aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: batman superman ellen - az igazság hajnala [batman v superman - dawn of justice] (2016) Richter Viktor
2016. március 23. 22:21:03

Kategória: film 17 komment

 - SPOILERMENTES -

Amikor Superman (Henry Cavill) megállította a bolygónk "kriptonformálására" törekvő Zod tábornokot, fél Metropolis romba dőlt, és a veszteségeket emberéletben is bőven mérték. A gothami Batmant (Ben Affleck) mindez nem hagyta hidegen: növekvő ellenszenvvel és frusztráltsággal figyeli a vörös köpenyes hős körül kialakuló kultuszt, mert nem lát arra semmilyen garanciát, hogy a földi körülmények közt szinte elpusztíthatatlan idegen válsághelyzetekben mindig az emberiség javára fog dönteni. Gyanúját igazolni látszik, hogy a pusztítás óta eltelt két év alatt Superman egyszer sem adott nyilvános magyarázatot tettei indítékairól, pláne nem kért bocsánatot az őt befogadó planéta lakóitól. Így csak idő kérdése, hogy a kettejük között növekvő feszültség mikor csap át nyílt színi harcba. De mi történik akkor, ha egy megállíthatatlan erő egy mozdíthatatlan tárggyal találkozik?

batman-v-superman-000.jpg

Minden hibája ellenére a három éve bemutatott Az acélemberben két dolog egyértelműen tetszett: az egyik az volt, hogy emberien esendőnek mutatta be a kezdetben önmagát és célját kereső Kal-Elt, a másik pedig, hogy a képregények Supermanjét láttam viszont a vásznon, aki nemcsak problémamegoldásban jeleskedett, de ölt is, ha a szükség úgy hozta. Metropolis hősét ezúttal szinte "ugyanilyennek" látjuk viszont, ellenben Batmant Az igazság hajnala teljesen újradrótozza, természetesen Jeremy Irons nagyszerű bizalmasával-apapótlékával együtt. Az Affleck által megszemélyesített Sötét Lovag jóval cinikusabb és kiégettebb a Christian Bale-féle Denevérembernél. Olyannak látja a világot, amilyen: a pusztulás küszöbén egyensúlyozó hely, ahol minden kijelentést és motivációt meg kell kérdőjelezni – de minimum több szemszögből végiggondolni. Míg elődje lelki elfojtásai személyisége zen nyugalmat árasztó felszíne alatt parázslottak, 2016 Batmane egy hübrisz által fűtött, a törvényszegőket perpetuum mobileként űző vadász. Mindennek a biztos háttere Alfred, ám a Michael Caine játszotta távolságtartó, de humánus komornyikkal szemben Irons alakításában Mr. Pennyworth a Bruce Wayne-nel folytonosan összekacsintó, szinte baráti viszonyt ápoló harcostárs.

batmanvsuperman001.jpg

A két központi karaktert félretéve a cselszövő Lex Luthort (Jesse Eisenberg) viszont lényegileg elhibázottnak éreztem. A szálakat a háttérből mozgató nagy bábjátékos személyiségét mindig olyannak képzeltem, mint amilyen a Vincent D'Onofrio megformálta Wilson Fisk a Marvel Daredevil tv-sorozatában: semmilyen határt nem tisztelő, manipulatív szemétláda, aki érdekei mellett agresszívan lép fel, de pszichotikus alkatát céljai elérésének érdekében képes konszolidált külseje mögé rejteni. Ehhez képest kapunk egy konstans szájmenéses, szociopata bohócot, aki klisékben fogalmazva fejti ki bölcsnek és megfontoltnak tűnő zavaros gondolatait. Emellett hiányzik belőle a képregényekből és rajzfilmekből ismert sznob eleganciának még a nyoma is, csak egy örökké kielégítetlen, nagyra nőtt, nyegle kölyök, aki hányaveti stílusával takarja irányításmániáját.

Tökéletes viszont a cselekményben csak visszafogott szerephez jutó Diana Prince. Wonder Woman (Gal Gadot) amennyire keveset látható a vásznon, annyira impresszív: a Csodanő minden kétséget kizáróan Az igazság hajnalának talán legnagyobb fegyverténye – szó szerint és képletesen egyaránt. Jól megrajzolt alakját remélhetőleg önálló mozifilmje továbbviszi majd, és ha így lesz, akkor az eddigi legjobb szuperhősnő-filmet fogjuk jövő júniusban megkapni.

batmanvsuperman002.jpg

Batman és Superman egymáshoz való viszonya lassan, de biztosan bontakozik ki a kiindulópontnak tekintett helyzetből, és halad az elkerülhetetlen végkifejlet felé. Mindkét figura mozgatórugói érthetőek és reálisak, minden szónak és tettnek súlya és következménye van, eközben a cselekmény pedig három (néhol négy) színen fut. A film iránti minden lelkesedésem ellenére a szkript korántsem kiváló: nagyjából a kétharmadáig igen ügyesen vezeti a szálakat, de utána azok ledobják pórázaikat, és elszabadulnak a pusztítás kutyái. Ami egy pénztárdöntögetőnek szánt bombasikertől nem meglepő fejlemény, ráadásul garantáltan jóllakatja az akcióorgiát kedvelők szemét. Az utolsó szakaszban az univerzumépítés terhe alatt az egész építmény meghajlik, és a rombolás képsorai kilúgozzák a néző főszereplőkért dobogó szívéből az érzelmeket. A bevezetőben feltett kérdésre végső soron megadható válaszok közül talán azt a kétértelműségével tüntető variánst lehet megfogalmazni, miszerint "vagy kialakítanak egymással valamiféle egyensúlyt, vagy pedig mindkettő megsemmisül".

A Batman Superman ellen - Az igazság hajnala jó értelemben vett blockbuster, amit mindenkinek látnia kell egyszer moziban. A szuper-, különösen a főhősök, valamint a képregények rajongói körében valószínűleg sikerre kárhoztatott, míg a többiek számára elsősorban látványvilága jelentheti fő vonzerejét. Két és fél órás hossza, illetve forgatókönyvének zökkenői ellenére megalapozza a DC Kibővített Univerzumát, ám hogy ez mire lesz elég, javarészt a folytatások minősége fogja eldönteni.

Kövess minket facebookon és twitteren!

bvs_poster.jpg

Címkék

kritika jeremy irons superman batman ben affleck warner drama zack snyder action carla gugino david s goyer dc intercom sequel laurence fishburne superhero junkie xl hans zimmer adventure diane lane amy adams holly hunter jeffrey dean morgan michael shannon wonder woman jesse eisenberg jason momoa henry cavill 8csillagos ezra miller gal gadot

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr268520396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zolij 2016.03.23. 23:57:55

Hát ez max 6/10 volt, konkrétan hiányzott a film fele

BloggerBiker 2016.03.24. 01:24:02

Én már gyerekként sem tudtam értelmezni ezt az egészet. Láttam az újságos kirakatában a képregények között: Superman vs. Batman. Mondom ez valami vicc? Oké, egy epizód kijön, de annak a végén a denevér tuti meghal.

Persze azóta tudom, hogy a képregények alapvetően nem a józan észről, vagy a logikus sztoryról szólnak, sokkal inkább a heroikus küzdelemről, vagy a példaképekről.
Ennek ellenére én továbbra is azokat a filmeket szeretem, amik megpróbáltak filozófiát, vagy csak morális kérdéseket rakni a latex-ruhás küzdelmek mögé. Ilyen a Watchmen, egyes X-men filmek és a Sötét Lovag trilógia is.
Az előzetesek alapján ez a mostani film nem valószínű, hogy bővíteni fogja a listámat, de még lehet adok neki egy esély (bár nem biztos, hogy a moziban).

MT90 2016.03.24. 07:45:46

@REMY: nyugi remy, a madridomon nem húzzák majd le.

Csaba Turbucz 2016.03.24. 17:51:55

Komolyan mondom bennetek biztam! És bejött! Ti vagytok az első pozitiv kritika itthon!

Edrick 2016.03.24. 22:34:09

Csatlakozom, jó végre látni, hogy valaki pozitívan is tudja értékelni. Jó kritika, köszönöm! :)

tjunior 2016.03.25. 10:30:55

Jesse Eisenbergtől nagyon fosok, hogy tönkreteszi a filmet, már a trailerben is kibírhatatlanul irritáló. Hát majd kiderül

fade 2016.03.25. 12:43:17

A filmben nem szerepel Lex Luthor! ;)

fade 2016.03.25. 12:45:05

@tjunior: Pont olyan izgága irritáló gyökér a filmben, mint a trailerben. Sajnos nagyon komolytalan őrült tudósnak :( Azért a filmet nem húzza le, csak bosszantó.

cineplex 2016.03.26. 21:30:37

Rohadt jó volt a film, Lex Luthor karaktere kissé más volt mint a képregényekben, vagy az animációs filmekben, de ezzel a kissé pszichos beütéssel nem volt annyira rossz mint ahogy sokan mondják. Legalábbis nekem bejött és kíváncsi vagyok hová tudják fejleszteni a karakterét.

HavasiG 2016.03.27. 18:29:28

Teljesen jó film volt, nem értem, hogy miért húzza le mindenki. Rég röpült el ilyen gyorsan két és fél óra. :) Simán megérdemli a 8/10-et.

Luthor egy "Joker light" volt, amit betudok annak, hogy nem akarták behozni Batman ősellenségét, de egy sztenderd gonosz tudós nem lett volna elég eredeti. (Nekem pont a Netflix-es Daredevil Kingpin-je nem jött be, egy érzelmileg instabil, nagyra nőtt óvodás hatását keltette, itt Luthor felvállaltan komplett őrült, ami jó.)

A JLA tagok kameói jók, de aki nem tudja, hogy kik ők, az furán pisloghat, főleg Flash első beköszönésénél.

Szerintem jól megoldották a vállalást, arról nem ők tehetnék, hogy a Batman vs Superman meccs pontos alakulását az utolsó ovis is tudja...

Repce Manó 2016.03.29. 18:39:42

Én is osztom azon véleményeket, hogy inkább jobb, mint rosszabb film. De én főleg azért, mert az első másfél órában nem is igazán van akciójelenet, vagy legalább is elhanyagolható és behozták ezt a "mi lenne ha Isten embert öltene és megjelenne" féle filozófiát témát Superman részéről. Vajon hogy reagálna az emberiség a létére? Igaz, meglehetősen csapnivaló módon van kidolgozva és kissé szájbarágós is, de tetszett az ötlet, hogy inkább ezzel foglalkozott, mint hogy már ott helyben robbanások sorozatát kelljen végignézzem. Jesse Eisenberg, nos én kifejezettem kedvelem a színészt, és mint Lex Luthor is jól funkcionált. Tetszett az a szokatlan stílusa, bár a motivációival nem voltam tisztában. De voltak hülyeségek a filmben. kis SPOILER Volt még a film elején, ahol a nagy harcban megcsonkult Wayne alkalmazott kerekesszékről mászik fel a Superman emlékműre, hogy ráírja festékkel, hogy Hamis Isten, és a rendőrök azonnal kiszúrják, amikor felkapaszkodik a kézre és mondja az egyik rendőre a kettőből, hogy "hívj erősítést"! Egy kerekesszékes taghoz!

A filmvégi akciójelenetek, ahogy az már megszokott a szuperhős filmeknél, szerintem szart sem érnek. Csúnya cgi figurák pattognak ide oda és közben robbannak fel dolgok körülöttük, de Csodanő (akárki is az) nagyon raj nőci, én is cingárnak tartottam, amikor bejelentették, hogy Gal Gadot lesz, de azért még felállt, amikor megjelent.

Szerintem Affleck a legjobb Bruce Wayne, de Batmannek nem jó, mert nagyon látszik az álla. Nem mintha Clark Kent-et nem lehetne felismerni szemüveggel, mint Superman.

6/10, egészen jó szórakozás, ha nincsenek túl nagy igényeid, Zack Snyder-t lehet nem ártana lecserélni egy tehetségesebb rendezőre, de azt hiszem, hogy elég jó alapot kapott az univerzum. Ha érdekel, nézd meg, ha nem, akkor már ezt sem kellett volna elolvasnod.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2016.03.30. 11:42:19

Hát, nagyon nem értünk egyet a filmmel kapcsolatban.
Szerintem ezzel a filmmel kínozni lehetne. Mondvacsinált indokok által hajtott kétdimenziós szuperhősök logikátlan, indokolatlan cselekvéskatyvasza, megfejelve felesleges lassításokkal, kamerarángatással, beerőszakolt brutálhangos filmzenével (akciójelenet közepén!) és öncélú pusztításorgiával. És ez nem Alfréd volt itt, de még kevésbé Lex Luthor - azt a ripacskodást, te jó ég:(
Komoly lépés lenne a világbékéért, ha a rendezőt kongresszusi határozatban tiltanák el a filmkészítéstől. Örökre, de minimum 100 évre.
10/3

Pozitívum:
Gal Gadot jó WonderWomannek. Tényleg. Én sokat sírtam, hogy szar lesz, de sokkal-sokkal jobb volt, mint amit vártam/elképzeltem.
Ben Affleck jó Batman. Amikor éppen nem Punisher-üzemmódban géppuskázza, vagy rakétavetőzi le a rosszfiúkat, akkor igenis egészen jó Batmanként, Jobb filmet érdemelt volna ennél.

Negatívum - csak kiemelve, mert ez rohadt sok lenne
Lex Luthor - ez egy agyament, idegbajos bohóc. Nem Jokeri értelemben, bár ahhoz próbált hasonlítani. A Smallville Luthorja (de még Gene Hackmané a régi supermanből) sokkal jobb ennél az agyaroggyant hülyénél.
Acélember - ez itt nem Superman. Annak hívják, de nem az - nekem sohasem lesz. Az nem szuperman, aki lazán rombol le MEGINT városrészeket...
Rendező - Pedig én védtem a Sucker Punch idején, és a 300, meg a Watchman egyes részei miatt is. De ez itt nagyon szar lett...
A két főhős összehaverkodásának indoka - nem lövöm le a poént, de annyira szar volt, hogy még moziból kijövet is csak pislogtam, hogy ezt így most tényleg komolyan gondolták???

Kihagyott gól különdíj jár az Superman - isten komplexus belengetéséért, majd kb 5 perc utáni elfelejtéséért. SOkkal komolyabban rá lehetett volna menni erre a részre

GABOR2 2016.03.31. 20:28:43

Lényegében Batman irigy Supermanre a trailer alapján. Vagy nem így van?

Repce Manó 2016.04.01. 11:18:55

@GABOR2: Fél tőle. Elvileg Batman a félelmek legyőzését szimbolizálja. Itt egy olyan szakaszát látjuk, amikor még nem sikerült legyűrni a félelmét a vele való együtt élés révén, ezért el akarja pusztítani. Luthor meg rátesz még egy-egy lapáttal, hogy ez felerősödjön.

Repce Manó 2016.04.01. 11:24:21

@Vészmadár: sokmindenben igazad van, de az nálam is feltűnt, hogy az ilyen filmek esetében nagyon lényeges elemeket valakihez mindig hasonlítani kell, mert már megszoktuk és nem tudjuk önállóan értékelni a filmet. Nekem speciel pont Lex Luthor alakja tetszett a legjobban, hogy valami szokatlant, mást dobtak be.

Ami számomra bűn ebben a filmben, hogy nagyon sok olyan erős utalás van a filmben, amit csak az fog érteni, aki olvasta a képregényeket és önmagában nem kerek a film. A sivatagos álomjelenetet és a Flash álomjelenetet csak a képregényt ismerők fogják megérteni, Csodanőről sem tudunk semmit, csak annyit, hogy van, aztán egyszer csak beugrik, de amúgy Gal Gadot tényleg nagyon jó. Szóval ez a film nem tiszteli az egyszeri nézőt, az pedig nem a néző hibája, ha nem végez egy napos kutatómunkát a képregény könyvtárban a film megtekintése előtt. Egy film önmagában legyen teljesen érthető.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása