aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: paul (2011) Zalaba_Ferenc
2011. május 12. 08:20:33

Kategória: 11 komment

Két brit kocka (Simon Pegg és Nick Frost egész karrierre kiterjedő method szerepben)a Comic Con után elindul, hogy bejárja Nevada és Új Mexikó leghíresebb UFO-lelőhelyeit és útközben felszednek egy földönkívülit (Seth Rogen), aki történetesen úgy néz ki, mint ahogy az idegeneket ábrázolni szokták, de egyáltalán nem úgy viselkedik. Viszont a nyomában kefefrizurás kormányügynökök vannak, akik nem ismernek tréfát.

Két brit kocka (Simon Pegg és Nick Frost egész karrierre kiterjedő method szerepben)a Comic Con után elindul, hogy bejárja Nevada és Új Mexikó leghíresebb UFO-lelőhelyeit és útközben felszednek egy földönkívülit (Seth Rogen), aki történetesen úgy néz ki, mint ahogy az idegeneket ábrázolni szokták, de egyáltalán nem úgy viselkedik. Viszont a nyomában kefefrizurás kormányügynökök vannak, akik nem ismernek tréfát.

Szívesen buzdítanék mindenkit, hogy célozza meg a legközelebbi mozit és adja át magát a Paul "kissé tapló, de jószívű" bájainak, de egyrészt ennek fizikai akadálya van - lévén a film bemutatója határozatlan időre elhalasztódott, másrészt ha mégsem így lenne, akkor sem lennék biztos abban, hogy a film másoknál is ugyanazt a hatást érné el, mint nálam.

Az még hagyján, hogy ez a harmadik típusú road movie faltól falig tartó idézetgyűjtemény - a triviálistól (Spielberg!) az egészen szürreálisig (Friedmans!) -, melyek maradéktalan dekódolásához minimum olyan kockának kell lenned, mint a sok-sok évvel ezelőtt egymásra kattant, aztán úgy maradt Pegg/Frost-párosnak, de a film ezt az interkontinentális geekséget abba a zsánertágító "stoner humor"-ágyba fekteti, amely az elmúlt években Ricky Bobby-kat és Green Horneteket szült, tehát egy rakat olyan figurát, akikkel a magyar közönség egyszerűen nem tud mit kezdeni. És még szíve is van.

Mielőtt még megrémülnél, megnyugtatlak, hogy a fentiekben kissé azért elragadtattam magam: a Paul geek-értelmező kézi szótár nélkül is élvezetes élmény. Űrből jött címszereplő ide vagy oda, a film humora jóval földhöz ragadtabb, mint várnád, még ha nem is túl cizellált, de legalább működik, ugyanakkor a viccelődés a sztoriban rejlő kalandfaktort (együtt menekülni egy idegen lénnyel, nyomodban kormányügynökökkel!) sem (mindig) csapja agyon; igaz, ami igaz: a cselekmény (egyetlen aprócska fordulatot leszámítva) kiszámítható, de nem azért, mert lusta, inkább csak nosztalgikus.

Ha még mindig nincs előtted, mit nyújthat ez a film, akkor nézzük így: olyan a Paul, mint Galaxy Quest, csak sűrűbb fanszőrzettel.

Címkék

kritika seth rogen aliens jason bateman sigourney weaver simon pegg nick frost 7csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr544539603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_139112 2011.04.20. 22:50:36

Azért sztem a Galaxy Quest elég nagy film volt, nemtom a Paulból fogunk-e poénokat idézni abszolúte nem geek haverokkal tíz év múlva...

Helsing · http://helsing.blog.hu 2011.04.21. 09:08:07

tegnap volt szerencsém egy premier előtti vetítéshez, nekem nagyon tetszett :D 8/10 a Mottolától megszokott ártatlan/bájos történet Pegg és Frost agymenésével keresztezve. Rohadt jó volt!

Ismeretlen_1068 2011.04.21. 09:10:58

2: MOM?

Helsing · http://helsing.blog.hu 2011.04.21. 09:32:24

3: aha :-) még szerencse, most hogy nem is fogják adni a mozik :-(

Locutus · http://locutus.sfblogs.net 2011.04.21. 14:58:37

Fuck. This. Shit. Akkor most azok a szerencsétlenek, akik nem jutottak be sajtó-, vagy premier előtti vetítésre (esetleg még vidékiek is), várhatnak Isten tudja meddig? A'sszem megvan 2011. első Kick-Ass/Scott Pilgrim/The Expendables-utódja.

Ismeretlen_22899 2011.05.12. 09:47:56

Most akkor nem mutatják be??

Ismeretlen_1068 2011.05.12. 10:23:39

Dede. Csak amikor a kritika kiment, úgy volt, hogy nem lesz a mozikban. De mától már megy!

Ismeretlen_22899 2011.05.12. 11:36:16

Ja visszadátumozás, észre se vettem:)

brandon 2011.05.12. 12:20:23

De most ez komoly, hogy csak a fővárosban vetítik? Miééért?

Ismeretlen_1068 2011.05.12. 12:32:07

Mert a vidéki mozik a legtöbb esetben filmtemetők. Pontosabban nem hoznak annyival több nézőt a premier hetében, mint 1-2 hónappal később, hogy érdemes legyen kétszer annyi kópiát legyártatni nekik.

BBShockwave 2011.06.29. 12:56:59

Számomra nagy csalódás volt a film... a Hot Fuzz, noha csak pár éve láttam először, felkerült a Vissza a Jövőbe mellé mint kedvenc filmeim egyike, és már vagy 4-szer megnéztem, így magasak voltak az elvárásaim. Számomra így egyértelmű hogy a poénok és a film pörgőssége a rendező és nem Simon Pegg/Nick Frost számlájára írhatóak. A Paul lassú, vontatott és pár jobb poént (pl. a Gorn-os Star Trek jelenet újrajátszása) leszámítva felejthető. A karakterek kidolgozatlanok (a film egész a végéig nem tudja eldönteni hogy a két fejvadászt akkor most szerethető balekként vagy gonosz gazemberként ábrázolja),és a nem egy de két fanatikusan vallásos karikatúra-karakter szerepeltetése számomra már-már bántóan hatott (tudom, csak a rasszizmus nem megengedett a filmekben manapság, a vallást egyenesen sikk piszkálni). A Galaxy Quest ezzel szemben mai napig nézhető (épp pár hónapja néztem újra), igaz, az specifikusan Star Trek paródia amiben sok poént csak az ért aki végignézte a sorozatokat, míg a Paulban sok más sci-fit is emlegetnek (bár általában véve, túl kevés benne a referencia ezekre).

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása