aeon flux

ready for the action now, danger boy?

2017 legjobb filmjei Takács Máté
2018. január 01. 16:20:00

Kategória: film Szólj hozzá!

2017-ben több mint 270 filmet mutattak be a magyar mozik, és vagy egy tucatot tűztek ismét műsorra. Az újdonságoknak csupán alig egyharmadához volt szerencsém, ám azokat gondosan válogattam meg, így megkíséreltem hitelt érdemlően kinyilvánítani azt a 25-öt, amit melegen ajánlanék.

top_2017.png

#25 Szólít a szörny
Felnőtteknek szóló gyerekfilmből nem terem már minden bokorban, és ez még ráadásul kellő érzékenységgel és körültekintéssel nyúl ugyancsak ritkán látott, kiskorúakat érintő nehéz témákhoz. Diszkréten, de meglegyint, és a fa adja a másikat.

#24 Rögtönzött szerelem
Valóságból merítésénél fogva őszinte romantikus vígjáték, amiben a humor magától értetődő, a kedvezőtlen sorsfordulatok hozadékának kedves ábrázolása viszont már teljesítmény, ahogy Holly Hunter és Ray Romano remek játéka is.

#23 Dunkirk
Christopher Nolan olyannak mutatja a háborút, amilyennek ritkán láthattuk, pedig belülről sosem más: nemes érzelmektől, pátosztól, elhivatottságtól mentes darálás vagy éppen tengődés. Keveset markol, eleget ragad meg, sokat nyújt.

#22 Star Wars: Az utolsó Jedik
Rian Johnson nevezése a Star Warsba régi históriát képes új utakra terelni; sallangot nyes le, ösvényt vág, megszabályoz, színesít. Röviden, kiadós tereprendezés egy messzi-messzi galaxisban, izgalmas elmozgatásokkal és kielégítő sorsalakításokkal.

#21 Egy szent szarvas meggyilkolása
Ennyire kellemetlen kihívás nem adódik sok a moziszékben ülve: Yorgos Lanthimos első munkája, ami a magyar mozikban is feltűnést kelt, végig ott lappangó, de csak sokára megmagyarázható és sosem oldódó feszültséggel gyilkol. Szentségtelenül.

sacred_deer.png

#20 A négyzet
Ruben Östlund változatlanul nagy zsiványa a társadalmi szemlélődéseknek, s ha nem is üt most akkorát, mint a Play - Gyerekjáték? vagy a Lavina idején, kereteket nem szab annak, mit gondoljunk az ő vagy bárki kortárs művészetéről.

#19 Holdfény
A Holdfény kimerített témát, témákat képes új alapokra helyezni, precíz érzékeltetésével annak, miként is válik valójában a gyermekből felnőtt, és miként határoznak meg egy egész életet ifjúkori szavak, tettek, színek.

#18 Őrült boldogság
Paolo Virzi egymás mellé ültet egy mély depresszióst és egy vidáman pörgő kóros hazudozót, és elvárja, hogy ebből valami jó süljön ki. Így lesz: az Őrült boldogság megadja a mélyről törő érzelmet és az életszemléleti optimizmust is, anélkül, hogy bármely figuráját feláldozná a másik érvényesülésének kedvéért – és közben a legtöbbet hozza ki a két főszereplő színésznőből.

#17 Tűnj el!
Az amerikai jegypénztárak és kritikusok meghódítása sosem volt ennyire egy tőről fakadó. Mindenkit meghódító, újszerű, meghatározhatatlan műfajú trip Jordan Peele-től, amit fehér ember is feszengve néz végig. Fészkelődj! Nevess kényszeredetten! Egy biztos: ez a film nem tűnik el nyomtalanul.

#16 LEGO Batman - A film
A LEGO-kaland után újabb építőkockás komédia, ami áthágja az animációs filmes szabályokat, újrateremti a denevérembert kicsiknek (valójában igenis nagyoknak), feléli a Warner teljes filmtárát, s mindezt csak a jó vicc kedvéért. Abból meg sosem elég!

#15 Vademberek hajszája
Taika Waititi talán csak azért a saját, búcsúztatós jelenetéért csinálta meg a Vademberek hajszáját, de akárhogy is: az új-zélandi kaland képtelen epizódokkal és figurákkal, adekvát humorral és persze a főszereplő kissrác faltól-falig jelenlétével nyeri ügyét.

#14 Frantz
Francois Ozon titokzatos idegent küld a háborúban elesett ifjú gyászoló családjára, ami pedig kibontakozik, az egyszerre szorítja és melengeti a szívet. Külső-belső szépség, kor- és karaktermegértés jellemezte dráma a legsúlyosabb béklyóról, ami csak az ember lelkét húzhatja.

#13 Thor: Ragnarök
Teljesen elszállt Marvel-mozi (végre!), ami nem csak a szokványokkal szórakoztat, hanem Taika Waititi azon bizonyos képtelenségeivel is. Elrugaszkodik, frissít, leráz és lezár, s majdnem szétesik, olyan laza.

thor3.jpg

#12 Széttörve
M. Night Shyamalan van olyan ügyes, hogy a többszörös személyiség-szindrómát ne csak olcsó rémületkeltésre használja; épkézláb elképzelésekkel és James McAvoy élvezetes alakításával a Széttörve végig egyben marad, a jellemző rendezői fogások pedig talán a Jelek óta nem érvényesültek ilyen jól.

#11 Némaság
Lassú folyású, őrjítő történelmi tabló, aminek minden perce sokat mondó. A szereplők játéka és a szemet gyönyörködtető külsőségek vaskos támasztékok a mindig hálás vizsgálódási témához, a hit kérdésének – jelen esetben legsűrűbb – mezején való gyomláláshoz.

#10 Coco
A Pixar legjobbja az Agymanók óta, szuper látványvilágú, rabul ejtő világot feltáró, príma dalokkal átszőtt és persze legfőképpen: mélyen érzelmes kaland, amely sosem korhadó tanulság-gerendákat rögzít vadiúj szögekkel.

#9 Lady Macbeth
Merész jellemtanulmány egy mai kornak való fiatal nőről, akit a 19. század szült – nem pusztán a történet szerint, hiszen egy 1865-ben publikált műből lépett a vászonra. A Lady Macbeth ravasz, gonosz, átgázol rajtad, a címszerepet játszó Florence Pugh pedig ördögi és angyali egyszerre, ahogy azt illik.

#8 Anyám!
Eredeti, sodró menet a tébolyba, erős alakításokkal, frappáns szimbólumrendszerrel és alaposan helyben hagyó befejezéssel. Nem egy szempontból felülmúl mindent, amit Darren Aronofsky eddig csinált.

#7 A majmok bolygója: Háború
Egy részről részre terjeszkedő és növekvő trilógia borongós, érzelmileg megérintő befejezése. Színvonalas blockbuster, ami csak azt majmolja máshonnan, amivel kerekké teheti Cézár történetét.

apeswar.png

#6 Volt egyszer egy Szíria
Pattanásig feszült, letaglózó életkép a háborús zónává vált szír fővárosról. Egy lakóház egyetlen lakására korlátozódó helyszín, súlyos terhek, kilátástalanság szó szerinti és átvitt értelemben a viszkető ujjú, arctalan lövészek árnyékában.

#5 A régi város
A Casey Affleck által rendkívül érzékletesen eljátszott, meggyötört figura önmagában elegendő kvalitás A régi város számára, ám még Kenneth Lonergan is hatásosan tálalja a jelen- és jövősíkot a jókora ütésekhez, majd – a feloldás helyett – a feldolgozáshoz. Tömény, de ízét a finom humor adja.

#4 Az óra
Bulgária Oscarra nevezett filmje Közép-Kelet-Európa egésze számára ismerős konfliktust vázol fel, amikor a becsületes, annál is kisebb kisembert a bürokrácia ilyen-olyan ágai, a meg nem értés és a végletekig hajtott karriertudat maga alá gyűrik. És megváltás ezen a földrészen nem jár a felismerésekért, de ilyen jó filmek, mint a feszült, és szükséges szociális zavart keltő Az óra, teremnek helyette.

#3 Wind River – Gyilkos nyomon
Taylor Sheridan két remek film megírása után maga is rendezett egy a tőle megszokott hangvételű történetet. A Wind River társadalmi üzenete égető hiányt fed le, atmoszférája úgy mar, ahogy a wyomingi tél hidege áthat, Jeremy Renner játékánál pedig csak Sheridan rendezése precízebb – koronaként azzal vérfagyasztó végső konfrontációval.

#2 Szárnyas fejvadász 2049
Masszív, teljesen beborító science fiction műremek, olyan moziélmény, amivel betelni nem lehet. A Szárnyas fejvadász 2049 díszletei, zenéje és Harrison Ford alakítása mellett valami igazán fontos dologgal nyűgöz még le: történetszövésével nem csak kibővíti, hanem teljessé teszi az 1982-ben realizált jövővíziót. Folytatás legyen a talpán, ami ezt megismétli, pláne ilyen előddel, pláne ilyen távlatból.

#1 Nyomd, Bébi, nyomd!
Zenei fergeteg és fergeteges akciók, meg a kettő tökéletes összehangolása: megismételhetetlen stílusbravúr, lelkesedés hajtotta szerelemfilm Edgar Wright munkája, amit nem lehet elégszer újranézni.

babydriver.png

Címkék

toplista split moonlight pixar christopher nolan silence coco shyamalan francois ozon darren aronofsky ruben östlund rian johnson edgar wright taylor sheridan dunkirk top film lady macbeth the square yorgos lanthimos a monster calls taika waititi the lego batman movie thor ragnarok war for the planet of the apes manchester by the sea kenneth lonergan jordan peele star wars the last jedi hunt for the wilderpeople frantz baby driver the big sick wind river mother! blade runner 2049 the killing of a sacred deer paolo virzi

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr7413538409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása