aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: nightmare on elm street (2010) Zalaba_Ferenc
2010. június 04. 23:52:56

Kategória: film 6 komment

Tudjuk jól, hogy miért működött a NIGHTMARE-franchise: míg a legtöbb horrorikont ezerféleképpen ki lehetett játszani (ne menj Crystal Lake-be, főleg ne azon a bizonyos naptári napon; ne szexelj házasság előtt; ne buzeráld a kockát, stb.), addig Freddy elől egyszerűen nem lehetett elmenekülni, mert egyrészt nem is az általad elkövetett balhé miatt verte el rajtad a port, másrészt aludnia mindenkinek kell...

Adott hát egy már-már egyetemesnek mondható horrorforrás (és engedelmetekkel most eltekintenék a rendkívül hullámzó minőséget képviselő folytatásoktól), amely Ms. Langenkamp faforgácsízű játékát leszámítva egyedül csupán egyes trükkjeit tekintve avult el, és melynek hálás játszóterén, a jó öreg Álomvilágban bárki szabadon engedheti perverzióit és fantáziáját, már amennyiben rendelkezik ilyennel. Szóval ebből az alapanyagból remake címén azért művészet szargolyót gyúrni, Michael Bay horrorújrákra szakosodott produkciós irodájának viszont mégis sikerült a csoda: stúdió-támogatottság ide, figyelemreméltó költségvetés oda, ez a film azon feldolgozások sorát szaporítja, melyeknek semmi létjogosultságuk sincs az említendők palettáján.

Egy remake akkor jó, ha nem csupán technológiai szempontból aktualizálja az eredetit, hanem társadalmi-szociológiai megközelítésben is, netalántán az eredetivel nagy mértékben szakítva, akár más zsánerkellékekkel megközelítve azt. Na most, az új NIGHTMARE nem csupán a hozzáadott érték szállítását mulasztotta el (2010-ben a az MTV fénykorát idéző klipszerű szarakodás, a foncsorozott üvegen át való leskelődés, gyorsítások, lassítások és más olcsó reklámfilmes trükkök már nem elfogadhatók), de még az eredeti átemelt kulcsjeleneteit is sikerült egytől-egyig elbarmolnia. Mondok példát. Freddy késes ujjai megkísértik a fürdőző Nancy-t, mint valami vaginából kiemelkedő tinédzser-para: az eredetiben a két láb között megjelenő kéz, a fürdőszobaajtónál megjelenő anyuka mentőöv szerű kopogását kísérő alámerülés, az azt követő kivárás, majd Nancy villámgyors víz alá húzása a frászt hozta a népre, itt meg mire kettőt pislogtál, Nancy már a haját törölgette a fürdőszobatükör előtt...

Nem tudok olyan jelenetet mondani, melyben a paráztatás működne: Freddy mindig ott és akkor jeleneik meg, ahol gondolnád, ráadásul mintha sietne: a rendező (és valószínűleg a tarkójába fújtató producer) ugyanis eltökélten hajt a 90 perces játékidőre, hogy egy nap minél többször lehessen levetíteni ezt a filmet, mielőtt még híre megy (Amerikában működött). A rohamtempónak köszönhetően a szereplők egyik jelenettől a másikig trappolnak, így sem az álmokat megtámadó rém modus operandijának előkészítésére, sem annak aktiválására nem jut annyi játékidő, hogy akár egy kicsit is ráérezz a horrorra.

Az újításként elkönyvelt "mikroalvások", azaz az a húzás, hogy szignifikáns alváshiány esetén a szerencsétlen illető képes volt pillanatokra elaludni, ezzel összekeverni az álmot a valósággal és bármikor bárhová odavizionálni a csíkos pulcsis faszit, az egész Freddy-mítosz mozgatórugóját, a "Ne aludj el!" torokszorító agóniáját nyírta ki, mert innentől kezdve halál mindegy volt, hogy a delikvens most alszik vagy próbál ébren maradni.

Maga Freddy Krueger is alig győz fel- és eltűnni az egymást követő, rettenetesen összecsapott álomjelenetekben, hogy elberregjen egy-két fáradt szóviccet.

Apropó vicc: Jackie Earle Haley szerint ez az interpretáció komolyabbra veszi a figurát, és az tény, hogy a Mikroszkóp Színpadra való beszólásokon nem lesz, aki nevetne, de sajnos a komolyan vétel már a revízionált Freddy Krueger puszta megjelenésén elbukik, ugyanis a halszerű szopott gombócra fazonírozott rémséget igen nehéz komolyan venni.

Végül egy kérdés azokhoz, akik már látták ezt a csodát: a webkamerája előtt kipurcanó srác halálvideóját vajon ki töltötte fel a gyerek saját videoblogjára? :)

Címkék

kritika horror remake 3csillagos nightmare freddy krueger jackie earle haley

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr674538167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Locutus · http://locutus.sfblogs.net 2010.06.04. 18:24:02

Ilyenkor olyan megnyugtató, hogy engem már a Craven-féle klasszikus sem tudott megfogni - hogy stílszerű legyek, majdnem álomba ringatott. Így aztán nem kell azon bosszankodnom, hogy Bay már megint olyasmibe barmolt bele, amibe nem kéne. A videoblogos meg nem lehet, hogy holtában úgy zuhant a klaviatúrára/egérre, hogy épp azokra a gombokra zuhant rá, amikkel leállíthatja a felvételt, mentette, majd rögtön posztolta is? :-D

Deadly 2010.06.04. 19:40:39

hasonló a véleményem a filmről, nem ad hozzá semmit az eredeti gondolataihoz, sőt tényleg inkább elveszi a feszültséget és csak zajokkal és ijesztgetéssel operál. ami olcsó játék. de nekem hasonló élményem volt, mint a filmbeli szereplőknek... be-behunytam a szemem a film közben, majd elaludtam és 5 perc múlva arra ébredtem, hogy Freddy jön felém égve. :) a kérdés pedig felmerült bennünk is, szerintem van olyan, hogy record and upload gomb. én csak azt nem értem az a gyerek minek kellett a filmbe? mert trendi a videóblog? nálunk a moziban egyszerűen kiröhögte a közönség...

Ismeretlen_1068 2010.06.04. 20:15:02

1: Gyakorlatilag belekenődött a webkamerába - még azt is lehetett hallani, ahogy betörik az üveg. :) 2: Record, cut & upload is van? :) (A halálvideó meg volt vagdosva kissé. Mint az egész film.) Pont a napokban néztük a HELLRAISER 7-et, melyben a főszereplő csaj talált egy házi snuffvideót, melyet a készítők 3-4 kamerával vehetettek fel, aztán profi hangmérnökök és vágók is megdolgozták kicsit. Az is vicces volt. :)

Ismeretlen_160321 2010.06.05. 04:18:00

Életem első horrorfilmje volt az eredeti, szóval képzelhetitek mekkora megrázkódtatás volt ezt megnézni...

Ismeretlen_1068 2010.06.05. 08:54:46

4: Látom, még a hajadat is kihullattad a trauma hatására. :)

creeper 2010.06.14. 13:30:52

3. Amikor Kari Wuhrer késsel a hátában percekig szteppel meg kurvaanyázik a tükör előtt, az a videózás mélypontja. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása