 2012.05.28. 14:23:47

7: Lassan tényleg nem lesz ok panaszra, és ez jó:) Most már csak a Mud, a Beasts of the Southern Wild és a Rust and Bone vár gazdára az igazán érdekesek (legalábbis számomra) közül.

Ismeretlen_1068 2012.05.28. 14:40:50

8: No, majd még körbe kérdezek. Meg aztán a bemutatott filmek között van egy-két stúdió/fél-független darab is (Killing Them Softly, ugyebár), meg olyanok is, melyekért most még biztosan vagyonokat kérnek (On the Road), meg hát jövő csütörtökön már itt is van a mozikban a csodálatos Cosmopolis! :)

clive 2012.05.28. 15:24:44

7: Köszi az infót :) " A Szuez Filmesek szerint a következő filmeknek már van magyar gazdája:" - Amour (Ez nagyon érdekel) - Reality (szintén érdekesnek ígérkezik) - Beyond the Hills (ezt nem igazán ismerem) - Holy Motors (ezt se) - The Hunt (ez is nagyon érdekel) Szóval leginkább az Amour és a The Hunt érdekel személy szerint :) Vinterbeg Születésnapját is kiadhatná valaki már végre nálunk, mint a dán (dogma-) filmek egyik legfajsúlyosabb és legjobb alkotását. Ahogy a kritikák lehúzták a Cosmopolist mindenhol, előrevetíti, hogy valszeg tényleg elpuskázta Cronenberg (csakúgy mint az előző filmjét, ami az unalomtól haldoklik), de ettől függetlenül, mint Cronenberg rajongó, tuti megnézem. Valszeg meg is veszem, ha megjelenik, mert eddig minden idehaza kiadott filmje megvan (max nem veszem elő túl sűrűn) :)

Ismeretlen_1068 2012.05.29. 16:22:19

Egyik: A Cirko Film örömmel és büszkén jelenti be, hogy októberben mutatja be a hétvégén Cannes-i Arany Pálmával díjazott Szerelem (Amour) című filmet. Michael Haneke előző filmje, A fehér szalag szintén Arany Pálmát nyert (2009-ben) és azt az alkotást is mi hoztuk el a magyar mozikba. Úgy érezzük, hogy ez is megerősít minket abban a tudatban, hogy a Cirko az igényes filmek elkötelezettje. Cristian Mungiu szintén nyert már Arany Pálmát (2007-ben) 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmjével. Idén a Legjobb Színésznő díját A dombokon túl (Dupa Bealuri) című filmjének a két főszereplője kapta megosztva. Ez a film – akárcsak a 2007-es – is a Cirko gondozásában fog megjelenni és szintén októberre várható.

Ismeretlen_1068 2012.05.29. 16:22:50

Másik: Örömmel tudatjuk, hogy az elmúlt napokban a cannes-i filmfesztiválon a Szuez Film megvásárolta a Reality c. (r.: Matteo Garrone) nagydíjas film magyarországi forgalmazási jogát. Szintén megvásároltuk a díjban nem részesített, de a közönség által annál inkább értékelt Holy Motors-t, Leos Carax filmjét. Rufus Norris filmje, a Broken a Kritikusok hetének szekciójában szerepelt, szintén a Szuez Film forgalmazásában kerülhet a magyar mozikba. Mindhárom filmet 2012 őszén fogjuk bemutatni a budapesti Kino moziban, valamint vidéki művészmozikban.

Ismeretlen_597217 2012.05.29. 21:57:21

óóóóó... nem is tudom mit mondjak... (8,)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása