aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: star wars - az előzmény trilógia [the prequel trilogy] (2005) Zalaba_Ferenc
2011. szeptember 20. 17:37:25

Kategória: 13 komment

Ordas nagy hazugság lenne olyat állítani, hogy nem ez volt minden idők legjobban várt filmes produkciója. Talán pont ez a várakozás lett a végzete. A Blu-ray megjelenés alkalmából újra nekimentem a trilógiának, és jelenleg úgy érzem magam, mintha tengernyi bantha-ürüléken úsztam volna át. Szóval, kedves SW-junkiek, szedáljátok le magatokat, mielőtt a továbbiakat elolvassátok.

Ordas nagy hazugság lenne olyat állítani, hogy nem ez volt minden idők legjobban várt filmes produkciója. Talán pont ez a várakozás lett a végzete. A Blu-ray megjelenés alkalmából újra nekimentem a trilógiának, és jelenleg úgy érzem magam, mintha tengernyi bantha-ürüléken úsztam volna át. Szóval, kedves SW-junkiek, szedáljátok le magatokat, mielőtt a továbbiakat elolvassátok.

Réges-rég egy messzi-messzi galaxisban ez a trilógia működhetett is volna. De nem hiába végződött a Fanboys - az a film, melyet rajongók írtak rajongóknak - is azzal a slusszpoénnal, hogy "és mi lesz, ha rossz lesz?", mert 1999 májusáig (nálunk ugyebár szeptemberéig) eme a gondolat még senki fejében fogant meg.

Aztán a galaxis Föld nevű bolygójának, TheHungarian tudja, hány vetítőtermében felcsendültek végre a fanfárok, feltűnt az ominózus logó, a nézők üdvrivalgásban törtek ki, majd elkezdték olvasni a beúszó betűket, és mielőtt tudatosulhatott volna bennük, már véget is ért az álom. Hisz néhány fura szerzetet leszámítva addig a pillanatig nem létezett olyan ember, aki ne lett volna Star Wars-rajongó: mindnyájan Lucas grandiózus meséjén nőttünk fel, a fiúk fénykardokról, a lányok kakaóscsiga-frizurákról álmodoztak, és nem volt olyan egyorrú szerte eme planétán, aki ne adta volna oda a fél karját azért, hogy Han Solóval lóghasson. De mikor feltűnt a "kereskedelmi utak megadóztatása" szöveg a vásznon, meg úgy bő két órával később a szövetség felbomlott (és nem a szeparatisták váltak ki a köztársaságból, vagy mi): a Star Wars-rajongók (ismétlem, mindenki!) tábora két oldalra szakadt, és eme két sereget azóta sem bírta rá semmi, hogy béketárgyalásokat folytassanak. Hát én sem fogom.

Talán Lucas tönkrement házassága, talán a család hagymázas intézményébe vetett hitének megbicsaklása késztette arra, hogy a minden idők legismertebb gonosztevőjének történetét elmesélő filmtrilógiát egy hátulgombolós mintagyerekkel kezdje, aki angyalokkal álmodik, az anyukáját ölelgeti, s annak ellenére tök cuki, hogy se apja, se szabadsága. Míg az Episode IV-ben egy polgárháború kellős közepébe csöppenhettél, melyben a gonoszok egy kézzel szorították ki a szuszt az ellenállókból, a későbbiekben meg bolygókat lőttek szét, addig itt egy tök irrelevánsnak tűnő bolygó (Naboo? Nabumm!) köré vont kereskedelmi blokádot, kezüket tördelve videokonferenciázó gonosztevőcskéket és tárgyalásra várva kávét szürcsölgető jediket kapsz nyitányként. Meg egy szőke hátulgombolóst, akiben több midiizé úszkál, mint Yodában. Mert ugye az Erő misztikumának szükségtelen megmagyarázása sokkal fontosabb, mint az, hogy húsz év múlva már senki sem emlékszik arra, hogy már csomószor találkoztak azelőtt.

És Jar Jar Binks neve még el sem hangzott. Nem mintha ő olyan nagy probléma lenne: sok-sok mindent meg lehet és meg is kell bocsájtani a the Phantom Menace-nek, mert ugyan száraz kerete a cselekménye vajmi kevés izgalmat kínál (nehogy már azon függjön a galaxis majdani sorsa, hogy mi lesz egy fémhulladék-árussal kötött fogadás végkimenetele), ez a film alapvetően a kicsiknek készült. Ők pedig tátott érzékszervekkel figyelik azt, ahogy vászonbéli pajtásuk mindenféle kalandokon esik át, és még ehhez olyan vicces társasága is van, akit apa érthetetlen okokból utál, mikor ő is hajlamos a majomkodásra, ha azzal meg tud nevettetni.

Szóval Lucas a gyerkőcöknek írta ezt a mesét, őket pedig nem izgatja, hogy a színészek úgy játszanak, mintha novokainnal kábították volna el őket, hogy a rendezés és a szkript kész katasztrófa (az interakció három dologban merül ki: 1. bemutatkozás, 2. véleménynyilvánítás, 3. a látottak kommentálása; és mindez zsibbadt poroszkálás vagy egy helyben állás kíséretében), hogy az érzelmek nem létezők és az akció túlnyújtott (tényleg kell három környi pod race?); egyedül talán Qui-Gon Jin karakterében van némi súly -  nem is csoda, hogy innentől kezdve Liam Neeson minden második filmjében mentort alakított.

Lehet, hogy minden idők legjobban várt filmjéből lett minden idők legnagyobb csalódása, de a prequel-trilógiának mégsem ez a leggyászosabb darabja, hanem a középső rész, amely már egy egészen más miliőben került mozikba. A várakozás ugyebár megfeleződött, az érzéssel teli fantasztikumra vágyók időközben elutaztak Középföldére, s az előző rész hibáiból okuló Lucas próbálta menteni a menthetőt, de sajnos rossz végénél fogta meg a seprűt.

Egyáltalán nem baj, hogy Jar Jar vendégszereplővé minősült vissza (azért a Galaktikus Birodalom magjainak elültetése mégis hozzá fűződik), de míg egy cukipofa kisfiú teljesen ártalmatlan volt, addig azzal a nyálas és beképzelt, de azért hangsúlyosan jó szándékú tinédzserrel, akivé Anakin cseperedett, egyszerűen képtelenség azonosulni. Főleg úgy, hogy ideje nagyját azzal tölti, hogy a kicsivel sem érettebben viselkedő mentorával, Obi-Wannal kakaskodjon, vagy ami még rosszabb: eszelősen szar dumákkal nyomuljon Amidala hercegnőre, akinek mindez ráadásul be is jön ("nézzenek oda, hogy megnőttél, Anakin!"), ezért aztán Natalie Portmannak közel tíz év kellett ahhoz, hogy lemossa magáról a gyalázatot.

Az addig teljesen rendben van, hogy egy hülye tinédzser ócska szövegekkel próbálja kábítani a lányokat (jelen esetben a nálánál jóval idősebb ex-királynő szenátorokat, ugye), de azt legalább érzéssel teszi, ezekben a dialógokban viszont annyi érzelem sincs, mint egy kiszuperált droidban. És Lucas minden közhelyet bevet, amely a dél-amerikai nagykönyvben írva vagyon, de ezzel csak újabb pofont ad a szarnak: a jobb sorsra érdemes nézőnek közel másfél órán át kell elviselnie a gajdolást, mire a cselekmény végre beindul. Akkorra viszont már sok a jóból: egyik nagyszabású akciójelenet követi a másikat, mindez egy szombat délelőtti matiné sodrával, ahogy az kezdetektől fogva elvárható lenne, de mivel a viaskodó/turbékoló trióhoz nem fűződik érzelmi kötődés, a csatározás mértékével egyetemben csak az unalom nő.

Azért a középső epizódnak is vannak szép pillanatai: emitt egy apró bepillantás a galaxis központjának számító Coruscant éjszakai életébe, amott egy kis összetűzés Obi-Wan és Jango Fett között, de mire Dooku gróf (Christopher Lee) felfedi mesteri tervének részleteit, addigra én már azt számolgatom magamban, hogy Natalie Portman hány különböző kosztümben jelenik meg, és hányszor nyomja meg ugyanazt a gombot az űrhajóján. És persze milliószor többször kívánom pokolra Hayden Christensent, mint Jar jar Binkset valaha.

Mivel a bevételi szempontból is csalódást okozó második epizód csupán halványan utalgatott arra, hogy a szerelmetes ifjoncából egyszer a galaxis legsötétebb ura lesz ("Obi-Wan tehet mindenről! Féltékeny rám!"), igen sok tennivalója akadt a záró epizódnak. Egyesek szerint Lucasnak valamelyest sikerült is visszaállítani a sorozat rezüméjét, és annak idején még én is elnéző voltam vele, hisz ha eltekintek attól, hogy ismételten csak emberi lényekhez hasonló tárgyak adják elő faforgácsízű dialógjaikat, a dráma még ma is működhetne, ha nem viselkedne minden közreműködő ennyire ostobán.

Amidala szemét elvakítja az állítólagos szerelem, a bölcsnek mondott jedik tanácsa pedig görcsösen ragaszkodik ahhoz a próféciához, melynek minden látható jel ellentmond, a jedi kódot nap mint nap számon kérik Anakintól, hogy aztán Macu Windi a legkritikusabb pillanatban mondjon neki ellent, Anakinnak meg esze ágában sincs megkérdezni, hogy vajh mi okozza majd Amidala halálát, melytől csak úgy tudja megmenteni, ha átáll a sötét oldalra. Apropó sötét oldal: néhány fura grimasz ellenére Ian McDiarmid három részen keresztül is meggyőző színpadiassággal szövögeti terveit, de amint magára ölti a klasszikus trilógiában megismert ábrázatát, mintha játszani is elfelejtene.

Nem mintha ezzel kilógna a sorból. A színészektől paranoiásan félő, a felvételek között elbujdosó Lucasnak még az amúgy kiváló aktorokból is elő tudja csalni a színjátszás sötét oldalát: a hiteltelenséget. Hayden ugyan rendesen koptathatta a padot a II. és III. rész között, gonosszá változtatása mégis a sminkes érdeme, aki karikákat fest a szeme alá és fehérre púderezi az arcát, a sráctól ugyanis csak morcos tekintetre és sipákoló vádaskodásra telik.

A film egy bő 20 perces, egyébként elképesztően látványos akciójelenettel indít, aztán megidézi a II. rész legrosszabb pillanatait (tubék/kakas/turbék/kakas), végül Lucas észbe kap és egy őrült szabó módjára kezdi elvarrni a szálakat: ide beszúr egy beszólást a halálból visszatérő jedik kapcsán, oda meg egy megjegyzést a törölt memóriákról, az utolsó néhány percben még egy evolúciós visszafejlődést is lezavar (szuper kivetítőkből otromba kapcsolótáblák lesznek), csak hogy minden rendben legyen. De a kérdéseimre képtelen kielégítő választ adni: miért lett Anakin Skywalker művészneve Darth Vader? Miért Luke? Miért Leia? Miért az Alderan? Miért a Tattooine? De tényleg, miért az az Owen bácsi és Beru néni, akiket az egykori Darth Vader is jól ismer..?

Sok-sok sebből vérzik ez a trilógia: a korábbi részekre való utalgatás elképesztően izzadságszagú (egy királynő tényleg kitüntet egy droidot, amiért befoltoz egy lyukat? Yodának tényleg kvázi szerelmet kell vallania Chewbaccának csak azért, mert ő is ott volt?), az akciójeleneteknek nincs súlya (CGI-figurák szaltóznak ide meg oda kortól, mérettől függetlenül) és aránytalanok (Obi-Wan és Anakin "epikus" fénykard-párbaja olyan, mintha a Cirque du Soleil bekokózott koreográfusának fejéből pattant volna ki), és az egész világ elképesztően steril. Szóval mikor a trilógia záró akkordjaként Darth Vader egy bődületes "nooooooo" formájában búcsúzik emberi mivoltától, akkor, azt hiszem, milliók baját kiáltja égbe.

kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

kritika harrison ford fantasy sci fi 4csillagos natalie portman samuel l jackson george lucas liam neeson adventure

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr154540631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2011.11.11. 22:00:02

Kommentek #1 dick laurent: 2011. 09. 20. 18:04 körülbelül egyetértek a leírtakkal. egészen elképesztően amatőr az egész. néha olyan érzésem van, mintha lucas nem is látta volna az eredeti trilógiát, mert rengeteg ellentmondás van. hiába jó karakter qui-gon, gyakorlatilag semmit nem tesz hozzá a sztorihoz. a sithek bosszúja viszont minden hibája ellenére egy korrekt darab. tény, hogy nagyon agresszívan próbálja elvarrni az összes szálat, de legalább elmondható róla, hogy valamilyen hidat képez a régi filmek között. az első két résznél ilyen nem is nagyon éreztem. Real013GSF: 2011. 09. 20. 18:05 Sok mindennel baromira egyetértek, de az a legdurvább, hogy én baromira elnéző tudok lenni ezekkel a filmekkel valahogy mégis. Hayden Christensen bűnrossz az tuti, de ezt női társaságban hangoztatni hatalmas hiba, mert tuti, hogy anyatigrisként védik majd a gyereket... Az alábbi linkeken az én írásaim a trilógiáról elolvashatók , remélem nem gond, hogy belinkelem. videodrome.freeblog.hu/archives/2009/06/04/Star_Wars_sorozat_The_Phantom_Menace/ videodrome.freeblog.hu/archives/2009/06/20/Star_Wars_sorozat_A_Klonok_tamadasa/ videodrome.freeblog.hu/archives/2009/06/26/Star_Wars_sorozat_A_Sithek_bosszuja/ aeon_flux: 2011. 09. 20. 18:09 2: Kérdezd meg erről Zsét, aki minden egyes szerelmetes pillantást, minden egyes durcás fintort, minden egyes győzedelmes vigyort hangos kacagással fogadott. :) kirijima: 2011. 09. 20. 18:10 Én is csak helyeselni tudok, tényleg a második a legborzalmasabb, az elsőre még jóindulattal elmondható, hogy "aranyos", habár ez is elég gáz jelző egy SW filmre nézve, a harmadik opusz pedig túl van értékelve, annak ellenére, hogy tényleg a legelviselhetőbb darab a trilógiából, bár meg tudom érteni a rajongók fellélegzését, mert a Baljós árnyak és a Klónok támadása borzadályához képest tényleg felüdítő, de nem azért, mert befejező rész ennyire jó, hanem az előzőek ennyire rosszak. aeon_flux: 2011. 09. 20. 18:13 Újranézve a The Phantom Meance tetszett a legjobban, de valószínűleg csak azért, mert sokkal jobb Sith-re emlékeztem. Gandalf: 2011. 09. 20. 18:18 Egyébként a blu-ray változatban az Episode I. digitális Yodáján kívül van valami más változtatás is az előzmény-trilógiában, vagy azt nem foltozgatja annyit Lucas, mint a klasszikus részeket? dick laurent: 2011. 09. 20. 18:22 6. én más változtatást nem vettem észre, de ami késik... :) nem bánnám, ha jar-jart eltüntetné, már amennyire lehet. aeon_flux: 2011. 09. 20. 18:27 6: A trilógia tele van apró módosításokkal, de mivel nem vagyok HC-fan (ugye), így a digitális Yodát leszámítva egyik se tűnt fel. vargatom: 2011. 09. 20. 18:28 Szinte mindenben egyetértek, írok majd este otthonról pár dolgot még, hogy mi tetszett bennük azért. Illetve ami tök érdekes: miért is lettek ilyenek ezek a filmek, már amennyire egy fanatikus rajongó utána bírt járni... vargatom: 2011. 09. 20. 18:29 8: én se szúrom ki sose azt a részt, amikor utólag az ILM fogta be Qui-Gon száját az egyik jelenetben ;) pedig elvileg van ilyen is... aeon_flux: 2011. 09. 20. 18:30 Itt van egy remek összeállítás a változtatásokról: www.dvdactive.com/editorial/articles/star-wars-the-changes-part-four.html Szerencsére ezek csak kozmetikaik. Helsing: 2011. 09. 20. 18:31 Egyet értek a leírtakkal, tényleg borzalom az egész. Szerintem az egész trilógiának két jó pontja van: 1: Darth Maul, aki valami überfasza és zseniális, ezért naná, hogy Lucas 5 perc játékidőt hagy neki. Egyébként szerintem az egész trilógia legnagyobb baja, hogy korántsem annyira egységes, mint a klasszikus. Mondjuk ha Maul urat végigvitték volna a három filmen, szerintem már jobban állnánk. 2: A fénykardozások - mert bármennyire is imádom meg alap a régi trilógia, mindig elfog a röhögés/sírás, mikor Vader és Obi-Wan párbaját néznem a IV-ből. Az új filmekben erre nincs panasz, a technikának hála itt tényleg jók a kardos összecsapások. És ennyi, a többi mehet le a vécén... aeon_flux: 2011. 09. 20. 18:57 12: Ja, nagyon klassz, ahogy a fénykardok fénye tükröződik az arcokról (szigorúan a II. résztől kezdve, sajna), de hogy mindenkinek tripla szaltókat kell dobálnia közben (Yoda! Dooku!! Palpatine!!!), mindezt teljesen hiteltelen CGI-vel, az csúnyán aláássa az izgalmakat... algi: 2011. 09. 20. 19:06 A második a legrosszabb??! A második rész legalább kerek ellenben a harmadikkal, aminek a második fele totál szétesik. Negyed órás harci jelenet? Anakin minden ok nélkül hűséget fogad? Aztán minden máshogy történik, mint ahogy a klasszikus trilógiából kiderült? Most tényleg arról akarok vitatkozni, hogy melyik volt a rosszabb? 12. A fénykardozásokra nincs panasz? Olyan sterilek és érzelemmentesek! Persze, a IV. nem volt tökéletes. De az az egy jelenet, amikor Obi-Wan hagyja magát legyőzni, ezercsilliószor erősebb, mint az összes fénykardpárbaj a prequelekben. Ráadásul a másik két klasszikus fénykardpárbajra viszont már nem lehet panasz, miközben drámaian is vannak megkoreografálva, és nem olyan érzésem van, mintha teniszmeccset néznék. duwy: 2011. 09. 20. 19:16 Ha külön osztályoznám a filmeket, akkor valahogy így nézne ki: ep. 1: 10/8 ep. 2: 10/9 ep. 3: 10/10 Együtt, a régi részekkel viszont 10/10 a sorozat. A Revenge of the Sith egyszerűen lenyűgöző, sokadszorra nézve is ugyanúgy szorítom a karfát, mint a bemutató idején. Nem sok film van, ami ilyen erős érzelmeket vált ki belőlem. Hayden Christensen pedig a 2. résszel ellentétben remek a szerepében, csakúgy, mint Ian McDiarmid (az opera-jelenet az egész saga egyik legkiemelkedőbb pontja). Bár az első két rész is nagyon jó, azokat látva nem gondoltam volna, hogy Lucasnak a záró darabbal sikerül a régi trilógia szintjét elérnie. Hál' istennek tévedtem. aeon_flux: 2011. 09. 20. 19:26 Hayden remekel: www.youtube.com/watch?v=2sZqa0VGeRs Dealer: 2011. 09. 20. 19:27 Jó volt végre őszintén olvasni a prequel trilógiáról, az utolsó szóig egyetértek. Gyermeteg, naiv, ostoba és azt hiszi magáról, hogy összetett, komoly, megfontolt. A lehető legrosszabb recept. A III. rész pedig csak úgy lehet élvezetes, ha maratont tart az ember, és egy kicsit fellélegezhet a sajtburger mellé adott első rész, és az argentin TV sorozatok szintjén mozgó második rész után, de aztán jön a régi trilógia, aminek még a sokadik, megcsonkított, kiherélt változata is köröket ver erre a bohóckodásra. Bennem két kérdés merült fel; a cikk írója hány pontot adna részenként a filmekre, illetve, hogy remélem, készül egy hasonló írás a második trilógiáról is. Hiánypótló volna. Ody: 2011. 09. 20. 19:29 Látom van lejjebb... aeon_flux: 2011. 09. 20. 19:31 Episode I: 10/5 Episode II: 10/3 Episode III: 10/4.999 :) És igen, lesz majd írás a klasszikus trilógiáról is (meg egy nagy BD-teszt a DVDExtrán, melynek ez a cikk is részét képezi majd). Ody: 2011. 09. 20. 19:37 BD teszt az extrán? Ja meg is kell élni valamiből igaz? :) Gondolom ott már nem leszel ennyire radikális (nem tetszene a főnöknek). Viszont hátha kirakják azt is az Exit címlapjára, aztán mehet az össznépi f*szverés, hogy mekkora király csávó vagy. :) aeon_flux: 2011. 09. 20. 19:39 20: A személyeskedés nem király, de majd ott kitárgyaljuk, jó? TheHungarian: 2011. 09. 20. 19:40 Azt nem tudom, hány vásznat lepett el a Baljós árnyak, de az biztos, hogy azóta sem volt bemutató, aminek éjjel fél hármas kezdési ideje is volt. :) Én 13 évesen láttam a Baljós árnyakat, s nagyon élveztem - mert akkor még nem a Végső állomásokra izgultak a tizenegynéhány éves gyerekek. A klónok támadásától egyébként az érzéssel teli fantasztikumra vágyók leginkább a Pókemberhez pártoltak át, hiszen az a film alaposan ellopta a szelet a II. rész elől a box office-színterén. Na de a lényeg: az eredetitől teljesen más módon, de nagy élvezetet nyújtó filmtrilógia, amit örömmel nézek majd meg újra a vásznon jövő év februárjától kezdve - még az sem zavar, hogy 3D-ben kell. aeon_flux: 2011. 09. 20. 19:43 22: Érdekes, hogy említed a 3D-t, mert több jelenet kapcsán is beugrott, hogy milyen jól is festene 3D-ben - olyannyira, hogy aki 3D-ben látja majd először, abban jogosan merülhet fel az a gondolat, hogy szándékosan rágyúrtak a "nyúlkálásra". :) Ody: 2011. 09. 20. 19:51 Sajnos sose tudom megállni mert nem szeretem azt az embertípust amit képviselsz. Az utálkozásnak sose volt még pozitív hozadéka, és most se lesz. A zeneajánlóid jók, meg néhány kritikádat érdemes elolvasni. Viszont az ilyen és hasonló bohóckodások teljesen értelmetlenek. Afelől se legyen kétséged, hogy páran megint ide fognak találni, aztán akkor indul majd be igazán a műsor. Ody: 2011. 09. 20. 19:53 A 3D terén az a mondás, hogy ha a TPM nem hoz eleget (hogy mennyi is az arról nem szól a fáma), akkor a többiből nem lesz semmi.

Ismeretlen_1068 2011.11.11. 22:01:38

Kommentek #2 Dealer: 2011. 09. 20. 19:54 19 : Zene füleimnek. :) A jövő évtől startoló újrabemutatók amúgy engem is nagyon vonzanak, még soha nem voltam 3D előadáson, de ezt a 6 filmet feltett szándékom így megnézni. (Bár, ha játsszák 2D-ben is, azt választom, de erre gyanítom, nincs sok esély.) Az viszont elég érdekes, hogy Lucas ennyire megelőlegezi a bizalmat a 3D-nek; csak szerintem nem lesz már sehol ez az őrület 2017-ben, mire a Jedi visszatér? aeon_flux: 2011. 09. 20. 19:59 24: Persze, jöjjenek csak, és mondjanak kígyót, békát: ettől nem lesznek rémálmaim, viszont ha jön valaki a rajongók közül, akivel normális hangnemű vitát lehet folytatni, mert teszem azt, anyázás helyett arról beszél, hogy ő miért szereti ezeket a filmeket (lásd duwy, TheHungarian), akkor már megérte. chris92: 2011. 09. 20. 20:02 Teljesen egyetértetek a leírtakkal, anno az EP1-2-őt gyerekként marhára élveztem, de azóta már alaposan kikupálódtam filmek és ész terén. Nekem az első rész tesz be igazán a gyerekességével és Jar-Jar figurájával, de a giccsel és idegtépő romantikázással teletömött másodiknak is vannak emberkínzó momentumai.Másfél két éve a tévében láttam/szenvedtem végig őket újra, azóta a közelükbe se megyek. Csak a harmadik az, ahol szerintem Lucas összekapta magát és rittyentett egy élvezetes, kissé összekapkodott de überlátványos és grandiózus sci-fi-t, amit Hyden és a záróakkord ellenére is jól sikerült...szerintem. Az eredeti trilógia megközelíthetetlen, így nem marad más mint hogy együtt elmerengjünk és sírjunk eme elpuskázott lehetőségen. Ep1: 4/10 Ep2: 5/10 Ep3: 8/10 (ha jó hangulatban vagyok) Ody: 2011. 09. 20. 20:13 27. Ízlésekről nem lehet vitázni. Az semmit se számít ha leírom miért tetszenek ezek a filmek. Úgy is jön a replika, hogy de ez mégis ezért meg ezért rossz. Senkinek nem fog megváltozni a véleménye, csak folyik a parttalan vita. Ezerszer eljátszottam már ezt a múltban. Belefáradtam. De ha igazán érdekel miként is lehet ezt nézni azon túl hogy sz*r, akkor az alábbi linkeket ajánlanám tanulmányozásra. TPM: www.lardbiscuit.com/lard/ilovetpm.html AOTC: www.lardbiscuit.com/lard/shroud.html DNR: 2011. 09. 20. 20:17 Sok-sok sebből vérzik ez a régi trilógia is: a korábbi művekre való utalgatás elképesztően izzadságszagú. Egy hercegnő, lázadó vezér tényleg idétlenül vigyorogva haverjai nyakába ugrik, miután a flottájuk 90 %-át kilőtték, és sok sok bajtársa az űrben végezte? Egy hercegnő tényleg egy másodperc alatt teszi túl magát, hogy a szeme előtt robbantották fel a családját, otthonát, barátait, bolygóját? Az akciójelenetek idejétmúltak (bábuk és makettek, festett, vetített hátterek) és aránytalanok (a 6. befejező epizód első negyedét tényleg egy olyan Jabba-jelenet teszi ki, aminek a végkimenetele már az 5. rész végén is egyértelmű volt? Tényleg egy sereg maci győzi le a birodalom válogatott haderejét?), és az egész világ elképesztően steril, a színészi játékok néhol nagyon gázosak (Luke bánkódása Obi-Wanért a Falconon, vagy Leia leboltolása Hannal), a párbeszédek sematikusak és megmosolyogtatóak ("Nem kerülheted el, hiszen ez a sorsod","- Szeretlek! - Tudom", a bődületes nooooo az Ep5 végén... A cikk felfogásában a szent trilógiát is le lehetne húzni, persze ezt nyilván nem fogod megtenni, mert azt Te bámultad tátott szájjal kisgyerekként a moziban. Aribeth: 2011. 09. 20. 20:20 Tudom, hogy övön aluli ütés hat évvel ezelőtti véleményt visszamondani, de bennem nagyon megmaradt ez a kritikád a dvdextrán: "Hayden Christensen, le merem írni, nagyszerű színész: lángoló tekintetével apró lyukakat égetetett a retinámba, hogy oly sokan nem kedvelik, arról ellentmondásos karaktere tehet. Lucas ki is jelentette: „Ha nem szeretitek Haydent, ne őt hibáztassátok, hanem engem.” Ő faragott belőle nyafogós, nárcisztikus tinédzsert, akiből a kontroll hiánya miatt lesz sötét üzelmek játékszere, Jedi tanács ide, prófécia oda." :)) A filmek sajnos sok szempontból el lettek cseszve, de így is szeretem őket, amolyan guilty pleasure szinten. Nálam olyan öt-hat pontos a trilógia, egyes jelenetek pedig nyolc-kilenc körül mozognak. Jester: 2011. 09. 20. 20:26 Én még a Star Wars-on nőttem fel, nem nézem ilyen kritikus szemmel. Szeretem az egészet. A nálam fiatalabbaknak nem tudom és nem is próbálom ezt megmagyarázni. todie: 2011. 09. 20. 20:32 az egyetlen pozitivum az uj trilogiaban az a filmzene. csak ezert mar megerte, hogy elkeszultek. Aribeth: 2011. 09. 20. 20:37 todie: Bizony. A Duel of Fates állandó vendég a zenelejátszóimon, és jó ideje az "Anakin menetele vala a Jedi templomba" (Love Pledge/The Arena) az ébresztőhangom. www.youtube.com/watch?v=cmgK08dyFgI aeon_flux: 2011. 09. 20. 20:46 29: Azért van, amibe nem fáradtál még bele. :) aeon_flux: 2011. 09. 20. 20:47 30: Ez jó! De örülök, hogy leginkább az Episode VI-tal példálózol, az ugyanis szintén nem kedvencem. Gabesz85: 2011. 09. 20. 20:49 Úgy tudom a Beru nénire, meg a Tattooine-ra, meg a többi dologra a választ az eredeti trilógia után évtizedekig megjelenő, tonnányi súlyú kvázi hivatalos novella- és regényhegyek irodalma adja meg. Tuti leírta és levédette valahogy valaki már a 70-es években. aeon_flux: 2011. 09. 20. 20:51 31: Tudod, ez fizetett hirdetés volt, ahogy azt Ody is írta. :) De mielőtt elhinnétek: én magam voltam a legjobban megdöbbenve azon tegnap, hogy miért is tartottam én ezt anno jó alakításnak (meg úgy általában a filmet jónak), de úgy tűnik, ez is visszavezethető arra a körkérdésre, amit szintén nem rég tettem fel: aeonflux.freeblog.hu/archives/2011/09/06/korkerdes_idovel_osszemennek-e_a_filmek/ DNR: 2011. 09. 20. 20:55 36: Nézd csak meg jobban. :) Biztos az Ep6 a legtöbb?:) Amúgy a lényeg ugyanaz. A Star Wars az, amit nem lehet nem elfogulatlanul megítélni. Az új részek egyetlen nagy hibája a többihez képest az, hogy a régi három gagyibbnak fest mellette látványilag. Amúgy meg valaki vagy élvezi, vagy nem, aki mélyen szántó gondolatokat, tökéletes forgatókönyvet, mély művészi élményt akar szerezni az ne fantasie-t vagy mesét nézzen. Dealer: 2011. 09. 20. 20:58 www.origo.hu/filmklub/20110919-luke-majdnem-megcsokolja-leiat-kimaradt-star-wars-jelenetek.html hamsy: 2011. 09. 20. 21:04 ilyen fikát itt még talán nem is olvastam! :) de egyetértek, mert ugyanez a véleményem... csak én még 1000 más dologba is belekötnék. Aribeth: 2011. 09. 20. 21:06 38: No igen, és ez az a poszt ahol én ezt írtam: "Vagy hogy a filmeknél maradjak, színészekkel, színésznőkkel szoktam még eljátszani, hogy "ennek a középszerű, túldicsért embernek a játékán meg mit ettem annak idején"." Egy ideje elkezdtem vallásosan hinni abban, hogy a színészek nagy részének úgy kell a jó rendező, mint a falat kenyér. Elképzelhető, hogy (az egyébként a hármastól elég szimpatikus) Hayden sokkal jobban muzsikált volna, ha normális karaktert tesznek a feneke alá, és Lucas is ért egy csöppet a színészvezetéshez. De a legjobb az lett volna, ha nem kisgyerekkel, hanem egy kamaszfiúval kezdődik a történet, és a hármasban már legalább harminc körül van a karakter. Amúgy a trilógia keretével (kereskedelmi blokád, háttérmachinációk, midikloriánok, politológia szakról szalajtott kékharisnya szenátorlányka, Jar Jar, hülye jedik) nincs sok bajom, viszont legalább száz olyan elem van, amelyek átkozmetikázásával érdekesebb filmek születhettek volna. De mint írtam, nem egy olyan jelenete/eleme van a trilógiának, amelyektől ma is csorogni kezd a nyálam. (Valamint különös, de már jó ideje ha arra gondolok, hogy Star Wars, akkor nem a két trilógia jut eszembe, hanem az, hogy miafaszvan Revannel, hová ment a száműzött jedi, és miértpontmmotkészítabioware. Mondhatni, a Kotorok világát már jobban szeretem mindkét trilógiánál, számomra egyedül Skywalkerék torokszorító apa/fia kapcsolatát, Solo überkirályságát meg a Birodalom megdöntésekor érzett katarzist nem sikerült überelniük.)

Ismeretlen_1068 2011.11.11. 22:03:22

Kommentek #3 aeon_flux: 2011. 09. 20. 21:17 39: Igaz, de azok a legszembeötlőbbek. :) Ugyanakkor igazad van, a Star Warst nem lehet elfogulatlanul megítélni, nem mintha ez más filmeknél nem így lenne. Ami a kritikát illeti, nem hiányolom a mélyen szántó gondolatokat (van egy ismerősöm, aki minden filmben ilyet keres, és mivel nem talált benne, így szerinte a Star Wars nem szól semmiről :), ellenben egy jó forgatókönyv nem ártott volna - a korábbi epizódok jól meg vannak írva, ezek sajnos nem (milyen gyönyörű az a fordulat a Birodalom végén, még úgy is, hogy minden állítása ellenére a IV. forgatása idején szerintem ez még nem fogant meg Lucas fejében, ugyanakkor mennyire felesleges és kiszámítható a Padmé = Amidala vonal). A színészek: mennyire tűzről pattant Leia, mennyire laza csibész Han, mennyire kalandvágyó Luke - ezek az érzések hol maradnak az új filmekből? Frenkie: 2011. 09. 20. 21:45 Egy újabb negatív vélemény az előzményekről.A legfőbb oka az a prequel fikázásnak, hogy elképzelték, hogyan lesz Anakinból Vader, milyen volt a Köztársaság, a Jedik stb... Namost beült az Ep1-re a csávó aki 16 évig képzelgett és holt mást látott a vásznon mint amit elképzelt. Aztán felment a netre és szidta Lucast. Az persze nem jutott eszébe, hogy Lucas találta ki az sw-t ennek megfelelően ő is találja ki az előzményeket. Az meg nyilvánvaló hogy nem sok ember képes Lucas fejébe belátni. Én anno kiváncsian ültem be rá, nem várakozásokkal telve az én elképzeléseim alapján. Azt még nem igazán értettem mi köze van Anakin gyerekkorának az áttéréshez, de teljes mértékben bíztam Lucasban hogy tisztességesen elmeséli. Meg is tette. DNR: 2011. 09. 20. 21:54 43: Na álljunk meg, ne hasonlítsuk már a saga egyik csúcspontját, Vader "vallomását" az Amidala-Padmé vonalhoz. :D Azt inkább a Ben-Obi-Wan vonallal illene összevetni (ami szintúgy butaságnak tűnik, és felesleges, ki hallott már olyat, hogy úgy akar eltűnni, hogy a keresztnevét változtatja meg.:) Ez a baj a prequel-gyűlölettel, hogy egymással nem egyenlő dolgokat mértek össze a két trilógiával kapcsolatban. Az "én vagyok az apád"-at legalább egy Anakin átállásával logikus összevetni szerintem. Amúgy a karakterekről: mennyire határozott harcos és karizmatikus politikus nő létére Padmé, mennyire kalandvágyó (micsoda egyedi jellemvonás)kis Anakin, mennyire laza humorú Obi-Wan, mennyire gonosz és konspiráló Palpatine az első másodpercétől, mennyire bölcs és jó mentor Qui-Gon, mennyire jól ábrázolják, hogy egy régóta fennálló látszólag jól működő rend abba bukik bele, hogy képtelen a korral lépést tartva felismerni önnön hibáit. Vagy ezeket a dolgokat nem dívik meglátni ezekben a filmekben, csak Jar jar idegesítő akcentusát, vagy a hülye midikloriánokat?:) Locutus: 2011. 09. 20. 21:55 Az előzménytrilógiáról a véleményem röviden benne van a Family Guy 6. részt kifigurázó részében. "- And what about the prequels? - I think The Cleveland Show is gonna do those." Magyarán: lehet szeretni (a harmadik tényleg jó), de jórészt meglennék nélkülük. DNR: 2011. 09. 20. 21:59 "ezek az érzések hol maradnak az új filmekből?" A filmekből sehol nem maradnak ki, maximum belőled, mert felnőttél Te is.:) Ezzel be is fejeztem ezt, így is túlreagáltam már.:) Ody: 2011. 09. 20. 22:15 45. Azt is jó volt látni, ahogy Palpatine belülről rothasztja el a Köztársaságot. Mindez képileg is gyönyörűen végig van vezetve a három filmen. A fényképezés és a színi kompozíciók mesterfokúak. sidek: 2011. 09. 20. 22:32 Nagyon jó kritika! Az első két rész szerintem is egy nagy lószar, a 3. viszont már nagyon rendben van, de már azt is rég láttam (még anno moziban), úgyhogy újra kell már néznem. mikice: 2011. 09. 20. 22:56 Volt egy óriási mázlink a klasszikus trilógiának mondott első (de igazából második) felvonással kapcsolatban: Lucas az első etap rendezése után ugyan a trónon maradt, de másnak adta a rendezést. A sztori az övé volt, de nem volt még ilyen görcsös. A legenda szerint az Új remény bemutatója idején 1977-ben valahol Hawaii-on ücsörgött Spielberggel és félt, nem tudta, mi lesz a filmből, siker? Bukás? Siker. Amire felépült egy birodalom, játékokkal, Big Mac-ajándékokkal, sztárvórzos zoknikkal, csuklóvédőkkel, újságokkal, műanyag fénykardokkal, legoval, bögrével, Boba Fett-sisakkal, satöbbi. Amikor már a második trilógia készült, ezek a bizniszek évtizedes bejáratással működtek, így '99-ben, a Phantom Menace nézése közben az volt az érzésem, hogy pl. a fogatversenyt csak azért találták ki ilyenre, hogy pc-játékot lehessen belőle gyártani (lett is belőle kettő). Persze mindeközben tök jó jelenet, az idióta szereplői ellenére is (még azt is beveszem, hogy Greedo is "ember", hát ő is volt gyerek, aki ugrálva szurkol Anakin Skywalkernek, akinek a fiát később az a Han Solo szállítja, aki őt sz*rrá lövi egy kocsmában, no ejnye, ezt hozta a sors...) Persze a Ben Hurban is volt fogathajtó verseny, csak akkor még nem írták meg playstation-re, Charlton Heston bedigitalizált fejével (ami késik, nem múlik). Egyszóval, a második(nak gyártott) trilógiát szerintem jelentős részben legyőzte a merchandising, annak erős tudatában készült. Az 1970-es évek igazi SW-műhelymunkáját felváltotta a lóvé. Vagy csak felnőttem? Tényleg, mit gondolhatott magában apám negyvenegynehány évesen az ewokokról, amikor elvitt a pécsi Kossuth moziba a Jedi visszatérre? Vajon azt gondolta: Basszus, ezek még pislogni sem tudnak? Hát, most már tudnak :-) Űrtündér: 2011. 09. 21. 0:22 Nem sértésnek mondom, de szerintem ez a masszív ellenszenv a prequel-ekkel szemben leginkább generációs probléma. Érdekes lenne csinálni erről egy felmérést, de szinte biztos vagyok benne hogy a "fikázók" 90 %-a a 30on felüli korosztályból kerülne ki. Ez tipikusan az a réteg ami úgymond "ezen nőtt fel" és minden hibája ellenére úgy védi a régi kedvencét mint egy porcelánbabát, ami nem baj ugyan, de az biztos hogy ezáltal igencsak elfogult. Ezek után nem csoda hogy népfelkelés tört ki a Baljós után mert nem volt benne Csillagromboló meg Tájfájter (Egyébként őszintén... mi a túrót vártak??) Saját példa: 7 éves voltam amikor először láttam az akkor újonnan felújított (SE) régi trilógiát, és hát finoman szólva szétuntam az agyam rajta, egyedül talán a droidok kötöttek le valamelyest. Vadert nem találtam valami hűdefélelmetesnek, Csubakka egyenesen idegesített, a Jabba termében játszódó jelenet halálbéna volt, sorolhatnám. Nem is maradt meg sokminden az élményből. Node amikor 9 évesen jött a Baljós, hát az mindent elsöpört. A nagy bölcs szakállas jedi mester végre elmagyarázta mi miért merre hány méter, a kis Anakinnal egyből lehetett azonosulni, Jarjart imádtam (ehhez mondjuk hozzájárult a zseniális szinkron, eredetiben tényleg idegesítő egy kicsit), Darth Maultól kivert a frász, na és a Pod Race valami elképesztő volt, Ben Hur ripoff ide vagy oda. 3 évvel később a klónoktól is beájultam, és ezek után a régi trilógia is egész más volt. Menthetetlenül fan lettem, a harmadik résznek már minden hírmorzsájára ugrottam és szinte megrészegedve jöttem ki a premierről. Azóta is a Baljós a kedvencem, amellett hogy mind a 6ot imádom. Lucas meg legyen akármennyire pénzéhes meg szenilis, akkor is hálás vagyok neki hogy létrehozta a legkedvencebb filmjeimet, a Yodás fogkefét meg ugye nem kötelező megvenni. Lényeg a lényeg, a két trilógia egyformán értékes de nem feltétlenül ugyanabban a tekintetben, és jó lenne ha végre el lehetne szakadni az örökös nosztalgiázástól. Tiszteletben kéne azt is tartani akinek az új trilógia ugyanolyan meghatározó és újszerű élményt jelentett mint nektek a régi. Peace mikice: 2011. 09. 21. 0:58 51: Kábé 15 év lehet a különbség köztünk. Köszönöm, hogy elmagyaráztad ezt a különbséget, tisztellek a kommentedért. Jerjerrod: 2011. 09. 21. 1:00 Teljesen egyetértek veled és a cikkel is. Felesleges volt így megcsinálni. Inkább adta volna ki Lucas valaki másnak a könyvet, rendezést azzal, hogy ezek a terveim, csináld meg. Lucas egyáltalán nem ért semmihez, volt világéletében 1 jó ötlete, az bejött és ennyi. Egyedül az üzlethez van tehetsége még, máshoz nem. Volt egy nagyon király film trilógiája, nyugodtan hátradőlhetett volna a székében, de ő nem ezt tette. Először szétb*rmolta a filmeket 97-ben, majd megalkotta az előzmény trilógiát. Így megy a süllyesztőbe egy dicsőséges film cégér. Amikor jó pár éve láttam a Baljóst csak néztem egy nagyot, hogy WTF ki az a Qui-Gon? Obi-Wannak Yoda volt a mestere, erre betesznek egy ilyen semmilyen karaktert, akinek egyedül az a szerepe, hogy felfedezze Anakin létét. Aztán elöjött Naboo-i királyos demokráciával, miközben egy tizenéves királynő az uralkodó. Oké eddig, hát volt pár ilyen az emberiség történelmében, de aztán a második részben meg elöjön, hogy a bolygó népe választotta meg. Mi van? Egy kis csitri kezébe adja a nép a bolygó uralmát??? Valamint hiába hisz egész 3 film alatt a demokrációban Amidala mégis a saját szakállára (hehe :D ) dolgozik, mikor megköti a szövetséget a gungánókkal, sz*rik a Szenátusi vizsgálóbizottságára és a parlamentalizmus alavető szabályára. A 3. részben meg újra megcáfolja saját filmjét azzal, hogy megöli Luke és Leia anyját, miközben Leia világosan kimondja, hogy emlékszi rá kiskorából? Azért ne már... A vulkános bolygón ezek után már azt vártam, hogy Anakin mikor gyávázza le és hívja vissza Obi-Want, hogy leharapja tőből mindkét lábát. :D Végezetül még csak annyit, hogy a régi részek sokkal-sokkal élvezhetőbbek is. Ki az aki jobban élvezi a hanyatlós, diktatúra-beköszöntős filmet, mint a dicsőséges legyőzőset?

Ismeretlen_1068 2011.11.11. 22:03:50

Kommentek #5 vargatom: 2011. 09. 21. 1:25 Na, az nagyjából szerepelt, amit értékelni tudok a prequelekben, de azért összeszedem újra: - A háttérben zajló machináció érdekes és Palpatine hatalomra jutása egész hiteles. Kár, hogy egy Star Wars filmbe ez felesleges és a nézők nagy részének nem is esik le. - Maul tényleg hatásos karakter volt, de csak a harci képességei miatt, mert egyébként üresebb mint Vader az Ep4-ben. - A pod race azért még a mai napig egy eszement látványos és baromi jól megrendezett akciójelenet, és szerintem nem is túl hosszú hanem pont jó (és egyébként másnak is feltűnt, hogy ugyanúgy csak a drámai csúcsponton jön be a zene és addig kuss van, mint az Ep4-ben a végső nagy űrcsatában?) - Plusz valóban van jó pár másik hangulatos jelenet és jól eltalált karakter is, Liam Neeson és Ewan McGregor castingja zseniális húzás volt, McDiarmid tényleg baromi jó kábé a harmadik film elejéig, és azért Portman is jó lehetett volna egy valamire való forgatókönyvvel. Űrtündér: 2011. 09. 21. 2:00 52: Köszönöm, igyekszem ;) 53: "Végezetül még csak annyit, hogy a régi részek sokkal-sokkal élvezhetőbbek is. Ki az aki jobban élvezi a hanyatlós, diktatúra-beköszöntős filmet, mint a dicsőséges legyőzőset?" Én. Mint mondtam, meg kéne adni a tiszteletet. Te mit szólnál ha a kedvenc kézzel varrt plüssmacidra azt mondanám hogy ócska kínai fércmunka? De belemehetnék abba is hogy asszimetrikusak a gombszemei meg folt van a popóján. Ja hogy nem ugyanaz a kategória? Biztos nem? vargatom: 2011. 09. 21. 2:39 Márpedig a régi és az új trilógia között vitathatatlan különbségek vannak, amik nagyrészt a teljesen eltérő kreatív szakasznak köszönhetőek. Ep4: Lucas évekig kínlódik a forgatókönyvvel, ír valami 5-6 tök különböző változatot, filmes barátai (Scorsese, Coppola, De Palma, Spielberg) rendszeresen olvassák és kritizálják ezeket, plusz a vágásba a felesége is besegít ötletekkel (kap érte egy Oscart, aztán a válás után ő is meg ennek szinte minden nyoma is eltűnik) Ep5: Lucas társszerzőket hoz be, és a rendező Irvin Kershner is rengeteg saját elképzelését hozzáadja a filmhez, miközben a szakállas a finanszírozás intézésével és a Skywalker Ranch építésével foglalja el magát Ep6: Lucas kézivezérelt új rendezőt alkalmaz, így kerülnek pl. az ewokok a filmbe, de elvileg Han Solo és Lando halála is tesztvetítésekre adott reakciók miatt marad ki végül vs. Ep1-2: Lucas semmiféle kreatív kontrollt nem alkalmaz, nem is tűr, egyszemélyes mestere az egésznek írói és rendezői szempontból is; senki sincs hogy rámutasson a gyengeségekre Ep3: Lucas gyakorlatilag a félkész vágás után írja meg a végső forgatókönyvet (!) így a stáb nagy része visszatér egy újabb forgatásra és csak posztban áll össze a film, úgy-ahogy... Mondom, ezzel eleve nehéz vitatkozni, de a bevételek és értékelések is mindenhol alátámasztják a fentieket (előbbit inflációval kell korrigálni, boxofficemojo.com/alltime/adjusted.htm ) Na meg azt se szabad persze figyelmen kívül hagyni, hogy az első SW film teremtette meg a nyári blockbustert mint műfajt és mint üzleti modellt; húsz évvel később nyilván nem szólhatott ugyanakkorát egy SW film még akkor sem, ha ugyanolyan jó lett volna, hiszen minden évben volt jó pár másik hasonló bemutató. Nyilván van azért, akire a prequelek is nagy hatással voltak, de aki azokat látta először, az meg ne akarja összehasonlítani bármiféle szempontból egy '77-es filmmel... algi: 2011. 09. 21. 3:57 39. "aki mélyen szántó gondolatokat, tökéletes forgatókönyvet, mély művészi élményt akar szerezni az ne fantasie-t vagy mesét nézzen." És újra húzzuk le a klotyón az összes fantasy-t és mesét, mert úgy is szar mind, mert fantasy. Köszönjük. aeon_flux: 2011. 09. 21. 7:10 45: Anakin átállása olyan nagy fordulat lenne? Hát nem arról szól az egész trilógia? Oké, az előzményektől túl sok meglepetést várni talán nem fair, de ez a nagy átállás is sántít (ahogy azt le is írtam): Anakin megálmodja, hogy Amidala meghal, és mikor kiderül, hogy ezt Palpatine is tudja, még véletlenül sem kérdezi meg tőle, hogy "mi végez vele?", ami egy halálesetnél evidens lenne, hátha meg tudja akadályozni azt ahelyett, hogy simán belemenne a halott-feltámasztás szóbeli ígéretébe, aminek csak annyi az ára, hogy gyerekeket kell gyilkolni, meg ilyesmi. Padmé, mint harcos amazon? Sántít. Másfél órányi pihegés után nagy lazán előkapni lézerpityut kb. olyannyira hiteles, mintha James Bond helyett M (Judi Dench) lendülne akcióba. Obi-Wan és a laza humor? Azokra a kínos kommentekre gondolsz? Igen, Palpatine nagyon-nagyon gonosz, a jedik meg nagyon hülyék, de hát ez miért előny? aeon_flux: 2011. 09. 21. 7:18 47: Igen, Lucas mindent megtesz azért, hogy poszternagyságúra dagassza az érzéseket. Nem az a baj, hogy nem jönnek át, hanem olyan dagályosak, melyek megölik azt a hatást, amit ki kellene váltaniuk. Mert szívesen sírtam volna, mikor a kis Ani elválik az édesanyjától, de olyan szerencsétlenül van megírva, olyan darabosan van eljátszva és megrendezve, hogy egészen más érzéseket váltott ki belőlem, és az igazi légkalapács a II. rész romantikázásával kezdődik. Nem hiszem, hogy ezek tolerálásához gyereknek kell lenni, inkább valami egészen másnak. aeon_flux: 2011. 09. 21. 7:23 54: A Pod race jó volt... a moziban, ott ugyanis mindössze két körből állt, de mire megjelent DVD-n, kapott még egy plusz kört. You know, for kids. Obi-Wan jó lett volna az első részben? Olyan halovány volt, mintha Qui-Gon kapott volna egy visszhangot vagy még egy kart. :) aeon_flux: 2011. 09. 21. 7:29 56: Még egy nagy különbség: a színészek a korábbi részekben szabadjára voltak engedve (ha nem, hát kivívták maguknak ezt a szabadságot), és játszottak, improvizáltak a vásznon ("Szeretlek." "Tudom."). Néhol hibát is vétettek, és pont ezek az apróságok miatt ÉLNEK azok a filmek, míg az újak görcsösek, műanyagok, élettelenek. Sokszor olybá tűnik, mintha le lennének szögelve egy pontra, miközben diskurálnak, nehogy elrontsák a beállítást, amit aztán utómunkával mindenféle izébizével kell feltölteni. Pizsama: 2011. 09. 21. 9:26 Á, ez a 61-es komment nálam mindent visz! Pontosan ez a bajom az előzményfilmekkel. Az eredeti trilógiának volt egyfajta amatőr bája, hogy a kicsit "ahogy esik úgy puffan" jeleggel eljátszott jeleneteknél a karaktert játszották a színészek, nem pedig a rendezői utasításnak maximálisan megfelelve robotként mondták el a szöveget, mint a prequel trilógiában. kekec: 2011. 09. 21. 9:28 Szerintem a legnagyobb baj az új trilógiával a forgatókönyvíró hiánya. Mert valljuk be, Lucas nem tud írni. Az eredeti trilógiából is a második és a harmadik film volt igazán jó, mivel képzett írók teremtettek karaktereket, szövegeket Lucas víziójából. Amúgy az újból számomra a The Phantom Menace a legelviselhetetlenebb, az Episode II hangulatilag már jobban közelít ez eredeti mozikhoz, míg az Episode III szerintem túlságosan sötétre sikerült, nekem nem passzolt a Star Wars világába, bár a történet kétségtelenül jobb volt, mint az előző két filmé. Ezek azok a filmek, amiket csak "becsületből" szereztem meg DVD-n, de ezidáig még nem sokszor néztem újra (egyszer...)

Ismeretlen_1068 2011.11.11. 22:04:42

Kommentek #5 Ody: 2011. 09. 21. 9:59 Mivel Lucas nem az elvárások után ment hanem az elképzelései után ezért sokan arcra estek. Pl. a Baljós Árnyak (de a Klónok Támadása is) hagyományos értelemben véve nem cool és ezzel kiírja magát a kordivatból. Ma az egyébként kiváló új Batman filmek azok amik nagy tömegeket tudnak megnyerni maguknak. Darth Mault jellemzően a legnagyobb utálók többsége is imádta, de kapott kb. két sort és néhány jelenetet, míg a '30-as évek burleszkjeit és a klasszikus Disney-mellékfigurák humorát idéző Jar Jar például uralja a film első három-negyed óráját. Őszintén szólva szerintem meglepő lenne ha tömegek lennének oda a Baljós Árnyakért. Nem tömegfilm abban az értelemben, hogy nem szólítja meg a mai kor felnőttjeit, ráadásul egy olyan franchise része, amit coolságáért szerettek sokan... sivitó tie-fighterek, lépegetők, szellemes megjegyzéseket osztó Han Solo, csupa dark helyszín stb. Szerintem inkább itt van a kutya elásva. obiwan83: 2011. 09. 21. 10:24 Ha tetszik valakinek az új trilógia, vagy az egész saga, úgy ahogy van, nézze, és lelje benne örömét. Aki meg nem, az mondja el a véleményét miután megnézte, és pont. De a prequel már kb. 10 éves, elég gáz, hogy egyesek még mindig nem tudnak lekattanni a folyamatos fikázásáról, foglalkozzatok már mással, annyi szép dolog van az életben. :) obiwan83: 2011. 09. 21. 10:45 "És újra húzzuk le a klotyón az összes fantasy-t és mesét, mert úgy is szar mind, mert fantasy. Köszönjük." Szerintem nem a műfajjal van a gond, hanem a szempontokkal amelyek alapján páran itt meg akartok ítélni egy műfajt. De azok mentén bármelyik hasonló típusú filmbe ugyanígy bele lehet kötni, legyen az GYU, HP, vagy SW, vagy akármi. Egyébként meg tényleg ízlésbeli dolgokról folyik a vita, és hülyeségekbe köttök bele a történettel kapcsoltban. Amidala kitünteti a droidot? Anakin nem látja előre hogyan hal meg Padmé? Ugyanazokat a filmeket láttuk? Gondolom igen, csak te egy olyan szemüvegen át nézted, amibe előre fanyalgás van kódolva. janivankenobi: 2011. 09. 21. 11:28 Érdekes dolog ez a Star Wars, főleg azért mert a cikkedben említetted Középföldét. Én még nagyon kicsi voltam mikor először láttam a régi trilógiát, emlékszem mekkora élmény volt, sokáig csak azt a 3 filmet akartam nézni mindig, ha német csatorna adta akkor is rá voltam tapadva a tv-re. Nem jó ha Lucas ezekbe a kellemes emlékekbe belepiszkál. És a mai napig ezt teszi, tönkreteszi a saját maga által létrehozott csodálatos világot. Kezdve azzal, hogy megcsinálta az előzménytrilógiát, aztán most a nagy noooo-val csúcsosodott ki ez az egész. Elárulom, hogy én egészen a harmadik rész végéig nagy Star Wars rajongó voltam, ami talán a nevemből is látszik. :) Aztán ugye jött egy másik sötét úr és az ő gyűrűje. Talán akkor kezdtem el jobban érdeklődni a filmek iránt mikor a Gyűrűk Ura harmadik része megjelent bővített változatban. Innentől kezdve nagy érdeklődést tanúsítottam mindenféle stílusú film iránt. Elkezdtem nézni olyan filmeket amik addig teljesen hidegen hagytak. Leszoktam a divatfilmekről, belekóstoltam minden stílusba. És rájöttem, hogy az új Star Wars-nak hol is van az igazi helye, nem a régi trilógia mellett az biztos. Eleinte sokáig az új trilógiát jobban szerettem mint a régit, jól belegondolva szerintem a sok CGI, meg látványos fénykard párbajok miatt. Aztán pár éve újra néztem mind a 6 filmet, és ledöbbentem. Régi trilógia nézésekkor visszatértek a gyermeki emlékeim és újra átéltem azt a varázst amit régen, kellemes volt nézni mind a 3 részt. Viszont az új trilógia közben sokszor éreztem azt, hogy ez nagyon ciki, és jajj, hogy ez is Star Wars. A baljós árnyakat nagyon gyerekesnek találtam, visszagondolva szinte semennyire sem éreztem benne azt a sötétséget és "star wars" hangulatot ami belengte a régi trilógiát. szép pillanatai ellenére is csak 10/5-ösre értékeltem. Érdemei amik tetszettek, Darth maul, a végső párbaj. Ami nagyon idegesített az a kis Anakin karaktere, soha egy gyerek színész nem idegelt még ennyire mint ő. Klónok támadása már hordozott egy keveset a sötétségből, de itt is csak be-be villant az érzés, hogy ez minek is a része. Jango Fett és Obi-Wan párbaja, valamint a Kamino bolygó látványa tetszett a legjobban. Ami kevésbé az ebben az esetben is Anakin meg szerelme közti kis kapcsolatféle, de sorolhatnám estig. 10/5,5. A Sith-ek bosszúja számomra még ma is nagyon jó film. Persze vannak hibái bőven, de ezt a részt már átjárja a sötétség, és ismét gyermekkoromat idéző hangulatot élek át ha nézem. Mindenképpen az új trilógia legjobb része. A kezdő nagy csata Coruscant felett, a bevillanó háborús részek, Obi-Wan harca Grievous ellen, a végső nagy párbaj mind nagyon jól sikerültek. Némileg Lucas helyreállította amit eltolt az előző két részben, de sajnos eddigre már annyi mindent tönkretett, hogy is ez a rész sem lehetett tökéletes 10/9. Ilyen formában nem szabadott volna elkészülnie az első 3 résznek, de megtörtént így már csak az marad, hogy próbáljuk élvezni, és keressük meg benne azokat az értékeket amiért Star Wars-nak hívják. Űrtündér: 2011. 09. 21. 11:56 56: "Nyilván van azért, akire a prequelek is nagy hatással voltak, de aki azokat látta először, az meg ne akarja összehasonlítani bármiféle szempontból egy '77-es filmmel..." Miért? Azért mert jajj hát ez mennyivel régebbi, meg CGI helyett több a báb benne? Ez egyrészt a felújítások tükrében irrevelens, másrészt meg egy jó film úgy tudom hogy nem veszti sem értékét sem mondanivalóját a korral. Bocs ha összefüggést vélek felfedezni ugyanazon történet egyes elemeiben. 65: Teljesen egyetértek. Unalmas már kicsit hogy évek óta ugyanazt vernyogják minden SW-vel kapcsolatos cikk alatt minden blogon, rendszerint ugyanazok az arcok. Oké tudom, most a Blu-Ray kapcsán új hullámot kapott a téma, kezdődik az egész előlről. Hurrá Ugyanennyi erővel a régi trilógiát is ízekre lehetne szedni, dehát az ugye szent és le kéne hozzá venni a nosztalgia-szemüveget és különben mit képzelek. vargatom: 2011. 09. 21. 14:39 Az első SW film előtt nem volt még csak hasonló film sem, az egész élmény teljesen új és ismeretlen volt. A prequelek után meg a régi SW már csak "more of the same", főleg első látásra, hát még ha nem az erre legfogékonyabb életkorodban láttad. 1999-ben már volt Jurassic Park meg Independence Day meg Terminator 2 meg egy rakás másik blockbuster, de asszem te ezt még annál is később láttad, szóval addigra még több hatás ért. Szóval egyszerűen el sem tudod képzelni, hogy milyen volt az első SW filmet annak idején látni, márpedig az a film a rajta felnőtt generáció számára emiatt messze-messze túlmutat a hosszú távú értékein. obiwan83: 2011. 09. 21. 14:40 67: " Ilyen formában nem szabadott volna elkészülnie az első 3 résznek" Szerintem meg a Gyűrűk Urának nem szabadott volna elkészülnie, na erre varrj gombot.:) Elismerem, hogy jól kivitelezték (bár a legtöbb CGI már nagyon gagyinak hat), de hangosan röhögtem miközben néztem a filmeket. Mert NEKEM nem tetszett a történet. Nem a megvalósítása, hanem úgy az egész, ahogy volt, nem fogott meg. Most induljak el GYU fórumokra, meg minden filmes blogra, cikkhez, amiben csak megemlítik, fikázni a következő 10 évben? Írjak meg évente 3 kritikát, hogy mennyire szar? Nem hiszem, hogy normálisnak érezném magam... Hihetetlen, hogy ebben az országban mindenki filmesztétának képzeli magát. :D megmondóemberek.. Action: 2011. 09. 21. 15:08 Én is "öregen" láttam a Baljós árnyakat (22 évesen) és akkor nagyon bejött, mert szemellenzős SW-rajongó voltam. Mivel nálunk fél évvel csúszott a premier, már külföldi kritikákból lehetett tudni, hogy ez a film nem váltja meg a világot, de ez nem érdekelt. Aztán premier napon megnéztük, nekem tetszett, de utána minél többször láttam, annál jobban jöttek ki a hibái. Ma már végig se tudom nézni, annyira rossznak tartom. A Klónok már jobban bejött, főleg a film végi nagy csetepaté, abban a részben igazán a romantikus szál bénasága zavart, meg Hayden. A Sithek bosszúja is jó lett, bár zavaró dolgok itt is akadnak, de még ez a legnézhetőbb a trilógiából. A kedvenc részem az, mikor Palpatine kiadja a 66-os parancsot és elkezdenek hullani a jedik, nagyon jól megcsinált jelenet lett. Lehet, hogy Űrtündérnek van igaza, ez egy generációs vita, lehet, hogy kisgyerekként az új trilógia tetszene jobban. Bár ismerek olyan gyereket (15-16 éves), akinek a régi részek tetszenek. aeon_flux: 2011. 09. 21. 15:10 Tegye fel a kezét, aki a Z-verziót látta először a The Phantom Menace-ből! :) todie: 2011. 09. 21. 15:37 @72: jelen. a szomoru helyzet pedig az, hogy semmit sem vont le, illetve adott hozza a filmhez, hogy ugy lattam... aeon_flux: 2011. 09. 21. 15:39 73: Dehogynem. A csillivilli trükkök kissé háttérbe szorultak, hogy jobban átjöjjenek a sztori hiányosságai. :\ todie: 2011. 09. 21. 15:41 meg merem kockaztatni, hogy touché:D

Ismeretlen_1068 2011.11.11. 22:05:14

Kommentek #6 todie: 2011. 09. 21. 15:44 @70: minden szemelyeskedes nelkul: "leave the new trilogy alone" ? :) Pizsama: 2011. 09. 21. 16:00 Bizony, hogy generációs különbségek vannak. Aki gyerekként látta az eredeti trilógiát, az valóban hajlamos a nosztalgia faktor fényében elfelejteni a hibáit, de mégis, az IV-VI. résznek sokkal kevesebb hibája van forgatókönyv, rendezés vagy épp színészi játék szempontjából, mint az új előzmény trilógiának. Ám a legfőbb oka talán a régi és az új rajongók közötti véleménykülönbségeknek, hogy az eredeti trilógiának szerintem egy sokkal érettebb korosztály volt a célcsoportja (14-24év, főleg fiúk), mint az előzményfilmeknek (8-18 éves, lányok is). Másodsorban az új trilógiában nincs olyan férfikarakter, mint amilyen Luke és Han voltak az eredetiben, akit irigyel és csodál a férfi néző. Se Qui-gonnal, se Obi-wannal (talán a III. részben), de még Anakinnal se tudott azonosulni igazán a néző (legalábbis én). De még Jango Fett is nagy csalódás volt a régi trilógiában felépített "csendes fejvadász" kultuszhoz képest. Pont ezért nem véletlen, hogy Darth Maul volt talán az egyetlen "kedvelhető" férfi szereplő, mert hiába nem építették fel igazán, a karakter mégis élt, hiteles volt. Én egy csomó filmes szempontból sokkal gyengébbnek tartom az eredeti trilógiát, de karakterben, forgatókönyben és rendezésben mind felülmúlják az előzményfilmeket! vargatom: 2011. 09. 21. 16:39 Hát meg az első trilógia írói-rendezői munkáiba egy csomó kiemelkedő képességű kreatív embernek volt több-kevesebb beleszólása. Az új meg tisztán csak Lucas és nincs aki kompenzálni tudná a hiányosságait. Megint belinkelem ezt: mysterymanonfilm.blogspot.com/2009/03/raiders-story-conference.html Nagyon-nagyon tanulságos olvasmány, főleg a végső film ismeretében, és szépen bemutatja hogy hogyan alakult ki maga a sztori, együttműködéssel de mégiscsak alapvetően Lucas elképzelései szerint. Teljesen egyértelmű, hogy a SW preqeueleknél már semmi ilyesmi nem volt. (Maulon meg sztem pont hogy rontott volna minden további építgetés, pont annak hiánya miatt lett jó, mert a nagyon eltalált külsőbe mindenki azt láthatott bele amit akart ;) Nemo: 2011. 09. 21. 16:47 aeonflux: nem kapott új kört a pod-race. Két plusz előzés meg egy plusz szerelés. Ez minden ami a DVD-re került. Egyébként picit túlzás ilyet mondani, hogy improvizáltak a szinészek... ja egy mondatot egy hat és fél órás filmtrilógiában. :) vargatom: fals információkat azért ne terjesszünk. Az írás nem így történt. Lucas tudja hogy rosszul ír ezért sok embernek meg lett mutatva az ep.1 és az ep.2 forgatókönyv is. Az ep.2-nél segédforgatókönyvíró is volt. Nézd meg a stáblistát. Ep.3-nál nem történt semmiféle átirás csak a szokásos utóforgatás. Az elötte lévő részeknél is megtörtént. Egyetlen lényegi változás, hogy Palpatine és Windu párbajánál az eredetiben Anakin is ott áll és ő dobja a kardját Palpatine-nak. Az egyik snittben a mostani verzióban is látni hogy Palpi Anakin kardmarkolatát szorongatja. Ehelyett Anakin visszament árulkodni + meditálni egyet a tanácsterembe. A többi maradt a helyén. vargatom: 2011. 09. 21. 19:46 Fals információt a szakállas terjeszt, méghozzá piszok sokat... ;) Űrtündér: 2011. 09. 21. 19:55 69: "Szóval egyszerűen el sem tudod képzelni, hogy milyen volt az első SW filmet annak idején látni, márpedig az a film a rajta felnőtt generáció számára emiatt messze-messze túlmutat a hosszú távú értékein." Már ne is haragudj de ez csöppet lekicsinylő. Nekem nem lehetett a tiéddel egyenrangú filmes élményem azért mert fiatalabb vagyok? Hogy jön mindehhez a Terminator meg a Jurassic Park? Filmélményről beszélünk, nem csak látványdömpingről. Ennyi erővel mondhatnám hogy 77 előtt meg ott volt a Ben Hur meg az Elfújta a szél. Az akkori elérhető technikai szinthez mérve azok szintén topon voltak. Miért lett volna rám különösebb hatással a JP? Mert jól nézett ki benne a T-Rex? Kösz, nekem a Ben Hur jobban tetszett. 77: Ebben a célcsoport dologban igazad lehet, a prequelek után tényleg megnőtt a lányrajongók aránya de nem hiszem hogy ez csak a szerelmi szálnak tudható be, hisz ott volt anno Han és Leia. A követendő férfikarakter témához ugyan nőként nem tudok érdemben hozzászólni, de a lányoknak ilyen tekintetben Padmé tökéletes volt. Leia már egy kicsit a ló túlsó oldalán van, az Ep4-ben pl kifejezetten bunkó. És ha már "badass" szereplő, nos Jango Fetthez minimum hozzámennék feleségül míg Boba szerintem a saga legnagyobb fail-jét produkálta a Jedi-ben, és az Ep5-ben sem kavart túl sok vizet (a Vader mellett pózolás és egy fagyasztott ember tologatása nem egy nagy meló). Hogy ennek ellenére még mindig őt tartják kúlabbnak azt megintcsak a nosztalgiának tudom be. todie: 2011. 09. 21. 20:39 @81: de lehetett, ha azt lattad eloszor. Űrtündér: 2011. 09. 21. 21:04 82: Mert ti az Ep4 előtt még nem láttatok filmet? Azért magát a filmipart nem Lucas húzta elő a kockás ing zsebéből. vargatom: 2011. 09. 21. 21:24 A nyolcvanas években mi kiskölkök moziban ilyen lengyel ifjúsági filmeket néztünk, meg Hahó Öcsit meg hasonló szoci dolgokat. Nem megsérteni akarlak, de te tényleg el se tudod képzelni, milyen volt ezek után egy Star Wars. aeon_flux: 2011. 09. 21. 21:50 Az utcák teljesen elnéptelenedtek, mikor a tévé 1984 karácsonyán levetítette a tévében. Mondjuk, abban az évben nem ez a film volt a legnagyobb hatással rám. :) Űrtündér: 2011. 09. 21. 21:52 ... Oké, a Hahó Öcsivel meggyőztél. vargatom: 2011. 09. 21. 22:49 :) Nemo: 2011. 09. 21. 22:58 "és mikor kiderül, hogy ezt Palpatine is tudja, még véletlenül sem kérdezi meg tőle, hogy "mi végez vele?"," Ezt csak most nézem. Azért mert Palpi megérzi, hogy mitől fél a fiú miért kéne tudjon bármit is Padmé haláláról? Ez Anakin látomása. Nem másé. Palpatine nem azt ajánlja fel, hogy megelözze a halálesetet, amiről fogalma sincs, hanem egy tudást, ami a halálból is vissza tudja majd hozni. mikice: 2011. 09. 21. 23:10 85: Nem 1985 karácsonyán vetítette le a magyar tévé? Valahogy inkább erre emlékszem. Meg arra, hogy videomagnó (és színes tévé) híján egy BRG MK29 típusú monó magnóval Polimer60 kazettára vettem fel az utolsó húsz perc hangját: "Ártu, adj még rá energiát!" Még a mai napig megvan a szalag, egész jól bírják ezek a Polimerek... Űrtündér: 2011. 09. 22. 0:22 Ha lehet egy kérésem a cikkírótól, be lehetne linkelni az első illusztráció eredetiét? Ha jól látom ezek nem az eredeti poszterek mert azoknak nem ilyen volt a háttere de így tetszősebbek :)

Ismeretlen_1068 2011.11.11. 22:05:39

Kommentek #7 algi: 2011. 09. 22. 0:45 68. Azért nem szedik darabokra a klasszikus trilógiát, mert azok a filmek rendelkeznek valamiféle színvonallal (nem tökéletesek, de legalább van bennük igényesség), így aztán nem veszi észre minden idióta a hibáit (pl. hogy mennyire vontatott az a rész, amikor a robotok a sivatagban mászkálnak). Az új trilógiát fikázni könnyű, bármelyik hülye képes rá, mert nem nehéz hibát találni benne. :P algi: 2011. 09. 22. 0:56 66. Az a gond, hogy az, hogy Padmé kitünteti R2-D2-t nemcsak a józan észnek mond ellent, hanem a film belső logikájának is, és nem a fantasy-logikát követi. Az, hogy Luke, Han és Leia megmenekülnek a Halálcsillagról bár irreális, de követi a népmesék strukturális felépítését. Ráadásul ez nem szőrszálhasogatás. Én is furcsálltam, amikor először láttam a filmet. Tényleg valami jogi csűrcsavarról kell szólnia egy Star Wars filmnek? Nézzük már meg távolabbról a dolgot! Mit vártunk, amikor először beültünk az első prequel mozira! Baromira nem azt, hogy lesznek jelenetek a _parlamentben_. Érted?! A parlamentben!!! Az eszem megáll. Hol van ebben a fantasy-logika? Hol ebben a mese? Melyik tipikus mesei elemnek felel meg az űrparlament? Az első Star Wars film egy az egyben követi a proppi mesestruktúrát. A Birodalom visszavág pedig újabb meseelemeket használ föl, ahogy a Jedi is. Az olyan filmek, mint a Harry Potter vagy A Gyűrűk Ura, csak fantasy külsőségekkel, mesebeli környezetben játszódó látványfilmek. A Gyűrűk Ura pl. egy pornográf szinten mindent-megmutatunk jellegű látványorgia, a Harry Potter pedig ugyan felhasznál mesebeli elemeket (unikornis, varázslók), de nagyon is modern történeteket dolgoznak fel. Én azt kérem számon a meséktől és a fantasy-kon, hogy jó mesék és jó fantasy-k legyenek! Az új trilógia ezt nem teljesíti, hanem felhasználja a Star Wars külsőségeit, majd geeklogikával felturbózza a külsőségeket. Duplapengéjű fénykard? Tényleg ettől lesz jobb a film? Négy fénykardos robot? Most komolyan? Tényleg egy flexgépen pörgetett fénykardtól lesz izgalmasabb a párbaj? A mese és a fantasy nemcsak arról szól, hogy még magasabbra függesztjük fel a kételkedésünket. Cserébe azt is elvárjuk, hogy ne lapos faszságokkal szúrják ki a szemünket. Űrtündér: 2011. 09. 22. 1:52 "Az új trilógiát fikázni könnyű, bármelyik hülye képes rá, mert nem nehéz hibát találni benne" Ha valaki konkrétan azért nézi végig hogy a hibákra bökdössön, akkor valóban nem nehéz. Pont erről beszélek. Rózsaszín szemüveg. A klasszikusokat gyerekként szétoltottam, most se lenne nagy kihívás pedig azóta megszerettem. R2 kitüntetése: az nem népmesei elem hogy a királynő kitünteti a hős jobbágyot amiért elterelte a szakadéktól a szekerét? Vagy most az a gondod hogy R2 egy droid és nem ember? Nem értem ilyeneken miért kell fennakadni. Jogi csűrcsavar: A szenátus intézménye az Ep4-ben is meg lett említve mert akkor oszlatták fel. Ezután érdekes lett volna ha az előzményekben max csak beszélnek róla de nem látjuk. Engem gyerekfejjel nem zavart. Sőt, tök nagy kárnak gondoltam hogy a mi parlamentünk nem így néz ki. Meg egyáltalán hogy egy SW-ben politika legyen na az ám az igazi botrány, a végén még gondolkozni is kell. Borzasztó. Palpatine meg úgy került hatalomra hogy fejére rakta a koronát és slussz, ugye? "Nézzük már meg távolabbról a dolgot! Mit vártunk, amikor először beültünk az első prequel mozira!" Tényleg mit? Komolyan szeretnék már pár elméletet hallani mert megpusztulok a kíváncsiságtól. aeon_flux: 2011. 09. 22. 7:00 88: Attól még megkérdezhetné tőle, hogy honnan honnan tudja, mit tud és mit lehetne tenni. Ezek azok a kérdések, melyek minden épeszű emberben felmerülnek, mikor egy ilyen információhoz jut. Mint ahogy annak is utánajár azért, hogy amikor a szerettünk tényleg meghal, akkor hogy is halt meg, és nem elégedünk meg egy "nooooo"-val, mi több, ha már Palpi azzal az ígérettel tett minket tömeggyilkossá, hogy képes feltámasztani a halottakat, akkor talán ezt igazán meg is tehette volna Amidalával, hm? Lada: 2011. 09. 22. 8:50 94. Ez hasonló helyzet ahhoz, amikor Vader kiolvassa Luke fejéből, hogy van egy ikertestvér is. Anakin meg is lepődik, hogy miket beszél az öreg. Ezután már nyitott kártyákkal játszik Palpatine. A másik pedig, hogy Palpatine nem azt mondta, hogy ő tud embereket megmenteni a haláltól, hanem azt, hogy tud egy olyan fickóról, aki ezt képes volt megcsinálni, és hogy Anakinnal együtt meglelhetik ennek a titkát, csak ahhoz jól el kell merülni a sötét oldalban. Ez volt a csapda. aeon_flux: 2011. 09. 22. 8:53 95: Szerintem azt Anankin is sejtette, hogy ki az az ember. Ha nem, akkor nagyobb hülye, mint gondoltam. :( Ecco: 2011. 09. 22. 13:06 Ha még nem látta volna mindenki, ezt a *khmm* új jelenetet a blu-ray kiadásból: Alderaan shot first mlkshk.com/r/7574 mikice: 2011. 09. 22. 13:35 97: Hát, az előbbihez én sem bírom kihagyni: www.youtube.com/watch?v=wxMd93aCvd0 algi: 2011. 09. 22. 16:53 93. Nem, kérlek szépen, a népmesékben nem egy random szereplőt tüntetnek ki, hanem a főhőst. A legkisebb parasztgyerek az ugyebár Luke Skywalker volt. Az új trilógiában nincs ilyen szereplő. Vagy R2-D2 volna az? Úgyhogy kezdjük az alapoknál! Ki a főhőse az új trilógiáknak? Anakin? Obi-Wan? Amidala? És mi különbözteti meg a főhőst a másik kettő szereplőtől? Abból, hogy a klasszikus trilógiában csak megemlítik a Szenátust, abból miért következik az, hogy az új trilógia minden egyes epizódjában tetemes időt töltünk el a szenátusi üléseken? Ha Han Solo megemlítette volna, hogy hugyozni megy, akkor ugyanennyi időt tölthettünk volna a vécén? Az, hogy a klasszikus trilógiában csak megemlítik a Szenátust, az azért van, mert ez nem egy politikai hírműsor, hanem egy űrkalandfilm, ami csak említés szintjén foglalkozik a Szenátussal. Az érdekes, hogy az új trilógia brutális igénytelensége felett elsiklottál, úgyhogy újra felteszem a kérdést: Attól lesz jobb a Star Wars film, hogy minél több fénykarddal vívnak egyszerre? Mert ha igen, akkor elárulom, ki a célközönség. Az olyanok, mint SuperShadow. www.supershadow.com/ Dealer: 2011. 09. 22. 17:19 Take.

Ismeretlen_1068 2011.11.11. 22:06:10

Kommentek #8 wovbagger: 2011. 09. 22. 17:41 lucasnak új rajongók és a pénztárcáik kellettek, így megcélzott újabb, éppen felnő generációt - a végeredmény két bűnrossz, és egy közepesen rossz történet lett. másrészt viszont anno én is kb. 10-12 évesen láttam először a csillagok háborúját, és csak tátottam a számat a moziban. wovbagger: 2011. 09. 22. 17:41 felnővő, na aeon_flux: 2011. 09. 22. 17:54 George Lucas, digitally restored: www.napiszar.com/wp-content/uploads/2011/09/george_lucas.jpg Nemo: 2011. 09. 22. 17:56 AE: Anakinnak teljesen világos, hogy az Erőn keresztül tudja. Ennél a triviális információnál ( meg azon hogy hogy fog meghalni - tudja: gyerekszülésbe) nagyobbat szól, hogy az illető a sith lord. Egyébként meg korábban is eléggé világossá lett téve: Anakin az ep.2 óta vágyik a halál kikerülésére. Nem azt akarja hogy a szerettei csak holnap vagy jövő héten ne haljanak meg hanem hogy ne haljanak meg egyáltalán. Már akkor megfogadta ezt Padménak a Larrs farmon amikor még semmi látomása sem volt. Benne csak ez viaskodik: hadja elszabadulni benne ezt a "többet akarok" (ugye ezt mondja Padménak az ep.3-ban) vágyat és tegyen szert erre az erőre vagy csináljon azt ami egy jedihez illik és mindent félretéve nyomja fel Palpit. A Star Warsban nincs szürkeség. Olyan nincs hogy kicsit jó meg rossz is. Szemétláda Jabbák, kapzsi Nute Gunray-ek, meg jóságos hercegnők vannak. A Sötét és a Világos oldal között járva nincs középút: vagy rálép arra az ösvényre amiről Yoda szerint nincs letérés és igénybe veszi a sith segitségét vagy nem. A történet logikája szerint legalábbis. Lada pedig jól mondja: mikor Anakin odaadja magát a sith lordnak és már késő, kiderül hogy nincs tuti (lábjegyzet, de volt egy olyan verzió is hogy mikor Anakin haldoklik a lávafolyó partján akkor Palpatine visszahozza az életbe de ezt végül le se forgatták... végülis most a film szerint Palpatine valszeg nem tud semmi ilyesmit). aeon_flux: 2011. 09. 22. 18:02 104: Szerintem nem tudja, hogy gyerekszülésbe, mint ahogy tudomása szerint nem is abba halt bele, hanem ő ölte meg. algi: 2011. 09. 22. 19:04 104. Szerintem minél kevesebb dolgot magyarázzunk meg az Erővel, különben az lesz a vége, hogy bármi lehet. Egyébként ez volt a legnagyobb csalódás számomra az ep3-ban, hogy nem elcsábult Anakin, hanem átverték. Én azt vártam, hogy a sötét oldalra áll át, hogy előnyökhöz jusson, amiért cserébe nagy árat kell fizetnie. Ehelyett beszopta egy sith hazugságát, és hoppon maradt, aztán túl ciki lett volna kihátrálni. Nem azt mondom, hogy ez nem egy lehetséges és érvényes megoldás, ettől még lehetett volna jó film, de jó lenne, ha mindenki látná, hogy ez nem csábítás, hanem átverés volt. Nem saját döntéséből járja a sötét utat, hanem azért, mert elég hülye volt, hogy manipulálják. Ody: 2011. 09. 22. 21:05 103. Ez vagy Te. Rólad nem lehet ilyen képet csinálni? Annyira megnézném... Egyébként van egy nagy különbség. Ő milliárdos, és a "fos" prequellel is halálra kereste magát, te meg egy kis Kelet-Európai szarcsimbók vagy, aki ráadásul mindig az is marad. :) mikice: 2011. 09. 22. 21:31 AE, ez az Ody gyerek nagyon szeret téged. Ez nem azért van, mert kábé harminc évvel ezelőtt megverted a játszótéren, a homokozó környékén? Merthogy valamiért nagyon oszt téged. Vagy netán rájött, hogy titokban valami prequellel te is milliomos lettél? :-) frmn: 2011. 09. 22. 22:41 107: Szedd már össze magad! Egy film miatt, amihez egyáltalán semmi közöd, ilyen hangnemben sértegetsz számodra teljesen idegen embereket? Lehet más a véleményed, de azt kommunikád rendesen! Ezzel a tahó stílussal csak magadról állítasz ki bizonyítványt. Mellesleg, ha nem tetszik, amit itt találsz, nem muszáj idejönnöd. Űrtündér: 2011. 09. 23. 0:08 99: És ha már a film valamely elemét nem tudod bepasszintani az általad felállított "kötelező népmesei elemek" táblázatba akkor az már szar és oda nem illő? Ha a politikát és a Szenátust is egy az egybe kikerülnénk ahogy te szeretnéd akkor mégis hogy ábrázolnád Palpatine hatalomra jutását? Amikor kérdeztem hogy ugyan mik voltak az elképzelések a prequelek irányában megnézésük előtt azt komolyan kérdeztem, de erre mindezideáig egy darab értelmes elméletet sem hallottam semmilyen fórumon. És ezt nem azért kérdezem hogy majd beleköthessek, igazán nyitott vagyok a jó ötletekre de eddig nem sokat hallottam. Az hogy ez meg ez miért NEM jó azt hallottuk már elégszer, újítsunk már valamit könyörgöm. Tény hogy a prequeleknek vannak hibái, valamit én se szeretek benne, de amiket te hibaként rósz fel az a kákán csomót keresés magasiskolája és süt belőle az elfogultság. Ne érts félre, nem szándékozom személyeskedni bárkivel. Így is kellemes csalódás hogy kultúrált környezetben folyik végre a vita, ilyenkor már bárhol máshol anyázásba fulladt a dolog. aeon_flux: 2011. 09. 23. 0:17 Ody, nem volt pontos a leírás: úgy van helyesen, hogy egy kelet-európai szarcsimbók humorérzékkel. No, ezzel együtt tudok élni. :)

Ismeretlen_1068 2011.11.11. 22:06:37

Kommentek #9 algi: 2011. 09. 23. 1:43 110. "És ha már a film valamely elemét nem tudod bepasszintani az általad felállított "kötelező népmesei elemek" táblázatba akkor az már szar és oda nem illő?" Basszus, te érveltél azzal, hogy az az elem népmesei. Nem az. Erre jössz azzal, hogy nem számít, hogy népmesei-e. Akkor ne érvelj vele! "Ha a politikát és a Szenátust is egy az egybe kikerülnénk ahogy te szeretnéd akkor mégis hogy ábrázolnád Palpatine hatalomra jutását?" Az ugye nem komoly érv, hogy csak úgy lehetett megoldani, ahogy megoldották? A klasszikus trilógiára is igaz, hogy ezerféleképpen lehetett volna megírni, és jó maradt volna. Mindent húszmilliárdféleképpen lehet megírni. Egyébként azért kiváló példa, hogy csak megemlítették a Star Warsban a Szenátust, mert ez éppen arra példa, hogy akkor még változásban volt a politikai rendszer, Palpatine ezzel a húzással vált egyeduralkodóvá. Nem kellett mutatni hozzá a Szenátust, sem azt, hogy aláírja a törvényt, Tarkin bejelentette, azt szevasz. Sőt, az egész Star Wars filmben egyszer se szerepelt Palpatine. Csak tudtuk, hogy egy despota rendszerben élünk, aminek a tisztje volt Tarkin is és Darth Vader is. Egy Harmadik Birodalomban játszódó háborús kalandfilmben nem kell megmutatni Hitler sörpuccsát. De egyébként igazad van: az nagy hiba, hogy nem mondtam konstruktív dolgokat, hogy hogyan kellene. Ennek több oka van. Egyrészt szeretném, ha tudnád, hogy nagyon sokat gondolkoztam azon, hogyan lehetne megírni jól a prequeleket (sőt, ujjgyakorlás gyanánt elkezdtem agyalni különféle "hollywoodi" jellegű treatmenteken), és több dologra jöttem rá. Egyrészt őrületesen nagy munka kinyomozni azt, hogy mire gondolt Lucas, amikor a klasszikus trilógiát írta. Tehát a prequelek megírásának tetemes része abból állna, hogy kinyomozzam, eredetileg hogyan történtek a dolgok a klasszikus trilógia múltjában. (Nem úgy, ahogy a prequelekben. A 3. epizód végén egyszerűen nem kapcsolódik a klasszikus trilógiához.) Elkezdtem ezt a munkát, de nagyon körülményes. Pl. a trilógia DVD-hez kiadott dokumentumfilmen merevítettem ki azokat a képeket, amiken lefilmezték az eredeti jegyzeteit. (Nem a forgatókönyvet, hanem jegyzeteket arról, hogy a Birodalmat pl. a McCarthy-korszakhoz hasonlította, vagy azt, hogy Leiát azért nem tudják kínvallatni, mert a királyi család tagjait kiképzik ez elen, ahogyan a Dűnében a Bene Gesseriteket.) Tehát a munkának nagy része ez lenne. Továbbá ahhoz, hogy a klasszikus trilógiához hasonló ízt érjen el a forgatókönyv, meg kellene nézni egy rahedli régi sci-fit. És nemcsak a klasszikusokat, hanem a moziserialokat is, a B-filmeket is, csomó mindent. És akkor most felmerül, hogy van-e értelme? Mert annak idején azzal, hogy egyszerre reagált a McCarthy-korszakra és a régi sci-fi filmekre, az ütött. De ma? Ma van értelme a McCarthy-zmusra utalni? Nincs. Mondjuk lehetne helyettesíteni a terrorizmus témájával, és jobb híján meghagyhatjuk másik inspirációnak a klasszikus sci-fiket. Csakhogy ezután, ha én nekiállnék megírni konkrétan a treatmenteket és a forgatókönyveket, felmerül egy újabb probléma. A klasszikus trilógia rengeteg pozitívuma a munkatársaktól eredt. A munkatársak és Lucas ötletei és inputja kölcsönhatott egymással, és így csiszolódtak le a különböző elemek. Ezek nyilván hiányozni fognak, ha nem készítjük el ténylegesen ezeket a filmeket. Tehát az egyik legnagyobb problémával rendelkezni fog a végeredmény, bármilyen jót is írok, méghozzá ugyanazzal, amivel a valós prequelek: az input hiányával. Ezzel együtt persze meg fogom írni a treatmenteket, amint időm engedi, de ez sok munka és sok idő lesz önmagában is. Pár ötlet, ami eddig eszembe jutott, és valószínűleg meg fog maradni: Yoda nem vív fénykarddal, sőt, ellenzi a fizikai harcot. Ő Obi-Wan mestere, nem egy új szereplő. Az pl. rögtön egy jó ellentét, hogy Obi-Wan harcolni megy a klónháborúkba. Az is biztos, hogy a klónháborúk nem egy ilyen nyakatekert izé lesz, hogy kétszer rendelik meg a klónokat, amik egész véletlenül pont a Star Wars legcoolabb karakteréről vannak klónozva. A lehető legegyszerűbb lesz: a Köztársaság hadban áll a klónokkal, és szevasz. Palpatine nem egy szörnypofa, hanem egyszerűen már az 1. epizód elején nagyon öreg, és az örökélet titkát keresi. Végül az Erőből merít életerőt, ezért olyan természetellenesen öreg a Jediben. Ez egyébként egy nagyon szép párhuzam Vaderrel, akit meg gépek tartanak tovább életben. Ezen kívül arra gondoltam, hogy itt is lenne egy központi űrhajó, amivel a különböző kalandokra elmennek a főhősök, és ez lehetne a Tantive IV Antilles-kapitánnyal. Nekem a Star Warsban mindig is az volt az érzésem, hogy Leiának szokása volt, hogy a "blokádtörővel" mindenféle huncutságokat művel, amivel borsot tör a Birodalom orra alá, és Vadernek már elege lett ebből, ezért lépte át a hatáskörét, és szarta le a diplomáciai immunitást. Egyébként nálam három főbb szereplő lenne: Anakin Skywalker, Obi-Wan Kenobi és Bail Organa. Bail Organa tökéletes lenne a hétköznapi nézőpontra. Obi-Wan a lovag, Anakin a tanítványa, Bail Organa meg a "királyfi," akinek teljesen evilági szempontjai lennének, neki nyilván fontosak lennének az anyagiak, gyarló ember lenne, olyan szempontjai lennének, mint bármelyik nézőnek. Most nagyjából ennyi jutott eszembe arról, hogy szerintem hogyan kéne megcsinálni. A lényeg: nem pár dolgon változtatnék, hanem egy az egyben újra kellene írni ezeket, hogy működjenek. Én egyáltalán nem gondolom elfogultnak a negatív véleményemet a prequelekkel kapcsolatban. Hacsak nem elfogultság az, hogy ha valami nevetségesen szar (most komolyan: robot négy fénykarddal?!), azzal szemben nem vagyok türelmes. Nálam nincs olyan, hogy egy film csak szórakoztató. A szórakoztató filmeket is profin kell megcsinálni. A meséket még profibban. Az emberek számára a legfontosabb történetek (az álmok, a mitológiák, a szülőről gyermekre szálló mesék) mind ilyen jellegűek. Ezekkel nem lehet kamuzni. toto: 2011. 09. 23. 8:10 112. tehát forgassuk le megint a régi szériát, új szereplőkkel...khmmm... (Yoda nem fénykardozik? heresy!) aeon_flux: 2011. 09. 23. 8:20 Amúgy a sok toldás-foldás, blaszfémia, mítoszhamisítás, trükkgenerációs szakadékok meg miegymás helyett Lucasnak tényleg inkább újra kellene forgatnia az egészet. Lada: 2011. 09. 23. 10:33 Háttéranyag kell a prequelekhez? Hivatalos megfelel a 70-es évekből? Tessék kinyitni az ep4 regényváltozatát, és az előszót elolvasni. Meglepő hasonlóságokat láthatunk a prequelekkel összevetve. TheHungarian: 2011. 09. 23. 11:08 111: Szerintem az "akciós csaj"-t le is kéne cserélni erre! vargatom: 2011. 09. 23. 12:12 Érdekes terv ez a treatment, kiváncsi is leszek rá... Nagyon-nagyon ajánlott olvasmány előtte a The Secret History of Star Wars, amiből pár szemelvény megtekinthető itt: secrethistoryofstarwars.com/ (maga a könyv elektronikus formában még fellelhető a neten egyébként... csak keresni kell ;) A könyv egyik legnagyobb érdeme az, hogy szépen végigveszi az első SW film összes forgatókönyv változatát (van vagy öt) és ezen keresztül nagyon szépen bele lehet tekinteni Lucas fejébe is. Szerintem ez sokat segítene a prequelek "újragondolásában", bár van vele egy nagy bibi - az Ep4 és az Ep5 között nagyon-nagyon sok mindent teljesen újragondoltak és visszamenőleg átírtak. Sőt a Luke-Leia testvérpár ötlet is valószínűleg csak a Jedi előtt született meg, de már az Empire után... Szóval nehéz feladat egy konzisztens háttértörténetet kitalálni, de szerintem nem is ez a lényeg. Pont a régi trilógia saját ellentmondásai mutatják, hogy ennek ellenére is lehet teljesen jó filmeket csinálni, nem az egységes sztori a fontos.

Ismeretlen_1068 2011.11.11. 22:07:46

Kommentek #10 Űrtündér: 2011. 09. 23. 12:26 112. Nekem népmesei elemnek számított, szerinted nem volt az, ezért írtam hogy a TE táblázatodba nem passzol be, ettől függetlenül én nem tartom fontosnak hogy csak mese elemekből álljon az egész. Szerintem nem mondtam ellent magamnak, de oké, ejtsük a népmese témát. Egyébként köszönöm hogy végre valaki értelmes javaslatokkal áll elő a cselekmény tekintetében, máris többet tettél mint az átlag megmondóemberek. Az ötleteid többsége szerintem működne is, pár dolgot kivéve. A "központi hajó" minden részben való szerepeltetése erőltetettnek tűnik, akkor meg az lenne mindenki baja hogy csak "Millenium Falcon utánzat". A szereplők tekintetében pedig hol van a női főhős? A klasszikusban Leia nem volt mindig a szívem csücske, de azért jó hogy ott volt. Női főszereplő hiányában a film elvesztheti a női közönség érdeklődését, de lehet hogy a férfiak egy részét is. A szeparatistás mizéria helyére jöhetnének a klónok mint ellenség, így megspórolunk egy csomó intrikát, ez rendben is van. De Palpatine puccsát két mondatban elintézni egy perc Szenátusi jelenet nélkül nekem még mindig nagyon kurtának tűnik (szerintem ez a legérdekesebb szál az egész prequelben), de látom ebben nem fogunk kompromisszumra jutni úgyhogy hagyjuk is. Érdekel a többi javaslatod is, ha nem gond gépelni. Főleg Anakin szerepére illetve átállására lennék kíváncsi. algi: 2011. 09. 23. 16:55 118. Bocs, a női szereplő ügyében rosszul fogalmaztam. Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy nálam Bail Organa egy főszereplő lenne, nem pedig egy statiszta a háttérben, mint Jimmy Smits. Merthogy a New Hope-ban azt mondják, hogy Obi-Wannal bajtársak voltak a klónháborúkban. Én nem láttam, hogy bajtársak lennének. A központi hajó szerintem azért működne, mert egyrészt nem kell, hogy mindig központi legyen, ahogy a Birodalom visszavág is két szálon futott, Luke csak a végén került fel a Falconra. De ekkora mértékű használatát a Falconnak a Birodalomban és a Jediben is elviseltünk. Amúgy nem gondolom, hogy hű, de eredetinek kellene lennie ebből a tekintetből a dolognak. Szerintem egy Star Wars film távolról nézve egy primitív kalandfilm kellene legyen, közelebbről nézve pedig archetipikus lelki konfliktusokat látnánk (apa vs. fia). Attól nem lesz jó, hogy szövevényesek a szálak, sőt, minél egyszerűbb az alapsztori, annál erősebb érzelmeket tud kiváltani. Anakin szerepét illetően én azt gondolom, hogy nem kell, hogy ő legyen a központi figurája a prequeleknek. Nem kell, hogy minden róla szóljon, nem ő Űrjézus, ahogy Mike Stoklasa olyan találóan mondta. El tudom képzelni, hogy mondjuk egy fiktív 7. epizódban Han Solo egy galaktikus maffiavezér, és ő a főgonosz, akit Leia gyerekeinek kell legyőznie. (Ez most nyilván nem a legjobb ötlet, de így párhuzamba állíthatjuk az új és a régi trilógiát.) Ettől még a 4-6. epizódoknak nem kell arról szólnia, hogy Han Solo hogyan válik maffiavezérré. Látjuk, hogy üldözi a múltja. Ez elég. Ugyanígy Anakin nyugodtan lehet egy olyan jedilovag, akinek a személyiségében ott van az, hogy elcsábul a sötét oldalra, csak fel kell még dobni valamilyen csábítást (határozottan csábítást szeretnék, nem csapdát vagy átverést). Az se kell, hogy a 3. epizód végén átváltozzon Vaderré. Egyébként én egy már nagy kamasznak vagy fiatal felnőttnek ábrázolnám az 1. epizódban, és igyekeznék annak megfelelni, amit Owen bácsi mondott róla. Gyakorlatilag egy tatuini farmer (fia) volt, aki találkozott Obi-Wannal, és úgy döntött, felcsap lovagnak ("szerencsét próbál"), és elmegy harcolni a klónháborúkba, ami már az első epizód crawljában dúl. (Ahogy a polgárháború is már a 4. epizód előtt kirobbant, és nem a Birodalom visszavág végén robbantották ki.) Palpatine-nal kapcsolatban pedig az a véleményem, hogy neki nem a mesternek, hanem a tanítványnak kellene lennie. (Az, hogy ő a mester, azzal az a gondom, hogy így olyan érzés, mintha az idők kezdete óta ő lenne a mester. Mintha ez lenne az alapértelmezett, a definíció.) Alapjában véve ő "csak" egy politikus, aki olyan öreg, hogy már haldoklik. Kétségbeesetten keresi a gyógymódot, és találkozik egy sith mesterrel, aki segít neki elsajátítani olyan technikákat, amivel meghosszabbíthatja az életét, elodázhatja a halált. Palpatine rákap az Erő ízére, és a hatalmát arra használja, hogy egyre nagyobb politikai befolyást nyerjen. Ezt szerintem bőven elég sejtetni: az első Halálcsillagon folyó tárgyalásos jelenetekhez hasonlóan lehetnek olyan jelenetek, ahol azt látjuk, hogy Palpatine hogyan korrumpálódik. De itt nem az a lényeg, hogy milyen jogi lépéseket tesz. Bőven elég azt megmutatni, hogy egyvalakinek az akaratát megtöri az elmetrükkel, és akkor már leesik a nézőnek, hogy "Aha, szóval most már erre használja az Erőt." (Erről most egy Michael Caine film jut az eszembe, aminek elfelejtettem a címét. Az elején véletlenül a halálát okozza valakinek, és nem kapják el, mert a tömegben volt. De nem is tehet róla, meg nem is menekül. Viszont rájön, hogy nem biztos, hogy elkapják, úgyhogy aztán halálos csapdát állít a feleségének, és akkor se kapják el. A film vége pedig az, hogy már gyakorlatilag a szakmai előrejutáshoz is gyilkol.) Bőven elég lenne mondjuk egy ilyen baljós jelenetet betenni az első epizód végére: látjuk, hogy újra ereje teljében van az öreg, újra visszatért a politika színterére, és bátran vállalja a politikai küzdelmet, csakhogy amikor éppen elvesztené, beveti az Erőt. És ez lenne az első "gonosz" dolog igazából, amit tesz. És ehhez nem kellenek bizalmatlansági indítványok, meg vizsgáló bizottságok. (Mindkét fogalom olyan politikai kifejezés, ami megjelenik az 1. epizódban, és sose hittem volna, hogy Star Wars filmben elhangozhat. Az az érzésem, hogy Lucas túl sokat nézte a CNN-t. Nem tudom, hány évesnek kell lenni ahhoz, hogy valaki ismerje ezeket a fogalmakat, de tuti nem a célközönsége.) Amúgy egyáltalán Coruscant szerepeltetésével kapcsolatban aggályaim vannak. A klasszikus trilógia is különféle bolygókon, meg űrbázisokon játszódott a világűrben (igaz, a Tatuinra, meg a Dagobah-ra visszatérnek), miért kellene a prequelnek a fővárosra központosulnia? Ami viszont nagyon fontos lenne: Alderaan szerepeltetése, hogy a néző minél inkább otthon érezze magát Alderaanon, érzelmi kötődése legyen hozzá. Mondjuk semmiképpen sem egy Űrvelence lenne űrgondolákkal. :) De arra pl. tökéletes lenne, hogy a háború negatív hatásait be lehessen mutatni egy "normális"-nak tűnő civilizáción. Egy ismerősöm mondta, hogy a klasszikus trilógiában nem volt olyan helyszín, ahová a valóságban lehet jegyet venni. Naboo olyan helyszín volt, ahova a valóságban is elmehetsz. Tehát meg kellene találni az otthonos Alderaannak is az egzotikumát. Azt viszont szeretném hozzátenni a fentiekhez, hogy simán kiderülhet az írás bármelyik fázisában, hogy valami kimarad ezekből vagy másként lesz. Ezek mind csak ötletek, amelyek szerintem erősítenék a "Star Wars fílinget", amit leginkább hiányoltam a prequelekből. Azt, hogy egy űrkaland legyen, amiben izgulok a szereplőkért.

Ismeretlen_1068 2011.11.11. 22:09:34

Kommentek #11 algi: 2011. 09. 23. 17:12 Srácok, azt hittem, itt mindenki hülyének fog nézni. Kellemesen csalódtam. 113. Megkeverted: az új szériát régi szereplőkkel. 114. Egyébként ezzel is új rókabőrt húzhatna le a franchise-ról, nem is értem, miért nem készített már három teljesen új verziót. :D 115. Én is megdöbbentem, amikor a Star Wars regény elején ott van, hogy Palpatine a kereskedő szövetségek segítségével szerez hatalmat. Amúgy épp ezért olvastam a regényt, de utólag megtudtam, hogy azt nem Lucas írta, hanem Alan Dean Foster egy korábbi forgatókönyv alapján. Tehát az nem igaz, hogy minden egyes részlet ott Lucasé. 117. Engem az rémisztett meg, hogy Vader eredetileg egy távoli palotából parancsolgatott volna a Birodalom visszavágban. Borzasztó lett volna. És vannak olyan rajongók, akiknek már a Birodalom és a Jedi sem tetszik ezek miatt a változtatások miatt. Pl. Darth Vader és Palpatine Luke megszállottjai lettek a Birodalomban. (Már a Birodalom crawljában szerepel, hogy keresik az ifjú Skywalkert.) Egyébként erre az új változtatások még inkább ráerősítenek az új Palpatine-Vader párbeszédben. Vagy ott vannak a zenei változtatások: ami a Star Warsban Luke témája volt, az a Birodalomban és a Jediben az Erő témája lett. Meg ha belegondolunk, a birodalmi induló egy nagyon populáris mű ahhoz képest, hogy mi volt a Birodalom témája a Star Warsban. Tehát már ott megkezdődött a csuszamlás, ami az Ewokokon csúcsosodott ki, de nem vagyok hajlandó kitagadni azt a két filmet, mert a Jedi végén Luka, Palpatine és Vader összecsapása szerintem olyan kiváló, hogy nem találok szavakat. (Egyébként az ewokok sem pusztán az erszényünkben turkáló játékmacik: a szőrös törpék alakja már a THX 1138-ban megjelent, mint az emberiség elkorcsosult, visszafejlődött mutációja, ráadásul eléggé szembeötlő a Hófehérke és a hét törpe témája, ahogy Leia közéjük kerül. De ettől még persze lehettek volna vukik is, mint eredetileg szánták, és akkor nem "hét törpe", hanem "a banditák háza.") Űrtündér: 2011. 09. 23. 18:34 No vannak még itt érdekes koncepciók, már megérte idejönni :) Abban egyetértünk, hogy Bail Organat és az Alderaant többet kéne szerepeltetni, mert így nem tudunk annyira megszeppenni a pusztulásukon ("Ja hogy ez az a bolygó ami 10 másodpercig látszik az Ep3 végén! Meg annak a faszinak is mintha lett volna 2 mondata... de végülis ki nem szarja le"). Végülis a központi űrhajó dolog is beleférne, de ahhoz is mindenképp kellene valami érdekes dizájn, a Tantive IV erre nem lenne a legesztétikusabb. Palpatine-nál még mindig kötöm az ebet a karóhoz. Egyelőre demokráciáról beszélünk, nem lenne elég neki ügyesen fúrkálódni és megtrükközni pár ember elméjét, itt tömegeket kellett meggyőznie hogy ő Szent Péter. Ennyire ő sem pówer. Egy háború kirobbantásával azt a réteget is maga mellé állította ami egyébként szarik a politikára, ergo tuti a siker (ez sem példa nélküli a történelemben ugyebár). Anakint kivenni a központi szerepből szerintem egy kicsit aggályos. A klasszikusnak is gyakorlatilag az volt a fő szála hogy végigkövethettük Luke útját ahogy parasztfiúból lovag lett. Ha kivennénk Anakin ugyanezen útját, nem lenne ami úgy igazán összetartaná a sztorit, amellett hogy nem élnénk meg tragikusnak a bukását (mert így ugye csak egy szereplő a sok közül). Az hogy a kezdeteknél gyerek vagy kamasz vagy akár felnőtt, nekem igazából tök8, sose értettem mi a probléma azzal hogy kisfiú. Lehet a pasikon nem fog a cukiság :) Coruscant szerepeltetése szerintem egyáltalán nem eltúlzott, végülis a galaxis szíve. Ha max csak messziről látjuk vagy csak megemlítik engem megölt volna a kíváncsiság. És egyébként sem sikerült valami csúnyára. " a klasszikus trilógiában nem volt olyan helyszín, ahová a valóságban lehet jegyet venni" Ezt most nem értem. Ahogy Naboo-ra el lehet menni úgy Tatooine-ra meg Hoth-ra is, már amennyiben a környezetre gondolsz. Utapau-ra pl hogy lehet menni? Vagy csak én vagyok értetlen. Ody: 2011. 09. 23. 21:16 111. Tetszik a humorérzéked. :) A SAGA kiadás minden eddigi BD rekordot megdöntött. www.variety.com/article/VR1118043276

Ismeretlen_1068 2011.11.11. 22:10:06

Kommentek #12 algi: 2011. 09. 23. 21:57 121. Örülök, hogy neked is érdekes a dolog. Azért gondoltam a Tantive IV-re, mert az volt az egyik terv a főszereplő űrhajóra, csak nem az lett, hanem a Falcon. Az, hogy hogyan néz ki, szerintem mellékes. A Falcon is furán néz ki, ez különösen akkor látszik, amikor a Star Warsban felszáll Tatuinról. Ráadásul a tapasztalatom szerint a dizájnerek, grafikusok, 3D-művészek meg tudják csinálni, hogy a legfurább dolgok is menőn nézzenek ki. Szerintem ez nem lehet szempont. Palpatine-nál igaz, hogy nagy utat kell bejárnia, de nem kell realisztikusan végigkövetnünk ezt az utat. Egy filmben csak az emberileg fontos változások számítanak. Ha mondjuk egyenként csal minden szavazáson, hogy tíz különböző törvényt elfogadtasson, akkor nem érdekes, hogy ez melyik tíz törvény. Az az érdekes lépés, amikor úgy dönt Palpatine, hogy az Erőt erre használja. Azt se látjuk, hogy Vader mikor válik Tarkin láncos kutyájából a Császár személyes ügynökévé. Persze, a változásokat ábrázoljuk, de bőven elég a fontos dolgokat megmutatni. Talán Luke kiképzése jó párhuzam. A Jedi elején egy félelmetes mágusnak adja ki magát, méghozzá nem is alaptalanul. Azt mondja Jabbának, hogy meg fog halni, és végig nem tojik be, végül meg is hal Jabba. Hogy vált ilyen nagy hatalmúvá? Nem látjuk, ahogy ilyenné válik. Két pillanatot látunk a kiképzéséből, a fontosabb pillanatokat. De nem látjuk, ahogy pl. előkészítik a mentőakciót. Pedig lehetett volna egyfajta caper film. (Volt már ilyen sci-fiben: az Inception.) Nem kell az unalmasabb részeket megmutatni. Palpatine pedig csak addig izgalmas, amíg nem követjük végig minden egyes lépését. Röviden: Az érdektelen, hogyan éri el konkrétan a céljait. Az az érdekes, hogy milyen emberi döntéseket hoz. Elég azoknál ott lennünk. Az elkészült prequelben Anakin sokkal fontosabb, mint a klasszikusban Luke. Komolyan nem tudok találóbb kifejezést annál, hogy Űrjézus. Szűzen fogant, és nagyobb benne az Erő, mint Yodában, az ismert legnagyobb hatalmú jediben. Ezután az egész prequel arról szólt, hogy Anakin a prófécia középpontjában áll, és hogy vajon helyes-e kiképezni, és folyton arról van szó, hogy hogyan áll át a sötét oldalra. Luke ennél sokkal természetesebben helyezkedik el a történetben. Egyformán fontos Han és Leia sorsa, értük ugyanúgy izgulunk, mint Luke-ért. A prequelben viszont végig azt várjuk, hogy Anakin hogyan fog átváltozni. Pedig nem erről kellene szólnia a prequeleknek. Egy ember átváltozásához sokrétű jellemrajzra van szükség, ami nem illeszthető be egy űrkalandba. Az meg szerintem nem Star Wars-os, ha űrkaland helyett pszichológiai thrillert csinálunk belőle. Azzal semmi baj nincs, hogy kisfiú. Ahogy önmagában egy kutya szerepeltetésével sincs gond. Meg az aranyos robotokkal sincs. De amikor egy kisfiú, egy rajzfilmnyuszi, meg aranyos robotok együtt szerepelnek, ott valami gyanús. Az ewokok szerintem védhetőek. Csak azért, mert aranyosak, még nem baj, hogy szerepelnek. (Bár gyanús, hogy eredetileg a vukik bolygója lett volna Endor helyében. De az ewokoknak vannak gyökereik mind Lucas korábbi művében, mind a népmesékben. Tehát elviekben önmagában nem baj, hogy gyerek. Csak semmi ok nincs rá, hogy gyerek legyen, semmi nem utalt rá, hogy gyerekként ismerte meg Obi-Wan, és csak mehezít a prequel megírásán, ha az első epizódban gyerek. Anakin már akkor jó pilóta volt, amikor Obi-Wan megismerte, így kevéssé valószínű, hogy gyerek volt még. Másrészt ha az első epizódban gyerek, akkor valahogy kezelni kell azt, hogy felnő. A jelenlegi végeredmény az, hogy a második epizód elején nem tudunk semmit Anakinról, olyan sokáig volt távol. Ráadásul ha akarunk romantikus szálat, akkor kevésbé irreális, hogy a 10 éves Anakin találkozik a későbbi szerelmével, aki már akkor jó csaj. Nem is értem, Lucas hogyan gondolta ezt a dolgot. Egy elég torz kapcsolat jött létre csak azért, mert így tudta optimalizálni a film bevételeit. Az első epizódban gyerek + jó csaj, a második epizódra a gyerek felnő, úgyhogy lehet + romantika. Csakhogy ehhez azért gyomor kell. Nem mintha a liliomtiprást nem szeretném a filmekben, ha nem véletlenül alakul ki ilyen helyzet, hanem szándékosan: pl. amikor Lucas, Spielbergék beszélgettek a Frigyláda fosztogatóinak a forgatókönyvéről, elég sokat agyaltak azon, hogy Marion hány éves volt, amikor beleszeretett Indy-be (azt hiszem, 14 volt a konszenzus). Tehát minden sokkal egyszerűbb, ha már az ep1 elején legalább kamasz. Felmerülhet a románc, illetve komoly döntéseket hozhat meg, valamint van realitása annak, hogy legalább jogsija legyen homoksiklókra, ha másra nem is ahelyett, hogy 10 évesen tiltott, de intézményesített versenyeket vegyen részt. (Egyébként szerintem kiválóan átörökíthető a SW-ba be nem került jelenet, ahogy Luke száguldozik a siklójával, és majdnem elüt egy idős nénit.) Egyszóval: egy idősebb srác sokkal izgalmasabb, mint egy gyerek. Coruscanttal az a gond, hogy az ott játszódó jelenetek a legunalmasabbak. Úgy örültem, amikor végre volt egy kis üldözés ott, de abban a jelenetben annyi logikátlanság volt, hogy nem volt benne sok öröm. Milyen jeleneteket lehet Coruscantra kitalálni? Rendben, Palpatine politizál, de nem akarom, hogy a prequel a politikáról szóljon. Háború van, a szereplőink meg kalandoznak a Galaxisban. Egyszerűen nem látom okát Coruscant szerepeltetésének. Megpróbálom másként elmagyarázni: Én egy olyan pasi vagyok, aki sci-fiket szeret nézni. Star Treket, meg Star Warst, meg ilyesmiket. Amiben űrhajón repkednek, űrbázisokon lövöldöznek, ilyesmi. Ezzel szemben a kosztümös filmeket NEM szeretem különösebben. Nem érdekelnek a rizsporos intrikák, az abroncsos szoknyák, meg a királyi esküvők. Már kezdem elfogadni és megérteni, hogy nem a külsőség a lényeg, de ha választani lehet, akkor nem azért ülök be Star Wars filmet nézni, hogy aztán egy szerelmespár romantikus velencei gondolázását nézzem. A klasszikus trilógiában is voltak olyan jelenetek, amiben kitüntettek valakit, meg amikor szerelmesek voltak egymásba, mégis meg tudták oldani űrhajókkal, űrbázisokkal, meg sivatagbolygókkal anélkül, hogy egy romantikus földi várost átneveznének bolygónak. Űrtündér: 2011. 09. 24. 0:27 Na most már értem mit szeretnél Palpatine-nal kezdeni, mondjuk én akkor is sajnálnám a köztes eseményeket. De ez már úgy néz ki tényleg az eltérő ízlésvilágból ered. Nekem speciel pont az volt a szimpibb a prequelben amit te idegennek érzel az SW világától, szerintem ez vitt bele egy kicsit több színt. A klasszikusokkal pont az volt a bajom hogy egyszerűbbek, "mesésebbek" ha úgy tetszik, nem tudtam senkiért úgy igazán izgulni mert rendre bejöttek a már említett meseelemek. Ha valaki a prequellel kezdi a filmek nézését azért ott bizonytalanabbak a dolgok, nehezebb megjósolni hogy végülis mi lesz az egyes szereplők sorsa, és a néző már csak a kíváncsiság miatt is biztos rögtön berakja a következő részt. A korkülönbség dologhoz még annyit hogy 5 év azért még nem a világvége. Az Ep1-ben csak azért volt olyan szembetűnő mert Padmé már pont kamasz volt, Anakin meg még pont nem. De ekkor legalább még tudott jó csajozós szöveget nyomni, a következő részre már valahogy elfelejtett. És mivel az újraforgatás sokaknak úgyis csak vágyálom marad, jó lenne összegyűjteni az ilyen ötleteket, és összeállítani belőle egy alternatív trilógiát, mondjuk egy non-profit fan képregény formájában. Ha valaki esetleg ismeri az SW képregények közül az Infinities minisorozatot (afféle "mi lett volna ha"), egy olyan jellegű formában baromi érdekes lenne ezt összehozni. Kell hozzá egy sztori, pár frappáns párbeszéd, pár jó rajztudású fan, és némi szabadidő. Csodálom hogy eddig nem készült ilyen. Ezt még én is megsasolnám annak ellenére mekkora prequelhuszár vagyok, imádom a mi lett volna ha sztorikat :) algi: 2011. 09. 24. 1:40 Csak arra kell vigyázni, hogy egy forgatókönyv nem ötletekből áll. Ha valaki összeszed ezernyi kiváló ötletet, majd azokat összekalapálja, akkor kb. ugyanaz lesz a végeredmény, mint a prequelek esetében. Az egésznek egyben kell lennie, mindennek organikusan kell következni a többi dologból. janivankenobi: 2011. 09. 26. 20:27 70: Ez nem Star Wars "fórum", ide azért írtam le a véleményemet, mert már régóta érett bennem a mondanivalóm, és a bejegyzés rávett, hogy leírjam mit is érzek. Ez magán vélemény, nagyon szeretem a Star Wars világát továbbra is. Sőt a Blu-ray-t is megvettem, ott díszeleg a Gyűrűk Ura bővített mellett. Nem kérdeztem a véleményedet, igazat megvallva nem is érdekel, nekem a kedvenc filmem és ennyi elég is. Nem képzelem magam filmesztétának, ez mint írtam szimpla vélemény volt, még csak nem is kritika, de ha kéred írok egyet minden részről.

kölyök 2011.11.14. 23:20:57

Most találtam ide, igyekeztem mindent végig olvasni. :) Szóval, én azok táborába tartozom, akik nagyon szeretik az előzmény trilógiát. Elismerem van benne sok hiba, ami nem egyezik a későbbi részekben elhangzottakkal.. ez engem is zavar. 10 éves voltam mikor kijött a Baljós árnyak, és előtte kölcsönkaptuk az eredeti trilógiát, anyumék vagy 30 éve nem látták, és én elájultam tőle... kapásból Jedi akartam lenni (jelzem lány vagyok :) ) Aztán megnéztem a Baljós árnyakat, és akkor gyerek fejjel és most több mint 10 évvel később is imádom.. a 2. és 3. részt már a moziban izgultam végig, a 3.-at bevallom többször is elmentem megnézni.. Azóta rengetegszer láttam a filmeket, mind a 6-ot... és engem teljesen elvarázsol, meghatározta az életemet, a gondolkodásmódomat. Én nem tartom gyermetegnek az 1. részt, pusztán azért, mert szerintem, kell, hogy megismerjük, az önzetlen, gyermek Anakint, aki úgy ragaszkodik az anyjához, hiszen innen indul az egész.. elismerem Jar-Jar nekem se a kedvencem, de úgy vagyok ma is, hogy egye fene... mellesleg ebben a részben is meg-megcsillan Anakinban a sötétség, van egy jelenet a Jedi Templomban, és ott egy nézés, és hasonlók, ez szerintem bőven elég. a színészi játék nagyon tetszik. Ewan kitűnő választás, és Qui Gon Jinn számomra nagyon szimpatikus karakter. Jó látni részemről, hogy épül fel ez a rendszer, hogy mesterkedik Palpatine, és valójában mindenki az ő bábúja.. a 2. rész teljes mértékben színjáték, és ez az, ami nagyon tetszik.. a szerelmi szál, lehetne kevésbé giccses, de azt el kell ismerni, hogy kell, hisz végső soron, Anakint a túlzott ragaszkodása viszi a sötét oldalra, kicsit ironikus szerintem és tragikus, és nekem ez nagyon tetszik, hogy egy valójában velejéig jó ember azért lesz gonosz, mert túlságosan ragaszkodik szeretteihez, legalább is a film szerint ez az egyik fő szempont.. sok egyéb "apróság" mellett. A 3. rész nálam elérte a klasszikus trilógia színvonalát.. a moziból kijőve anno egy kukkot nem tudtunk szólni, konkrétan megrázott a film, ami történt, és a mai napig nagy hatása van. mellesleg itt megjegyzem a filmek mind a hat fantasztikus szimbólum világgal bír, nagyszerűek a fények. Csak rövid ideig tanultam filmelemzést, de ez a hat film fantasztikus ebből a szempontból is. órákig lehetne róla beszélni. és akkor a zenét még nem is említettem. És persze a klasszikus trilógia Még inkább ez! :) a mai napig elszorul a torkom bizonyos jeleneteknél... és 100-adszorra is végig izgulom a csatákat, és mindig ledöbbenek a bizonyos híres mondaton a Birodalom visszavág-ban... ahogy szerintem ezzel legtöbben így vagyunk..gondolom. De nekem az új filmek is hasonlók... és ez nem azért van mert hű de fiatal vagyok és lány, és biztos tetszett Hayden, mert nem! Bár lehet az a hozzájárul, hogy nagyjából egyszerre láttam a 6 filmet.. mondjuk 5 éven belül.:) Egyszerűen számomra ez a történet így kerek, és nem érdekel a látvány, hogy ez túl, az meg alig.., csak az hogy milyen jellemfejlődések és bukások vannak benne, és mennyire Igaz ez a történet, mellesleg néhol vicces, sok helyütt izgalmas... és ezek után megbocsájtom a bakikat,.. mert egy ilyen nagy alkotásban, sajnos vannak.. de részemről, minél több embernek kéne megnéznie, mert gazdagabbak leszünk általa:). Na hát ennyi, nem elemzést akartam írni, csak egy kis szubjektív véleményt.. azért remélem nem untattam senkit :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása