aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: wonderland Takács Máté
2017. június 04. 17:17:00

Kategória: boxoffice 4 komment

A tervszerű keretek között érkező szuperhősös képregény-adaptációk Amerikában már képtelenek megbukni, és a Wonder Woman nem csak kételyeket oszlat 100 millió dollár feletti nyitányával, de új távlatokat is nyithat még ezekben a filmekben. Ezalatt a Captain Underpants című szolid animációs nevezés a DW-től szolid, de kielégítő startot jegyez az összeomló A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja előtt.

wonderwoman.png

> új filmek
Mi lesz akkor, ha a (stúdió)ember sebtiben, csaknem koncepció nélkül fog filmes univerzum-építésbe? Ledarál két-három etapot, mire megtalálja a maga idealizmusát. Na persze, a Batman Superman ellen és az Öngyilkos osztag irdatlan kasszasikerek voltak, de egyre közelebb sodorták a DC Comics és a Warner vállalkozását a kipukkadáshoz, lévén roppant gyenge visszajelzéseket gyűjtöttek be, no meg egy Oscar-díjat. A megváltást a hangvétel teljes változása hozta el, ugyanis a Wonder Woman (hazai bemutató: már a mozikban) kalandosra és humorosabbra vett figurája, Zack Snydert csak odalsávon engedve a közelbe, olyan nagy felüdülést jelentett a kritikának, hogy mindjárt az év legjobban értékeltjei között találta magát a kritikaösszesítő oldalakon a film. És ez jó hajtóerőként szolgálhat az eleve meglévő, magas szintű nézői érdeklődés mögé. Az eddigi legdrágább filmként, amit hölgy rendezett, a Wonder Woman kicsit meg tudta fejelni az előrejelzéseket, és 100,5 millió dollárt szállított le. Ez nyilvánvaló visszajelzése lehet annak, hogy a Batman Superman ellenben a legjobb elemek között értékelték a hősnő feltűnését, és egyébiránt a szokásos: nyár van, valaki megmenti a világot, mindenki elmegy megnézni. A hitvány május is a 149 millió dolláros projekt malmára hajtott a vizet, mert bár előélettel bíró matéria, újdonság erejével bírt hatni a 3-4-5. részek tengerében. Minthogy a szuperhősnőség is valamiféle újdonság, legalábbis cím- és főszerepben, könnyen lehet, hogy 300 millióig elvándorolva esetleg mások előtt is megnyitja az utat Patty Jenkins derék munkája. És akkor már tényleg minden képregényszökevény megkapja a maga filmjét, legyen bármi is a két lába között. A Wonder Woman az idei nyár második sikertörténete, de erkölcsi győztes A galaxis őrzői vol. 2.-vel szemben is.

A Fox utoljára forgalmaz DreamWorks-animációt idén nyáron, és a Mr. Peabody és Sherman kalandjai vagy A Madagaszkár pingvinjei sikertelensége után világos, hogy a stúdió miért nézett más partner után (akit a Universalban talált meg, így a filmek nálunk újfent a UIP-hoz kerülnek a 2019-es Így neveld a sárkányodat 3.-mal). Ugyanakkor a tavaszi Bébi úr megint a régi pompát hozta meg a viharvert logónak, amit a Captain Underpants csak azért nem folytat, mert eleve low-key produktumként érkezett abba a hónapba, ahol a Verdák 3. és a Gru 3. is rajthoz áll (magyar bemutatóról nincs is hír). Dav Pilkey gyerekkönyv-sorozatának filmváltozata 38 millió dollárból készült, és ennek fényében azért kétségtelenül sikeres vállalkozás, miután 23,5 millióval a második helyen nyitott. A kisebb kaliberű filmnek ez a közepes kaliberű rajt megfelelő, és amíg a két nagyobb vad el nem söpri, a kedvező visszajelzések mentén is elröppenhet 65-70 millióig.

> korábbi filmek
A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja az Alien: Covenant nyomába szegődve méreteset bukfencezett: 66%-kal kevesebb dollár folyt most be, mint egy hete. A Disney filmje 21,6 millióval a harmadik, összbevétele nem éri el a 115 milliót, így a 150 is vészes távolságnak tűnik már.

S ha már Alien: Covenant, a Fox terjesztése 36 milliós start után 4 milliós harmadik hétvégét jegyez. A teljes megsemmisülés hamar utolérte az újraélesztett franchise-t - ez az epizód 70 millió dollárnál nem sokkal magasabban köszön le.

> végszó & ami jön
A top 12 egy hónapja nem mutatott ily magas bevételt, mint most, és az év 22. hétvégéje is csak egyszer, 2004-ben termett nagyobb összeget, bár jobbára május végére esett, nem úgy, mint most. A Wonder Woman abszolút nyertes, és komoly ellenfél lesz A múmiának: sikerül-e Dark Universe-nek az ideális kezdet, ami 50 millió felé tendálna? Egyébiránt az It Comes at Night című méltatott horror okozhat ijedelmet a listán.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Wonder Woman
$100.5m $100.5m $149m
2  Captain Underpants
$23.5m $23.5m $38m
3  A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja
$21.6m $114.6m $230m
4  A galaxis őrzői vol. 2.
$9.7m $355.5m $200m
5  Baywatch
$8.5m $41.7m $69m
6  Alien: Covenant
$4.0m $67.2m $97m
7  Minden, minden
$3.3m $28.3m $10m
8  Ó, anyám!
$1.3m $43.9m $42m
9  Egy ropi naplója: A nagy kiruccanás
$1.2m $17.8m $22m
10  Arthur király: A kard legendája
$1.2m $37.2m $175m

Címkék

fox box office animation warner dc dreamworks wonder woman children movie alien covenant pirates of the caribbean dead men tell no tales

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr8312563353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2017.06.04. 18:16:24

Banyek, nagyon durva az Alien pályája :-O

Feiertag Erik · http://fastfoodcentral.blog.hu 2017.06.04. 21:29:07

Nem tudom elképzelni, hogy ez a Múmia remake bárkit is érdekeljen. Szerintem jövő héten is Wonder Woman lesz az élen, remélhetőleg nem túl nagy eséssel. DC filmtől talán még az 50% körüli elpártolás is jónak számítana.

Repce Manó 2017.06.05. 11:18:15

@Feiertag Erik: nem lehetek az egyetlen, aki egy századik szuperhős film helyett mégis inkább a Mummy Impossible-t nézné meg. De sajnos igazad van, esélyes, hogy a képregényfilm nyer megint.

Atkakukac1989 2017.06.05. 19:52:57

A Múmia engem egyedül Cruise miatt érdekel. Ő még a régi rendszer gyermeke, star power vastagon megvan benne, ezért megnézem.

Azért a Karib 5 [mivel úgy hallom egész jól sikerült] sikertelenségének és az Alien buktájának nem örülök. :D

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása