aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: megbotlók Takács Máté
2015. június 07. 17:54:00

Kategória: film 5 komment

Két vígjáték és egy horror nevezett június első hétvégéjén, s ez a két műfaj képes igazán nagy meglepetést okozni. Most a ritkábbik fajta meglepetést lehet sorban elkönyvelni: A kém, első helyen ugyan, de visszafogottan nyitott, messze a McCarthy–Feig páros előző munkája alatt, miközben az Insidious - Gonosz lélek is mérföldekkel lejjebb adta a lécet (bár ez sejthető volt), s a Törtetők-mozifilm sem vált igazán méltóvá címéhez a toplistán.

spy.jpg

> új filmek
Ne vádoljuk az elemzőket, hogy A kém (Spy; hazai bemutató: már a mozikban) című vígjáték kapcsán ritkásabb levegőjű magaslatokba merészkedtek a nyitóhétvége belövését illetően: Paul Feig rendező és Melissa McCarthy  párosa két igen komoly kasszasikert jegyzett már, így mostanra feltételezhető volt, hogy a hölgyemény bázisa korábban kap észbe, s akár 40 millió közelébe segíti elsőre a filmet. Nem így történt: a nálunk forgatott/játszódó produkció csak 30 milliót kódolt ki a tárcákból, ami egy eredeti forgatókönyvből készült komédia esetében alapvetően jó eredmény, de az előbbiek fényében hagy némi űrt maga után. Problematikus kissé, hogy a premiernapi nézői visszajelzések nem elég ütősek, bár szokott csalódást okozni a CinemaScore, ha indikálni óhajtja egy film várható prosperitását. A kritikusoknál az év legjobban fogadottjai között leledző A kém biztosan behúzza a százmilliót, s ez már jó eredmény a Fox termékétől, bár a várakozások kétségtelenül 150 millió tájékára tömörültek előzetesen. Még az sincs kizárva, ám ehhez a Női szervekéénél jobb lefutás szükségeltetik – de nem annyira jó, mint a Koszorúslányokéé volt.

Az Insidious akkora meglepetéssiker volt 2011 tavaszán, hogy hozzánk azóta sem ért el. A folytatás, ha változási mutatókban alaposan le is maradt elődjétől, az összegekkel nnövelte a tétet: 80 millió dolláros amerikai bevétel után az Insidious - Gonosz lélek (Insidious: Chapter 3; hazai bemutató: június 18.) létrejötte nem is volt kérdés. Ám ahogy az lenni szokott a horrorfilmekkel, egy harmadik rész már csak visszhangja a korábbiaknak. Az első napon vezetést jelentő 10 milliót bankolt a Focus Features dédelgette rémisztgető, ami éppen fele a középső fejezet azonos adatának – a nyitány a felezésnél kicsit jobb képet fest a maga 23 milliójával, és a pár héttel ezelőtti Poltergeist - Kopogó szellemhez mérve is jó elbírálásban részesül. Az összességében méretes visszalépést az kompenzálja, hogy mindössze 10 millióba került elkészíteni a szokás szerint még csak nem is (magas) korhatáros horrort, így már 50 millió dollárral is jó kört zár majd.

Az X-aktákkal vagy a Szex és New Yorkkal szemben a Törtetők rétegsorozatnak tekinthető, így az említettek könnyű boldogulása a mozipénztáraknál nem volt opció az HBO méltatott szériája számára e nagyvásznas visszatéréskor. A Törtetők (Entourage; hazai bemutató: június 25.) az első ütést ott szenvedte, hogy nem maradt hű önmagához a kritikusoknál (vagyis lehúzták), bár a box office-ra ez különösebb hatást ez nem mérhetett, elvégre, aki szerette a szériát, az biztosan próbát tett a 100 perces verzióval is. Csakhogy ők nincsenek elegen ahhoz, hogy a Warner forgalmazói erőfeszítései kellőképpen igazolódjanak, a 10 millió dolláros nyitány ezt sugallja – a szerdai-csütörtöki hétmilliós bónusz sem változtat sokat a helyzeten. Alighanem a sorozatot kevéssé ismerőket nem sikerült érdekeltté tenni, így a film hamar ki fog kopni a mozikból; 30-35 milliónál több nem rejlik benne.

> korábbi filmek
Viszonylag jól állta a sarat a Törésvonal ezen a hétvégén is, hiszen a Warner katasztrófafilmje csak 52%-ot ereszkedett. A 100 millió csaknem zsebben tíz nap alatt, pedig ezt az összeget kevesen szavazták meg előzetesen a filmnek.

Az Aloha ezzel szemben alig bírta ugyanennyi idő alatt összekaparni azt, amit elsőre szántak neki: a Sony filmje nyitánya kétharmadától szabadult meg, szóval teljes a csőd.

> végszó & ami jön
Egyik premier sem tett mély benyomást a toplistára; ez A kémet érinti talán a legrosszabbul, de még így is biztos sikerfilm van a Fox kezében. Az Insidious - Gonosz lélek az elvárható skála legközepét hozta, a Törtetők pedig a legalját. Ez a felemás összkép nem válik a masszív sikereket igénylő június javára –pláne, ha összevetjük a tavalyi mezőnnyel, amikor a Csillagainkban a hiba robbantott kasszát–, de ha mást nem, hát simává teszik a terepet a Jurassic World számára, hogy 100 millióhoz közeli rajttal váljon igazán nagy ragadozóvá. Kellene már egy az idei nyárnak, ha nem akar nagyon leszakadozni...

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  A kém
$30.0m $30.0m $65m
2 1  Törésvonal
$26.4m $99.1m $110m
3 ú  Insidious - Gonosz lélek
$23.0m $23.0m $10m
4 ú  Törtetők
$10.4m $17.8m $30m
5 4  Mad Max: A harag útja
$8.0m $130.8m $150m
6 2  Tökéletes hang 2.
$7.7m $161.0m $29m
7 3  Holnapolisz
$7.0m $76.2m $190m
8 5  Bosszúállók: Ultron kora
$6.2m $438.0m $280m
9 6  Aloha
$3.3m $16.3m $37m
10 7  Poltergeist - Kopogó szellem
$2.8m $44.4m $35m

Címkék

fox hbo horror box office comedy warner sequel adaptation melissa mccarthy insidious paul feig spy movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr277524488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repce Manó 2015.06.07. 20:06:31

A Koszorúslányok az sleeper hit volt, a Női szerveknél meg Sandra Bullock volt a húzónév. Melissa McCarthy-t inkább a Személyiségtolvajhoz érdemes hasonlítani, de ott is volt az a másik komédiás, akire gondolom odafigyel a maga közönsége. De amúgy ja, még a pénteki adatok alapján is egy kicsit magasabbra lőttem volna be a hétvégi eredményét.

Lord Picard 87 2015.06.08. 05:27:44

Egy kérdés: a Halálos iramban 7 még fut mozikban? Hihetetlen, de már csak 8 millió dollár hiányzik és beérte a Bosszúállókat minden idők harmadik legsikeresebb filmjét, 3D nélkül. Az első kettő részt láttam csak, de drukkolok, hogy meglegyen a harmadik hely :) A Jurassic World-ig :D Nem áltatom magam, a Worldnek 300 hazai és nemzetközi 500 milliót várok, remélem meglesz ^^

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2015.06.08. 09:16:27

jó, jó, de közben kijött az első videó a MArsi-ről, benne Watney és a többiek:)
www.youtube.com/watch?t=196&v=CumZP6_9sHU

XD

Richter Géza 2015.06.08. 12:02:55

@Vészmadár: köszi, mindjárt kitolom :) .

misafeco 2015.06.08. 18:05:10

@Lord Picard 87: De, volt 3D sok helyen. Az USA-ban pont nem, meg talán Európában se, de pl. Kínában, ahol majd 50 millióval többet hozott, mint Észak-Amerikában, volt 2D és 3D is.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása