aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a függetlenség napja - feltámadás [independence day - resurgence] (2016) Richter Viktor
2016. június 22. 22:21:27

Kategória: film 6 komment · 1 trackback

 - SPOILERMENTES -

Két évtizede, hogy a Föld megküzdött az idegen betolakodókkal, és a globális fenyegetés egyesítette fajunkat. Ezáltal eltűntek a nemzetek közti torzsalkodások, így az emberiség nagyobb fokozatra kapcsolva energiái javát a kutatás-fejlesztés és az innováció szolgálatába állíthatta. De a kerek évfordulóhoz érve lassacskán aggasztó jelek tűnnek fel a világbéke harmóniájának horizontján: a semmiből jövő technikai zavarok alakulnak ki a nemzetközi Holdbázison, az utolsó földi háború veteránjai hirtelen leküzdhetetlen pszichikai viszolygást éreznek tudatuk mélyén, és az 51-es körzetben is megmagyarázhatatlan folyamatok veszik kezdetüket.

id4r003.jpg

Szeretem a jó sci-fit, tizenévesen anno egy időre mélyen beleástam magam. Nem is, inkább így mondom: a jó sci-fit szeretem, mert abba érdemes az embernek beleásnia magát. A függetlenség napja: Feltámadás viszont nem jó sci-fi, sőt megkockáztatom, hogy minden idegen és űrhajó ellenére egyáltalán nem sci-fi. Sokkal inkább Roland Emmerich rombolás-szimfóniája, amiben a tudományos-fantasztikus címke csak egy hatékony blöff, melynek vázára felhúztak két órányi látványorgiát. Persze egy folytatásban mindenben magasabbra kell tenni a lécet, hiszen a nyilvánvaló lopásokon filmtörténeti előképeken túl a nézők automatikusan a védjegyként és referenciaként kezelt elődhöz mérik a második menetet. De a magasabbra tartott léccel a kezükben az alkotóknak nemcsak álldogálniuk kell a napon, hanem meg is kell ugraniuk azt - ami itt nem sikerült. A húsz évvel ezelőtti A függetlenség napjában pont a popkulturális kikacsintásokat és az öniróniát kedvelem mind a mai napig, amelyek elvitték a hátukon a nevetséges történetet, és feledtették az ordítóan bántó tudományos-technikai ostobaságokat.

independence_day_resurgence_12-b.gif

A Feltámadásban az előbbi két tényezőnek viszont nyoma sem maradt: egy átlagosan gyenge történetet kapunk a képünkbe, benne egy tucat statikus és unalmas szereplővel, akik a legutolsó pillanatig bután, esetleg harciasan pislognak a kamerába, miközben zavarba ejtő közhelyekben beszélnek. Majd elmennek csatázni. Az idei és a 96-os központi figurák közt kiépített családi szálak ráadásul nem a megértést teszik könnyebbé, vagy a sztori fonalát erősítik, hanem jóval inkább ramaty, szappanoperás bukét kölcsönöznek a végeredménynek. Mindezen jellemzőket gagyi, humorosnak szánt beköpések, illetve a tömény romboláshegyek hivatottak eltakarni - mely utóbbiak szívdobogtatóan szemet gyönyörködtető voltukon túl valószínűsítik, hogy Emmerich direktor öltözőjének a falán ez a tacepao állt: "Nagyobb, gyorsabb, halálosabb". Ennyiből persze egy nyárközepi blockbustert könnyedén össze lehet rakni, de ennél többhöz némi kreativitásra is szükség lett volna. Pont, ahogy a régi egeres-feltalálós vicc mondja: "se dió, se mogyoró", vagy hogy inkább magából a filmből idézzek egy mondatot, kissé megcsavarva: "Húsz évük volt erre a forgatókönyvre, de ez így kevés lesz".

id4r004.jpg

A félreértések elkerülése végett: a Feltámadás nem rossz film, egyszerűen csak összecsapottnak érzem. Ha többet kalapáltak volna a forgatókönyvön, ha figuráit kicsivel életszerűbbre írták volna meg, ha nem közepes színészekkel töltötték volna fel a szereplőgárdát, akkor nemcsak emelgetni sikerült volna a lécet, hanem egy jó folytatás is kerekedhetett volna ebből a hóbelevancból. Mindez persze nem zárja ki, hogy a moziba járók jót szórakozzanak a pénzükért, hiszen a gondtalan kikapcsolódás sokat megér. Sajnos nálam ez utóbbi faktor működését a film határozottan megnehezítette, mert szinte végig csak szemkápráztatást tapasztaltam, említésre vagy megjegyzésre méltó élményt pedig alig. A részekre bontott végeredmény tízes skálán értékelve tehát: sztori: 3, szereplők: 0, izgalom: 0, látvány: 9. Számtani átlagot számolva ez igen gyatra végeredményt adna, úgyhogy inkább aeonfluxosan fogalmazok. A függetlenség napja: Feltámadás közepesen gyenge teljesítményt nyújt, ami éppen öt csillagra elegendő. Roland bátyám, kérlek, ne csinálj harmadik részt! Soha.

Kövess minket facebookon és twitteren!

id4r_pl.jpg

Címkék

kritika fox sci-fi anniversary sci fi 5csillagos drama jeff goldblum intercom roland emmerich sequel emmerich disaster movie bill pullman william fichtner charlotte gainsbourg liam hemsworth independence day sela ward jessie usher vivicia a fox

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr638833118

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Függetlenség Napja: Feltámadás 2016.06.23. 18:39:09

Az idegenek 20 év után újra eljöttek, hogy rátegyék rusnya, csápos mancsaikat a bolygónkra. Vajon megérte kivárni? Duba Dániel vidám sárdobálózása Már Emmerich sem a régi. Anno a Függetlenség Napját moziban izgultam végig, és bizony még napokkal ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marvel Paraszt 2016.06.22. 23:16:45

mennyit szerepel Maika Monroe? ő is a közepes színészek között alakított? vastagabb volt a szerepe mint a pasiért aggódó romantikus szál?

spoiler is jöhet, mert kábé csak ennyi érdekel a filmből :D

Ficus Cucis 2016.06.23. 18:31:43

-sokat
-igen, nekem nem tetszik a feje, olyan ufós formája van...
-egy picivek több volt

Goldblum, Hirsch, Spiner, három kib.szott zseni; miattuk érdemes megnézni, az új generáció hulladék...

Marvel Paraszt 2016.06.25. 09:19:49

@Ficus Cucis: köszi az infót! ha béna volt a csaj az azért fordulhatott elő, mert a színészvezetés huszadrangú képesség Emmerich kelléktárában, plusz az sem kizárható hogy nem túl izgalmas a szerep sem.

ufó fejjel két szerepet is adhattak volna neki - bár gondolom az már túl gázsi :D

de köszi még egyszer!

caseyjones 2016.07.12. 11:48:30

****SPOILER****

Nekem nagyon tetszett, de valljuk be, az első rész fényévekkel jobb volt. Voltak benne hülyeségek, gondolok itt például a földi nyelven beszélő gömbre vagy az óriás földönkívülire, de ezeket leszámítva nem volt baj a filmmel. Will Smith hiányával nem tudtam megbékélni, ő viszont tényleg nagyon hiányzott a filmből. Talán még az volt probléma, hogy néhány momentumot már láthattunk az előző filmben, mint például az idegen anyahajóba repülést.
Steven Hiller kapitány (Will Smith) fiát alakító színész szerintem nagyon jól játszotta szerepét, és hasonlított a 20 évvel ezelőtti Dylanra (ugyanis most nem az a színész játszotta, aki a '96-os filmben, pedig úgy lett volna az igazi). Liam Hemsworthszel sem volt probléma, bár én úgy vettem észre, hogy ő akart Will Smith "helyettese" lenni. Ilyen szempontból viszont nem volt túl erős karakter. Amikor először megláttam Maika Monroe-t, Whitmore elnök lányát, abban a pillanatban eldöntöttem, hogy ez egy ritka gagyi alkotás lesz, ha tele lesz ilyen fiatal színészekkel. A végére viszont megkedveltem, ahogy a legtöbb fiatal karakterrel is történt. A legjobb karakter viszont Deobia Oparei-é volt, aki a bosszúszomjas afrikai veteránt alakítja. Emellett Sale Ward nyújtott kiemelkedő teljesítményt, nagyon beleillett az elnök szerepébe, kár, hogy olyan korán kinyírták.
Annak nagyon örültem, hogy láthattuk az idegeneket. Persze, az előző részben is szerepeltek, de itt sokkal többet mutatott belőlük a kamera. Az viszont nem annyira tetszett, hogy CGI-jal lettek létrehozva. Kinevethettek, de szerintem a '96-os bábu földönkívüli sokkal élethűbb volt. Tény viszont, hogy azzal nem lehetett volna olyan dolgokat csinálni, hogy elragadja az ember kezéből a fegyvert, és elkezd vele lövöldözni.
A folytatásra nagyon kíváncsi leszek, főleg, hogy az idegenek bolygójára nyerhetünk betekintést. Ez egy érdekes téma. Remélem, azt a bolygót láthatjuk, amiről a beszélő gömb tett említést, ami tele van olyan túlélőkkel, akiknek bolygóit már leigázták a gonosz földönkívüliek. Remélem, a következő részre nem 20 évet kell megint várni. :)

10/8.9

caseyjones 2016.07.22. 13:55:11

@Ficus Cucis: Az új generáció sem olyan szörnyű. Persze, nyomukban sincsenek Goldbluméknak, de tűrhetőek voltak. Chris Hemsworth fivére például nem is játszott rosszul, meg a Dylant alakító színész sem.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása