aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: fanboys (2008) Zalaba_Ferenc
2009. augusztus 16. 10:42:09

Kategória: 12 komment

Öt huszonéves Star Wars fanatikus nekivág, hogy behatoljon Lucas kaliforniai szentélyébe, s fél évvel a hivatalos bemutató előtt megtekintse a trilógia első prequel-ének szánt, a The Phantom Menace-nek nyers kópiáját. Gyermeki ötletüket egyikük halálos betegsége nemesíti férfias tetté, mely tény mellesleg a vállalkozást is legitimálja (de nem legalizálja azt, hogy a klasszikus is jóllakjon). A fiatal x-wingek tehát nyakukba veszik az országutat, néhányszor megütköznek a második legnagyobb sci-fi franchise őrjárataival, szerelembe esnek és csalódnak, felfedezik egymást és tenmagukat, s ami a legfontosabb: a végére mindegyikük begyűr valami igazán emberes tanulságot porlepte tarisznyájába. Classic.

Azt valószínűleg senki sem vitatja, hogy a Star Wars filmeknek (Han) szóló egyedülálló rajongás már vaskosan megérdemelt egy szurkolói mozit; azt is megteszem hármas befutóra, hogy a vígjáték zsánerében kezdett volna bármelyikünk is, ha arra vitte volna jó sorsa; azt viszont erősen kétlem, hogy mi is hormonzavaros Apatow-kreatúrákat zavartunk volna ki egy minden évben minimum hat hollywoodi produkcióban ellőtt road tripre, amikor pénz, paripa, és fegyver híján is fél kézzel kultot lehetett volna összefércelni a hegy méretű immateriális jóból. Kyle Newman eltévesztette a házszámot, és tini-vígjátékot installált a harmincas hardcore SW-fanoknak. Egy idők vasfogának ellenálló, éltes univerzumhoz nyúlt a méltatlanul népszerű műfaj-tinédzserizálás eszközeivel, holott a Potter-rajongókon innen, és a Gyűrűk urának hívein túl, Lucas mesterművének sokat próbált b-közepe nem szenved egzisztenciális gondoktól, nem áll válaszúton az élet kurva nagy erdejének egyik elágazásánál sem, és nem őrlődik a határozatlanság malomkövei között; ellenkezőleg, fajtánk határozott, erős akaratú és snejdig. Mely karakterisztikák tökéletes alapmotívumai lehettek volna egy súlyosabb, kidolgozottabb hommage-koncepciónak.

A Fanboys nem egy jó projekt közepes megvalósítása, hanem egy igazán izgalmas téma kevésbé okos oldalról történő megközelítése. Amit vállal, azt leszállítja, de az alapvető SW-os reflexek beindításán túl sajnos meg sem próbálkozik a korai trilógia által létrehozott komplex világ kibontásával. Végig megmarad az idézetekkel és kikacsintásokkal átszőtt ökörködés szintjén, tinédzserekkel - tinédzsereknek.

Az viszont elvitathatatlan tőle, hogy minden porcikájában elkötelezi magát a SW-franchise-nak, megtekintése már csak ezért is kötelező. És ha behozza a költségeit, talán egyszer, egy távoli galaxisban megszületik majd a Fanmen is.

 (Atyánk promója itt, még nincsenek elkésve!)

Címkék

kritika star wars comedy 5csillagos gecco

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr394537007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jack Skellington 2009.08.16. 11:16:06

"Lucas mesterművének sokat próbált b-közepe nem szenved egzisztenciális gondoktól, nem áll válaszúton az élet kurva nagy erdejének egyik elágazásánál sem, és nem őrlődik a határozatlanság malomkövei között; ellenkezőleg, fajtánk határozott, erős akaratú és snejdig." Ez aztán a nagyon durva általánosítás...Talán Te ilyen mázlista vagy, de a többség 1-2-től ezek közül biztosan szenved! Én inkább nem kezdek el általánosítani, a fentebbi idézet kikre lehet igaz! Ez egy nosztalgia mozi, a jobbik fajtából! Szerintem sem tökéletes, de mivel hasonló nem nagyon készült a rajongókról, így messze a legjobb! Az Űrgolyhók szerű faszságok messze kerüljenek el! Az meg már nagyon unalmas, Kevin Smith-t kivéve, hogy minden jött-ment filmben van egy Star Wars utalás vagy idézet! Nálam 7/10! Nagyon élveztem! Eddig 4-szer láttam és még sokszor fogom! Negyedszeri nézésre is találtam új poénokat benne! Hála az égnek, hogy még nem vagyok FANMAN! Ne is legyek soha... Egyébént meg a RUSH maga a változatosság és All RUSH! All the time! Én magamra ismertem a karakterekben és öszintén szólva örültem neki nagyon! STAR WARS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ismeretlen_1068 2009.08.16. 11:35:38

lesz majd itt hamarosan egy nagy star wars kritika (régi ismerősöket majd erős deja vu fogja hatalmába keríteni az olvasása közben :), addig is gecco írása teljesen találó, bár el nem tudnám képzelni, hogy lehetne eladni egy felnőtt fanokról szóló filmet, amikor egy mai közízléshez igazított verziót sem nagyon sikerült. egyébként a legtöbb star wars geek kajálja a produkciót, szóval azért mégis van benne valami, a többiekre meg nem hat a jedi elmetrükk. de gyakorlunk.

Ismeretlen_1068 2009.08.16. 11:37:52

és a SPACEBALLS tényleg szar.

Ismeretlen_76970 2009.08.16. 12:26:49

Azt hiszem pontosan az a bajom, hogy nem Kevin Smith vitte ezt (a cameoja vérgyenge). Végig olyasmire vártam a Fanboys-ban, ahogyan Randal összefoglalja a Gyűrűk urát a Clerks 2-ben :)

vargatom 2009.08.16. 14:40:20

Az észrevételek jók, a magyarázat az lehet hogy a film kábé egy évtizedet szenvedett a stúdiók között, ezért veszíthetett aktualitásából. Amikor kitalálták, akkor a rajongók nagy része még tényleg 20 körül volt, bár már akkor is lehetett volna felnőttebb a megközelítés...

Ismeretlen_1068 2009.08.16. 16:06:39

gecco: a kevin smith féle (utóbbi években erősen megfáradt) ökörködéstől szerintem az éles ki- és beszólások, a durva szexuális jellegű poénok és erektált pénisz választja el a FANBOYS-t. :)

Ismeretlen_1068 2009.08.16. 16:07:30

vargatom: te el tudnál képzelni egy ilyen abszurd alapszitut (törjünk be lucashoz és lopjuk el a filmet) felnőttesebb megközelítésben? :)

Komplikato 2009.08.16. 16:29:17

Lehet csak pletyka volt, de nem arról volt szó, hogy az erdeti film halál más lett volna, és a stúdió belepofázásai okán lett ilyen "tini-vígjáték" belőle?

Ody 2009.08.16. 19:49:49

Bejövős a Fanboys - egyre jobban. :) SW kritika? Kezdek izgulni. :) Bár attól függ ki írja.

Ismeretlen_1068 2009.08.17. 02:51:28

hát én. még mindig izgulsz? :)

Ody 2009.08.17. 18:07:46

Hogy izgulok-e? Az nem kifejezés. :D Kíváncsian várom.

cornell 2009.08.18. 17:19:01

pláne..

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása