aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kis magyar mozitörténet: star wars I. rész - baljós árnyak (1999) Takács Máté
2015. december 26. 11:38:00

Kategória: film 1 komment

Ahhoz fogható menetelést, amit Az ébredő Erő produkál a kasszáknál, láthattunk már a Star Warstól: 1999-ben a Baljós árnyak nagy lendülettel, mégis szépen lassan hódította magához a nézettségi rangsor első helyét. Nosztalgikus visszatekintésünkből kiderül, milyen körülmények között.

top_sf_09.jpg

> Az eredeti trilógia felújított változata iránti magas érdeklődés már biztosított afelől, hogy a Baljós árnyak nagy izgalomban tartja a magyarokat. Ezt az előzetes izgalmat annál nehezebb volt kezelni, hiszen a májusi amerikai premierhez képest nálunk csak szeptember 16-án került a mozikba a film. Akkoriban a nyári időszakot még uborkaszezonnak ítélték; a négy hónapos űrt kalózkópiák nézésével és a rossz visszhang feldolgozásával tölthettük.

> S ha már űr: 1999 szeptembere kihalt vidék volt, hiszen sem az előtte való, sem az utána való héten nem érkezett érdemi film; a UIP-Duna Film próbálta kihasználni a lehetőséget a Drog osztaggal ill. a Diszkópatkányokkal – csekély sikerrel.

> A jegyelővétel, mint a legtöbb filmnél –már amikor egyáltalán lehetőség adódott rá–, egy héttel a bemutató előtt kezdődött meg: szeptember 9-én reggel 9-kor már felsorakozhattak a rajongók, például a budapesti Átrium, Metro, Corvin Budapest Filmpalota, a Cineplex Odeon és a Hollywood Multiplexek pénztárainál. A Duna Plaza mozijában az egy hetes időszakban 10 ezer jegyet értékesítettek.

> Éjféli premiert a fővárosban a Hollywood Multiplex két mozijában tartottak. A Duna Plazában a feliratos verziót, míg a Lurdy Házban a szinkronizáltat kezdték éjfél után egy perccel vetíteni, de előbbi teátrumban fél egykor, fél háromkor és háromkor is elindult valamelyik változat. A feliratos kópiát kizárólag itt lehetett élvezni. A Corvinban is akadt premier előtti vetítés, amely hajnali 1-kor kezdődött.

> Aligha szokatlan jelenség, hogy az akkoriban legmenőbb mozinak számító HMPLX Duna Plazában az éjféli bemutatót megelőzően jelmezes felvonulást tartottak, s a filmre jegyet váltók este 23 órától egy werkfilmre is beülhettek. A Corvin ebből, mármint a jelmezesekből is kivette a részét, ugyancsak egy kis fáziskéséssel.

> Nem csak a HMPLX-ekben, hanem a budapesti Kossuth moziban és a Corvinban is a filmhez kifejlesztett Dolby Digital Surround EX hangrendszerrel vetítették a Baljós árnyakat.

> Az InterCom 35 kópián mutatta be a filmet, és ez igencsak széles körű premiernek számított akkor: az előző évben, 1998-ban a rekorder az Armageddon volt, 27 kópiával. Budapesten 9 mozi tűzte műsorra a Baljós árnyakat a bemutató hetében: az Átrium, a Cinema City Csepel Plaza, a Cineplex Odeon Pólus Mozi, a Corvin Budapest Filmpalota, a Hollywood Multiplex Duna Plaza, a Hollywood Multiplex Lurdy Ház, a Hunyadi, a Kossuth és a Metro. A Corvin, a Duna Plaza és a Kossuth két termet is szentelt a filmnek. Legkorábban 9-kor lehetett megnézni az éjfélieket-éjszakaiakat követően, legkésőbb pedig éjjel 1-kor – legalábbis hétköznapokon, mert péntek-szombaton a Duna Plaza rálicitált a Corvinra egy fél hármas kezdéssel.

> A premier napján 39.648 magyar látta a filmet, ami az akkori lehetőségekhez képest kiváló volt, de a rekordtól elmaradt (a Jurassic Park és a Terminátor 2: Az ítélet napja is nagyobb számot regisztrált, igaz, ezek pénteken rajtoltak). A 20,9 millió forintos bevétel azonban nyugdíjazta a Godzilla alig egy éves premiernapi rekordját.

> Az első hétvégén 212.136 jegy kelt el a filmre, ami viszont már új csúcsot állított be a rendszerváltozás utáni időket tekintve (A függetlenség napját nyomta le, és A Sith-ekig tartani is tudta). A 107 millió forintos bevétel szintén messze a legnagyobb összeg volt, amit addig a magyarok egy filmre elköltöttek a premierkor – és ez már a kezdetekig visszanyúló rekord. Az első hetet 300 ezer néző felett zárta a film (Budapestre ebből 119 ezer fő jutott); erre a mérföldkőre Az ébredő Erőnek négy nap is elég volt, igaz, az új film szünidőben rajtolt el, és messze-messze több vásznon.

> Az év végéig 9603 vetítést tartottak a Baljós árnyakból, s a nézőterek 38,2%-ban voltak kihasználva a három és fél hónap alatt, miközben 1.146.986 magyar járult a vásznak elé. 2000-ben ez a szám 1.196.113-ra véglegesedett, a bevétel pedig 568,8 millió forint volt – mindkettő rekordot jelentett az 1989 utáni időszakra. 1988-ig kell visszamenni, hogy nézettebb filmre bukkanjunk: akkor játszották ugyanis Az ördög jobb és bal keze 2.-t.

> Ugyan a 2009-ben bemutatott Avatar elhódította a legnézettebb film címét 1.220.866 látogatójával, a Baljós árnyak 2012-es 3D-s újrabemutatója elég hű rajongót toborzott, hogy ismét forduljon a kocka. A film teljes magyarországi nézettsége tehát: 1.251.531.

> A Baljós árnyak e nagy sikerre való tekintettel egészen 2000 júliusáig folyamatosan műsoron volt –vagyis 10 hónapig!–, de a nyár további részében is feltűnt itt-ott matinéelőadásként.

> 2000. április 3-án jelent meg a film videokazettán, kétféle változatban: a szokásos teljes képernyős mellett szélesvásznú VHS-hez is hozzá lehetett jutni.

> A film eredetileg korhatár nélkül futott a mozikban, csak a 2004 utáni home videós kiadványokon nyerte el a 12-es karikát.

sw1_hun_poszter.jpg

Címkék

star wars fantasy sci fi intercom prequel kis magyar mozitörtenet

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr228200126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freddyD 2015.12.29. 12:49:01

Remek bejegyzés, igazi időutazás volt. Én is a Duna Plázában néztem meg anno, talán a másodk napon. Még telefonon foglaltam helyet, elég muris volt visszagondolva.Direkt kikerestem a régi jegyemet:
1999, szeptember 17. 690 forint volt a jegy (10,7% áfával). Hát igen, más idők voltak

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása