aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: remember me (2010) Zalaba_Ferenc
2010. május 04. 04:16:36

Kategória: 6 komment

Trükkös mozi ez a Remember Me, egy tipikus Nicholas Sparks-adaptációnak álcázza magát, mégis badarság lenne egy lapon említeni mondjuk a Dear Johnnal. Robert Pattinson nevének hallatán sem biztos, hogy elsőre Salvador Dalí fog beugrani, az emós vámpíros asszociáció sokkal valószínűbbnek tűnik. Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy a "Hollywoodland rendezője" cím sem feltétlenül a legjobb ajánlólevél, akkor azért elég durva hendikeppel indul Allen Coulter alkotása. Ennek tetejében még a tartalomismertetőkből és az előzetesekből sem derül ki igazán, hogy miről is szól a film.
Remember MeTrükkös mozi ez a Remember Me, egy tipikus Nicholas Sparks-adaptációnak álcázza magát, mégis badarság lenne egy lapon említeni mondjuk a Dear Johnnal. Robert Pattinson nevének hallatán sem biztos, hogy elsőre Salvador Dalí fog beugrani, az emós vámpíros asszociáció sokkal valószínűbbnek tűnik. Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy a "Hollywoodland rendezője" cím sem feltétlenül a legjobb ajánlólevél, akkor azért elég durva hendikeppel indul Allen Coulter alkotása. Ennek tetejében még a tartalomismertetőkből és az előzetesekből sem derül ki igazán, hogy miről is szól a film.

Na jó, elárulom: a gyászról. Tyler (Robert Pattinson) egy lázadó srác, aki egy családi tragédiát követően képtelen kiszabadulni a múlt fogságából, Ally (Emilie de Ravin) pedig egy vagány csaj, akit egy családi tragédia ébreszt rá az élet apró örömeinek élvezetére. Egy véletlennek köszönhetően a két fiatal sorsa összefonódik és ahogy az lenni szokott, őrülten szerelmesek lesznek egymásba. A romantikus szál azonban csak egy kapocs, ami összeköti a két famíliát, a film igazi erénye az egyéni tragédiák és a családi kapcsolatok ábrázolásában rejlik.

A Brothers után idén már másodszor nyújt egy gyerekszínész (jelen esetben Ruby Jerins) olyan átütő alakítást, hogy a tapasztalt öreg rókáknak kell felnőniük hozzá, nem pedig fordítva. A Robert Pattinsonnal közös jeleneteik csodálatosak, a törődő báty és az intelligens, ám törékény kishúg között olyan erős a testvéri kötelék, amilyet filmvásznon igen ritkán látni. Az apukák is kitesznek magukért, Chris Cooper rutinból hozza a reményvesztett, lányát betegesen féltő rendőr karakterét és Pierce Brosnan is sziporkázik a jégszívű ügyvéd szerepében.

A végére maradt a nagy meglepetetés: mindenki kedvenc Edwardja lazán elviszi a hátán a filmet. Robert Pattinson öntörvényű sármőrként és szerető testvérként egyaránt hiteles, ráadásul Emilie de Ravinnel is nagyon jól mutatnak együtt a vásznon. Ami viszont kiemeli a Remember Me-t a hasonszőrű alkotások közül, az a remekül megírt forgatókönyve. Ha feltűnnek a leheletfinom utalások, ha nem, a fináléja mellett akkor sem tudsz majd szó nélkül elmenni. Engem kilóra megvett.

Remember Me Poster

 

Címkék

kritika drama pierce brosnan romance chris cooper robert pattinson brumi emilie de ravin 8csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr974538002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_84013 2010.05.04. 04:29:59

Ritkán mondok ilyet, de a film élvezetéhez nagyban hozzájárul az előzetes tájékozódás hiánya, a trailereket és a hivatalos tartalomismertetőket érdemes a megtekintés utánra halasztani.

Ismeretlen_140561 2010.05.04. 09:11:36

1: én nagyon sok filmet így nézek meg, hogy maximum annyit tudok róla, hogy melyik országból jött, de néha még a műfaj is rosszul szerepel a moziműsorban. Kellemes meglepetések szoktak érni. De erről a filmről még én sem tudok semmit, szóval lehet bevállalom a jövő héten.

Ismeretlen_1068 2010.05.04. 09:26:44

1: Akkor most ezt a kritikát sem szabad elolvasni? :)

Ismeretlen_84013 2010.05.04. 11:18:55

2: Trailert szinte mindig nézek és általában egy rövid tartalomismertetőt is elolvasok, hogy legalább tudjam mire számíthatok. Ritkán indulok "tiszta lappal" a moziteremben, pedig sokszor ilyenkor érnek a legkellemesebb meglepetések (elvárások nélkül nehéz csalódni). Kezdem érteni, hogy páran miért alkalmazzák ezt a formulát.

Ismeretlen_84013 2010.05.04. 11:31:06

3: Az első bekezdést még szabad, de a többi is inkább az alkotás szellemiségéhez hű, mintsem a poszter és társai által sugallt tucatnyál-képhez. :)

anita 2010.05.12. 23:17:24

Oldalakra vagyunk a valóságtól. /Ez a mondat nem igazán illik a szövegkörnyezetbe, csak úgy eszembe jutott.. :)/ Első ránézésre nehéz azonosulni csóri fő(anti)hősünkkel, aki az ellen lázad, hogy nincs mi ellen lázadnia.. de ha Robert - kiül az arcomra a világfájdalom - Pattinson teszi mindezt, valahogy az egész mégis hiteles, urambocsá még életszarú.. izé.. életszerű is.. Ez a film valószínűleg soha nem fog eszembe jutni egy miakedvencfilmed-kérdés megválaszolásakor, de jó film, na!.. és a Patisszon fiú remek alakítása emlékezetes marad..

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása