aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ae(top)10 #6: csalódást okozó rendezők Richter Géza
2015. március 14. 17:34:33

Kategória: film 37 komment

Ismeritek azt az érzést, amikor odavagytok egy rendezőért, alig várjátok a következő filmjét, ám a moziban annak megtekintésekor mintha bikacsökkel csapnának arcon? Nagy nehezen elkönyvelitek magatokban a kellemetlen élményt, vérmérséklettől függően vagy fanyalogva, vagy dúlva-fúlva, hogy "majd legközelebb", csakhogy az egész megismétlődik? Aztán megint? Majd megint és megint, a bűnrossz művek konkrét számától függetlenül egyre nagyobb elégedetlenséget keltve? Mi igen, és az lényegtelen, hogy a kedvenc alkotó a debütálásával robbantott akkorát, hogy nagy elvárások övezték a folytatást, vagy éppen több évtizedes, kitartó munkával vívott ki magának elismerést, és építette fel a saját kis mozgóképes világát.

Mindez a szerkesztőség érintett tagjaiban nemrég maradandó nyomot hagyó Chappie (igen, még mindig fáj) és Nagy szemek kapcsán került szóba – de citálhatnánk akár a Jupiter felemelkedését is –, ezért úgy döntöttünk, összeszedjük nektek az elmúlt évtizedben legkiábrándítóbb pályagörbét magának tudható 10 direktort. A toronymagasan első helyen végző jelölt eredményét leszámítva eddig talán most volt a legmegosztóbb a kérdés és a legszorosabb a verseny: ő vagy ő például hajszál híján nem került a listára. A két link alapján valószínűleg már sejtitek, hogy a nevekre kattintva a blogban hozzájuk tartozó címkék jelennek meg, beillesztve pedig nem előzeteseket, hanem jeleneteket, filmek kivesézését, szórakoztatónak szánt kapcsolódó videókat nézhettek meg, amik értelemszerűen SPOILERESEK. Kommentben várjuk a különvéleményeket, és persze ezúttal is szavazhattok.

top_10_1ae.jpg

10-9. Brian De Palma és Luc Besson

8. Peter Jackson

7. Neill Blomkamp

6. Richard Kelly

5. Andrew Niccol

4. Tim Burton

3. Kevin Smith

2. David Cronenberg

1. M. NIGHT SHYAMALAN

Voksoljatok és szóljatok hozzá a témához!

Korábbi toplistáink:
A legrosszabb sci-fi filmek
Majdnem Oscar-díjas filmek
Oscar-díjas filmek
Filmek a szerelemről
Új sztárok

Címkék

toplista director top film top decade ae top 10

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr877268665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaamir 2015.03.14. 17:48:37

Shyamalan alap, szavak nincsenen arra a mélyrepülésre, ami művelt. Nálam még játszik Ridley Scott, és sajnos Scorsese is.

hesgotcancer · http://hesgotcancer.blog.hu 2015.03.14. 17:50:49

Kicsit felemás összeállítás, mert vannak benne olyan rendezők, akik számos zseniális vagy nagyon jó filmet készítettek, illetve volt egy nagyon jó korszakuk, szériájuk, majd azóta semmi, és vannak olyanok is benne, akik debütáltak egy elismert és sikeres filmmel, aztán azóta csak csalódást keltenek. De Palma vagy Burton pl. előbbi kategória, utóbbi Kelly, Blomkamp, vagy Shyamalan (legalábbis bizonyos szinten, szerintem és általában legtöbbek szerint az Unbreakable még nagyon jó volt, aztán általában a Signs a nagy vízválasztó). Vicces, ahogy az Elysium plakátjain a "From the Director of District 9" szerepelt, majd a Chappie plakátjain ugyanaz. Ki lehet találni, hogy az új Alien-film plakátjain mi lesz majd haha. Ugyanez igaz Wachowskiék filmjeire, mind a mai napig a Mátrix alkotóiként hivatkoznak csak rájuk. Ja, ha már itt tartunk, ők lemaradtak a listáról!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.14. 17:52:13

Spielberg még a listára sem fért fel? Shyamalan mellett ő lenne a legnagyobb esélyes nálam.

Richter Géza 2015.03.14. 17:52:34

@hesgotcancer: érdemes elolvasni a posztok szövegét is :) .

hesgotcancer · http://hesgotcancer.blog.hu 2015.03.14. 17:55:43

Egy külön listát érdemelnének azok, akik koránt sem a régiek. Pl. előbb említett Scorsese, Ridley Scott, Carpenter, Coppola, Oliver Stone, Cameron, Romero.

hesgotcancer · http://hesgotcancer.blog.hu 2015.03.14. 17:57:13

@Richter Géza: Oké, mielőtt elküldtem, valóban nem olvastam el a bevezetőt, de továbbra is áll, amit írtam:) Elég hosszú a lista ahhoz, hogy két kategóriába lehetne/lehetett volna szedni:) Szerintem nem ugyanaz a szitu a kettő azért.

zoltanek 2015.03.14. 17:57:37

Viggo Mortensen mondta nagyon helyesen PJ-ről, hogy beleszerelmesedett az akciókba és a trükkökbe, közben meg elfelejtette mindazt, amiért régen jó is volt. A Komfortos mennyország eléggé jó példa, mivel ott a trükkösök fel is lázadtak ellene. A Hobbit utolsó része meg tulajdonképpen egy nem túl jól sikerült tech demó. De semmiképp sem olyan mozifilm, ahol bárminek súlya is lenne. Nincs neki szíve.
Shyalaman-t sosem tartottam jónak, de azért az After Earth még így is fájt. :) Kevin Smith-t mostanság kifejezetten ellenszenvesnek találom amiatt, hogy hokimezben haknizik és legyaláz más rendezőket, miközben ő maga képtelen önkritikát gyakorolni. Nem túl elegáns.
Besson egy furcsa krapek, mert a Lucy-ban volt valami bizarr, ami miatt nem lehetett nem kedvelni. De igaz, hogy rég adott ki valami igazán jót a kezei közül.
Tim Burton...Na őt meg egyszerűen nem értem. Kiégett volna?
De Palma és Cronenberg már 70 felettiek, nem raknám be a listába. Kevés rendező képes ebben a korban valami használhatót csinálni. De a többi stimmel.

exilis 2015.03.14. 18:05:51

Egyértelműen Ridley Scott. A Prometheus megbocsáthatatlan.

misafeco 2015.03.14. 18:20:13

@hesgotcancer: Cameron? Azért mert a klasszikusai mellé csinált egy "csak" jó filmet? Scorsese is vitatható, bár én nem szerettem a Wall Streetet, de a többségnek igenis bejött, nem véletlen az Oscar-jelölés. De a Hugo és a Shutter Island is jó filmek. Ridley Scottot viszont én sem értem, hogy maradhatott le a listáról. Gladiátor kaliberről csúszott le egészen az olyan vállalhatatlan filmekig, mint a Prometheus, vagy az Exodus.

misafeco 2015.03.14. 18:21:15

Ha már Ridley Scott nincs a listán, akkor legyen Peter Jackson a legrosszabb. Sikeresen lerombolta a Gyűrűk Urával felépített renoméját.

2015.03.14. 18:22:53

mondjuk a lista végén lévő de palma és besson nem teljes korrekt, passion, lucy jó filmek, persze nem remekművek.
az első helyezett shyamalan meg nem igazán érthető számomra, "csalódást okozott"? de hát mivel keltett valaha is igazi reményt?:)

Kovács Erzsébet 2015.03.14. 18:37:56

Vajon én voltam az egyetlen a szerkesztőségből, akinek a listáján nem szerepelt Richard Kelly? A Southland Tales a maga kaotikus disztópiájával más, mint a Donnie Darko vagy a The Box, de semmivel se kevésbé rémisztő.
Peter Jackson nem az akciózással rontotta el (pace Aragorn), hanem a CGI-orgiával. A szememben főleg ezért nem ér fel a Hobbit-trilógia a LOTR-hoz (ám még így voltak értékes darabkák a Hobbitban, igen, a harmadik részben is, bár lehet, hogy csak a színészek miatt?)

Atkakukac1989 2015.03.14. 18:57:43

Ridley Scottnak azért nincs helye a listán szerintem, mert ő mindig is lavírozott. Egy-egy mesterműre/nagyon jó filmre jutott 2-3 közepes vagy rossz film, aztán megint egy nagyon jó stb.

Én amúgy Roland Emmerichet hiányolom, mert régen elgurult a gyógyszer, akárcsak Bay esetében. Igaz, hogy mindkettejüknek becsúszik néha egy jó film (Pain & Gain, Holnapután), de amit jó 10 éve művelnek az viccnek is rossz.

Laslo_ 2015.03.14. 19:13:30

Gratula a témaválasztáshoz, ez érdekesebb mint a megszokott "legjobb akció- meg sci-fi- meg horrorfilmek"! :)
Ez a Shyamalan videó viszont csak szőrszálhasogatás, nem a felsoroltak miatt rosszak a filmjei, a Jelek vagy a Faluig bezárólag még tényleg ráhúzható egy séma, de utána már Az utolsó léghajlító és A Föld Után eléggé különbözött, ennyi erővel bármivel tudnék párhuzamot vonni, de tényleg megérdemelt az első hely.
Tim Burton se semmi, az Ed Wood örök kedvenc, régen két Batman és az Ollókezű Edward is az volt, de az Alíz, a Frankenweenie és a Halott menyasszony olyan filmek voltak amiket a felénél lekapcsoltam.
A Donnie Darko túlértékelt, Richard Kelly egy szerencsés flótás, szerintem ezt is csak véletlenül sikerült összehoznia nézhetőre.

Nálam a két legfájóbb pont Andrew Niccol és Darren Aronofsky. A Gattaca minden idők egyik legjobb filmje és nálam a Fegyvernepper is ott van mögötte nem sokkal, ehhez képest a Lopott idő...
Mintha teljesen másvalaki készítette volna, A burok teljesen steril látványvilágától már az előzetesnél is rosszul voltam, a filmet meg se néztem, de a véleményeket olvasgatva nem sokról maradtam le, és úgy hallani a Good Killnél folytatódik a tendencia, Ethan Hawke ide vagy oda.
Aronofsky-tól a Pankrátor nem annyira tetszett, de az még bőven jó volt a Fekete Hattyúhoz képest. A Noé meg az abszolút üres, rossz értelemben vett középszer.

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2015.03.14. 19:41:58

Srácok, azért ettől a blogtól sokkal komolyabb toplistás cikkeket vártam, mint egy szimpla you tube-os linkgyűjteményt. :((((
Láttam, hogy az "ae(top)10" sorozat többi része is ilyen, de talán még időben szólok, hogy nem teszik ez a tendencia! Saját új írásokat szeretnék olvasni, ahogy eddig, nem pedig mások által gyártott ilyen-olyan videókat, amiket többé kevésbé már láttam is! Megörültem neki, mikor év elején bejelentettétek, hogy több toplistára lehet számítani. A megszokott színvonalra számítottam, olvasnivalóra. Klasszikus értelemben vett cikkekre, ahogy eddig: érdekességek, indoklások, néha volt egy-egy szellemesebb szempont is, ami minden tételnél feltűnt. Annak volt értéke olvasói szempontból. Ennek így nem sok van. Megnézem a neveket és lapoz...
Nagyon sajnálnám, ha mindennapi filmes betevőm "elcinemásodna"
:(((((((((((((

mesterjani 2015.03.14. 20:13:29

Peter Jackson nem értem miért van itt. Minden filmjét szeretem. Ha akció ha CGI akkor is ért hozzá. Többiek stimmelnek. Szerintem amit James Cameron művelt az Avatarral sokkal durvább.

Kovács Erzsébet 2015.03.14. 20:44:02

"mintha bikacsökkel csapnának arcon" Még mindig tanácstalan vagyok, vajon ez fájhat jobban, vagy Jamie Bell kesztyűs mutatványa a Nimfomániásból. (Tényleg, Trier lehetne a 11., ha ez egy top tizenegy lenne...)

Jester. 2015.03.14. 23:45:24

@Atkakukac1989: Emmerich nem való ide, mert a listán szereplők valamikor készítettek legalább egy jó filmet.

boticselli22 2015.03.15. 02:22:16

@Jester.: Tényleg nem való ide,mert nem egy,hanem több jó filmet készített.

Nyílméregbéka 2015.03.15. 03:34:02

Peter Jackson nem tudom mit keres a listán, és miért nincs rajta Ridley Scott.

Richter Géza 2015.03.15. 06:44:53

@SoZi: @ocse1917: a posztsorozatot a blog alapításának jubileuma hívta életre, ezért első körben az elmúlt 10 évben leírtakat összegezte egy-egy toplista, mindig valamilyen aktualitáshoz kapcsolódva. úgy tűnt, emiatt felesleges összeszedegetni és átfogalmazni innen-onnan az előző, változatlan véleményeket, mivel a kopipészt pedig nem kenyerünk, a linkelés, előzményekre hivatkozás adta magát. az egészet kisszínes stílusú témafelvetésnek szántuk, h titeket, az olvasókat is bevonjunk az "ünneplésbe" (hát igen, szeretjük az öntömjénezést, gyarló állatok vagyunk, na... :))), amihez a videók és a szavazás némi pluszt nyújthatnak.

a paletta színesebbé tétele nem jelenti a korábbi árnyalatok elvesztését. a tarsolyunkban lapulnak olyan toplistás ötletek, amik korábban nem szerepeltek a blogon, ezek tervezett posztjaiban a megszokott módira számíthattok. aztán talán lesz olyan is, h egy harmadik megoldással élünk. vagy nem ;) .

a vészharang kongatása és a gyors lapozás helyett miért nem írjátok le inkább a feldobott témával kapcsolatos véleményeteket :) ?

REACTOR · http://www.youtube.com/user/Reactor2studio 2015.03.15. 08:28:40

@SoZi: Nekem is kerekedett a szemem a "gyűjtemény" láttán! Mielőtt kattintottam volna a bejegyzésre, szépen berendezkedtem kajával a monitor elé, hogy most olvasok egy jót, erre....

Repce Manó 2015.03.15. 09:45:43

@SoZi: Csatlakozom én is azokhoz, akiknek csalódást okoz ez a stílus. Eleve nehezebben tölt be az oldal a youtube linkek miatt + eleve olvasásni szeretnék, erre nem kapok semmi eredetit, mert ha legalább lenne egy-két sor miértje a dolognak, akkor lehetne vele vitatkozni, így viszont csak úgy oda van hányva és kész.

Richter Géza 2015.03.15. 09:51:08

@Repce Manó: a beillesztett videók bőven válaszul szolgálnak a miértre, ezen kívül kattints a nevekre, és szelektálj a korábbi cikkek közül; bár az egyes kritikák egy adott szerzőtől nem feltétlenül fedik a szerkesztőség közös véleményét. emellett ahogy fentebb írtam, a továbbiakban mással is készülünk.

Gallion 2015.03.15. 09:54:06

@SoZi: Csatlakozom! Imádom a toplistákat, de ez így nagyon karcsú. És még az sem igaz, hogy a korábbi kritikákból egyértelmű lenne, hogy ki miért szerepel a listán.
Peter Jackson legutóbbi filmjénél a Hobbit 3-nál ezt irjátok:

"Peter Jackson minden bizonnyal hallja a rajongók szavát, és legyenek azok bármennyire ellentmondásosak [...], a kétrészesnek indult, de kizárólag* kreatív okokból trilógiává bővült Hobbit-filmek záró epizódjában végre megtalálta az arany középutat, és ezzel a sokak által látott, de kevesebbek által szeretett filmfolyam legélvezetesebb darabjává avanzsált"

Ha így van akkor miért van mögötte Luc Besson vagy Brian De Palma? És ez csak az info része a dolognak. A másik, hogy az ember -legalábbis én- azért olvas toplistákat mert jól akar szórakozni. Egy névlista régi, ismert videókkal nem annyira szórakoztató.

Richter Géza 2015.03.15. 10:00:25

@Gallion: "bár az egyes kritikák egy adott szerzőtől nem feltétlenül fedik a szerkesztőség közös véleményét."

Gallion 2015.03.15. 16:50:23

@Richter Géza: Oké csak akkor ez nem állja meg a helyét:

"úgy tűnt, emiatt felesleges összeszedegetni és átfogalmazni innen-onnan az előző, változatlan véleményeket, mivel a kopipészt pedig nem kenyerünk, a linkelés, előzményekre hivatkozás adta magát."

Richter Géza 2015.03.15. 17:03:59

viccet félretéve: ha magunktól eleve nem így terveztük volna, mostanra akkor is fel kellet volna fognunk, h ami egy darabig új és érdekes színfolt volt – nem győzöm hangsúlyozni: nem saját, hanem közös szerkesztőségi ötletként – az évforduló kapcsán, az mostanra kifulladt. legközelebb másmilyen toplistával jövünk. addig tessék szavazni, és idekommentelni a szararc direktorokat, jóvan :P ?

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2015.03.16. 14:45:10

@Richter Géza:
Jóvan, tessék :D Én örülök, hogy kihagytátok Ridley-t!

Az "úgy tűnt" részhez még: Szerintem sosem felesleges új formába önteni régi véleményeket, még ha azok nem is változtak. Nagy mozis magazinok élnek ebből. Lásd most épp az Empire hozza le századszor ugyanazt a James Bond témát, csak most ismét kicsit másképp. És mindannyiszor elolvassuk, mert új köntösben van.
És szerintem a blog csapatának összetétele változott annyit, hogy a stílus, szemszög változhatott, ha az össz vélemény maradt is a régi AE szellemben.
További sikereket!

Richter Géza 2015.03.16. 14:57:49

@SoZi: én is :) .

a jókívánságokat köszi!

2015.03.16. 16:55:03

lesz olyan lista amelyik az évtized első felének leg/jobb, fontosabb, érdekesebb, kedveltebb stb. filmjeit tartalmazza?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása