aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: grincs, ami kincs Takács Máté
2018. november 11. 17:26:00

Kategória: boxoffice 1 komment

Dr. Seuss munkássága újfent szétzúzta az amerikai kasszákat, ezúttal egy ismerős képében. A Grincs a korábbi adaptáció nyomába szegődött masszív rajtjával. A további új delikvensek nem zavartak sok vizet, az Overlord mindenesetre felülkerekedett a teljesen érdektelen Ami nem öl megen.

grinch.jpg

> új filmek
Bár sokan még élénken emlékszünk rá, midőn Jim Carrey a Grincs szerepében rekorder futamot jegyzett 2000 novemberében, sőt egyenesen az év legsikeresebb filmjévé vált, azóta mégiscsak 18 év telt el, ami elegendő volt egy újabb sereg gyermek felbukkanásához. Nekik minden zöld manó új, így hát a Universal és az Illumination kényelmes biztonsággal produkálta nekik A Grincset (The Grinch; hazai bemutató: december 6.), az egyik legismertebb és legkedveltebb meséjük új rajzfilm-változatát, ami annak rendje és módja szerint le is rabolta a pénztárakat 66 milliós nyitányával. Kétségtelenül több ez, mint az előző 55 milliós nyitánya, de persze csaknem két évtized folyama súlyos jegyár-növekményt is eredményezett; így az akkori összeg ma már 93 milliót jelentene ugyanannyi nézővel. Ez persze mit sem von le a szokásos Illumination-büdzséből, 75 millióból tető alá hozott új adaptáció érdemeiből. Ami viszont javára válhatott volna, hogy megnyeri magának a kritikusokat, de ez 2000 után 2018-ban sem jött össze. A nézőknél viszont éppen úgy vizsgázott, és bár ezúttal nem csak súlyos, hanem veszélyes is lesz az ünnepi vetélytársgarnitúra, azért 200 millió dollár alatt tán nem áll meg, ha még karácsonykor is rányom egyet a Universal.

J.J. Abrams újabb ötlete egy háborús horrorban nyilvánult meg, ami nem épp egy piacképes kombó még odaát sem. Mindazonáltal az Overlord megkapta, ami járt neki: 38 millió dolláros büdzsét és több mint 2800 mozit a Paramounttól. A nézői reagálás nem katasztrofális, de ebből nyert ügy sem lesz, hiszen 10 millió dollárt és jobbára közömbös véleményeket váltott ki, amin még a kedvező kritikák sem segítenek. 25 millió dollárnál messzebb aligha jut, de talán már a 20 milliónál kaput zár.

A tetovált lány amerikai adaptációja ugyan több mint 100 millió dollárt gyűjtött 2011 év végi bemutatója után, a Sony kudarcként élhette meg, és nem forszírozta a további részek elkészítését. Egy közismert matéria viszont, aminek még számos megfilmesíthető fejezete van, sokáig nem heverhet parlagon. A stúdió most a legutóbbi regényt nézte ki magának, újragondolva a dolgokat. Az Ami nem öl meg (The Girl in the Spider's Web; hazai bemutató: már a mozikban) regényeredetije azonban nem hagyott olyan mély nyomot - már csak azért sem, mert más szerző írta -, és a bemutató közeledtével érzett sötét fellegek hatására még egy kétségbeesett utalást is odabiggyesztettek a címbe ("A New Dragon Tatto Story"). Ez sem oszlatott: a film 8 millió dollárral égett le, ami még a viszonylag visszafogott, 43 millió dolláros produkciós költségek mellett is gyors kisiklást sejtet, pláne úgy, hogy méltató szavakban nem tobzódik. Európában nyilván jobban muzsikál majd, de ezzel alighanem elbúcsúzhatunk Lisbeth Salander hollywoodi gyártású kalandjaitól.

Apuka és drogfüggő fia igaz története a Beautiful Boy, egy Oscar-jelölt páros, Steve Carell és Timothée Chalamet tolmácsolásában. Az Amazon Studios október közepére eső, príma pár mozis bemutatót (csaknem 55 ezer dollár minden teátrumból) követően lépegetett előre, mígnem most már több mint 700 helyen játszatja a decens kritikákat begyűjtő drámát. Ám az ugrás nem sikerült fényesen: 1,4 millió dolláros összeggel már kevesebb mint kétezer dollárt jegyez mozinként, így mostani 5 millióját duplázni se tudja, alighanem. Így hát az Amazon változatlanul nem tud egyről a kettőre jutni a mozis forgalmazásban.

> korábbi filmek
A Bohém rapszódia szédítő nyitány után újabb 30 millió dollárt tesz hozzá bevételéhez, s ez azt jelenti, hogy a Fox terjesztése tíz nap alatt 100 milliót hajtott fel.

Eközben átlépte a 200 millió dollárt a Venom, egyúttal a 12. helyre kapaszkodott fel a Sony bevételi listáján, visszaszorítva eggyel a Terminátor 2: Az ítélet napját. És nem mellékesen közben Kínában 110 millió dollárral indított...

> végszó & ami jön
A top 12-re több mint 150 millió dollár értékben fogytak jegyek, ami illő összeg november második, általában mozgalmas hétvégéjéhez. A Grincs megkezdte a családi mozik térnyerését - lévén A diótörő és a négy birodalomnak ez nem sikerült egy hete -, de máris jön egy újabb, igaz, nagyobbaknak: a Legendás állatok: Grindelwald bűntettei szintén 70 millió közelébe pályázik. Mark Wahlberg is megint beköszön az Instant család című vígjátékban és a Nyughatatlan özvegyek is kínál némi alternatívát.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  A Grincs $66.0m $66.0m $75m
2  Bohém rapszódia $30.9m $100.0m $52m
3  Overlord $10.1m $10.1m $38m
4  A diótörő és a négy birodalom $9.6m $35.3m $120m
5  Ami nem öl meg $8.0m $8.0m $43m
6  Csillag születik $8.0m $178.0m $36m
7  Nobody's Fool $6.5m $24.3m $19m
8  Venom $4.9m $206.2m $100m
9  Halloween $3.8m $156.8m $10m
10  A gyűlölet, amit adtál $2.1m $26.7m $23m

 

 

Címkék

horror sony box office animation overlord paramount universal adaptation dr seuss jj abrams illumination war movie children movie the girl in the spiders web the grinch

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr2614366403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba Turbucz 2018.11.11. 23:39:51

Ez a 110 milliós nyitány Kínában mindenidők 3-ik legerösebb nyitása a szuperhős zsánerben.Brutális mit csinál ez a filmnek alig nevezhető valami.750 felett lesz WW.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása