aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: utolsó lehelet Takács Máté
2016. augusztus 28. 18:05:00

Kategória: film Szólj hozzá!

Ugyan a nyári moziszezont a Labor Dayt jelentő első szeptemberi hétfőt megelőző hétvégéig szokás számítani, naptárilag tekintve lehullt a függöny, és az utolsó felvonásban a Vaksötét kapta a vastapsot: a filléres horror nem tett be a zsáner idei sikerszériájának első helyes debütjével. Jason Statham a szokásos kört futotta A mestergyilkos: Feltámadással, és ez valahol derék dolog egy ilyen felesleges folytatás esetében; a kisebb volumenű újdonságok - akad belőlük pár - eközben a top 10-en kívül helyezkedtek el.

dont_breathe_kiskep.jpg

> új filmek
Az, hogy a Vaksötét (Don't Breathe; hazai bemutató: már a mozikban) odavágott a toplistának, valójában nem nagy csoda: a szezonvég leginkább a horroroknak szokott kedvezni, és a Sony propagáltja kellőképpen elkülönül az utóbbi hónapok zsánertársaitól, lévén nem természetfeletti vagy természetbeli fenyegetés az, amivel hősei szembenéznek, hanem nagyon is emberi. Ez nyerő vonás, ha egy kicsit beleélősre akarja venni az ifjúság a figurát, s ha nem csak a jól vágott és sokat ígérő előzetesekre, hanem még a kritikákra is hallgattak, akkor tényleg rászolgált a film 26 millió dolláros nyitányára, mellyel a Suicide Squad - Öngyilkos osztag három hetes regnálásának vetett végett. A slusszpoén a határozottan kedvezőnek minősíthető nézői értékelés, ami önmagában ugyan még nem világít be hosszú utat, de rossz hír keltésével legalább nem kell számolni, s így a Vaksötét 70 millióig is eljuthat, ha a szeptemberi alternatívák (mert lesz pár) enerváltnak bizonyulnak. Azt még érdemes megjegyezni, hogy a direktor úr kezd komoly box office-tényezővé válni (szóval branddé lehet majd turbózni a nevét), hiszen előző munkája, a Gonosz halott is 25 millió felett nyitott.

Jason Statham magánszámai rendszerint szerényen muzsikálnak az amerikai kasszáknál, de ez a 2011-es A mestergyilkos idején még 10 millió dollár feletti mezsgyét jelentett. Az árfolyam jócskán lecsökkent, és ez a sokat késett, némileg zavart keltő folytatás (miért pont ennek?), azaz A mestergyilkos: Feltámadás (Mechanic: Resurrection; hazai bemutató: szeptember 1.) 7,5 milliót tudott leszállítani, ami a Parker és A biztonság záloga közé simul be hibátlanul. Öt és fél éves távlatból tulajdonképpen egész jó bizonyítvány ez, egyébiránt, és franchise-építés szempontjából a Crank 2: Magasfeszültséghez hasonló zsákutcát jelent. A Csajok a csúcson és a Napola: A Führer elitcsapata rendezőjének munkája (már ez a kettős is adja!) amerikai és francia pénzből, konkrétan 40 millió dollárból forgott, és csak remélhetik a Lionsgate befektetői, hogy a világra szóló (malajziai, bolgár, ausztrál, brazil és thaiföldi helyszínek sorakoznak fel) kalandok megmozgatják nevezett világ akciófilmekre éhes illetőit, mert Észak-Amerikából bizony 17-18 milliónál több nemigen terem majd.

Pár hete igencsak eredményes vetítésekkel fut a Hell or High Water című krimi, és a Lionsgate e hétvégére már 1000 közelébe emelte a vetítő mozik számát. A Jeff Bridges, Chris Pine és Ben Foster főszereplésével készült film a pazar kritikákon nyerészkedve 3,7 millió dollárral képviseli magát, éppen lemaradva az első tízről, de stabil mozinkénti átlaggal és továbbra is szép reményekkel. Ügyes egyengetéssel egész szeptemberben egymillió felett maradhat a hétvégi bevétel, és akár a 20 milliót is megközelítheti majd a végeredmény.

Michelle és Barack Obama első randevújáról szóló játékfilm a Southside with You, ami amennyire szokatlan produktum, annyira elnyerte a kritikusok tetszését. A Roadside Attractions forgalmazó jutott hozzá a moziforgalmazáshoz, és kapásból országos szinten bocsátották áruba, ha csak módjával is. A cirka 800 moziból 3 millió dollár folyt be, ami nem rossz, elvégre egy szokványos, afroközönséget hasonló terjesztési móddal megszólító randifilm is ilyesmi számokat szokott produkálni.

A The Weinstein Companynek csalatkoznia kellett azon számításaiban, hogy a Hands of Stone majd egy jól megülhető ló lesz a díjszezonban. A forgalmazó nem sokkal a premiert megelőzően húzta hátrább az agarakat, azaz az eredetileg tervezett 2000 mozi helyett csak 810-ben kezdték vetíteni a Roberto Durán panamai bunyósról szóló életrajzi filmet. Édgar Ramirez és Robert De Niro a venezuelai Jonathan Jakubowicznál tapasztaltabb filmes kezei között módfelett többet remélhetett volna, mint közepes kritikákat és halovány box office-t, mert bizony az 1,7 millió dolláros nyitány után erősen kérdéses, hogy a TWC forszírozza-e még a terjeszkedést - hacsak nem obligát a dolog. A 20 milliós költségvetés mellett mondjuk esélyes, hogy az.

> korábbi filmek
A Suicide Squad - Öngyilkos osztag negyedik hétvégéjén tudott befékezni végre kicsit; a Warner blockbustere most csak 42%-ot ereszkedett, s a második helyen, 282 milliós egyenleggel várja, mennyivel tudja majd meghaladni a 300 milliót. Kétségtelen, hogy nagyot szakított, csak hát még nagyobbat tudott volna, ha kedvezően visszhangzanak a vélemények, ugye.

> végszó & ami jön
Az élmezőny (a top 12) összbevétele április vége óta először csökkent 100 millió alá, de ez már csak így szokott lenni ilyentájt. Ami azt illeti, igencsak erős forgalmat bonyolítottak a mozik ezzel együtt is, ami javarészt a Vaksötét maximális bedobásának érdeme - a nyár tehát kedvezően végződik. A hosszú hétvége, ami jön, szokás szerint szerény reményű versenyzőket tartogat. A Morgan című sci-fi és a The Light Between Oceans című dráma legfeljebb filmként tartogat izgalmakat, semmint anyagi vállalkozásként.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Vaksötét
$26.1m $26.1m $9.9m
2  Suicide Squad - Öngyilkos osztag
$12.1m $282.9m $175m
3  Kubo és a varázshúrok
$7.9m $24.9m $60m
4  Virsliparti
$7.7m $80.0m $19m
5  A mestergyilkos: Feltámadás
$7.5m $7.5m $40m
6  Elliott, a sárkány
$7.3m $54.7m $65m
7  Haverok fegyverben
$7.3m $27.8m $40m
8  Rossz anyák
$5.8m $95.5m $20m
9  Jason Bourne
$5.2m $149.4m $120m
10  Ben-Hur
$4.5m $19.6m $100m

 

 

Címkék

sport horror sony box office action robert de niro jason statham sequel romance lionsgate weinstein edgar ramirez

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr6311657850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása