aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: álmok otthona [dream house] (2011) Takács Máté
2011. október 05. 20:34:38

Kategória: 2 komment

Jim Sheridan mesélt már nekünk álmokról és álmodozókról, ám az Álmok otthonát látva senki e világon nem gondolná, hogy ugyanaz az illető rendezte, mint a varázslatos Amerikábant. Ez a film ugyanis leginkább a Sziki-szökevényre hasonlít.

A vad asszociáció onnét fakad, hogy az említett Leslie Nielsen-agymenésnek a tagline-ja (szlogenje) akár jelen thrilleré is lehetne: "Ez nem egy film...ez az összes film egyben!" És tényleg: tíz évvel ezelőttről, vagy akár a tavalyi mezőnyben is találhatnánk akár több címet is, ami markáns hasonlóságokkal bír az Álmok otthona történéseivel, részleteivel. Aki látott már bármi mást élete során a Thomas, a gőzmozdonyon kívül, annak még negyed óra sem kell a rejtély javának felderítéséhez, ám éppen ezért inkább tartózkodnék a rokondarabok említésével (figyelmeztetnék mindenkit: az Exit és a PestiEst nem tett így); komolyan, legalább az a minimális izgalom legyen mindenkié. Vagy nem is izgalom az, inkább csak az eredendő kíváncsiság, amit jó hamar elfojtanak a legrikoltóbb klisék: a távolban megpillantott sötét alaktól a szűk nyílásba hirtelen bepillantó szemig felvonul minden hangos effektusok kíséretében. Bár még így is csak ezek a részek érnek igazán valamit; miközben a megint ellenállhatatlanul vonzó Rachel Weisz otthon aggódik, míg szeretett férje, az ilyen-halovány-és-ronda-még-sosem-volt Daniel Craig az igazság felgöngyölítéséért küzd, a néző a címet hitelesítő álmosságával hadakozik.

Ám egyszer csak, ha csikorgó hangot hallatva is, de kanyarodik egyet a történet menete, aminek következtében hamarosan kénytelenek vagyunk szembesülni azzal, hogy a forgatókönyvíró rögvest kétféle rejtély-mozi jócskán elhordott elemeit tuszkolja le a torkunkon. Akkor most vagy sokat akart, vagy nem tudta, mit is akart, ám minden bizonnyal az utóbbi a nyerő, hiszen a hírek szerint maga Sheridan is (Craiggel és Weisszel egyetemben) rendkívül elégedetlen volt a kész művel, amit a stúdió szépen a maga ízlése szerint formált a bemutatott verzióvá, gondosan elárulva mindent jó előre az előzetesekben és plakátokon. Szóval ne nehezteljünk a kelleténél jobban a hatszorosan Oscar-jelölt filmesre, bár jó volna tudni, az ő elképzelése szerint hogyan alakultak volna a dolgok.

Egy biztos, a szerencsére csak 80 percig kínzó Álmok otthona jelen formájában vonul be a filmtörténelembe, ahol legfeljebb akkora jelentősége lesz, mint a Túszharcnak és a Mr. és Mrs. Smithnek: szétszakított egy sztárpárt és alkotott egy újat.

Címkék

kritika thriller budapest film 3csillagos naomi watts daniel craig rachel weisz

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr1004540319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_82723 2011.11.11. 23:11:17

chris92: 2011. 10. 05. 20:56 Előzeteseket és képeket nem néztem róla, hisz nem nagyon érdekelt. Viszont a negatív kritikákon (beleértve ezt is) nem vagyok meglepődve: Mi pozitívat lehet mondani egy olyan filmről, ami már ezerszer lerágott csonton alapul és még saját alkotói is utálják? Állítólag Sheridan már a forgatáson is állandó hadban állt a stúdióval, a fogatókönyv és egyebek miatt. aeon_flux: 2011. 10. 05. 21:03 Legalább pucérkodás van benne? TheHungarian: 2011. 10. 05. 21:04 @aeon_flux Daniel Craig különféle elváltozásokkal teli háta viszonylag sokáig csodálható. aeon_flux: 2011. 10. 05. 21:05 Ha! Most megvettél kilóra. :) xyzdg1981: 2011. 10. 05. 21:09 és még a poszter is Hatodik érzék- (meg még mittoménmi-)nyúlás... elmouse: 2011. 10. 06. 9:34 5: Köszönjük Emese!

Fishi 2012.03.04. 23:38:58

A mypdfscripts.com-on meg lehet találni az eredeti scriptet, amire ugye annó a rendező és a színészgárda rábólintott, azaz úgy gondolta, hogy érdemes megcsinálni. Laikusként inkább nem minősíteném, de az biztos, hogy több a végleges anyagban nem oda illőnek tűnő / nem kifejtett dolog is magyarázatra lel benne.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása