aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a varázslótanonc [the sorcerer's apprentice] (2010) Takács Máté
2010. augusztus 02. 18:25:58

Kategória: 9 komment

Kapott hideget-meleget (leginkább hideget) az utóbbi években, de most az a helyzet, hogy Nicolas Cage ment meg egy filmet.

Kapott hideget-meleget (leginkább hideget) az utóbbi években, de most az a helyzet, hogy Nicolas Cage ment meg egy filmet. De legalábbis, élvezhetővé teszi. El kell persze dönteni, hogy azon nevetsz, amit és ahogy csinál és mond, vagy pedig az emberen úgy, ahogy van. Lehet választani, de az biztos, hogy nem fogod kukán végigülni A VARÁZSLÓTANONC-ot. Pedig nem jó film, a legkevésbé sem. Szerencsére azonban Cage karaktere, ez a varázslómester, Baltazár kellően komikus, mint ahogy a legtöbb szereplő, s igazából ettől működik a dolog. Szó van itt világvége-fenyegetésről is, de a PERZSIA HERCEGE óta tudjuk, hogy ha a Walt Disney Pictures és Jerry Bruckheimer figyelmeztet erre, nem kell túl komolyan venni.

Nem csak abban előrelépés a FANTÁZIA című Disney-klasszikus egyik szegmenséből, egyúttal Goethe A bűvészinas című művéből merítő produkció az említett játékadaptációhoz képest, hogy jóval könnyedebb, de trükkjei és akciódús szekvenciái is egészen ötletesek, hellyel-közzel végig lekötik a néző figyelmét. A rossz oldala a dolognak, hogy az összecsapások funkciója alig több mint -amúgy kreatív- szemkápráztatás; mint az elhelyezési perben megegyezni nem tudó elvált szülők, a jó és a gonosz mágus folyvást civakodnak a gyerekért, aminek általában ugyanaz a forgatókönyve: negyedóránként egyedül marad tanonc főhősünk, megjelenik rosszakarója, megfenyegeti, majd az utolsó pillanatban a háttérből megszólal a mi Baltazárunk, aztán jön a közép-kelet európai és az ázsiai varázslófogásokkal tarkított párbaj, melyben valaki (találd ki, hogy ki) alulmarad, de maradandó károsodást (sőt, semmilyent) nem szenved. Szóval elég redundánsak a találkozások, de mindig akad bennük valami jópofa, így tulajdonképpen nem fáradunk bele mi sem.

Persze, a stúdiótól megszokhattuk, hogy nem kockáztatnak, így a jó pontokat hamar eliminálja a túlontúl ismerős bejárt út: a szokásos "mester és tanítvány" történetet láthatjuk, amely során a tanítvány előbb semmit nem hisz, majd csak magában nem hisz, s végül, mikor úgy hozza a szükség, talpra áll és teljesít; végül mindenki elnyeri méltó jutalmát vagy büntetését. Nem kellett volna persze minden játékszabályt felrúgni, de egy-két csavar (például a befejezésnél, aminek egy jelenetét a teljes kínosságból rántja vissza Cage szellemes megjegyzése) azért jót tett volna a dolognak, megint csak.

Az idei két Bruckheimer-film kudarca egyébként talán, de csak talán, késztetést ad a bevett módszerek hajlítgatására, elvégre, A KARIB-TENGER KALÓZAI-folytatásoknál bevált a dolog. Az egyébként érthető, hogy A VARÁZSLÓTANONC miért nem találta meg az összhangot az amerikai nézőkkel: az ideális korosztály a film számára a Jay Baruchelével (vagyis inkább szerepéével, aki 20 éves) megegyező, márpedig őket kevésbé hozzá lázba a varázslóskodás, mint a tizenéveseket, Nicolas Cage idősebb, régi kedvelői számára pedig túl infantilis lehet a film premisszája. Át kell gondolnia tehát a neves producer úrnak, hogy hogyan és mibe fektet a jövőben, talán a legjobb az lenne, ha fogná mágikus gyűrűjét, és rápróbálná néhány kissrác ujjára, hátha.(vonj le egyet, ha nem bírod Cage-et)

Címkék

kritika disney fantasy nicolas cage comedy 5csillagos forum hungary jerry bruckheimer

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr914538473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2010.08.02. 21:28:10

Nem túl biztató sorok. :( Anno mindketten kisfiús rácsodálkozással követtük nyomon azt a tíz perces mixet, amit a PoP előtt vetítettek. Ezek szerint a film is vmi hasonló: először rácsodálkozol, aztán rájössz, hogy csak egy mix? :)

Ismeretlen_82723 2010.08.02. 22:08:56

Pedig én ezt biztatásnak szántam. :) Az akkor látott jelenetekhez hasonlók vannak még, de ami köztük van, vagyis ami összefűzi őket, az harmatos. A legelejét és a legvégét pedig lehagyhatták volna. Ja, és a csajszi magyar hangja nagyon mellément. :/

zabos 2010.08.02. 22:13:00

"de most az van" most az van, hogy ezt megkönnyeztem itt.

Ismeretlen_82723 2010.08.02. 22:29:03

3: Átírtam a kedvedért (és a magyar nyelv kedvéért), s egy virtuális papírzsebkendőt is küldök könnyeid felitatására.

skaven 2010.08.03. 13:47:29

szerintem meg pont azt hozta a film, amit igert. :) egy egyszeru, konnyed nyari szorakozast. neha vicces, neha bena, de nem veszi magat komolyan, emiatt szorakoztato. epphogycsak, de pont megvan benne az, ami hianyzott a percy jacksonbol, a perzsia hercegebol es az osszes tobbi idei harmatos filmbol. a legnagyobb gond az vele, hogy lattunk mar iden jopar benan teljesito filmet es mar eleve rossz eloerzettel ul be ra az ember. de errol meg nem cage, vagy a film tehet, hanem 8 honapnyi szar film. en siman adnek ra hat es felet, nyilvanvaloan annal tobbet nem erdemel, de van, hogy pont egy ilyen filmre vagyik az ember a nyari melegben. :)

Ismeretlen_1068 2010.08.03. 15:30:06

"A legelejét és a legvégét pedig lehagyhatták volna." Ezek csupán a filmek legfontosabb percei :)

Montana · http://www.san2000.com 2010.08.14. 19:39:57

Ez a film borzasztó! Unalmas kiszámítható, színültig van klisékkel és néhol már kínosan nevetséges. Az utóbbi évek legnagyobb csalódása! Molina sohasem volt ekkora ripacs, a címszereplő srác annyira gáz, hogy az leírhatatlan, Bellucci túl keveset játszott, és még sorolhatnám. Egyetlen egy pozítivuma a filmnek, hogy ha nehezen is, de vége lett. Borzalmas. Ezek után meg sem nézem a Perzsia hercegét. Elegem volt Bruckheimmer-ből...

TOmika 2010.11.13. 12:49:12

Te hülye vagy MONTANA!!!

TOmika 2010.11.13. 12:49:24

Te hülye vagy MONTANA!!!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása