aeon flux

ready for the action now, danger boy?

odüsszeia az űrben jöhet? hát egy ben-hur remake? Zalaba_Ferenc
2013. január 15. 07:45:51

Kategória: film 7 komment

Erzsi nem hazudott (hanem kvázi felnyitotta a szemünket): Hollywoodban ismét divatba jöttek a szandálos filmek. Habár azt nem hinném, hogy a Warner Bros. új projektjében bárki is szandált húzna, ugyanis a stúdió Homérosz Odüsszeiáját az űrbe helyezi át, és ehhez már egy újonc forgatókönyvírót (James DiLapo) is szerződtetett. Szebb napokat látott horror-franchise vicik-vacak részei szokták elővenni az űrt, mint helyszínt, de a Warner komolyan gondolja ezt az űrbéli road movie-t (hisz az Odüsszeia igazából az) - olyannyira, hogy abban bízik, vele egy új franchise-t indíthat el.

A Ben-Hur újráján dolgozó MGM ugyan nem ennyire elszállt, de azért ők is megrendelték maguknak a megugorni való cápát: Keith Clarke (The Way Back) forgatókönyvéből egy olyan változatot terveznek, amely nagymértékben különbözik az 1959-es filmtől (szóval se keresztény giccs? se homoerotika? óóó...), illetve sokkal jobban hajaz majd a korábbi filmek alapjául szolgáló Lew Wallace-regény sztorijára, azaz Ben-Hur és Messala ellentéte helyett inkább kettejük barátságára fókuszál majd (de persze nem ússzuk meg sem az árulást, sem Jézus "cameóját"). A producerek egy történelmileg akkurátusabb, ugyanakkor vallásosabb (ajaj) változatot ígérnek.

ben-hur620.jpg

Címkék

remake historical

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr675019135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clive. 2013.01.15. 08:13:44

Hm... Odüsszeia az űrben. Űrbéli Odüsszeia. Űrodüsszeia! Hopp... Ezt a nagyszerű címet már felhasználták. Vajon mi lenne még találó? Lost in space?

Ben-Hur: Úgy látszik miután Hollywood kivéreztette a klasszikus horrorokat jöhetnek a fajsúlyos klasszikusok.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.01.15. 08:23:30

Még talán nem is lenne olyan nagy gond a remake, hiszen egy adott történetet nem biztos, hogy megismerne egy fiatal, mivel nem lenne képes megnézni egy 50-60 éves filmet. Egy újat viszont simán megnézne. DE, ha nem képesek egy rendes rendezőt, operatőrt, sminkest, SZÍNÉSZI gárdát összeszedni, akkor hagyják is a fenébe, mert semmi értelme. Akkor lenne értelme egy klasszikus remakelésének, ha komolyan is gondolják, és nem csak a pénz hajtja őket.

K. Kálmán 2013.01.15. 13:32:18

Ha jobban hajaz a Wallace-regény sztorijára a tervezett Ben Hur-remake, akkor eleve vallásosabbnak kell lennie, mivel a regény nem véletlenül kapta az "A Story of the Christ"-alcímet. Nekem mondjuk ezzel nincs is semmi gondom, ha megfelelő módon nyúlnak a témához.

Lavmitendor 2013.01.15. 13:33:38

@REMY: Pedig itt az egyetlen cél a minél több zsé, minél kevesebb fáradságból.

Kovács Erzsébet 2013.01.15. 13:43:41

Az Odüsszeia-újragondolás nem is csak a road movie-jelleg miatt zseniális ötlet, hanem azért is, mert az Odüsszeia az akkor ismert világ határain játszódik, és Odüsszeusz majd minden kalandja olyan helyeken esik meg, ami az akkori görögök számára a világ végének (sőt a túlvilág határának) számított.
Ezért volt jó alcím a "Space Odyssey" Kubrick filmjének, amely az általunk ismert világ, azaz a világűr határain játszódott. A különbség csak az, hogy Kubrick főhőse nem tér vissza a túlvilágról.
Szóval az a kérdés, hogy ez az ötlet mi újat tud hozzátenni a már meglévő űrfantasykhez (2001 stb., Star Wars, Star Trek...)

Kovács Erzsébet 2013.01.15. 13:49:28

A Ben Hurhoz még annyit, hogy anno én is olvastam Wallace regényét. Hát, az a könyv éppolyan paravallásos fikció, mint Sienkiewiczé. Ne feledjük Ben Hur leprával megfertőzött anyjának és húgának epizódját, akiket aztán vajon ki gyógyit meg... Persze ezt is meg lehetne csinálni jól, giccs nélkül.
A homoerotikussággal nincsen baj, ha ókori tárgyú filmről van szó. Utólag nagyon úgy látszik, hogy az ókori görögök és rómaiak szexualitása egészen más, sokkal tágabb volt, mint a mai. De majd erre is szándékozom kitérni az ókori mozis sorozat egy későbbi részében... :-)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.15. 14:36:19

@Kovács Erzsébet: ...és még lehetne sorolni az erre specializált sorozatokat is (Alfa Holdbázis, Firefly, stb.); egy ilyen űrodüsszeia jobban is mutatna tévésorozatként, csak hát abból annyi van, mint a cukor, és kevés az, amelyik életben tud maradni. Ugyanakkor ha ügyesen húzzák rá Homérosz sztoriját egy űrkalandra, akkor abból még akár móka is lehet.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása