aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: vetélés Takács Máté
2016. szeptember 18. 17:52:00

Kategória: film Szólj hozzá!

Az amerikai nézők bizalmát már eljátszották a későn jött folytatásokkal: mind a Blair Witch, mind a Bridget Jones babát vár 10 millió dollár alatt futott be az év egyik legunalmasabb hétvégéjén. A Snowden nem sokkal lemaradva a két nagyobb várományostól szállította, amit rá szabtak ki előzetesen (és az nem túl sok), a vezető pozíciót pedig második hete a kiválóan szálló Sully - Csoda a Hudson folyón birtokolja.

blair_witch_kiskep.jpg

> új filmek
1999 nyarának legnagyobb szenzációja nem a Star Wars I. rész: Baljós árnyak, nem a Hatodik érzék, nem az Amerikai pite és nem az X-Men - A kívülállók volt (noha mindegyik sikere önmagán is túlmutató volt), hanem az az Ideglelés - The Blair Witch Project, amelyik alighanem máig a legjövedelmezőbb filmnek számít 60 ezres költségvetésével és csaknem negyedmilliárdos globális bevételével. Mindezek mellett még a talált felvételes fogás előtt is megtisztította az utat... Aztán egy sebtiben összetákolt folytatással ki is nyírták nagy pillanatát. 16 évvel később megérkezett az új film a franchise-ban, ám a Blair Witch nem tudott nyerészkedni a hírhedt elődön - tekintve, hogy az a siker az akkornak szólt, és a film kedveltsége maga tulajdonképpen sosem nyert bizonyítást, egy újabb generációnak pedig újból el kell adni a portékát. A horror egy ilyen műfaj: jövedelmező, ám megjósolhatatlan - valahol mégis igazságos, ami idén látható a zsáner háza táján, hiszen a kiugró darabok nem csak a kasszáknál, hanem a kritikusoknál is átmentek a rostán, ami a Blair Witchről nem mondható el. A Lionsgate persze nem dől be, az 5 milliós költségvetés mellett a 9,7 milliós nyitány is jól hangozhat, de az, hogy 1999-ben csaknem 30 milliót sikerült elsőre belasszózni, most pedig összesen sem éri majd el a 25-öt a menet, kétségtelenül hervasztó fejlemény, és beteszi a kaput az egyébként már amúgy eltemetettnek hitt sorozat előtt.

Bridget Jonesszal valami hasonló a helyzet, mint a blairi boszorkánnyal; na nem csak arra kell gondolni, hogy mindkettőjük élvezi a szinglilétet, hanem hogy a popkulturálisan is mély nyomot hagyó első rész nimbuszát egy slendrián folytatással csorbították. Innen visszajönni nem kis feladat, pláne 12 év múltával, és hát a Bridget Jones babát várnak (Bridget Jones's Baby; hazai bemutató: már a mozikban) nem is sikerült. A visszafogott, 13-15 millió dolláros várakozásnak távolról sem tudott megfelelni a Universal terjesztése a maga 8 milliós nyitányával, úgyhogy egyértelmű csalódás született - a csaknem 3000 mozisra szabott premier csak tetézi e szám hitványságát. Kétségtelenül nem Észak-Amerika volt a film nagy várományosa, de az, hogy 25 millió fölé legfeljebb a kedvező kritikák vihetik, nagyon rosszul veszi ki magát.

Oliver Stone-nak az 1997-es U Turn - Halálkanyar óta nem nyitott oly alacsonyan egyből országos szinten rajtoló filmje, mint most a Snowden. A 8 millióval kezdő életrajzi thriller ugyanakkor nagyjából a várakozásoknak megfelelően teljesít, s ezzel tulajdonképpen a hétvége nyertesének tekinthető az Open Road Films bemutatója. A különféle premier előtti vetítések bevételét is magában foglaló összeg a nagyon pozitív nézői visszajelzések farvizén evezhet 25 millió fölé (olybá fest, ez a hét nyerőszáma), egyébiránt az őszi érdektelenség megtestesítője a kasszáknál. Az viszont bizonyos, hogy a blairi boszorkány, Bridget Jones és Edward Snowden közül legutóbbi a legismertebb figura mostanság.

A Relativity csődjének rendeződésével sorra kerülnek mozikba a régóta dobozban álló filmek. Igaz, a Hillsong - Let Hope Rise - ami egy keresztény muzsikát játszó bandáról forgatott dokumentumfilm, és mint olyannak, kilátásai meglehetősen limitáltak voltak - időközben forgalmazót váltott, és a Pure Flix propagálásban került valamivel több mint 800 teátrumba. 1,3 millió dollárt kalapozott össze Jézus nevében a zenekar az első giggel. Ámen.

> korábbi filmek
Nagyon erős hétköznapi forgalommal csaknem 50 millióig vetődött első műsorhete végére a Sully - Csoda a Hudson folyón. A Warner drámája ezt a hétvégét is könnyűszerrel nyerte, 22 milliós rakománnyal már 70 millió felett pereg tovább Clint Eastwood filmje.

> végszó & ami jön
Régóta nem termett ily kevés pénz az esztendő 38. víkendjén, s idén is csak egyszer - egy hete. Kiadós vérfrissítés lesz a következő körben A hét mesterlövész és a Gólyák premierje; a western 50 millió közelébe pályázik, s kis szerencsével a rajzfilm is megugorja a 30 milliót.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Sully - Csoda a Hudson folyón
$22.0m $70.5m $60m
2  Blair Witch
$9.7m $9.7m $5m
3  Bridget Jones babát vár
$8.2m $8.2m $35m
4  Snowden
$8.0m $8.0m $40m
5  Vaksötét
$5.6m $75.3m $9.9m
6  When the Bough Breaks
$5.5m $22.7m $10m
7  Suicide Squad - Öngyilkos osztag
$4.7m $313.8m $175m
8  Robinson Crusoe
$2.7m $6.7m $13m
9  Kubo és a varázshúrok
$2.5m $44.2m $60m
10  Elliott, a sárkány
$2.0m $72.8m $65m

 

 

Címkék

horror box office oliver stone universal sequel bridget jones lionsgate biopic blair witch brit flick open road films

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr8011719421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása