aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: stardust (2007) Zalaba_Ferenc
2007. október 19. 10:57:56

Kategória: film 19 komment

nem csillagpor, hanem tündöklő állócsillag a 2000-es éveket jellemző jellemző fantasy-áradatban. szomorú tehát, hogy amerikában összesen kevesebb pénzt termelt, mint a hp5 bemutatójának második hétvégéjén. neil gaiman neve bár sehol sem ismeretlen, páncéljukra csak a hardcore fantasy-rajongók emelik, és sokan nem is tudtak a szerző azon meséjéről, amely minden korosztálynak szól, és amivel matthew vaughn már akkor szemezett, mikor még csak producerként tevékenykedett egy bizonyos guy ritchie mögött.

kitartó udvarlása és rendezői bemutatkozása, az elegáns layer cake végül megszerezte gaiman jóváhagyását; az abszurd humoron nevelkedett jane goldman forgatókönyvíró bevonásával szövegezett, élettel és szellemel teli szkript olyan neveket vonzott a projecthez, mint robert deniro és michelle pfeiffer - mindkettőnek kijárt már egy decens szerep, s bizony csillagfénnyel szórják be a vásznat: ha lenne igazság a földön, michelle pfeiffer neve ott szerepelne az oscar-átadón a legjobb epizódszereplők listáján; egy kis huncutkodás kedvéért az öreg deniro pedig képes nagyon-nagyon messzire menni, oly messzire, hogy csak egy hajszál választott el attól, hogy besokkaljak.

a filmnek otthont adó stormhold birodalomban viszont egy hajszál is csodákra képes. boszorkányok, intrikus hercegek és égi kalózok varázslatos világa ez, melyet egy mágikus fal és egy kungfuzó matuzsálem választ el angliától, és annyi kalandot és fantáziát rejteget magában, mellyel száz harry potter sem képes versenyezni. nagy szavak ezek, tudom, de a döcögős kezdést követően a film lágyan, de határozottan szippant magába, s majd minden percére jut egy-egy különleges csoda, ezeket még a túlontúl harsány zene és claire danes botrányos játéka sem tud tönkretenni: a színésznő antitálentuma akkor mutatkozik ki leginkább, mikor az egérré változtatott tristannal beszélget. apropó tristan: charlie cox igazi releváció, meggyőzően játszik geeket és hőst, frissességével remélem, még sokszor találkozhatok a filmvásznon. és jól nyisd ki a szemed, hisz másodperces kameókban olyan arcok tűnnek fel, mint peter o'toole, rupert everett, dexter fletcher, vagy a the office-ból ismert ricky gervais.

monty pythont idéző humor, maximálisan kihasznált költségvetés (ez a látványvilág csak 70 milliót kóstált?), gyermeki báj és felnőtt szellemesség: a stardust minden hibája ellenére azonnal a szívembe zártam. a legszerethetőbb mesefilm a the princess bride óta. (trailer)

Címkék

kritika fantasy sienna miller rupert everett robert de niro claire danes michelle pfeiffer ian mckellen matthew vaughn ricky gervais charlie cox peter o toole mark strong eurocinema 9csillagos jason flemying

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr154534801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

derceto 2007.10.19. 12:04:12

A trailer alapjánt tiszta Laputa-feelingem volt (jó értelemben). Mennyiben állja meg a helyét ez az érzés a teljes filmnél?

Ismeretlen_1068 2007.10.19. 12:06:02

engem egyáltalán nem emlékeztett miyazaki világára. inkább a kritikában is említett python-és princess bride idéződött fel bennem, plusz némi münchausen báró feeling. :)

b 2007.10.19. 14:19:53

Wow. Süti, Klaca, szerdai occsónapon megnézzük... :-)

Klaca 2007.10.19. 14:51:00

wow! Már láttam! :)

m 2007.10.19. 15:45:13

Wow, kabbe :-)

proci 2007.10.19. 15:52:49

Gaiman zseniális, anno a Sandmant egy hét alatt végeztem ki, a spinoffokkal együtt (bár a Mystery Theartre kimaradt, a szuperhősös témájú képregényeket általában nagyon nem szeretem). asszem moziba kéne menni. ja és ahogy tudom, Gilliam éppen a Good Omens megfilmesítésén dolgozik Gaimantől és Pratchetttől:).

Ismeretlen_1068 2007.10.19. 15:53:44

klaca hazudik, nem is látta. :) szóljatok, ha találtatok időpontot. simán bevállalom újra.

Ismeretlen_62806 2007.10.19. 18:36:57

Maximálisan egyetértek, minden pillanatát élveztem. Enuff said.

mr. 2007.10.19. 20:27:29

egybetűs: abszolút neked való, ki ne hagyd! nálam is 8.5.

Lobster 2007.10.20. 10:18:42

proci: Sajnos ez a pletyka már évek óta járkál körbe, azóta sokszor hallottam, hogy a stúdió beintett a projectnek, pénzügyileg legalábbis, Gilliam pedig inkább megcsinálta a Grimm-et. IMDb-n sincs semmi róla. De mindezek ellenére legyen igazad, mert az egyik kedvenc könyvem, egyben az a könyv is amit a legtöbbször olvastam el(9szer). Edward Norton pedig hatalmas Crowley lenne :)

Ismeretlen_1068 2007.10.20. 10:21:10

ha már a felnőtt fantasy-nál tartunk: valaki igazán kezelésbe vehetné clive barker korbácsát (no pun intended :).

Lobster 2007.10.20. 12:57:01

Valóban. Az is jó lenne :)

proci 2007.10.21. 15:29:27

Lobster: elvileg csinálja, de semmi info nincs. legalábbis Wikipedan még ez van. felnőtt fantasy: elvileg lesz majd Korongvilág film is, ami megint érdekes lehet.

DarthCortez 2007.10.22. 10:44:47

Na, ezt nem gondoltam volna, hogy az olyan szőrösszívű kritikusokat is, mint te, meggyőzi ez a film. Mindenesetre örülök :) Aki tudja, olvassa el a regényt is, ugyanis a stílusából sugárzik Gaiman játékossága és tehetsége. És ki tudja, utána talán elolvassátok az Amerikai isteneket, a Tükör és füstöt, az Anansi Boyst, a Fragile Thingset ;) Szóval Gaiman nagyon jó, olvassátok-szeressétek! (oké, fanboy mode OFF). A legközelebbi Gaiman feldolgozás a Coraline lesz, illetve az író maga is rendezni szeretne, mégpedig a High Cost of Living című, Death főszereplésével írott képregény adaptációjával fog próbálkozni (ha minden jól megy).

Ismeretlen_1068 2007.10.22. 13:18:09

szerintem a legközelebbi gaiman a beowulf lesz, november végén. :) az amerikai isteneket félig bírtam elolvasni: nem érintett meg.

DarthCortez 2007.10.22. 13:44:10

Mondjuk a Beowulf nézőpont kérdése, hogy hanyad részben Gaiman :D Én konkrét Gaiman-regény feldolgozására gondoltam, az viszont valóban a Coraline lesz :) Az Amerikai istenekkel azonban érdemes még egy próbát tenni. A végén jönnek a csavarok ;) Amúgy magyarul vagy angolul próbálkoztál vele? Sajnos, a fordítás miatt a szójátékok nagyon elvesznek :( (Wednesday=Szerda nálunk, aminek sajnos semmi köze az Odin's Day hangalakhoz, pedig a sztori megértése szempontjából az ilyesmi fontos lenne). Mondjuk ahogy látom, te a Korbácsot szeretted, amit pedig én nem tudtam végig elolvasni, csak negyedik nekifutásra. :P

Ismeretlen_1068 2007.10.22. 13:59:46

ez a komment is fordulatos lett. :) kevés olyan történet van, amibe nagyobb kedvvel merültem volna el, mint a korbács világa. hellraiser-remake-ek helyett inkább ebből kéne filmet forgatni. az amerikai isteneket magyarul olvastam. talán nem voltam ráhangolódva - kap majd még egy esélyt.

DarthCortez 2007.10.22. 17:49:18

Barker normális műveihez valamiért nem akar nyúlni Hollywood, nem tudom, miért. Igaz, hogy ő olyan író, akinek terjedelmes életműve van, de hogy miért csak a B-kategóriás dolgait dolgozzák fel, nem tudom :) Na de vissza a Stardusthoz: mikor nézed meg magyar szinkronnal? :) Állítólag egész jó lett az átlaghoz képest.

Ismeretlen_4623 2007.10.31. 01:34:39

Hát engem nem igazán érdekelt ez a film, de azért beleegyeztem, hogy nézzük meg. Nézés közben végig azt kérdezgettem magamtól, hogy "most unatkozom?", amire a válasz mindig az volt, hogy "hát nem, végülis nem". Csak sajnos az egyáltalán nem jó jel, ha az ember filmnézés közben ilyeneket kérdezget magától. Robert de Niro a tulajdonát képező kis epizóddal együtt kifejezetten idegesített volna, ha nem adagolják mindig olyan kíméletesen apránként, Ricky Gervais meg kifejezetten tetszett volna, ha nem Olaszországban látom a filmet, természetesen szinkronnal. De így semmi se volt benne, ami kifejezetten idegesített volna, és semmi, ami kifejezetten tetszett volna. Amikor kijöttem a moziból, elfogott az a vágy, hogy újra lássak egy filmet, ami jelent nekem valamit. Erre legutóbb márciusban került sor, amikor bejutottam a Rize egyik utolsó vetítésére a Kultiplexbe. (Legközelebb meg akkor fog, amikor végre újranézem a Hedwig and the Angry Inchet, muhaha.)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása