aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: gyilkos osztag Takács Máté
2016. augusztus 07. 17:36:00

Kategória: film 4 komment

A Suicide Squad - Öngyilkos osztag nagyszabásúan érvényesült: a 140 millióig is elmerészkedő előrejelzéseknek csaknem meg is felelve prezentálta az év harmadik legmagasabb nyitányát, egyúttal augusztus havának eddigi legerősebbjét. Eközben a Kilenc élet című kevinspaceys-macskás komédia, ami késett egy laza húsz évet, ugyancsak beváltotta a hozzá fűzött (nem europacorpos) várakozásokat, azaz nem tudott minden életére egy milliót is prezentálni.

suicide_squad_kiskep.jpg

> új filmek
Kétségtelen, hogy a DC Univerzumának legnyerőbb pontja a marketing. Mind Az acélember, mind a Batman Superman ellen: Az igazság hajnala lenyűgöző előzetesekkel húzta el a mézesmadzagot nem csak eme hősök kedvelői, hanem a bármely nagyszabású látványosságra kapható nézők előtt. Az első hétvégéjükön sikerült is pénzre fordítani mindezt, hogy aztán a végtermék hírének hallatára a közönség hevesen hagyja magára őket. Nem történt, történik semmi másképpen a Suicide Squad - Öngyilkos osztag (Suicide Squad; hazai bemutató: már a mozikban) esetében sem. A kedvet alaposan meghozó előzeteseknek hála az érdeklődés hamar a tetőfokára hágott, az augusztus elejére datált premier pedig meg is ágyazott az ütős bemutatkozásnak, s lőn: 135 millió dollárt kasszírozott a Warner nagy tervének harmadik tagja, ami a nyolcadik hónap magasan legjobb nyitánya, egyúttal 2016 harmadikja az Amerika Kapitány: Polgárháború és a Batman Superman ellen mögött (noha Szenilla még elé úszhat). Annál is figyelemreméltóbb ez, hogy nem folytatásról van szó, hellyel-közzel új (anti)hősöket mutat be a közönségnek, no meg: pár nappal a premier előtt megjelentek a kritikák, és nem különböztek a márciusban tapasztaltaktól. Vagyis a Suicide Squad a gyenge újságírói vélemények nyomán keletkezett vészes visszhangja ellenére tudott felérni az eredeti elvárásokhoz. A kritikusok ugyan nem számítanak, de a nézői szájhagyomány annál inkább; a premierkor megkérdezettek ugyan tűrhetően vélekedtek a látottakról (némileg jobban, mint a Batman Superman ellenről), de sok hezitálót vagy alkalmi nézőt ők a továbbiakban biztosan nem fognak a mozik felé irányítani. A gyors letudást a 20 milliós csütörtök esti forgalmon és a péntekről szombatra bekövetkezett óriási, 40% feletti zuhanás is előrevetíti; a vége mindent összevetve 300 millió környékére várható, de csak mert augusztusban már nem lesz semmi komolyabb néznivaló. A nemzetközi premier ezalatt 132 millió dollárt hozott, vagyis a globális bemutatkozás 267 milliót jelent.

A felháborodott rajongóknak szolgáljon megnyugvásul: a Suicide Squad - Öngyilkos osztag távolról sem a legrosszabb fogadtatást szenvedte el a premierek közül. A Kilenc életről (Nine Lives; hazai bemutató: szeptember 8.) persze már messziről lerítt, hogy nem pályázik az év legjobbjai közé, mindazonáltal puszta sablonfelsorolással is simán lehetne jobb tetszési indexet produkálni 4%-nál. Az EuropaCorp forgalmazta vígjátékot előre lesajnálták a bevételek becslésébe bocsátkozók is, aminek meg is felel a 6.5 milliós összeg. A százszor látott sztorival és az előzetesben villantott valamire való poénok hiányával nem is generálhatott volna nagyobb érdeklődést, arra kihegyezni a marketinget, hogy a macska hangja Kevin Spacey, akit így még nem láthattál, pedig irtó sovány kompenzáció. Így járt Barry Sonnenfeld, a Totál káosz után ez lesz második legnagyobb megfeneklése; ezt a filmjét 20 millió alatt fogják kisiccelni abból a kevés moziból, ahol játsszák. A CinemaScore-ja ugyanakkor megegyezik a Suicide Squadéval, szóval a közönség nem talált oly nagy kivetnivalókat a látottakban egyik esetben sem.

Woody Allen idei filmje, a Café Society nagyjából kedvező fogadtatásban részesült, így vágott neki pár hete az amerikai mozik töredékének. A limitált körű vetítések szokás szerint magas számokat hoztak, s a Lionsgate egy hete már több mint félezer mozit szerződtetett le neki. Most 600 fölött pereg, ám a hétvégi bevétel már legutóbb elérte csúcsát; 1.5 millió dollár, vagyis 2200 mozinként az aktuális mérleg, összesen pedig 6.5 milliónál tart Jesse Eisenberg és Kristen Stewart kettőse.

> korábbi filmek
A Jason Bourne meghazudtolja a franchise-ot 60% feletti zuhanásával: a Universal folytatása 23 millió dolláros második hétvégét jegyez, tíz nap alatt pedig 104 millió dollárt. Ezzel, és ahová még ez fejlődhet, még éppen megérte feltámasztani a figurát, de az biztos, hogy komoly erőfeszítések kellenek ahhoz, hogy egy újabb rész is kielégítő számokat hozzon a jövőben.

A Star Trek: Mindenen túl alaposan megérezte a Suicide Squad érkezését, és vett egy újabb 58%-os bukfencet a harmadik hétvégéjén, ahelyett, hogy mérsékelte volna a legutóbbi zuhanás. Itt is áll, hogy nagyon meg kell emberelnie magát a Paramountnak, ha igazolni akarja majd a negyedik részre elköltött újabb 200 milliót.

A kis kedvencek titkos élete átlépte a 300 millió dollárt, tette mindezt harmadikként idén az animációs filmek között a Zootropolis - Állati nagy balhé és a Szenilla nyomában mögött.

> végszó & ami jön
2016 negyedik legnagyobb forgalmú víkendjét zárták a mozik, s bizony augusztusi ritkán vetődik ennyire előre az évben. A Suicide Squad úgy sült el bevételileg, ahogyan tervezték, legalábbis elsőre, birtokolva a top 10 több mint 60%-át. Egy hét múlva a Disney tervezi szeretné elfoglalni a második helyet az Elliott, a sárkánnyal, a fennmaradó két premier pedig majd meglátja: a Florence - A tökéletlen hang hosszú távon, a Sausage Party című korhatáros animációs film pedig alighanem rövid úton gyűjtöget majd.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Suicide Squad - Öngyilkos osztag
$135.1m $135.1m $175m
2  Jason Bourne
$22.7m $103.4m $120m
3  Rossz anyák
$14.2m $51.1m $20m
4  A kis kedvencek titkos élete
$11.6m $319.6m $75m
5  Star Trek: Mindenen túl
$10.2m $127.9m $185m
6  Kilenc élet
$6.5m $6.5m $30m
7  Amikor kialszik a fény
$6.0m $54.7m $4.9m
8  Idegpálya
$4.9m $26.9m $20m
9  Szellemirtók
$4.8m $116.7m $144m
10  Jégkorszak: A nagy bumm
$4.3m $53.5m $105m

 

 

Címkék

box office comedy warner kevin spacey woody allen dc barry sonnenfeld lionsgate kristen stewart jesse eisenberg suicide squad europacorp

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr979278316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feiertag Erik · http://fastfoodcentral.blog.hu 2016.08.07. 18:41:49

Tetszik, ahogy a Warner így kvázi-bukik a DC filmjeivel. Nem viszi őket csődbe, csak épp annyi látszik az eredményekből, hogy jobb filmeket kellene csinálni. Remélem a következő adag már legalább egy 6/10-et el fog érni (bár a SS-t még nem láttam).

MasterTom 2016.08.07. 18:56:58

Túlbecsülték azt a vasárnapot. 130 lesz a vége a hétvégének a hétfő esti adatok alapján.

misafeco 2016.08.08. 16:48:37

@MasterTom: Az én infóm szerint 134 körül van a vége (nem hivatalos).

fade 2016.08.09. 10:12:19

Marha vicces ami a Suicide Squad körül megy, évek óta nem volt ilyen jó balhé a filmes világban :)

Nekem tetszett, egy jó 7/10-es akciófilm, 4 jó főszereplővel. A látvány rendben van, a "főgonosz" szerintem nem lett elég erős. Nagyon látszott a filmen a korhatáros vágás és a hiányzó jelenetek. De azokat majd BD-n pótolom mint a BvS-nél.
Ha csinál 300m dollárt a DC-nek, az teljesen rendben van, ez nem a fő filmjük. Szerintem inkább a justice League miatt izgulhatnak, ott össze kell kapniuk magukat.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása