aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a vadász és a jégkirálynő [the huntsman: winter's war] (2016) Takács Máté
2016. április 17. 11:59:00

Kategória: film 3 komment · 2 trackback

Trükköm, trükköm... Nem mondom meg néktek, miféle furmányossággal is kötődik A vadász és a jégkirálynő a négy évvel ezelőtti Hófehér és a vadászhoz, mert ha nem is áll fenn a veszélye, hogy jéggé dermed az agyatok, pár relé azért kiéghet a sequel-prequel-spinoff-reboot tengelyen való elhelyezés közepette. Maradjunk annyiban, hogy van ez a film, meg van a másik film. Mesefilm mindkettő, és én azt mondom, ez a film jobban mesél, mint a másik film.

huntsman_winters_war_kiskep.jpg

De ez még nem igazán dicséret, mert a másik film egyszerűen csak meglovagolta a klasszikus történetek új élőszereplős virágzását, míg ez a film a korábbi filmek továbbfonásának virágzását lovagolja meg. Szőrén. A vadász (Chris Hemsworth) gyermekkora is felsejlik röpke pillanatokra, majd tanúi lehetünk szárba szökkenő szerelmének a harcosnővel, Sarával (Jessica Chastain).

Itt van megint Ravenna (Charlize Theron) is, a gonosz királynő, akinek, úgy látszik, szintén volt előélete a másik film eseményeit megelőzően, nevezetesen húgán, Freyán (Emily Blunt) végezte számító ármánykodását. Freyának pedig összetört a szíve, ezért kizárta életéből a szerelmet és a szeretetet, így lett belőle a jégkirálynő, aki egyetlen szabályt állított félreeső palotájában képzett harcosainak és harcosnőinek: sosem szerethetnek.

Megszimatolható a konfliktus a fentebbi két bekezdés végződéséből, és mesefilm lévén, korrekt húzás a szerelem köré fűzni az elmesélnivalót. A körítés és kerítés már nehézkesebb. A vadász és a jégkirálynő legnagyobb baja, hogy roppant határozatlan film; hogy ki is valódi főszereplője, sem alkotó, sem néző nem tudja bizonyossággal tisztázni, mert a két történeti-szereplői szál akár egyenként is megérne egy misét... mondom ezt úgy, hogy valójában a film nincs túltömve, sőt még némi hiány is érezhető.

Szerencsére nem ott, ahol ez káros lenne. Ez a film módfelett visszafogott a másik filmhez képest, igaz, az nyári blockbusternek készült, ez meg tavaszi talán-keresünk-vele-nyolcvanat-odahaza-és-százat-kínában típusú, szolid attrakció. Mert azért attraktív, szó se róla. Külsőségekben világbajnok: vizuális effektusai kifogástalanok, kreált és valós helyszínei szemet gyönyörködtetőek, színészei szépek, Colleen Atwood jelmeztervező pedig csak azért nem fog Oscar-jelölést bezsebelni, mert a másik filmért már megtette.

S ha már színészei szépek: a hölgytrió közül szerepe és lehetőségei alapján is Charlize Theron emelkedik ki, majdnem olyan világos fénypontja ő ennek a filmnek, mint a másik filmnek. Azzal pedig, hogy a hölgytrió mindegyike ilyen-olyan természetű hatalmat gyakorol férfiak és birodalmak felett - éppenséggel a férfi főhős figurájának kárára és elhomályosodására -, igazán kielégíti a legfrissebb hollywoodi kívánalmakat.

Úgyhogy van itt néhány elfogadható indok a létjogosultsághoz, bár hézagból sincs hiány. Szörnyteremtmények muszájból, kétséges jellemtorzulások, irritáló tisztázatlanságok teszik kevésbé elfogadhatóvá a decens és nem mindig gyermekbarát humort is magáénak tudó kalandfilmet, ami tehát végső soron egy mese a szerelemről és a szeretetről, egyúttal a Disney lenyomatától megmentett Hókirálynő/Jégvarázs-feldolgozás. Nem a legszebb a vidéken, de felolvaszthat pár jégszívet.

huntsman_hun_poszter.jpg

Címkék

kritika fantasy charlize theron 5csillagos universal adventure romance emily blunt chris hemsworth jessica chastain snow white uip duna film

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr538634498

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Vadász és a Jégkirálynő 2016.04.18. 17:54:35

Nincs új a nap alatt, főleg Hollywoodban. Az amerikai filmgyártás fellegvárában szeretnek biztosra menni, és egy projektről a lehető legtöbb sikeres bőrt lehúzni. Így amikor az Universal Pictures elég jó mérleggel zárta a Hófehér és a Vadász című filme...

Trackback: A Vadász és a Jégkirálynő 2016.04.18. 17:48:46

Nincs új a nap alatt, főleg Hollywoodban. Az amerikai filmgyártás fellegvárában szeretnek biztosra menni, és egy projektről a lehető legtöbb sikeres bőrt lehúzni. Így amikor az Universal Pictures elég jó mérleggel zárta a Hófehér és a Vadász című filme...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repce Manó 2016.04.17. 14:38:33

Miért van mindenki így megőrülve Charliez Theron-ért? Elhiszem, hogy jó színésznő, de láttam már csinosabb fiút is.

csgergo 2016.04.17. 15:22:13

@Repce Manó: Hát ez már ízlés kérdése...

Gyingizik 2017.01.24. 23:58:15

Az első hatvan perc dögunalom, utána van egy csónakázós jelenet, és az után indul el a film. Még sosem láttam 60 perces expozíciót egy két órás kalandfilmben. A film második fele nézhető, de könyörgöm, miért kell erre egy órát várni?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása