aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2017/47.) Takács Máté
2017. november 25. 14:43:00

Kategória: boxoffice 1 komment

A Coco a hét nagy újdonsága, legalábbis a tengerentúlon, nálunk ugyanis A Viszkis pályázik az élre. De mi pályázott oda sikerrel 5, 10, 15, 20 éve itt és ott? Hát ezek.

usa_2017_47.pngAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát
Az Alkonyat: Hajnalhasadás, 2. rész uralta a hálaadás hétvégéjét, két hetesre bővítve királyságát. Az újdonságok nem arattak különösebben: Az öt legenda ($23,8M/$103,4M) nyögvenyelős nevezés lett a DreamWorks Animation tárházában, míg a Pi élete ($22,5M/$125M), egy eleve megfilmesíthetetlennek vélt regény filmváltozata, a minden tőle telhetőt hozva vált korrekt helytállóvá - és prominens Oscar-nyertessé.

errefelé
Nem volt új a nap alatt, az Alkonyat: Hajnalhasadás, 2. rész 59%-os zuhéval is kimagaslott,és már több mint 220.000 nézőt szólított 11 nap után. A premierek közül a Felhőatlasz ettől függetlenül biztatóan kezdett (23.697), majd át is lebegett a 100.000-es határon, a Budapest Film egyik utolsó sikerfilmjévé válva. Az Argo-akció ezzel szemben elvérzett, és a nagy dicséretcunami és az Oscar-díj sem volt képes rá, hogy átlökje az 50.000 ezer nézőn.

10 éve...
odaát
A Bűbáj ($34,4M/$127,8M) akkoriban a második legerősebb hálaadáskori nyitánnyal gazdagította a Disneyt, azt a stúdiót, ami rendszerint nyerészkedik ezen az ünnepen. A Disney enyhén önreflexív fantasyje annyit nem hozott, hogy azonnal legyártsák a folytatást (de ami késik, nem múlik), ám Amy Adams számára nagy ugrás volt - meg amúgy is egy jó film. Ez utóbb a Hitman - A bérgyilkosról ($13,2M/$39,7M) nem mondható el, sőt az se, hogy sikeres lett volna, és még csak folytatása se született (ellenben reboot, az igen); tipikus videojáték-adaptáció-karriert futott tehát be, sokat kritizált castinggal. A nem nyerők táborát gyarapította A köd ($8,9M/$25,6M) is, Frank Darabont harmadik Stephen King-adaptációja, amelyet nagy becsben tartanak a horror- és filmrajongók, hiába nem visszhangozzák ezt korabeli bevételei. Nem egy ünnepekre való film, ez kétségtelen.

errefelé
Ben Stiller végül csak visszavonulót fújt a #1 pozícióból, de az Agyő, nagy ő! csak pár tucat jeggyel szenvedett vereséget a debütáló Elizabeth: Az aranykorral szemben. A történelmi dráma meggyőzően kezdett és korrektül folytatta, de az első részt végül nem érte be. A Hitman - A bérgyilkos a magyarokat is játékba hívta, valamivel eredményesebben, mint az amerikaiakat. A 3. helyes kezdés és az 53.000 néző azért így is szerényebb, mint amire mai környezetben képes lenne egy friss game-filmesítés.

15 éve...
odaát
A Harry Potter és a Titkok Kamrája az első hétvégéje után leköszönt az élről (ha csak átmenetileg is), hogy átadja a helyét a felturbózott Bondnak: a Halj meg máskor! ($47M/$160,9M) sokat mozdult el a klasszikus 007-estől, de a közönségnek éppen ez kellett, hogy az addigi legjövedelmezőbb epizóddá tegye a veretes franchise-ban. Pierce Brosnan leköszönése súlyos költségvetést és Madonna-cameót legyűrve jött ki győztesen a rosszalló kritikák sűrűjéből. Itt még a hálaadás odébb volt eggyel.

errefelé
Jackie Chan öltönyt öltött, de A szmokinger nem nőtt fel a benne rejlő lehetőségekhez, élen nyitás ide vagy oda. Az akcióvígjátékra nem egészen 63.000 jegyet értékesítettek abban az ásítós, eseményfilm nélkül telő novemberben.

20 éve...
odaát
Egy kör nem volt elég, jött a next level: a Mortal Kombat II: A második menet ($16,8M/$35,9M) úgy nyitott, mintha az első rész szuper lett volna, de aztán csakhamar finish him lett a vége, és a franchise filmoldalon azóta is álmát alussza. Az Anastasia ($14,1M/$58,4M) is ekkor tört országos szintre: Don Bluth és a Fox a Disney-t kísérte-kísértette a cári leány legendájával (annyira, hogy máig gyakran egeresék filmjének hiszik), de a stúdió animációs részlege nem kapott szárnyra.

errefelé
George Clooney és Nicole Kidman a The Peacemaker élén lejjebb tessékelte a Bean: Az igazi katasztrófafilmet. Az akciófilm nem sokkal a 200.000 ezres forduló előtt horgonyzott le végül.

hun_2017_47.pngA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

fox disney stephen king jackie chan box office bond animation harry potter george clooney nicole kidman hitman pierce brosnan mr bean sequel twilight dreamworks mortal kombat frank darabont amy adams cloud atlas anastasia life of pi don bluth game adaptation box office hazai regebbi hetvege

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr6913380025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsoker1976 2017.11.26. 07:25:37

Hihetetlen,hogy ennyire nem jártak moziba az emberek 10-15 évvel ezelőtt.
És az is hogy egy feliratos Peacemaker ilyen sikernek minősíthető volt.(igaz én is befizettem rá.)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása