aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: boszorkányvadászok [hansel & gretel: witch hunters] (2013) Zalaba_Ferenc
2013. január 29. 14:54:00

Kategória: film 7 komment

A Náci zombik című mesterművében* (*csak viccelek: olvass tovább!) Tommy Wirkola megvalósította a Simpson-család képregényboltos fickójának legnedvesebb álmát, mikor is a túlsúlyos és antiszociális nerdre rámászott a bombanő. Szarás közben. Kicsit féltem, hogy ugyan fekáliamentesen, de ez a jelenet Wirkola úr amerikai bemutatkozásában, a Boszorkányvadászokban is megismétlődik, mikor is Júlia (az egyszerre brit is dögös Gemma Arterton) gyengéd érzelmeket kezd el táplálni egy troll iránt. Jól olvastátok.

Szerencsére ezek ketten nem jutnak el a second base-ig, mert mégis csak egy hollywoodi filmről van szó, de ha ehhez hozzáveszed, hogy a másik fronton János (az egyszerre amerikai és izmos Jeremy Renner) egy vöröskével szerencsétlenkedik, amikor az nyíltan rámozdul, és mivel az említett csaj kezében épp egy tök van, János úgy próbál meg véget vetni a kínos találkozásnak, hogy "nálad van a tököm", szóval ha ezt hozzáveszed, akkor sejtheted, hogy miféle film is ez a Boszorkányvadászok.

Primitív és tapló, ám valamilyen nehezen megmagyarázható okból szórakoztató. S mikor rádöbbensz, hogy a produceri székben Will Ferrell és Adam McKay ül, akkor ez a bűnös élvezkedés talán nem is tűnik olyan szégyenteljesnek. Tény és való, hogy nem azért csücsült majd egy évig dobozban ez a film, mert a halasztás alatt a producerek a történetben szereplő méretes lyukakat kívánták betömni, mert a lyukak, azok továbbra is méretesek (miközben János és Juliska boszorkányokra vadászik - kb. ez a cselekmény -, ad hoc jelleggel tűnnek fel ilyen-olyan emblematikus helyszíneknél, melyeket néha csak egy kis rohangászás, néha viszont egy egész napos séta köt össze egymással), egyszerűen csak Jeremy Rennernek kellett egy kis hírnév ahhoz, hogy egy ilyen filmet elvigyen a hátán. 

Mindenesetre némi háttérinfót azért nem ártott volna összekaparni ehhez a két figurához, ugyanis alig többek a róluk mintázható műanyag akciófiguránál, így nem is csoda, hogy kézzelfogható figurák és cselekmény híján a film alig tölti ki a rendelkezésére bocsájtott 88 percet (oda se neki, a pénzedért kapsz egy 4 perces G.I. Joe-trailert is). Az akciójelenetekben van némi spiritusz, és közben rengeteg ember és boszorkány veszíti el a fejét, ami nem olyan rossz dolog, ám már a film elején feltűnhet, hogy ez a két boszorkányvadász nem igazán mestere a szakmájának - hatékonyságukhoz nem ritkán van szükségük külső segítségre, jó nagy adag mázlira, meg persze arra, hogy az ellenfeleik is úgy viselkedjenek, mint az a macska, melynek nejlonzacskót kötöttek a farkára.

Azt ugyan nem értettem, miért kurvaanyáznak ennyit a fantasy-középkorban (az ismétlőfegyverek létéről nem is beszélve, habár ezt be lehet tudni a nerdizmusnak), továbbá azt sem, hogy Peter Stormare mit blamálja magát 4-5 perces gonoszkodó jelenetek kedvéért, és a főboszi szerepében kliséket köpködő Famke Janssennek is nagyon rosszul mehet mostanság, viszont a boszorkánymaszkok között akad egy-két pofás, a film végén meg mintha Clive Barker fantáziája szabadulna rá a vászonra, ami lefejezéses belezéshez hasonlóan szintén nem rossz dolog.

Címkék

kritika fantasy 4csillagos action famke janssen gemma arterton jeremy renner

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr865051134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TomPowell25 2013.01.29. 17:21:55

Akkor ezek szerint nemcsak én találtam szórakoztatónak ezt a marhaságot. Pedig kezdetben nagyon féltem a filmtől,
SPOILER ON
de az olyan részeknél, mint az inzulin, vagy a sokkoló, ami később defibrillátor vagy a szerintem Alkonyatnak való odaszúrás, amikor kiderül, hogy a troll neve Edward
SPOILER OFF
nem tudtam nem mosolyogni. Ráadásul öröm volt nézni, ahogy olykor tocsog a belsőségekben a film. Jeremy Renner laza volt, Gemma Arterton szokásosan jellegtelen, de itt annyira nem volt zavaró, Famke Janssen-t viszont élvezet volt nézni minden téren(pedig elmondása szerint tényleg csak a pénzért vállalta el a szerepet), Peter Stormare-t viszont én sem értettem mit keres itt, viszont a hossza pont elegendő volt a filmnek, hogy ne maradandó agykárosodással hagyjam el a mozit. Tipikusan szórakoztatóan rossz mozi.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.29. 20:54:28

@TomPowell25: Viszont mennyivel jobb is lehetett volna, ha azt a kis boszorkánymítoszt, amit odakentek, rendesen felépítették volna, a karakterekről nem is beszélve. Itt van egy rakás szépen kivitelezett díszlet, jelmez és maszk, és így elpazarolták... Gondolj bele, mit tudott volna kezdeni ezzel a témával, ugyanekkora költségvetésből Guillermo del Toro!

TomPowell25 2013.01.29. 21:36:23

@Zalaba_Ferenc: boszinak maszkírozta volna Doug Jones-t, és trollnak öltöztette volna Ron Perlman-t.:) Egyébként én a Hófehér és a vadásznál éreztem, hogy lényegesen több rejlett benne, mint amit kaptunk. Itt semmi ilyesmi nem volt szerintem, csak egy klasszikus meséből kiindulva felkentek egy véres Van Helsing-klónt. Viszont merem állítani, hogy jobban szórakoztam ezen, pedig abban volt Charlize Theron.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.01.29. 22:58:24

Magyarán szólván egy-két blamától eltekintve rohadtul élvezted, de azért mégiscsak 4 pont, mert cink lenne többet adni? Nem érzem a kritikát annyira negatívnak, mint a pontozást a végén.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.30. 06:22:12

@Gevin: Rohadtul azért nem élveztem, inkább csak jobban élveztem, mint vártam volna (konkrétan szenvedést vártam), ezért 4 csillag, és nem mondjuk 1. :)

batboy 2013.02.14. 10:03:53

tudtam én, hogy ez jobb lesz mint a Die Hard 5! :D :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.23. 11:15:16

hát ez a film simán csak 4 fun volt. értelmet nem kell benne keresni.

Nem is nagyon reménykedtek folytatásban, mert gyorsan lezárnak mindent, meg megmagyaráznak mindent a filmben, nehogy gondolkodni kelljen, vagy valami maradjon egy esetleges második részre.

Mondjuk nem is baj, ha nem lesz 2ik rész...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása