aeon flux

ready for the action now, danger boy?

oliver stone filmjei a legrosszabbtól a legjobbig Takács Máté
2016. szeptember 17. 14:33:00

Kategória: film 2 komment

Ugyan idejét se tudni már, mikor részesült legutóbb elismerésben, Oliver Stone mégis a megbecsült amerikai rendezők közé tartozik... és kevés olyan akad, aki hozzá hasonlóan ezt úgy mondhatja el magáról, hogy a kritikai összesítőoldalakon filmográfiája átlagértékelése nagyjából 50% körül mozog. A Snowden kapcsán most nevezett kritikai oldalak (konkrétan a Rotten Tomatoes és a Metacritic) és pár nézőszavazós szájt (az IMDb és a magyar Kritikus Tömeg) ítéletét követve állítottam fel Stone filmjeinek listáját, a legrosszabbtól a legjobbig.

oliver_stone_filmek.jpg

#22 Nagy Sándor, a hódító (2004)
átlagos értékelés: 46,3%
Kétségtelenül a rendező legnagyobb égése, amit aztán rendezői változattal igyekezett menteni, s ha sikerült is valamicskét (mint gyakorlatilag minden ilyen három órás történelmi eposzt, ami a 2000-es évtizedben készült), az utókor ítélete változatlannak tűnik. És ez a ritka esetek egyike, amikor a nézői elégedetlenség felnő az újságírók fújolásához.

#21 Seizure (1974)
átlagos értékelés: 48%
Stone első filmje egy íróról, akinek regényalakjai életre kelnek és legyilkolásszák hősünk ismerőseit. Nem bizonyult emlékezetes debütnek, ennyit lehet elmondani róla. Blu-rayen azért megjelent odakint.

#20 A kéz (1981)
átlagos értékelés: 51,7%
A második mű is horrorisztikus vizekre evezett, az ábra szerint nem csak műfajában. Michael Caine kezeskedik azért, hogy aki ma akad erre a címre, szerencsét próbáljon vele, egyébiránt az érdemtelen pályakezdés hasonló folytatásának bizonyult.

#19 South of the Border (2009)
átlagos értékelés: 57%
Dokumentumfilm, egyben politikai road movie, ahogy forgatókönyvírója fogalmaz, amit nem vett túl jó néven a kritika, lévén Hugo Chávez venezuelai diktátor emberinek vélt oldalát kívánta bemutatni. És mint tudjuk, a diktátoroknak nincs olyan.

#18 World Trade Center (2006)
átlagos értékelés: 60,3%
A másik ritka eset, hogy a nézők gyomrát jobban megfekszi egy Stone-opus, mint a kritikusokét. Nos, a tíz éves World Trade Center a tollforgatók szerint korrekt emléket állít, a jegyváltókat ellenben úgy temette maga alá az érzelgősség, mint... és ezt most a jó ízlés nevében be sem fejezem.

#17 Tőzsdecápák: A pénz nem alszik (2010)
átlagos értékelés: 60,8%
A valószínűtlen folytatások között még a jobbfélék közé sorolt be a nyugdíjas korában is változatlan (vagy mégsem?) Gordon Gekko második eljövetele, noha - ahogy vádolták egyöntetűen - nem élt az akkori aktuális pénzügyi helyzet lehetőségeivel. A pénz aludt, és néha a néző is.

#16 W. (2008)
átlagos értékelés: 61%
Ugyan George W. Bushnak elég volt terrortámadás alatt mesekönyvet olvasnia - nem kellett ide Watergate -, elég érdekes és ellentmondásos elnöknek bizonyult Stone számára egy jó kis életrajzoláshoz. A komikus hangvétel, ami kétségtelenül jobban passzol a figurához, mint a drámai, természetesen megosztotta a befogadókat.

#15 Vadállatok (2012)
átlagos értékelés: 61,3%
Korhatárosságában érhető tetten leginkább Stone kézjegye ezen a regényadaptáción, melyben fiatalok verődnek kartellbe a kartell ellen. Travolta, del Toro és Hayek asszisztált, hogy legalább átlagos állatság váljék belőle.

#15 Snowden (2016)
átlagos értékelés: 61,3%
A legfrissebb belépő érdekes személlyel és izgalmas témával igazán hálás alapanyag lett volna a JFK idejéből szalajtott Stone-nak - mert a hírek szerint a nagy mersz csak a címszereplő figurának adatott meg, a direktori kéz tulajdonosának nem. Kideríthető a mozikban...

#13 Minden héten háború (1999)
átlagos értékelés: 62,8%
Irtózatos színészgárdával (ami a magyar mozikig is elhajtott egy amerikaifocis sportfilmet) erősítő látlelet két és fél órában, amiről tényleg elhinnénk látatlanban is, hogy döntésképtelenek a véleményformálók felette. Ámde, jobbnak ítélt játékfilmet azóta se tett le az asztalra emberünk.

#12 Comandante (2003)
átlagos értékelés: 63,7%
Dokumentumot viszont igen, és a Fidel Castrós beszélgetős műsor még a honi teátrumokba is beavászkodott. Nem nyűgözött le senkit, de a chavezi afférnál módfelett emészthetőbbnek találták.

#11 U Turn - Halálkanyar (1997)
átlagos értékelés: 64,3%
Sean Penn alászáll a patás birodalmába, elképesztő alakokkal kokettál vagy épp bunyózik össze, s még egy nő hálóján is fennakad, ahogy az lenni szokott: a U Turn élvezetesen szétszórt és elszálló thriller. Az élvezetes részén az elszálltság uralkodott el a kritikusok pennájának működésbe lépésekor, de a nézők mentettek.

#10 Ég és föld (1993)
átlagos értékelés: 65,3%
A Vietnam-trilógia utolsó, egyben legszerényebb tagjaként az Ég és föld egyes helyeken nyerte ügyét, ám az újságírók nem láttak különösebb méltatni valót a hosszúra nyúlt családi drámán, amelyben még ráadásul Tommy Lee Jones sem túl jó arc. A különbség lett ég és föld, mondhatni, már ami a hármas első darabjával való összevetést illeti.

#9 The Doors (1991)
átlagos értékelés: 68%
Új ajtókat nem nyitott meg a zenészi biopicek mezőnyében, és a főszerepet játszó Val Kilmer sem élt elég jól karrierje nagy lehetőségével, de a The Doorsra az utókor - legalábbis közönségi fronton - minimum megelégedettséggel tekint, és a top 10-be is berepítette.

#8 Tőzsdecápák (1987)
átlagos értékelés: 69%
Michael Douglas Oscart érő alakítása az, ami meghatározza máig ennek a filmnek a nívóját, mert nagy leleplezéseket inkább Scorsese elbeszélésében érdemes keresni a témát illetően. A Tőzsdecápák ettől függetlenül megérdemli, hogy Stone legismertebbjei közé tartozzon.

#7 Nixon (1995)
átlagos értékelés: 70,3%
A csak mérsékelten méltatott, de egy Anthony Hopkins-alakítás erejéig joggal méltatott drámát végignézni hosszabbnak hat, mint amennyit a címszereplő az Ovális Irodában töltött. A legfelsőbb politikai elitbe beférkőzött Jockey Ewing feltűnése miatt viszont megéri.

#7 Hívd a rádiót! (1988)
átlagos értékelés: 70,3%
A világ legismertebb örmény színésze, aki még így se túl ismert, azaz Eric Bogosian lett valamilyen oknál fogva (igazából azért, mert az alapul szolgáló színdarabot egyrészt ő jegyzi) eme dráma főszereplője, amely egy rádiós műsorvezető meggyilkolása körül forog. Nem gondolnánk, hogy kiemelkedő darabja a Stone-életműnek, de úgy fest, mégis.

#5 Született gyilkosok (1994)
átlagos értékelés: 70,5%
A média tette őket szupersztárrá - a filmet pedig a nézők tették sikeressé. Mert bizony az újságírók változatosan nyilatkoztak Stone legfelkavaróbb mozijáról, ami mindezzel szabályszerűen el is érte a kultstátuszt.

#4 Született július negyedikén (1989)
átlagos értékelés: 73,8%
Tom Cruise első Oscar-jelölését és alkotónk második rendezői Oscarját hozta a Vietnam-trilógia középső fejezete, melynek megítélésében nagyon egy húron pendül a közönség és a kritika: nincsenek szuperlatívuszok, de az érdemek világosak.

#3 Salvador (1986)
átlagos értékelés: 76,3%
A szakasz által elhomályosított (ugyanazon évben Stone mindkét film forgatókönyvéért versenyben volt az Oscaron) háborús dráma, jobban mondva zsurnalisztadráma a közép-amerikai színtéren. A rendező ereje teljében, James Woods pedig karrierjének csúcspontján, nem számítva a Herkulest. Ja, meg a Family Guyt.

#2 JFK - A nyitott dosszié (1991)
átlagos értékelés: 78,8%
Megismételhetetlen, rendkívül alapos mestermunka a 20. század legvitatottabb eseményeinek egyikéről, hibátlan szereposztással, azon belül például Tommy Lee Jones első Oscar-jelölésével. A dosszié 53 év elteltével is nyitva van...

#1 A szakasz (1986)
átlagos értékelés: 83,3%
Évének legjobb filmje és legjobb rendezése, a vietnami háborút addig nem látott őszinteséggel (elvégre egy veteránja írta és dirigálta...) megfestő dráma, ami még Tom Berengerből is kihozta az állatot és az Oscar-jelöltet. Az Amerikai Filmintézet 100-as toplistáján is helyet érdemlő film nélkül Stone újabb filmjeit sem előzné meg még mindig várakozás...

oliver_stone.jpgJean Paul Guilloteau/Express-Rea, via The Daily Beast

Címkék

horror thriller tom cruise drama michael douglas oliver stone michael caine sean penn val kilmer anthony hopkins tommy lee jones documentary james woods biopic war movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr2011716861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gunner 2016.09.25. 15:29:03

Személyes Top10-em a mestertől:

01. JFK
02. Nagy Sándor a Hódító
03. Ég és Föld
04. Született Július 4.-én
05. Minden Héten Háború
06. A Szakasz
07. Nixon
08. Tőzsdecápák
09. The Doors
10. Tőzsdecápák: A Pénz Nem Alszik

A W.-t és a Snowdent még nem láttam, viszont van két filmje amitől a hányinger kerülget. Az egyik a World Trade Center, aminél (rossz értelenben) giccsesebb dolgot keveset láttam, no meg a Született Gyilkosok, ami egy aberrált, drogmámoros lázálom, ahol a mondanivalót maga alá temeti a totális elmebaj. A Vadállatok pedig nagyon jó lehetett volna, ha Stone nem cseszi el az utolsó öt perccel.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2016.09.25. 16:21:25

@Gunner: Én a Vadállatokat moziban láttam, de egyáltalán nem emlékszem, mi is történik az utolsó 5 percben. Sőt, a játékidő legalább 50%-ának történései is a feledés homályába merültek...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása