aeon flux

ready for the action now, danger boy?

Zalaba_Ferenc
2005. december 27. 15:52:00

Kategória: 1 komment

sympathy for lady vengeance (2005). geum-ja (yeong-ae lee a JSA-ból) 13 évet ül le egy olyan gyilkosságért, amit el sem követett. a börtönben úgy viselkedik, mint egy kisangyal, ezáltal rengeteg barátra tesz szert, ám amikor kiszabadul, egyszer csak előtör belőle a vadállat, piros szemfestéket ken magára és bosszúra esküszik.

azt hiszem, eljött az ideje annak, hogy chan-wook park elgondolkodjon azon, hogy mit kezd a karrierjével. a JSA sikermámorában talán nem kellett volna azonnal szétkürtölni, hogy nem egy, nem kettő, de mindjárt három bosszúfilm is készül, ugyanis a hírös "vengeance trilogy" záró darabjában annyi szufla sincs, mint min-sik choiban, miután a címszereplő bosszúja beteljesedett rajta. kezdem azt hinni, hogy a three extremes erőltetett, értékelhető motiváció után kiáltó opusza (a téma itt is bosszú) nem csupán ballépés volt. tán cannes-ban kiégett egy-két relé, miközben az oldboy-t éltette a zsűri?

azért egyelőre még nem kéne le ilyen végzetes következtetéseket levonni. azon kívül, hogy a JSA egy zseniális politikai thriller volt, még kitanót is leiskolázta, a sympathy for mr. vengeance olyan erővel bír, ami kettéhasítja a szivet, ami pedig az oldboy-t illeti, arról már mindent elmondtam, amit mondani lehet. egy mestermű. ehhez képest a a lady vengeance csupán egy nehézkes, stilisztikai túllengésekkel teli férc-teremtmény, amely lépésenként elhagy egy-egy létfontosságú szervet. kedvenc ázsiai színészem, kang-ho song fél percet kameózik, min-sik choi-nak fullasztóan passzív szerep jut (az angol kiejtése pedig felér egy tökön szúrással), túl sok a mellébeszélés, túl sok karaktert erőltetnek, akik közül sokan idővel egyszerűen eltűnnek a filmből. park ezzel hiába is próbálta felhízlalni a film cérnavékony cselekményét (a sympathy for mr. vengeance sem bírt túl bonyolult történettel, de nem is próbáltak ráaggatni fölösleges göncöket), csak annyit ért el, hogy egyre kevésbé érdekljen, hogy lesz-e vendetta, avagy sem.

a film vizuális szempontból kifogástalan, orosz mintára még a feliratokkal is játszadoznak kicsit, yeong-wook jo zenéje most is szívbe markoló, s legjobb pillanataiban a film morbidul vicsorog (a gyilkosság az orient expresszen hommage egészen pofás), de a stílus mögött most tényleg nincs anyag.

Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr264534001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brumi 2007.09.13. 00:57:49

A Bosszú-trilógia záródarabját nagyon vártam, első nézésre is jónak tűnt, azonban az igazi ereje többszöri újranézés után jött elő. Képi világa gyönyörű, a filmzene pedig az Oldboy mellett nagy kedvencem. A bosszú íze itt a legédesebb, fekete humor és líraíság a hibátlan Park-féle stílusérzékkel kombinálva letaglózó elegyet alkot. Külön öröm, hogy ezt a remekművet sikerült a Kossuth moziban megtekintenem a Titanic filmesztivál keretén belül, felejthetetlen élményt okozott. Minél többször látom, annál jobban tetszik, Park Chan-wook nálam még nem hibázott. Ez bizony egy 10/10, a Bosszú-trilógia pedig gondolkodás nélkül kiüt akármilyen általam eddig látott trilógiát.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása