aeon flux

ready for the action now, danger boy?

díjszezon 2015: sundance - az amerikai versenyfilmek Németh Barna
2015. február 01. 07:58:00

Kategória: film 8 komment

Holnap nyitja kapuit Robert Redford házi filmfesztiválja Park City-ben, és hát ígéretes filmekben idén sem lesz hiány. A versenyprogram most is nagyon színes lett, két hét múlva pedig azt is meg tudjuk, melyik lesz közülük az új Whiplash. Vagy az új A messzi dél vadjai. Vagy az új Winter's Bone. Amíg várunk, lehet ismerkedni a felhozatallal...

UPDATE: A nyertesek!

zachariah.jpg

A nyertesek

Legjobb amerikai film: Me and Earl and the Dying Girl
Közönségdíj a legjobb amerikai filmnek: Me and Earl and the Dying Girl
Legjobb amerikai rendező: David Eggers (The Witch)
Legjobb amerikai forgatókönyv: The Standford Prison Experiment
Legjobb amerikai operatőr: Diary of a Teenage Girl
Legjobb amerikai vágó: Dope
Legjobb amerikai dokumentumfilm: The Wolfpack
Alfred P. Sloan-díj: The Stanford Prison Experiment

Az amerikai filmekről alul olvashattok bővebben!

Legjobb nem amerikai film: Slow West
Közönségdíj a legjobb nem amerikai filmnek: Umrika
Legjobb nem amerikai rendező: Alante Kavaite (The Summer of Sangaile)
Legjobb nem amerikai operatőr: Partisan
Legjobb színész: Jack Reynor (Glassland)
Legjobb színésznő: Regina Case és Camila Mardila (The Second Mother)

Z for Zachariah
r.: Craig Zobel
sz.: Chiwetel Ejiofor, Margot Robbie, Chris Pine

Craig Zobel akár a Szolgálatkészség (Compliance) rendezőjeként, akár a Prince Avalanche – Texas hercege producereként, de mindig magasabbra tornázza magát az amerikai függetlenek szamárlétráján. Kétségtelen, hogy már csak a szereposztás kapcsán is kiemelt figyelmet kap majd az új filmje is, amelyben az emberiség kihalása után egy nő marad a földön, aki tényleg azt hiszi, hogy ő az utolsó emberi lény. Ám ekkor találkozik egy férfival, majd még egyel, és ezzel kezdetét veszi a hímek közötti rivalizálás, és mindenkiből előtörnek az legősibb ösztönök.

The Diary of a Teenage Girl
r.: Marielle Heller
sz.: Bel Powley, Alexander Skarsgård, Christopher Meloni, Kristen Wiig

Phoebe Gloeckner azonos című, díjnyertes képregényének adaptációja egy San Francisco-i tinilányról a '70-es években. A kamaszkor zűrzavarát csak fokozza a körülötte zajló szexuális forradalom, így minden titkát és gondolatát rajzokban vagy hangfelvevős magnójának mondja el, míg egy este egyedül nem marad otthon anyja pasijával... Az elsőfilmes, eddig csak színészként filmező Marielle Heller filmjének különlegessége, hogy vegyes technikával készült, azaz a The Diary... részben élő szereplős, részben animációs film.

diary_of_teenage.jpg

The D Train
r.: Jarrad Paul, Andrew Mogel
sz.: Jack Black, James Marsden, Jeffrey Tambor, Kathryn Hahn

Dan Landsman (Black) egykor az osztály mókamestere volt, most pedig ő felelős az osztálytalálkozók megszervezésért. Hogy minél többen eljöjjenek a következő alkalomra, Dan megígéri, hogy meghívja az egykor legnépszerűbb diákot (Marsden), aki időközben reklámfilmek arcaként vitte a legtöbbre. Dan a férfi nyomába ered, még ha ezért mindent fel is kell adnia... Látni kéne belőle valami mozgóképes anyagot, de már ennyiből is az az érzésem támadt, hogy a Black-Marsden duó remek választás volt.

d_train.jpg

The Overnight
r.: Patrick Brice
sz.: Adam Scott, Taylor Schilling, Jason Schwartzmann, Judith Godrèche

A család új városba költözik, ahol senkit és semmit nem ismernek, nem csoda hogy örömmel fogadják egy apuka invitálását, akivel a játszótéren futottak össze. El is érkezik a gyerekzsúr délutánja, ahol minden a legnagyobb rendben folyik. Aztán eljön az este, a gyerekek elalszanak és megkezdődik a felnőttek "zsúrja"... Adam Scott, Taylor Schilling, Jason Schwartzman és Judith Godrèche nem fél a farkastól.

overnight.jpg

The Stanford Prison Experiment
r.: Kyle Patrick Alvarez
sz.: Billy Crodup, Ezra Miller, Tye Sheridan, Olivia Thirlby

Film a híres börtönkísérletről, amelyet már korábban is láthattunk mozivásznon: a kísérletre jelentkezett férfiak egy részéből rabot, míg egy másik részükből fegyőrt csinálnak, hogy megnézzék, hogyan viselkednek egy ilyen szituációban. A végeredményt ismerjük, viszont a színészgárda új színt adhat a történetnek.

stanford.jpg

Stockholm, Pennsylvania
r.: Nikole Beckwith
sz.: Saoirse Ronan, Cynthia Nixon, Jason Isaacs

Egy fiatal lány 17 év után kerül vissza szüleihez, akiktől 5 éves korában rabolta el egy férfi, aki több mint másfél évtizeden keresztül egy pincében nevelte a lányt. Eddig is sokat bizonyított már, de valami azt súgja, ez lehet Saoirse Ronan nagy dobása.

stockholm.jpg

Advantageous
r.: Jennifer Phang
sz.: Jacqueline Kim, Ken Jeong, Jennifer Ehle

Miután az azonos című rövidfilmje sikerrel szerepelt vagy egy tucat fesztiválon, Phang elkészíthette sajátos víziójának egész estés változatát, amelyben egy meglehetősen furcsa jövőképet fest. A film főszereplője egy cég szószólójaként dolgozik, amelyik képes megszabadítani az embereket minden hibájuktól. Egy jobb élet reménye, teszi fel a kérdést főhősünk, mikor veszélybe kerül munkája és a családi élete, mert döntenie kell: aláveti magát a kezelésnek?

advantegeous.jpg

I Smile Back
r.: Adam Salky
sz.: Sarah Silverman, Josh Charles, Chris Sarandon

Az előválogatást végző fesztiválszervezők szerint napjaink egyik legpikírtebb komikusa, Sarah Silverman olyan meggyőzően tárja elénk drámai oldalát, hogy kétség nem fért hozzá, a sötét oldallal szembenéző külvárosi családanya történetének helye van a válogatásban. Josh Charles-ért pedig mi is kiosztunk egy plusz pontot.

i_smile_back.jpg

Dope
r.: Rick Famuyiwa
sz.: Shameik Moore, Tony Revolori, Zoe Kravitz

Malcolm szenvedélye a kilencvenes évek hip-hop zenéje, álma pedig, hogy bejut a Harvardra. Persze ehhez túl kell élnie a mindennapokat Kalifornia egyik legrosszabb környékén, ami különösen nehéz, miután egy drogdíler meghívja a fiút és haverjait a születésnapi bulijára. Egy felnőtté válás története, amely a Sundance-kiajánló szerint legalább annyira Yo! MTV Raps, mint amennyire YouTube.

dope.jpg

People, Places, Things
r.: Jim Strouse
sz.: Jemaine Clement, Regina Hall, Stephaine Allynne

Senki nem mondhatja, hogy Jim Strouse nem járja alaposan körül az „elveszett férfi” témakört. A Facér Jimmy (Lonesome Jim) és a Grace nélkül az élet (Grace is Gone) után most képregényrajzoló főhősét taszítja kétségbeesésbe, miután az rajtakapja az asszonyt egy másik férfival. A hirtelen magányos, vasárnapi apukává lett férfit egy tanítványa próbálja kirángatni a sötét fellegek alól, amely aztán nem csak az életét, hanem képregényművészetét is megváltoztatja...

people_places_things.jpg

The Bronze
r.: Bryan Buckley
sz.: Melissa Rauch, Gary Cole

Emlékeztek még McKayla Maroney arckifejezésére, amikor ezüst érmet nyert a 2012-es Olimpián? Akkor képzeljétek el Hope Ann Greggory-ét, aki nemcsak hogy harmadik lett 2004-ben, de pár év alatt nemzeti hősből megsavanyodott vénlánnyá vedlett, aki apja alagsorában húzta meg magát. Persze feltűnik a színen egy tehetséges tornász, aki talán ki tudja rángatni őt a totális apátiából.

the_bronze.jpg

Unexpected
r.: Kris Swamberg
sz.: Cobie Smulders, Anders Holm, Elizabeth McGovern, Gail Bean

A „karrierista nő” vs „anya” műbalhé enyhítésére tett minden kísérlet örömteli, most Swamberg is erre tesz kísérletet. Filmjének főszereplője egy tanárnő, akinek egy váratlan terhesség dúlja fel az életét... illetve ezt hiszi ő, és éppen kapóra jön neki, hogy az egyik tanítványa is terhes lesz. A nő mindenáron el akarja érni, hogy a felkoppintott nebuló igenis menjen egyetemre, de a „harc” során sok mindent át kell értékelnie.

unexpected.jpg

The Witch
r.: Robert Eggers
sz.: Anya Taylor, Ralph Ineston, Kate Dickie

A hírek szerint az elsőfilmes Robert Eggers egy fájdalmasan naturalista portrét fest a salemi boszorkányperek előtti idők társadalmáról, a boszorkánymítoszról és a legősibb félelmekről egy New England-i farmercsalád történetén keresztül, akik nem csak a népmesékbe száműzött gonoszt ismerik meg...

witch.jpg

Results
r.: Andrew Bujalski
sz.: Guy Pearce, Cobie Smulders, Giovanni Ribisi, Anthony Michael Hall

A Computer Chess című, egyébként Sundance-ben is díjazott alkotásával tavalyelőtt már nagyobb figyelmet keltő Bujalski most újra egy vígjátékkal jelentkezik, amelyben két személyi edző küzd meg egy újgazdag, ám roppant maga alatt lévő ügyfélért.

results.jpg

Songs My Brothers Taught Me
r.: Chloé Zhao
sz.: John Reddy, Jashaun St. John, Irene Bedard

Egy kezünkön meg tudnánk számolni az utóbbi tíz évből, hány alkotás foglalkozott az amerikai őslakosok jelenével (mert abból ugye nem lesz botrány, ha ők maradnak Oscar-jelölés nélkül). Ezt a statisztikát javítja Zhao első filmje, amelyben egy, a rezervátumot épp elhagyni készülő fiúnak kell újragondolnia jövőjét, miután rodeo-cowboy édesapja életét veszti, egyedül hagyva fiát és 13 éves kislányát.

songs_my_brother.jpg

Me and Earl and the Dying Girl
r.: Alfonso Gomez-Rejon
sz.: Thomas Mann, RJ Cyler, Nick Offerman, Connie Britton

Korábban Alejandro G. Inarritu, majd Ben Affleck segédrendezőjeként tevékenykedő Gomez-Rejon tavaly már Emmy-jelölést kapott az American Horror Story rendezőjeként, most pedig egy drámával jelentkezik, amelyben egy szinte remete életet élő középiskolás fiút kényszerít az édesanyja, hogy igenis barátkoznia kell egyik iskolatársával, egy leukémiával diagnosztizált lánnyal.

dying_girl.jpg

Címkék

jack black filmfesztival sundance sarah silverman giovanni ribisi guy pearce chiwetel ejiofor jason isaacs james marsden chris pine saoirse ronan kristen wiig alexander skarsgard josh charles taylor schilling jeffrey tambor ezra miller tye sheridan margot robbie dijszezon 2015 billy crodup

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr177092907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K. Kálmán 2015.01.21. 08:33:57

Azt nem tudom, versenyfilmként-e, de szintén a Sundance-on mutatják be a Last Days in the Desert című filmet, ami már csak azért is érdekesnek tűnik, mert Ewan McGregor nem mást alakít benne, mint Jézust!

Atkakukac1989 2015.01.21. 11:45:12

Van egy pár történetében igen erős darab. A The Witch, a Stockholm, Pennyslvania és a Songs My Brothers Taught Me nagyon érdekel.

Jester. 2015.01.21. 16:52:21

Ezt a Margot Robbie-t most tegyék bele gyorsan MINDEN filmbe, amíg így néz ki!

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.02.01. 11:02:34

Turbo Kid-ről lehet valamit tudni? Elvileg ezt is bemutatják a fesztiválon.

Németh Barna 2015.02.01. 11:26:51

@REMY: Mire vagy kíváncsi? Bemutatták, elég jó kritikákat kapott, nagy forgalmazó nem csapott le rá. Ez utóbbi valószínűleg annak köszönhető, hogy hülyére kéne vágni egy PG13 besoroláshoz, mivel nagyon vérgőzös a móka.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.02.01. 11:50:14

@Németh Barna: " elég jó kritikákat kapott"

Köszi. erre voltam :D Kíváncsi vagyok rá, mert hatalmas nagy ökörségnek látszik.

Vektor- 2015.02.01. 15:04:24

Hm, vajon mi vár a Me and Earl and the Dying Girlre? A nézők és a kritikusok imádják, ahogy az elmúlt évek nagy Sundance-sikereit (Beasts, Whiplash, Fruitvale), kíváncsi vagyok, hogy meddig juthat el a következő díjszezonban.

Németh Barna 2015.02.01. 17:50:03

@Vektor-: Mint ha nem tudnád. Bemutatják még néhány fesztiválon, szépen gyűjtögeti majd az elismerő szavakat. A forgalmazó bemutatja valamikor ősszel, a kritikusok rárakják majd az év végi toplistájukra, adnak neki néhány díjat, Hollywood pedig megkínálja Thomas Mannt, RJ Cyler és Alfonso Gomez-Rejont valami 112. Marvel-filmmel vagy random blockbusterrel, az istenadta nép meg majd les, hogy kik ezek.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása