aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: bel ami - a szépfiú (2012) Németh Barna
2012. július 04. 07:57:01

Kategória: 4 komment

Az Alkonyat-széria rohamtempóban közelít a vége felé, Robert Pattinson pedig még idejekorán próbálja megvetni lábát a tinilányok gyűrűjén kívül is. Ehhez alig pár hete egy neves rendezőt választott (sikertelenül), aztán egy neves regény adaptációját is - csak a biztonság kedvéért.

Az Alkonyat-széria rohamtempóban közelít a vége felé, Robert Pattinson pedig még idejekorán próbálja megvetni lábát a tinilányok gyűrűjén kívül is. Ehhez alig pár hete egy neves rendezőt választott (sikertelenül), aztán egy neves regény adaptációját is - csak a biztonság kedvéért.

Választásáért nem lehet kárhoztatni, hiszen Guy de Maupassant azonos című regénye ma is ugyanolyan aktuális, mint a harmadik (francia) köztársaság első éveiben volt. A gazdasági machinációk mindennaposak, a korrupció ezerrel dübörög, és a felfele züllés is megmaradt ugyanolyan nemzetközi sportnak a gátlástalanoknál, mint a tizenkilencedik század végén. Ilyen világba érkezik az Afrikából hazatérő szegény katonatiszt, aki előtt hamar világossá válik, hogy a gazdag és előkelő hölgyek szoknyája alól könnyebb a kiváltságosak világába jutni.

Ehhez persze nem elég szépfiúnak lenni, csábítani is kéne. Erről azonban a forgatókönyv könnyed vállrándítással megfeledkezik, mint ahogyan sok másról is. A társadalmi problémákat említés szintjén tálalják, a nők pedig maguktól sétálnak az ex-őrnagy ágyába, a nézőnek meg a saját fejében kell kikerekítenie az egymás mögé pakolt jeleneteket. Mert nagyjából erről van szó: az alkotók becsülettel fel akarják mondani A szépfiú sztoriját, na de egy szépirodalmi adaptáció nem csak ebből áll.

A korrajz, a karakterábrázolás, a stílusbéli apró nüanszok elengedhetetlenek, mert így hiába vannak itt jó (Kristin Scott Thomas, Uma Thurman), mi több, egész jó (Christina Ricci) színészi alakítások, az egész film lelketlenné és hiteltelenné válik. Persze lehet magyarázkodni, hogy a mai lelketlen világhoz pont ez a szenvtelen törtetés illik, de valójában arról van szó, hogy a forgatókönyvíró leginkább csak a regény fülszövegével ismerkedett meg.

Emellett sovány vigasz, hogy Pattinson most jobb lóra tett mint a múltkor, de a világot biztos nem ezzel szösszenettel fogja meggyőzni arról, hogy Edward után is van élet és khm... ragyogás.

Címkék

kritika 5csillagos drama romance adaptation robert pattinson eurocinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr574769659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2012.07.04. 08:01:39

No, és mennyire volt magyaros ez a filmes Franciaország? :)

Ismeretlen_180758 2012.07.04. 08:18:19

Felismerhető, de nem zavaró. A külalakkal nem volt gond, bár ha már itt forgatták, lemehettek volna Szegedre, az párizsiasabb :)

Ismeretlen_1068 2012.07.04. 08:28:01

2: Jaj, de oda sokat kell autózni, az nem király. :) Ugyanakkor meg kell kérdeznem: Ricci a filmben is ilyen jól néz ki, mint ezen a plakáton?

Ismeretlen_180758 2012.07.04. 11:55:16

3: Igen, talán még sosem volt ilyen elegánsan nőies.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása