aeon flux

ready for the action now, danger boy?

díjszezon: berlini filmfesztivál – a felhozatal Németh Barna
2012. február 02. 22:58:37

Kategória: 2 komment

A tavalyi nagyon erős Cannes-i és velencei versenyprogram mellett kissé elsikkadt az időben egyébként is távolabb eső berlini mustra, viszont ne feledjük, hogy innen indult a minden szempontból lenyűgöző teljesítményéket elért Nader és Simin, ami mellesleg az év egyik legjobb filmje is lett.

Szóval senki ne legyintsen csak azért, mert idén sincsenek nagy húzónevek – fene tudja, miből lesz a cserebogár. A versenyprogram filmjeit megtaláljátok a tovább mögött, köztük egy magyar versenyzővel. Rengeteg érdekesnek tűnő film lesz itt, úgyhogy a Mike Leigh vezette zsűrinek nem lesz könnyű dolga. Apropó zsűri - Berlin nagyon kitett magáért: Anton Corbijn, Asghar Farhadi, Charlotte Gainsbourg, Jake Gyllenhaal, François Ozon, Boualem Sansal, Barbara Sukowa.

A tavalyi nagyon erős Cannes-i és velencei versenyprogram mellett kissé elsikkadt az időben egyébként is távolabb eső berlini mustra, viszont ne feledjük, hogy innen indult a minden szempontból lenyűgöző teljesítményéket elért Nader és Simin, ami mellesleg az év egyik legjobb filmje is lett.

Szóval senki ne legyintsen csak azért, mert idén sincsenek nagy húzónevek – fene tudja, miből lesz a cserebogár. Rengeteg érdekesnek tűnő film lesz itt, úgyhogy a Mike Leigh vezette zsűrinek nem lesz könnyű dolga. Apropó zsűri - Berlin nagyon kitett magáért: Anton Corbijn, Asghar Farhadi, Charlotte Gainsbourg, Jake Gyllenhaal, François Ozon, Boualem Sansal, Barbara Sukowa.

És akkor a versenyfilmek, köztük a magyar versenyzővel:

A moi seule (Coming Home, r.: Frédéric Videau) – Franciaország

Egy fiatal lány ül az elhagyatott buszmegállóban és egy eltűnt kislányról készült képet nézeget. A képen ő maga van, a néző előtt pedig hamarosan feltárul a múlt: a kislányt egy férfi rabolta el, majd egy pinceszobába zárva tartotta éveken keresztül. A kezdetben riadt lány hamarosan belátja, hogy egyetlen emberi kapcsolata ezzel az alakkal lehet, így megpróbál kontaktust teremteni vele...

Aujourd'hui (Tey, r.: Alain Gomis) – Szenegál, Franciaország

Habár erős és egészséges, Satchének ez az utolsó napja az élők között. Ezzel a tudattal járja a várost, felkeresve minden helyet, ami valaha fontos volt neki. De akárhova megy, mindenhol ugyanazzal a kérdéssel találkozik: Miért jött vissza Afrikába, miért nem maradt az Egyesült Államokban?

Bai lu yuan (White Deer Plain, r.: Wang Quan’an) – Kína

Wang Quan’an háromórás eposza két család történetén keresztül meséli el a császári birodalom felbomlását, és a kommunista rendszer kialakulását. A film egy sokáig tiltólistán lévő kínai regény adaptációja.

Barbara (r.: Christian Petzold) – Németország

Barbara egy fiatal doktornő, aki beadja kérvényét, hogy Kelet-Németországból szerelméhez költözhessen Nyugat-Berlinbe. Engedélyt nem kap, viszont büntetésből egy vidéki városkába száműzik, miközben szerelme már javában fontolgatja a szöktetési terv részleteit. Csakhogy az idő múltával sok minden megváltozik...

Captive (r.: Brillante Mendoza)  - Anglia, Franciaország, Németország, Fülöp-szigetek

Egy arab fundamentalista szervezet katonái törnek be az üdülőparadicsom egyik szállodájába, hogy túszul ejtsenek néhány nemzetközi pénzügyi vezetőt. Ám azok már elhagyták a szállodát, így a fegyveresek néhány turistát visznek magukkal; és kezdetét veszi egy élet-halál „túra”, keresztül a dzsungelen.

Cesare deve morire (Caesar Must Die, r.: Paolo ésVittorio Taviani) - Olaszország

A neves olasz rendezőpáros érdekes kísérletre vállalkozott, amelyet e dokumentumfilmjükben meg is örökítettek. Olaszország egyik leghírhedtebb börtönébe vonultak be, hogy a rabokkal színpadra vigyék Shakespeare Julius Caesarját.

Csak a szél (r.: Fliegauf Benedek) – Magyarország

Fliegauf filmjét a 2008-2009-es romák elleni merényletsorozat inspirálta, melynek nyolc halálos áldozata volt. A film egy cigány család egyetlen napjára koncentrálva mutatja be az eseményeket. Ha Berlinben nem is, idehaza tuti botrányfilm keveredik belőle – de valószínűleg az a szakmai fórum sem marad visszhang nélkül, amit a magyar filmesek helyzetéről tartanak a fesztivál alatt.

Dictado (Childish Games, r.:Antonio Chavarrías) – Spanyolország

Daniel és Mario gyerekkori barátok voltak, de szüleik sosem házasodtak össze, így testvérekké nem válhattak. Sok év múltán újra összehozza őket a sors, majd egy tragédia után minden megváltozik. Mario öngyilkos lesz, Daniel pedig magához veszi régi barátja kislányát...

En kongelig affaere (A Royal Affair, r.: Nikolaj Arcel) – Dánia, Svédország, Csehország, Németország

A Mads Mikkelsen  főszereplésével készült filmben az Altona szegényeit gyógyító helyi orvost az uralkodó kíséretébe hívatják a király európai körútjának idejére. A király megbízik a gyógyítóban, de a fiatalembernek ennél több kell, és összeszűri a levet a királynéval...

Gnade (Mercy, r.: Matthias Glasner) – Norvégia, Németország

Norvégia egyik legészakabbi, hónapokig sötétségbe burkolózó kisvárosába érkezik meg egy német család. Az apa mérnökként dolgozik egy olajfinomítóban, felesége ápolónő. Úgy tűnik, a kis család hamar beilleszkedik a zord körülmények közé, ám egy tragédia mindennek véget vet: egy este hazafelé tartva a nő elüt valamit vagy valakit. Nem tudja, mert ijedtében továbbhajt, de a lelkiismeret-furdalás az egész családot próbára teszi...

Jayne Masfield's Car (r.: Billy Bob Thornton) – USA, Oroszország

Alabama, 1969. Jim tudomást szerez róla, hogy volt felesége -aki elhagyta őt és három gyermeküket egy angol kedvéért -, elhunyt. Az új férj és két gyermekük Angliából Amerikába utazik, hogy a nő kérése szerint ott helyezzék végső nyugalomra. Így jön össze a két férj, testvérek és féltestvérek, vagyis az egész nagy család... A fesztivál versenyprogramjának egyetlen igazi sztárfelhozatalát szállítja a film Billy Bob Thornton, Robert Duvall, John Hurt, Kevin Bacon, Robert Patrick és Tippi Hedren segítségével.

Kebun binatang (Postcards from the Zoo, r.: Edwin) – Indonézia, Hong Kong, Kína, Németország

Mihez is kezdene egy európai filmfesztivál egy jó kis fura ázsiai film nélkül? Hát ezt most sem tudjuk meg, mert Berlinbe beköszönt az állatkert: egy kislányt édesapja az állatkertben hagy, ahol a gondozók nevelik fel. A felcseperedett lány életébe egy napon betoppan egy rejtélyes, varázserővel bíró cowboy, és a lány kezd eltávolodni addigi életétől. Ám a varázslat tovább hajtja a férfit, de a lány nem tud szabadulni az emlékétől...sem az állatkertétől, amit elhagyott.

L'enfant d'en haut (Sister, r.: Ursula Meier) – Svájc, Franciaország

A 12 éves Simon mindennap felmegy helyi síparadicsomba, hogy a szállodába belógva meglovasítson ezt-azt a turistáktól. Egy napon azonban sajnálatos hírt közölnek vele: szülei autóbalesetben elhunytak, így a fiú nővérével marad – és egy új világ kezdődik számára.

Les adieux á la reine (Farewell My Queen, r.: Benoït Jacquot) – Franciaország, Spanyolország

Versailles, 1789 júliusa. A nép forrong, az udvar tanácskozik, a királyné menekülni akar- Léa Seydoux, Diane Kruger és Virginie Ledoyen segítségével betekintést nyerhetünk a francia forradalom előestéjébe, méghozzá a palotában dolgozó szolgálók szemén keresztül...

Metéora (Meteora, r.: Spiros Stathoulopoulos) – Görögország, Oroszország

A csodálatos Meteórákban élő Theodoros nevű szerzetes tökéletes lelki békében él, bár az összhangot megzavarja a hegy tövében zajló falusi élet és egy orosz apáca...

Rebelle (War Witch, r.: Kim Nguyen) – Kanada

Miután a lázadók felégették faluját és megölték szüleit, Komonát elhurcolják gyerekkatonának. De ott nem csak a kemény kiképzés nehezíti meg a kislány életét, hanem a kiképzőtisztje, aki ágyasává teszi őt. A lány nem bírja tovább és megszökik egy korabeli fiúval, hogy hazatérjen és rendes temetést tartson szüleinek.

Tabu (r.: Miguel Gomes) – Portugália

A rendező Friedrich Wilhelm Murnau azonos című klasszikusa előtt tiszteleg a címadással ebben a filmben, melyben egy öregasszony szórja pénzét a kaszinóban, jótevője és segítője pedig még egy köszönömöt sem kap tőle. Az idős hölgy halála után azonban a „jótevőre” rátalál a szerelem...

Was bleibt (Home for the Weekend, r.: Hans-Christian Schmid) – Németország

Marko hamar elköltözött szüleitől, akik kispolgári élete nem felelt meg a fiú elvárásainak. Évente maximum kétszer látogatja meg őket főleg azért, hogy elvigye hozzájuk unokájukat. Most is közeleg a látogatás hétvégéje, mikor Marko megtudja, anyja évtizedek óta meglévő depressziója megszűnt, de ez még csak a kezdet; a hétvége sok más érdekességet is tartogat.

Címkék

magyarfilm anton corbijn jake gyllenhaal filmfesztival john hurt mads mikkelsen kevin bacon diane kruger dijszezon eurocinema mike leight dijszezon 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr684541423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2012.02.03. 07:24:48

Ebből a felhozatalból első olvasatra nem könnyű *mustsee* darabot találni, de tökéletesen igazad van: a Nader és Simint is csak azt követően néztem meg, hogy befutottak a magasztalások. No, de mire jó egy fesztivál, ha nem arra, hogy megtalálja a kincseket? :) Amúgy az egy dolog, hogy a CSak a szél botrányfilm lesz, de vajh hányan nézik majd meg itthon? :\

Ismeretlen_45995 2012.02.03. 17:18:57

ae: mondok egy must see-t: Iron Sky :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása