aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: astro boy (2009) Zalaba_Ferenc
2009. november 25. 17:25:43

Kategória: 6 komment

Animációs fronton nem panaszkodhatunk az idei év felhozatalára. Voltak tévésztár kutyák, tengerimalacok, űrutazó legyek, motkányok, gombszemű gyerekek, szörnyek, izraeli katonák, feltalálók, játékfigurák és repülő házak. Nyakunkon az Anilogue és az év hátralévő időszakára is maradt még pár animációs film (Arthur and the Revenge of Maltazard, The Princess and the Frog, Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel), addig viszont nézzük meg, hogyan sikerült a Palace Pictures idei harmadik bemutatója.

Astro Boy

Animációs fronton nem panaszkodhatunk az idei év felhozatalára. Voltak tévésztár kutyák, tengerimalacok, űrutazó legyek, motkányok, gombszemű gyerekek, szörnyek, izraeli katonák, feltalálók, játékfigurák és repülő házak. Nyakunkon az Anilogue és az év hátralévő időszakára is maradt még pár animációs film (Arthur and the Revenge of Maltazard, The Princess and the Frog, Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel), addig viszont nézzük meg, hogyan sikerült a Palace Pictures idei harmadik bemutatója.

Az Osamu Tezuka által létrehozott karakter hazájában elképesztő népszerűségnek örvend, 1952-es első megjelenése óta több anime- és tévésorozatot is megélt, most pedig már három dimenzióban csodálhatjuk Astro Boy kalandjait. David Bowers a gyurma hatású CGI-patkányok után egy hamisítatlan álomgyári produktummal rukkolt elő, ami mindenképpen visszalépés Aardmanékhoz képest.

Toby egy tökéletes kisfiú, minden szülő álma. Szuperintelligens, udvarias, szorgalmas, jó tanuló, ugyanakkor ízig-vérig gyerek. Édesapja (Dr. Tenma) egy szuperintelligens, ugyanakkor enyhén antiszociális feltaláló, aki csak a munkájának él. Egy félresikerült laboratóriumi kísérletnek köszönhetően Dr. Tenma tanúja lesz saját fia halálának (pontosabban elpárolgásának, a fiatalabb korosztály kedvéért) és a bűntudattól vezérelve hosszú napokon keresztül a laborjába bezárkózva próbálja meg helyrehozni a szívében keletkezett hatalmas űrt, Toby egyetlenegy hajszálából (!) megalkotja fia tökéletes robot-klónját, akinek "szívébe" a világ összes pozitív tulajdonságát egyesítő kék mag kerül (ennek ellentéte, a piros mag pedig csupa rossz tulajdonsággal ruházza fel "viselőjét"). Dr. Tenma képtelen elfogadni az új Tobyt, így a robotgyerek saját képességeinek felfedezése után benevez a "találd meg a helyedet a világban"-tanfolyamra és vaskos tanulságokkal lesz gazdagabb a film végére.

Az Astro Boy nem jó film, ugyanakkor rossznak sem mondanám. Minden öteletes poénra jut legalább ugyanannyi - ha nem több - kínos fészkelődés, a történet szerves részét adó apa-fiú kapcsolat vérlázítóan semmilyen, a főgonosz jellegtelen, az RFF (Robot Felszabadítási Front) vicces és ciki egyszerre, az animáció színvonala szintén hullámzó. Ha már egyszer a fiatalabb korosztálynak szánják a filmet, akkor nyugodtan csiszolhattak volna még a mondanivalón, mert a látottak alapján ezt a konklúziót lehet levonni: Még véletlenül se foglalkozz a saját fiaddal, akár meg is ölheted, majd építesz helyette egy másikat, akivel már végre törődni is fogsz. Dr. Tenma karaktere még a főgonoszétól is antipatikusabb, kár, mert csodákat lehetett volna művelni a "Mi teszi az embert emberré?"-kérdés alapos körüljárásával. Lehet, hogy csak a Pixar-rajongó beszél belőlem, de manapság elég nagy luxusnak tartom az idősebb nézőközönség semmibe vételét, még egy animációs film esetében is. Gyerekeknek viszont nyugodt szívvel tudom ajánlani, Astro Boy golyószóró hátsó fertáját legalább ők viccesnek fogják találni.

 

Astro Boy plakát

 

Címkék

kritika anime animation 5csillagos brumi

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr284537322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_72409 2009.11.26. 13:20:47

antipatikus. 'unszimpatikus' szó nincs.

Seraphin84 2009.11.26. 21:02:04

Nem vagyok nyelvész, de ha sok ember használja, akkor márpedig van. :) Legfeljebb nyelvművelők körében nem használatos.

Ismeretlen_84013 2009.11.26. 23:30:55

Lehet, hogy nem helyes, de a köznyelvben jelen van és nem kevesen használják. De azért inkább kijavítottam. :)

Ismeretlen_72409 2009.11.27. 15:09:06

seraphin: igen, én is rosszul fogalmaztam meg: nem nincsen, hanem helytelen. Brumi: nem nyelvművelői baszogatásból, mert a köznyelvben valóban jelen van, de hiteles kritikusként szerintem illik odafigyelni az ilyenre. ha már ennyi munkád van egy írásban, akkor ez ne rontsa el. amúgy jó lett, hasonlóakat gondolok magam is a filmről.

Ismeretlen_72409 2009.11.27. 15:10:59

bár én gyerekeknek se ajánlanám, de ez már egy másik történet.

Ismeretlen_84013 2009.11.27. 15:37:10

aa: A nyelvhelyességet illetően jogos az észrevételed, egyetértek vele. A jelenleg műsoron lévő animációs filmek közül nekem sem ez lenne az első, amit nyugodt szívvel ajánlanék a gyerekeknek, de ez azért mégis csak nekik készült. Annyira nem rossz, hogy megkapja a "mindenki kerülje el"-matricát.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása