aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a majmok bolygója - lázadás [rise of... the apes] (2011) Zalaba_Ferenc
2011. augusztus 18. 09:31:17

Kategória: 15 komment

Emberszabású rokonaink már megint uralomra törnek. Újabb majombőr egy rég kimúlt franchise-ról vagy nem várt messiás?

Emberszabású rokonaink már megint uralomra törnek. Újabb majombőr egy rég kimúlt franchise-ról vagy nem várt messiás?

Ugyan Tim Burton tíz évvel ezelőtt bemutatott Planet of the Apes remake-je rendesen megmozgatta a közönséget, a film maga nem volt több egyszerű rutinmunkánál, amely csupán maszkjaival és máig megfejthetetlenül zavaros befejezésével szerzett maradandó élményt. A siker viszont arra ösztökélte a Foxot, hogy ne hagyja a majmait békében nyugodni. Szerencsére azonban nem egy folytatás, nem is az újabb remake, hanem egyfajta revampolt előzményfilm - a szakma legújabb zsargonja szerint preboot - formájában látogatta meg újra a sorozatot. Azt már ti is tudjátok, hogy milyen kritikai és nézői visszajelzések kíséretében.

A film elvileg a jelenben játszódik, méghozzá San Franciscóban, de ez egy alternatív világ, amelyben óriásfenyők nőnek a város határában, pikk-pakk eltelt 8 évek egyetlen színész arcán sem hagynak nyomot, és az ember már elindult meghódítani a Marsot. Továbbá egy fiatal tudós (James Franco) révén az Alzheimer kór ellenszerének bevezetése is a küszöbön áll, csupán a végső teszt megy gallyra - az egyik tesztcsimpánz ámokfutást rendez a befektetők szeme láttára -, mire a projektet vezető kapzsi, ám nem túl okos nagyfőnök azonnal szemétre vágja a több milliárdos kutatást, pedig még az is kiderül, hogy a majomparádé annak volt köszönhető, hogy több szakavatott gondozó által felügyelt, folyamatos teszteléseken átesett majmok egyike mindenki tudta nélkül egyszer csak megellett. A rövid úton Caesarnak elkeresztelt csemetét a parkolópályára tett fiatal tudós veszi magához, és miközben titokban tovább folytatja a kísérletezgetést, a majombébi elképesztő intelligens emberszabásúvá fejlődik, melyről azzal tesz leginkább tanúbizonyságot, hogy különlegességét képes eltitkolni a tudós élettársa (Freida Pinto) előtt, aki történetesen majomrajongó állatorvos.

És itt most álljunk meg egy szóra! A külföldi kritikák okos és decens forgatókönyvről zengedeznek, de talán a fenti sorok alapján leszűrhető, hogy akkor jársz a legjobban, ha erre a filmre is blockbuster-dioptriás szemüvegben ülsz be, és megpróbálod figyelmen kívül hagyni a közhelyes emberi szereplőket - a lázadó tudóst, a kapzsi projektvezetőt, a túl szép, hogy okos legyen kirakatarát vagy a gonosz állatgondozót -, továbbá a történet félig-meddig ügyesen rejtegetett csapdáit, és inkább arra az egyetlen tényezőre koncentrálsz, melyet a film címe is magán hordoz: a majmok lázadására.

Az ezt levezető Caesar figurája ugyanis az egyik legjobban kidolgozott figura, akit idén nyáron mozivásznon láthattunk, pedig még csak nem is beszél (*). Kálváriája akkor veszi kezdetét, mikor egy balesetnek köszönhetően elveszik őt nevelőszüleitől, és egy olyan intézménybe zárják, amely leginkább egy majombörtönre emlékeztet (mondom: alternatív világ!) és ahol néhány fajtársával együtt hamarosan megtapasztalja, milyen az igazi elnyomás.

Mivel a filmtörténelem során már megannyi lázadóval találkoztunk, ezért a forgatókönyv Caesarból is könnyedén faraghatott volna jellegtelen típusfigurát, ám annak ellenére, hogy Spartacustól Mickey Knoxig minden revolúciós vezér tulajdonságát magán viseli - legyen az valós vagy fikciós -, a majomvezér akciói és reakciói végig hitelesek maradnak, részben a jó tíz éves mo-cap gyakorlattal rendelkező Andy Serkis, nagyobb részben pedig a Weta elképesztő teljesítményének köszönhetően. A majmok megvalósításába, felépítésükbe, mozgásukba, mimikájukba aligha lehet belekötni, megkockáztatom, hogy csupán annak köszönhetően lehet tudni, hogy animáltak, amit művelnek.

És a film második felében rendesen lesz dolguk, ugyanis a történések megalapozásának helyét átveszi az akció, amelyben ugyan akadnak túlkapások (vajh azt a majmot ki tanította meg lovagolni? az meg hogy élt túl egy háromemeletes ugrást?), de messze nem Michael Bay-i mértékűek. Ruper Wyatt pedig remek ötletekkel (pl. a majmok vonulását kísérő ijesztő levélhullással) és vizuális trükkökkel dobja fel a felpörgetett finist, amely - ahogy az sejthető volt - szépen megágyaz a folytatásoknak. Csak remélni merem, hogy azokban a humán szereplők is kapnak agyat, nem csak a majmok. Vagy különben jöhetnek a telekinetikus atomeberek.

kövess minket facebookon és twitteren!

*SPOILER: egy darabig.

Címkék

kritika sci fi reboot prequel james franco monster movie motion capture planet of the apes andy serkis 6csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr234540144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shifty · http://www.jatekok.hu 2011.08.18. 09:37:45

Azért néha nagyon kilógott a lóláb a CG-nél, főleg a távolról mutatott mozgásoknál látszott. Ettől függetlenül rengeteget adott hozzá a filmhez, Caesar jellemfejlődésének ábrázolásához.

Ismeretlen_1068 2011.08.18. 09:39:38

SPOILER: Vajh az állatkertből megszöktetett majmok hogyan okosodtak meg hirtelen? Ők nem kaptak a gázból.

Shifty · http://www.jatekok.hu 2011.08.18. 09:43:57

SPOILER 2: Ez nekem is eszembe jutott :) Mikor betörtek a laboratóriumba, lehet elhoztak pár üveg gázt :)

Ismeretlen_1068 2011.08.18. 09:45:23

3: Ez majd biztosan a kivágott jelenetek között lesz. :)

Ismeretlen_82723 2011.08.18. 10:04:13

2: Ahhoz nem kell okosodás, hogy menjenek a tömeg után és (ehem) majmolják őket. Az orangután és Caesar jól megértették egymást előbbi okosodása előtt is.

Ismeretlen_1068 2011.08.18. 10:23:07

5: És elterelő hadműveleteket hajtsanak végre, alternatív útvonalakon haladjanak és lándzsákat hajigáljanak?

Ismeretlen_185550 2011.08.18. 17:16:27

Szerintem 6/10-nél jelentősen jobb film, sőt talán az első vagy második igazán jó majmok bolygója film. És, hogy 2 kezemen sem tudom megszámolni, hány kis utalás volt a régi filmekre, nagyon jó volt. Mellesleg, szerintem erre a rendezőre még érdemes figyelni! Ahol G.I. Joe-k kapnak 8 csillagot, ott ez nem lehet hatos :DDD

Ismeretlen_97684 2011.08.18. 18:02:18

Az eleje jó volt, a közepét átaludtam, a vége remek. Az emberi szálakat sokkal rövidebbre kellett volna venni (minek a beteg apa, minek a barátnő?). Ha kikapcsolom az agyamat, és elfogadom, amit látok, akkor élvezhető. 7/10 - némi jóindulattal.

Ismeretlen_1068 2011.08.18. 18:59:23

7: Rosszul emlékszel, a GI Joe csak 7 pontot kapott, azt is hirtelen felindulásból. :) Most az sem érdemelne többet 5-6-nál, ha meg merném nézni, de nem merem. :)

Ismeretlen_185550 2011.08.18. 19:30:57

Vissza kerestem, igazad van, tényleg CSAK 7 pont :D Amúgy mi piálás közben jókat szórakozunk a G.I. Jose-n, mivel Scorsese ilyen alkalmakra nem készített filmet :D Sienna Miller fenekéért kap 1 csillagot :) Ja, amúgy net szerte sok okos volt aki "és 100 majom, hogy igáz le 6-7 milliárd embert" azt hiszem erre is választ lehetett kapni és nem is rosszat. Én abszolút maszk párti vagyok (amit Burton-ék műveltek 10 éve, Isteni volt) de most azt mondom, h megértem miért lettek CGI-k a majmok. Mivel az arcuk és a méretük (+mozgásuk, gesztusaik) tényleg olyan mint egy majomnak, de azok az érzelmek amiket láthattunk az arcukon, különösen Cézár, fantasztikus volt. '99-ben Watto-n tátottam a számat, 2011-ben meg már egy CGI főszereplő, lejátszik a vászonról egy Oscar díjra jelölt színészt.

freddyD 2011.08.19. 10:40:24

TELJESEN egyetértek az írással (ritka az ilyen :P ). Pár spoileres megjegyzés SPOILER: -Engem is zavart egy kicsit, hogy az állatkerti majmok mitől lettek okosak. Ha valóban vittek el gázt, akkor azt meg kellett volna mutatni. Megóvták volna magukat jogos belekötésektől -Kicsit fura volt, hogy hogyan lettek pillanatok alatt ennyien. Ahogy ott futottak azon a hegyen, simán lehettek vagy 300-an.Ezt mégis hogy? -A gáz egyszeri szippantásra így hat? Hát... -Az emberek nagyon bénák voltak. Intelligens majmok ide vagy oda, 10 fegyveressel le lehetett volna (nem.Le KELLETT volna) igázniuk őket. Nem tudom mit ökörködtek ott gumibottal -A vége kifejezetten kellemes meglepetés volt. Érdekes megközelítés, hogy nem a majmok veszik át az uralmat, hanem egyszerűen (szinte) csak ők maradnak életben és emiatt övéké a föld.

Ismeretlen_97684 2011.08.19. 10:53:22

11: Engem leginkább az zavart, hogy: SPOILER: Cézárnak volt annyi esze, hogy az éj leple alatt lopja el a vakcinát, de annyi már nem, hogy ne fényes nappal csörtézzen át több száz majommal a városon.

hami 2011.08.19. 11:36:32

Örömmel hallom, hogy ilyen jól sikerült a film, és a sok fanyalgó végre beláthatná, hogy nem kell minden filmet oszatni, ami már volt valamilyen formában. FreddyD: Spoiler A 10 emberes elméletedre az mondom, hogy ma a több százezres csúcstechnológiás amerikai hadsereg nem tud megküzdeni a barlangi terroristákkal. Ezt csak azé mondom, mert sokan azt hiszik, hogy akinek a kezében a legfejletebb fegyver van, akkor már az a legerősebb, és ővé a hatalom.

freddyD 2011.08.19. 12:10:52

13: SPOILER Azért elég meredek az afgán háborús párhuzam :P Ott a terep és az aljas guerilla módszerek miatt képtelenek sikert aratni, míg a filmben mindegyik ott volt a hídon. Nem hinném, hogy túl nagy feladat lett volna őket legyőzni. Szerintem érezhette ezt a forgatókönyvíró is és ezért rakta be oda azt a már túlzottan sűrű ködöt, hogy valahogy hihetőbb legyen. Ennek ellenére még jó film és megéri megnézni. Örültem neki, hogy John Lithgowt is végre látni valahol

tristram 2011.08.27. 22:21:06

Nem vagyok túl aktuális, de csak most láttam a filmet. Lassan leesik, hogy ezen a blogon rettenetesen szigorúak vagytok a popcorn mozikkal. A film szerintem jó, sok marhaság ellenére. Nézem, érzem, hogy ciki, de mégis be tud vonni, ez pedig nem semmi. A majmok bolygója régi kedvenc, még a meglehetősen gyengécske folytatásokra is jóleső nosztalgiával tekintek vissza, ehhez mérten mondom, hogy bár a klasszikust meg sem közelíti, azért az összes film közül ez a második legjobb. A forgatókönyvvel kapcsolatban: kétségtelen, hogy az emberi szereplők terén halmozták a sablonokat, és valóban voltak hülyeségek benne, a külföldi kritikák (amiket nem olvastam) talán azért értékelték mégis pozitívan, mert a film bár szinte semmiben nem merész(sőt, kőkeményen biztonsági játékot játszik), de abban azért mégiscsak szokatlan, hogy szinte teljesen mentes az akcióktól egészen a végéig. Ez a mai látványfilmek között szinte páratlan. Ettől függetlenül érezhetően mindent megtettek, hogy igazi családi program lehessen a mozi, minden szájba van rágva rendesen, ámbátor kétlem, hogy a gyerekek, akik azért folyamatos cselekményre és poénokra vágynak olyan nagyon fogják ezt élvezni. Wyatt nagyon hangulatos rendezése, a fantasztikus látvány és a némiképp szokatlan narratíva, na meg a lenyűgöző főszereplő elviszi a hátán a filmet. Én kevés filmnek várom ennyire a folytatását, látok rá esélyt, hogy az már egy bátrabb és ambiciózusabb, egyszersmind emlékezetesebb epizód lesz, addig ez lazán megér 7 pontot.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása