aeon flux

ready for the action now, danger boy?

az ébredő box office, avagy a star wars hetedik részének bevételi kilátásai Takács Máté
2015. december 17. 21:31:00

Kategória: film 27 komment

Hogy is lehet ezt elkezdeni? A Star Wars-nál nincs nagyobb moziesemény. És itt az eseményen van a hangsúly; a felvezetés, a napok számlálása, a körítés, a publicitás: ezek már mind részei az "új Star Wars-filmnek". Az idézőjel nem véletlen, fogalommal van dolgunk. A fogalom 1999-ben véste magát kőbe, amikor a Baljós árnyak kiérdemelte minden idők legvártabb filmjének címét.

Az ébredő Erő elkészültének bejelentése óta három év telt el. A felhajtás távolról sem tűnik akkorának, mint tizenhat évvel ezelőtt, ám ez csalóka: a Star Wars kedveltsége, a láz mit sem változott, a világ változott meg. A televízió és az újságok helyett a visszaszámlálás online történt, s az internet természetéből fakadóan nem csordogált az információ, hanem zúdult, már amennyire egy féltve őrzött J.J. Abrams-produkciónál lehet ilyesmiről beszélni. És az interneten hipersebességgel történik az információ feldolgozása és "letudása". Az izgalom éppúgy megvan és éppen akkora, csak máshogy fogadjuk be és máshogy élünk vele.

S hogy éppúgy megvan, az a franchise állóképességét mutatja: egyszer már eljátszottuk ezt, és legalább a fele közönség koppant. S most mintha az előzmény-trilógia, s leginkább a Baljós árnyak, meg se történt volna: a lelkesedés éppen olyan, mint annak idején.

Ezek után nem is csoda, hogy a Star Wars: Az ébredő Erőtől egy emberként vár az ipar rekorddöntéseket egy rekorddöntésekben hiányt eleve nem szenvedő esztendőben. Megvizsgáljuk, mire futhatja a filmtől a tengerentúlon és mifelénk.

sw_tfa_ford.jpg

Az 1977-ben bemutatott Csillagok háborúja definitív szerepe a nyári moziszezon és a blockbuster produkció kialakulásában rendre felbukkan, ha egy-egy újabb film tör látványosan a csúcsra nevezett időszakot meglovagolva, vagy éppen a májustól augusztus elejéig terjedő kalendárium betáblázási versenye kiéleződik. A közönség egy életre megszerette azt, amit látott, amit eladtak neki, és a közönség itt most nem az egyszeri közönség, hanem az általánosan vett közönség, az eladási technikák pedig sokkalta kifinomultabbak manapság, mint akár a kezdetekkor, akár az ezredforduló tájékán. S még csak az sem baj, hogy most a karácsonyi szezonban jön az attrakció, sőt!

Az ébredő Erő így egy rekordot még akkor is elkönyvelhet, ha a későbbiekben ecsetelt lehetőségeivel végül nem tud élni: a decemberi nyitóhétvége csupán 85 millió dollárt igényel három napra. A tervek magasabbra húznak: a Jurassic World 208 millió dollárját is szemrebbenés nélkül szavazták meg már hónapokkal előre a lelkesebb elemzők. A határ a csillagos ég: 230-250 millió dollár.

Az nem kérdés, hogy a Star Wars-rajongók, a világ legnépesebb rajongótábora az utolsó szálig tiszteletét teszi a moziban (már csak a régi szereplők miatt is), még azok is, akik ki nem állhatták a Baljós árnyakat, s ezért csak háromszor nézték meg az első hétvégén. Ám ez a franchise könnyedén lép túl rajongói bázisán: olyan szerteágazó előélettel rendelkezik, annyi figurát delegált a popkultúrába, hogy megtekintése közösségi presztízskérdéssé, (vigyázat! súlyos, de átgondolt deklaráció következik!) csaknem generációs kötelességgé válik, elsősorban a fiatalok körében, akiknek ez jelentheti az első mozis Star Wars-élményt. Az pedig már csak könnyítés, hogy egy sci-fi/fantasyről van szó, ami a legkedveltebb műfajnak számít manapság, hiszen jellemző rá a nagyszabásúság és a népmesei motívumok, amiket mindenki ismer. Amit pedig ismerünk, arra hajlandóbbak vagyunk pénzt áldozni.

A trailernézettségi és előzetes jegyeladási rekordok után aligha kell még érvelni az első hétvégi rekord teljesíthetősége mellett. A december ugyan nem a nagy debütökről szól, de itt most a film számít, nem a naptár. A 3D-vel felszerelt Az ébredő Erő lesz az első film, ami egyetlen nap alatt 100 millió dollárt gyűjt össze, majd egy 30%-os szombati és egy 20%-on belüli vasárnapi csökkenéssel kalkulálva megvalósítja a 230 millió dollárról szóló elképzeléseket.

A Disney, akárcsak annak idején a Fox és Lucas, nem pályázik a moziszám-rekord megdöntésére, ugyanis "csak" 4134 teátrumban lesz szimultán látható a film – legalábbis az első héten. Márpedig ha akadt nevező a 4500-as határ áttörésére, akkor az Az ébredő Erő lett volna. Éppen így szerénykedett a Baljós árnyak is 1999-ben: a 3000-et sem érte el kezdő moziszáma, holott akkor már három éve nyitott volt ez a szint a legnagyobb aspiránsok előtt (a Mission: Impossible volt az úttörő). A mozinkénti átlagos bevétel és a kihasználtsági mutató csúcsra járatása is lehetett éppenséggel a cél, s ha most a prognózisok és becslések is helytállóak lesznek, akkor 56 000 dollár folyik be minden filmszínház kasszájába – ez csaknem tízezerrel több, mint a jelenlegi bajnok Jurassic Worldé. Na persze, a moziszám egy dolog, hiszen egyetlen helyen 4-5 termet is szánhatnak a filmnek...

A trailerek pozitív fogadtatása és a frissen napvilágot látott kritikák tán nem félrevezetőek, és Az ébredő Erő olyan film, amilyennek mindenki várja. Még a legnagyobb blockbustereknél is sokat számít a minőség. A legutóbbi két nyitányrekorder, azaz a Bosszúállók és a Jurassic World tetszést aratott a közönségnél, és még utóbbi is pozitív kritikai visszhanggal bírt a maga kategóriájában. A nézők jó arányú megnyerése és kielégítése eredményezte azt, hogy sikerült e roppant magasan indító filmeknek kitermelniük végül nyitányuk háromszorosát. Feltételezve a hasonló közönségmagatartást és az említett 230 milliós nyitányt, jó okunk van feltételezni, hogy a film 690 millió alatt nem áll meg, sőt becserkészi a 700 milliót is egy kis téli szüneti-újévi rásegítéssel. Ennél többet jelenleg csak az Avatar jegyez, de bajnoki széke így is veszélyben forog. A legrosszabb forgatókönyv sem hozhat 600 milliónál alacsonyabb észak-amerikai bevételt.

A nemzetközi kilátások pompásak, ám ezt aligha kell részletezni. Megbízható régi és egy igazán nagy bővülő piac, bejáratott márkanév (aminél nagyobbat nem tudsz mondani), térhatású szórakoztatás, egyszóval minden, mi európai, ázsiai és dél-amerikai szem-szájnak ingere. A Jurassic World és a Halálos iramban 7. egymilliárdját játszi könnyedséggel hozza majd Az ébredő Erő is, hasonlóan erőlködés nélkül veszi majd be a másfélmilliárdot, és kis szerencsével a kettőt is megcsípi. Kettőmilliárd dollár itt, hétszázmillió ott: az Avatart globálisan még nagyobb veszély fenyegeti.

sw_tfa_boyega.jpg
Magyarországon már nem ilyen egyszerű a helyzet. 2010 októberében számoltunk be arról, hogy James Cameron sci-fi akciófilmje vált az 1990 utáni időszak legnézettebb filmjévé, éppen a Baljós árnyakat fosztva meg a címtől. Aztán 2012 tavaszán utóbbi film 3D-s újrájával visszafoglalta a trónt. Tehát a bajnok ugyan házon belüli...

...ám milliós nézettségű filmnek az Avatar óta se híre, se hamva, és a legutolsó Star Wars-film, azaz A Sith-ek bosszúja is a leggyengébb látogatószámot produkálta az előzménytrilógiából a maga 714 ezrével. Tény és való, hogy az a 2005-ös válságos esztendőben volt, ám egy Star Wars kiáll bármilyen körülményt, ergo ilyen szinten búcsúzott a franchise a moziktól. Tíz évvel későbbi visszatértekor ugyanakkor jók a körülmények: mondhatni virágzik a mozizás mifelénk, és az előzménytrilógia rendre csökkenő nézettségén tetten érhető csalódottságot is el lehet felejteni. A magyarok imádják a Star Warst, így hát természetes, hogy ugyanolyan magatartást tanúsítanak, mint 1999-ben. Vagy 1997-ben. Mert bizony az összes rendszerváltozás utáni Star Wars-mozibemutató impozáns premierhétvégi számokat hozott:

Csillagok háborúja (felújított változat) – 90.953
A Birodalom visszavág (felújított változat) – 58.161
A Jedi visszatér (felújított változat) – 45.399
Star Wars I. rész: Baljós árnyak – 212.136
Star Wars II. rész: A klónok támadása – 194.893
Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja – 244.440
Star Wars I. rész: Baljós árnyak (3D) – 21.280

Ma több mozi, több vászon áll rendelkezésre, mint tíz vagy tizenhat évvel ezelőtt, és ezzel máris előnyt teremt magának Az ébredő Erő a nyitányrekord megdöntésében. Vagyis előnyt teremthetne... ugyanis a Disney magyarországi bemutatási politikája miatt a szokásos csütörtök helyett pénteken érkezik a film, ami jócskán lefarag majd a hétvégi számaiból. A nézőszámos nyitányrekordot A Sith-ek bosszúja őrzi háborítatlanul az elmúlt negyed évszázadot tekintve – 244 ezren rohanták le akkor a 42 kópián bemutatott film nézőtereit. A Baljós árnyak szintén 200 ezer fölötti, egészen pontosan 212 ezres startot villantott. De nézzük, mire jutottak azok a filmek, amelyeket komoly várakozás előzött meg, ám csak pénteken kerültek a közönség elé:

Jurassic Park – 145.366
Alkonyat: Újhold – 119.472
Harry Potter és a Halál ereklyéi (2. rész) – 135.192
Skyfall – 86.099

A Jurassic Park eme roppant tábort abban a szűk időszakban szerezte, amikor péntek volt a szokásos premiernap, az Alkonyat: Újhold és a Skyfall pedig a nemzetközi világpremierhez igazodva "késlekedett". A Harry Potter-sorozat befejező epizódját egy átmeneti Warner-szankció kényszerítette későbbre, talán gátolva ezzel a nyitányrekord megszületését, bár további több mint százezer jegyre alighanem egy nap nem lett volna elegendő. Most sem valószínű, hogy képes lesz a több mint 60 mozi csupán három nap alatt negyedmilliós tömeget fogadni, ám az előzetes jegyeladások mégis biztatóak.

Példátlan módon már két hónappal a premier előtt árusítani kezdték a helyeket a filmre: csupán két nap telt el, és már 42 ezer nézőt fel is írhatott magának az első műsorhétre, egy hónap elteltével pedig már 105 ezren jelentkeztek be a filmre. A tegnapi nappal bezárólag ez a szám már 211 ezret mutat, azaz a film már azelőtt bejutott az év 15 legnézettebbje közé, hogy bemutatták volna. Mivel a nézőszámot az eladott jegyek után könyvelik el, az már lényegtelen, hogy mindenki el is megy-e végül. Tételezzük fel merészen, hogy e 211 ezer ember 90%-a abban látta az elővétel értelmét, hogy az első hétvégére, vagy legalábbis első hétre vált jegyet – ez alapján 190 ezres nézettséget bogozhatunk ki, amiből 150 ezren biztosan péntek és vasárnap között járulnak a vásznak elé. De ne feledjük a helyszínen vásárlókat sem! Egy kis kalkulációval így máris 180-200 ezer közé várhatjuk ezzel Az ébredő Erő nyitóhétvégéjét, ami remekül viszonyul a fentebbi néhány filmhez. Ha megvalósulna a 200 ezer is, a következő filmek közé nyerne bebocsátást, és ugyebár, hátrányból indulva:

Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja – 244.440
Star Wars I. rész: Baljós árnyak – 212.136
Minyonok – 209.205
A Gyűrűk Ura: A király visszatér – 204.956

A téli szünet rendszerint a legnagyobb forgalmat bonyolító heteket jelenti, legalábbis így volt ez idén nyárig, amikor is a legnagyobb blockbusterek példátlan bevételt generáltak. Az ébredő Erő mindazonáltal jobban járhat ezzel az év végi premierrel, hiszen gyakorlatilag vetélytárs nélkül hagyta a többi forgalmazó. Az új évet alighanem 500 ezer néző felett kezdi majd meg, és ennek talán duplájára is számíthat végeredményként - ezzel A Sith-ek bosszúja mellett A klónok támadását is maga mögé utasítaná. A már említett megnövekedett mozizási kedv, a film eseményjellege (ha lemaradsz, kimaradsz) és a széria minden mást felülmúló kedveltsége igenis jó alapot szolgáltat ahhoz, hogy több mint egymillió nézőt csábítson a mozikba. Vagyis ötöt lenyomjon ebből a hatosból:

Csillagok háborúja (felújított változat) – 370.913
A Birodalom visszavág (felújított változat) – 200.363
A Jedi visszatér (felújított változat) – 159.653
Star Wars I. rész: Baljós árnyak – 1.196.113 + 55.418 = 1.251.531
Star Wars II. rész: A klónok támadása – 812.130
Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja – 714.670

Ami a bevételeket illeti. A drasztikusan megnövekedett és növekvő árak mellett egyre jelentéktelenebbnek tűnik, hogy milyen összeggel is vezetik éppen a heti toplistát a filmek, ám idén több ízben is új csúcs született, így hát illendő kitérni rá. A Sith-ek bosszúja volt éppenséggel ezen a téren is bajnok 2005 májusa óta a maga 229 millió forintjával, amit februárban A szürke ötven árnyalata (244 millió), majd júliusban a Minyonok (284 millió) szárnyalt túl. Egy 200 ezer nézős rajt a 3D-s Az ébredő Erőhöz 290 millió forint körüli összeget rendelne hozzá, vagyis a sansz adott a rekorddöntésre itt is. Jobbak a kilátások az általános bevételi ranglista átrajzolására, amely most így fest:

01. Avatar – 1765 millió
02. Minyonok – 964 millió
03. Jégkorszak 3: A dinók hajnala – 776 millió
04. Mamma Mia! – 751 millió
05. Jégkorszak 4: Vándorló kontinens – 741 millió
06. Jurassic World – 712 millió

A második hely már 700 ezer nézővel megszerezhető, az elsőhöz viszont nézettségi rekord is szükségeltetik (1 millió 250 ezer látogató).

Napokon belül minden kiderül...

sw_tfa_ridley.jpg

Címkék

star wars box office box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr308180808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misafeco 2015.12.18. 13:04:44

Bármiben fogadok, hogy Észak-Amerikán kívül nem hoz kétmilliárdot. Ahhoz dupláznia kellene a Jurassic Worldöt. Csak érdekességként, itt vannak az Avatar top piacai az USA-n kívül összehasonlítva a Star Wars várható bevételével:

Kína:
Avatar: 204 millió
SW7: Bizonytalan, 200 millió környékére saccolnám

Franciaország:
Avatar: 175 millió
SW7: 80 millió

Japán:
Avatar: 171 millió
SW7: Erre nem merek tippelni, de hogy az Avatart nem éri el, az szinte biztos. A fele talán.

Németország:
Avatar: 162 millió
SW7: 110 millió

Egyesült Királyság:
Avatar: 150 millió
SW7: 180 millió

Oroszország:
Avatar: 117 millió
SW7: 40 millió

Spanyolország:
Avatar: 109 millió
SW7: 50 millió

Ausztrália:
Avatar: 105 millió
SW7: 90 millió

Dél-Korea:
Avatar: 105 millió
SW7: 30 millió

Olaszország:
Avatar: 83 millió
SW7: 40 millió

orion128 2015.12.18. 14:36:31

Csatlakozom, nem lesz trónfosztás.
Avatar marad a helyén még egy jó darabig biztosan.

misafeco 2015.12.18. 16:37:49

Az USA rekordra viszont jó esély lehet, minden jel arra mutat. 55 milliót szedett össze csütörtök este, a nyitóhétvége minden eddiginél nagyobb lehet. Onnantól pedig már négyszeres szorzó sem kell, és a decemberi filmek általában tartják magukat olyan jól.

tjunior 2015.12.18. 18:42:31

Ha csak az alját számítom, a 230 milliót, utána meg jön a karácsonyi hétvége, ilyenkor minimális a csökkenés, 25%ot nem fog esni , de számoljunk azzal, jó eséllyel 500 millió környékén fog kavarni 10 nap után.... ( a JW 408 10 nap után) utána való hét végig téliszünet...itt szerintem nem az a kérdés hogy veri-e az Avatart, hanem hogy mikor és mennyivel.
Tippem
1.hétvége 240 240
2.hétvége 190 520
3.hátvége 100 720
4.hétvége 50 800

tjunior 2015.12.18. 18:44:37

ja és a vége valahol 900 és 1milliárd között lesz, a nemzetközi szerintem megtippelhetetlen, de csodálkoznék ha 1,5 milliárdot minimum nem hozna.

tjunior 2015.12.18. 18:45:54

ja és a vége valahol 900 és 1milliárd között lesz, a nemzetközi szerintem megtippelhetetlen, de csodálkoznék ha 1,5 milliárdot minimum nem hozna.

misafeco 2015.12.18. 19:03:49

@tjunior: Szerintem ez nem így működik. Nagyon meglepődnék, ha csak 25%-ot esne második hétvégén, ha ilyen magasról indul. Én valahogy így képzelem el, ha a te számaidból indulunk ki:
1. 240M
2. 140M
3. 90M
4. 50M

tjunior 2015.12.18. 19:14:45

@misafeco: nézd meg a karácsonyi tétvége adatait visszamenőleg pá évre, mert gyakorlatilag csak ebben van eltérés a kettőnk tippje között, ellenfele nincs jövőhéten...

Repce Manó 2015.12.18. 20:15:11

1999-ben alig másfél évvel a Titanic őrült rekordja utána a Baljós árnyak hozott 430 millió dollárt, ami még 170 milliós lemaradás volt a Titanichoz képest. Éppen ezért gondolom azt, hogy nem olyan biztos, hogy rekordok dőlnek meg, talán csak a hétvégi, hiszen olyan erős a hype, hogy mindenkinek minél hamarabb meg kell néznie. Egy ennyire várt film esetében a karácsony utáni visszaesés jóval nagyobb lehet, sőt én 60-70%-ot is simán kinézek belőle.
Én úgy gondolok a Star Wars rajongókra, mint a Jobbikosokra. Jó sokan vannak ugyan, és elég hangosak, de nem jutottak hatalomra. De majd meglátjuk, hogy mennyien lesznek.

misafeco 2015.12.18. 20:16:40

@tjunior: Épp ez az amit nem hiszek, hogy rá lehet húzni a szokásos karácsony -25% sablont. Ilyen magas nyitóhétvégénél elképesztően nehéz megtartani a nézőket %-os arányban az alacsonyabb nyitóhétvégéjű filmekhez képest.

misafeco 2015.12.18. 20:19:04

@Repce Manó: A Titanic 600 milliója (nem számolva a 3D re-release-zel) több, mint 1 milliárd mai árfolyamon, nem csoda, hogy nem tudta az Ep. 1 megdönteni. A SW7-nek valamivel könnyebb dolga lesz, elég kicsivel több, mint annyi jegyet eladnia, mint a Phantom Menace-nek, és övé az USA rekord. Szerintem nem lehetetlen küldetés.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2015.12.18. 20:28:57

@misafeco: Hitted volna, hogy a nyitányrekordot beállító Jurassic World 50%-on belül csökken, ráadásul a kompetitív nyári szezonban? Éppúgy lehet, hogy nem a józan elvárás szerint változik Az ébredő Erő bevétele sem.

tjunior 2015.12.18. 21:37:54

@misafeco: nem fogjuk meggyőzni egymást, 10 nap múlva kiderül melyikünknek van igaza :)

Repce Manó 2015.12.18. 21:43:29

Csütörtök esti elővetítések 57 millió dollárt hoztak az új Star Wars-nak, ami új rekord ilyen téren.

misafeco 2015.12.18. 23:07:04

@Takács Máté: Arra számítottam, az Avengers második hétvégéje bizonyította, hogy lehetséges 50% körüli visszaesés még ilyen magas nyitásnál is. 25%-ot viszont nem tartok reálisnak még a karácsonyi szezonban se. 30-35 a minimum szerintem.
@tjunior: Őrült lenne, ha 190 milliót hozna 2. hétvégén, az gyakorlatilag megfelel az Age of Ultron első hétvégéjének. :)

misafeco 2015.12.18. 23:15:39

A Deadline 130-145 milliós nyitónapra és 250-275 milliós hétvégére számít! Csúnyán beárazza az eddigi rekordot a Star Wars.

cjnin 2015.12.19. 00:19:25

Mindegy, hogy mennyit esik a második hétvégére, Észak-Amerikában a rekord innentől meglesz. Nyáron még nem feltétlenül gondoltam volna, de az utóbbi időben már azért elég nyilvánvaló volt. Illetve érdemes megnézni anno a The Phantom Menace hogyan kezdett: önmagában a hétvége csak második helyre volt elég (64m) a Lost World mögött (72 m), viszont mivel előbbit már szerdán bemutatták, így vasárnapra az összbevétel már 42%-al a Star Wars javára billent. A Revenge of the Sith dettó, a nyitóhétvége picivel a Spider-Man mögött, de egyébként a csütörtöki bemutató miatt vasárnapra már simán lehagyta (kb 30%-al). Szóval mindkettő film simán leverte volna az aktuális rekordot, ha péntekre pakolják a bemutatót...

A nemzetközi bevétel már érdekesebb, főleg, hogy a Jurassic World ilyen szempontból nem tudott szintet lépni (itt ez szerintem kizárt dolog), maradt a 40-60%-os eloszlás (Kína ellenére is), de tudjuk, hogy mekkora a piac, és botrány, hogy mennyire nincs semmi normális film ezen kívül (és most ezalatt azt értem, aminek lenne esélye legalább egy 300 milliós összbevételre).

Repce Manó 2015.12.19. 00:34:50

@misafeco: mivel erősen hype-olt filmről van szó, én a Harry Potter 7B-t venném alapul, ami 43.5 milliót hozott a csütörtök esti vetítések alkalmával és 91-et pénteken összesen, amiből 169 millió lett a hétvége. Ez alapján 225 milliós hétvégénk van, amit nyugodtan kijelölhetünk minimumnak. Ha pedig a Harry Potter mintáját követi és a nyitóhétvégéjének a 2.25x-ét hozza, akkor kb. 510 millió lesz a vége.

A Jurassic World azért nem jó példa, mert az messze nem volt ennyire hype-olva, nem igazán várták sokan, egyszerűen csak megfogta a nézőket a jó marketing. Persze minden lehetséges, lehet, hogy a Star Wars esetében is vannak alvó rajongók, akik majd most ébrednek fel és vesznek jegyet, mikor már lecsengőben lesz a hisztéria.

misafeco 2015.12.19. 11:45:27

@Repce Manó: A JW nyilván nem jó példa, az egy OK csütörtök este után hozott egy brutális pénteket, míg a SW már csütörtök este is rekordokat döntögetett. A jelenlegi állás szerint az összesített nyitónap 125-130 millió lesz, amivel a 250 millió nagyon jó eséllyel meglesz az első három napon. Azt pedig minimum illene megtriplázni, úgyhogy nem nagyon látok olyan kimenetelt, amiben nem szerzi meg az USA #1 helyet összbevételben. Nemzetközi téren kicsit nehezebb becsülni, de vasárnap-hétfőre azon a téren is okosabbak leszünk.
@tjunior: Még azt a faktort is érdemes beleszámolni a második hétvégi esésbe, hogy egy esetleges 250 milliós első hétvégének több, mint 20%-a a csütörtök este, ezért is nagyon nehéz összehasonlítani pl. a Jurassic Worlddel, aminél ez az érték kevesebb, mint 10% volt. A valódi péntek-szombat-vasárnapi értékek a két filmnél nagyon közel lesznek egymáshoz, így a 25%-os visszaesés még valószínűtlenebb.

tjunior 2015.12.19. 11:56:29

@misafeco: A Jurassic World Júniusban volt, most meg december van, mondanom sem kell, hogy még nyáron a blockbuster szezonban sincs olyan hétvége, mint amilyen az év utolsó hétvégéje MINDIG, nevezetesen, hogy szinte minimális a 2. hétvégi csökkenés, sőt sokszor még emelkedés is van MINDEN filmnél.

misafeco 2015.12.19. 13:58:09

@tjunior: Nem is direktbe akartam a két filmet összehasonlítani, csak felhívni a csütörtök este jelentőségét a második hétvégi visszaesésben. Minél nagyobb ez az összeg, annál nagyobbat fog esni a film egy héttel később. Az Age of Ultron például majdnem kétszer annyit hozott csütörtökön, mint a Jurassic World, és 10%-kal többet esett vissza (60 vs 50). Ha csak a péntek-szombat-vasárnaphoz képest néznénk a második hétvégét, akkor nagyon hasonló arányokat kapnánk.
Az pedig nem igaz, hogy minimális a második heti visszaesés nagy filmeknél karácsonykor. A Hobbit 1 56,4%-kal csökkent. A Hobbit 2 57,2%-ot. A Hobbit 3 -25,2%-a csalóka, mert az a film szerdán nyitott.

tjunior 2015.12.19. 17:14:44

@misafeco: Én meg arra hívom fel a figyelmed, hogy jövőhét csütörtök-péntek-szombat karácsony...se előtte utána nincs senki aki csak veszélyeztetné a Star Wars bevételeit, pár 10 millió környékén nyitó film, meg 1-2 kifulladó.
Amit a Hobbitokhoz írsz már megbocsáss de csúsztatás, a Hobbit 1-2őt egy héttel korábban mutatták be, így az év utolsó hétvégéje nekik nem a 2. volt hanem a 3. a Hobbit 3. része első hétvégéjén 54 milliót hozott a következőn 40et, ez 25 százalék akárhogy számolom, nem mellesleg ha már a Hobbitokkal példálózzunk, a másik két film a karácsonyi hétvégén 10 % környékén csökkent.

misafeco 2015.12.19. 17:36:48

@tjunior: LOL, tényleg, a Hobbit 1-2 egy héttel előbb nyitottak. Akkor azt visszavonom. Van rá példa (az Avataron kívül) a közelmúltból, hogy egy blockbuster egy héttel karácsony előtt, pénteken nyitott? Mint írtam, a Hobbit 3 25%-os visszaesése csalóka, mert a szerda nyitás miatt alacsonyabb a hétvégi bevétel.

Repce Manó 2015.12.19. 17:40:27

120.5 millió dolláros pénteki bevétel, ami arányait tekintve nagyjából követi a Harry Potter utolsó epizódjának sémáját.

tjunior 2015.12.19. 18:32:53

@misafeco: Majd utána nézek, de most megyek és megnézem magát a filmet :D

tjunior 2015.12.19. 18:34:26

közben a boxoffice.com 250 millióra várja az előzetes adatok alapján a hétvégét

misafeco 2015.12.19. 18:39:50

@tjunior: Jó szórakozást! Én sajnos hétfőig várhatok. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása