aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: becocózva Takács Máté
2017. november 26. 17:33:00

Kategória: boxoffice 2 komment

A hálaadás hetében a Coco volt az újdonság, amire harapni lehetett a pulyka mellé, és a Pixar nem minden kockázat nélküli vállalkozása kifizetődött 70 milliós hosszú hétvégi eredményével. Az Igazság Ligája épp csak annyit tett hozzá az eddigiekhez, amennyit mindenképpen kellett, a további korábbi filmek serénykedése közepette.

coco.jpg

> új filmek
A Pixar annyiban konzekvens sikerképet mutat a kasszáknál, hogy minden filmjük, immáron 22 éve, 100 millió dollár feletti bevétellel zár. Az utóbbi időkben azonban a mélypontok gyarapodtak a Dinó tesóval és a Verdák 3.-mal, így hát annál is inkább lélegzetvisszafojtást igényelt a Coco (hazai bemutató: már a mozikban) premierje. Az egyre ritkább nem-folytatás kvalitáson túl ugyanis olyan kultúrkörbe is kalauzol, ami elidegenítheti még az amerikai nézőket is, vagy legalábbis, korlátozza a piacképességet. Szerencsére a Pixar az Pixar, a hálaadási mozizás pedig Disney, úgyhogy a családra fókuszáló és zenével csábító, alighanem 200 millió dolláros fantasy iránt azért jelentős érdeklődés mutatkozott, ha a tavalyi Disney Animation-nevezést nem is tudta befogni. 49 millióval vezeti a hétvégi listát, szerda óta pedig 71 milliót bankolt - elég jó kezdet ahhoz, hogy az éltető szavakat hasznosítva 225 millióig is elsétáljon. Nem átütő, de erre van mód, ha komolyabb a hangvétel. A diadal inkább a mexikói öröklistás elsőség, meg majd a díjszezonos tarolás az animációs mezőnyben.

Denzel Washington szeretne egy harmadik Oscart, és az Akadémia is biztosan szívesen adna neki, ám ha a Kerítések nem volt elég, akkor a Roman J. Israel, Esq. sem tűnik esélynövelőnek. A Dan Gilroy írta-rendezte jogi drámától nem dobtak hátast az újságírók, a kritikai méltatás hiányában pedig igen nehézkes lesz a box office-t vert helyzetből jobbra fordítani. A Sony 1600 moziban futtatja szerda óta a komoly sérós Denzelt, aki 4,5 millió dollárt írt jóvá magának péntek és vasárnap között, s 6,3-mal kell beérnie összesítve. Bármilyen szögből nézzük, semmi sem jött össze a filmnek, marad hát az Image Awards...

Van már pár karácsonyi film a színen, de gátat nem szabhat semmi. A The Man Who Invented Christmas ugyan nem az a kifejezett mozis termék, mégis utat talált több mint 600 vászonra a hétvégén, köszönhetően a mindig rosszul döntő Bleecker Streetnek. Majd hamarosan felváltja a Ki a télapó? és a Muszklimikulás című darabokat a tévében, előtte azonban elkönyvel magának 1,3 millió dollárt nyitány gyanánt, majd mondjuk olyan hárommilliót végeredményként. A főszereplő Christopher Plummer máshol tesz szert tehát a világ összes pénzére, nem itt.

Pár hetes kiemelkedő limitált körű futam után az A24 közreadta az országnak a Lady Bird (hazai bemutató: április 19.) című drámát, mellyel Greta Gerwig jelentkezik a díjszezon élvonalába. A már több mint 700 moziban látható film mozinkénti bevételátlagát tekintve nyilván visszaesett valamennyit, de még tartotta magát a kritikus érték felett 4 milliós hétvégéjével. Összesítve 10 millió felett jár, a jövő pedig fényes...

...ahogy a Három óriásplakát Ebbing határában (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri; hazai bemutató: január 25.) is, hiszen Martin McDonagh filmje is hasított két hetet pár teátrumban, mielőtt 600 fölé emelte a helyszínek számát a Fox Searchlight. A közönség változatlanul érdeklődőnek bizonyult ezen a szinten, 4,4 millió dollár erre a tanú, a korábbiakkal együtt pedig 7,6. Lehet annyi a filmben, hogy 2500 moziba is eljut majd egy ponton, s akár 50 milliós bevétel fölé.

> korábbi filmek
Az Igazság Ligája a 93 milliós nyitány után 131 milliós első hetet zárt, amelyre további 41 millió rakódott le a hétvégén - hálaadásra eső második hétvégi zuhanásban első helyet kiérdemelve az 57%-kal. A Warner szuperhősös netovábbfilmje így tehát 10 nap alatt 172 milliónál jár, ami nem lenne rossz, ha 250 milliónál nem lenne magasabb a cél. Pár hétig most síri csend lesz, úgyhogy túl nagyokat nem volna ildomos zuhannia a bevételnek, mentvén a menthetőt.

Az igazi csoda címéhez méltó módon tevékenykedik. A Lionsgate terjesztése 22 milliós második hétvégét jegyez, összesítve így már csaknem 70 milliót dolgoskodott össze a családi dráma. Továbbra is nehéz volna megjósolni, merre-hol alakul majd a vége, de ez karácsonyig ki fog tartani, az bizonyos.

Miközben a Thor: Ragnarök 277 millió dollárnál jár, mögötte a listán a Megjött apuci! 2. és a Gyilkosság az Orient expresszen fej fej mellett hódítgatja a tízmilliókat. A vígjáték-folytatás még fenntartja a jogot a 100 milliós határ meghódítására, miközben a kriminek már kevesebb mint 70 millió is elég volt, hogy megszavazza a stúdió az újabb Poirot-esetet. A 100 millió itt is a pakliban még.

> végszó & ami jön
Egy hete több volt a pénzmozgás az élbolyban, de hát ilyen az, ha az embereket otthon tartó ünnep ékelődik az üzelmekbe. Az összeg azért tetemes, rosszul nem jár senki, és a következő hétvégén se fog, hiszen országos premier híján lesz miből táplálkozni. Az összforgalomra azért ez nem vet majd jó hatást, de hát kell a tér a Star Wars: Az utolsó Jediknek...

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Coco $49.0m $71.2m $200m
2  Az Igazság Ligája $40.7m $171.5m $300m
3  Az igazi csoda $22.3m $69.4m $20m
4  Thor: Ragnarök $16.8m $277.5m $180m
5  Megjött apuci! 2. $13.3m $72.7m $69m
6  Gyilkosság az Orient expresszen $13.0m $74.2m $55m
7  The Star $6.9m $22.0m $20m
8  Rossz anyák karácsonya $5.0m $59.8m $28m
9  Roman J. Israel, Esq. $4.5m $6.3m $22m
10  Három óriásplakát Ebbing határában $4.4m $7.6m $15m

Címkék

fox sony disney denzel washington box office animation pixar coco martin mcdonagh christopher plummer children movie bleecker street a24 roman j israel esq the man who invented christmas three billboards outside ebbing missouri lady bird

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr4313393991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2017.11.26. 17:44:26

Hát a Lady Birdnek hogy jött ki az az április 19?
Nem a szokásos, január-márciusi díjszezonban kellene futtatni?

dzsoker1976 2017.11.26. 19:18:05

@Adam Van Helsing: Gondolom a forgalmazó megvárja, hogy teljesít az Oscaron, hátha eladhatóbb lesz.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása