aeon flux

ready for the action now, danger boy?

lawrence kasdan búcsút int Richter Géza
2015. november 11. 10:53:00

Kategória: film 8 komment

A Star Wars-univerzum legmeghatározóbb szerzője 66 évesen úgy döntött, pihenni szeretne, és visszavonul a legkedvesebb gyermeke életének további egyengetésétől. Az Erő mindkét oldalát uraló nagymester A Birodalom visszavág (The Empire Strikes Back, 1980), A Jedi visszatér (Return of the Jedi, 1983) és a hívek által már-már hisztérikus áhítattal várt Az ébredő Erő (The Force Awakens, 2015) forgatókönyvét alkotta meg társaival szegényesnek egyáltalán nem mondható pályafutása során.

lawrence_kasdan.jpg

Gyakorlatilag főként miatta ismerjük olyannak a messzi-messzi galaxist, amiben otthonosan érezhetjük magunkat, de az univerzum minden szegletében áldottnak számító nevéhez fűződik például Az elveszett frigyláda fosztogatói (Raiders of the Lost Ark, 1981), A nagy borzongás (The Big Chill, 1983) vagy Az alkalmi turista (The Accidental Tourist, 1988) megszületése is. A végső búcsú előtt utoljára a világnak ajándékozott Star Wars-történetet fiával, Jon Kasdannel írja.

Az utolsó szkript a fiatal Han Solóról szóló spinoffhoz készül, amiből a LEGO-kaland flúgos párosa, Phil Lord és Christopher Miller rendez remélhetőleg minden képzeletet túlszárnyaló csodát. A szereposztásról vagy a sztoriról egyelőre semmi hír, a bemutató dátuma 2018. május 25. Lawrence Kasdan úgy nyilatkozott, eddig már négy Star Wars-filmet készített, ami több, mint elég.

han_solo.jpg

Az viszont biztos, hogy a hozzá méltó, lehető legstílusosabb módját választotta a távozásnak az általa is teremtett galaxis legjobb csempészének korai éveivel. Remélhetőleg a végeredmény ugyanúgy nem fog csalódást okozni, mint ahogy az eddigi munkái közül egyik sem – ám addig majdnem három hosszú esztendőt kell kibírnunk, hogy ezt megtudjuk. Ezért most nem köszönünk el, hiszen lesz még alkalom hálát rebegni az ifjúkorunk oly sok percét, óráját, évtizedét bearanyozó fantáziáért, még ha csupán holografikusan is.

Remélhetőleg legközelebb karácsony előtt egy héttel.

Címkék

star wars spinoff lawrence kasdan phil lord christopher miller filmhir film hir star wars the force awakens star wars spinoff star wars anthology jon kasdan

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr688069586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jester. 2015.11.11. 11:33:36

És rendezőként is jó munkát végzett.

SoulMiner 2015.11.11. 11:44:23

És mit tett, hogy kisbetűvel írtátok a nevét?

Richter Géza 2015.11.11. 13:15:43

@SoulMiner: a blogon – kis kivételtől eltekintve – 10 éve minden bejegyzés címe végig kisbetűs. az alapítónk annak idején ezt a stílust választotta. a poszt szövegében már a helyesírási szabályoknak megfelelően írjuk a tulajdonneveket.

homer006 2015.11.11. 17:20:26

Azta mekkora hír.
A birodalom visszavág és a jedi visszatért-hez kb ha 20 mondatot hozzá írt, egyébként meg lucas szavait kellett lejegyzetelnie. Eme elképesztő munka után annyi köze volt a starwars-hoz, mint a vaknak a forma 1-hez.
Más szóval kir érdekel?

K. Kálmán 2015.11.11. 20:57:20

@homer006: Elég nagy a minőségi különbség a csak Lucas által jegyzett Star Wars-forgatókönyvek és azon epizódok között, amikhez Kasdan-nek is köze volt, ez utóbbiak javára, szóval van akit ez érdekel, hidd el!

Gunner 2015.11.12. 16:01:00

Lawrence Kasdan a zseni. Micsodája ő a Star Wars-nak? A "legmeghatározóbb szerzője"? Nem tudom, hogy a röhögéstől, vagy a sírástól fetrengjek eme sorok olvasása után.

Én elhiszem, hogy vannak ezek a késő harmincas, kora negyvenes "geekek", akik péniszüket verdesve álmodoztak arról, hogy majd Lucas az előzménytrilógiával valamiféle nosztalgia túrát szervez nekik és vágyálmokat teljesít be, de ő szerencsére ennél jóval többet akart, nem hátsó feleket kinyalni.

Aztán mivel nem tette, ő lett a tehetségtelen és gonosz, hozzá nem értő nímand, aki mellett még szerencse, hogy ott volt két akkora géniusz, mint Gary Kurtz, valamint Lawrence Kasdan, olyan kritikai és kasszasiker alkotások szülőatyja, mint a Wyatt Earp és az Álomcsapda. Tűkön ülve várom, hogy Az Ébredő Erő hozni tudja-e főleg az utóbbi film mesteri színvonalát.

Lényeg a lényeg, hogy elfogadom, bár megérteni és felfogni sosem tudom majd azt a lunatikus agybajt, ami ezt a generációt jellemzi (bár a poén az, hogy a magam 33 évével popkultúrális értelemben közéjük tartozom, ám ezt jó ideje már mélységesen szégyellem). De végül is boldog vagyok, hogy betegségükre majd most ez a zseni Kasdan, és a másik forradalmi lángelme, J.J. Abrams meghozza a gyógyírt gyermekkoruk begyepesedett, elengedésre képtelen vágyálmaival, ahogyan remake-eli és újrahasznosítja emlékeik legszebb pillanatait eladva nekik úgy, mint új filmet és eredeti történetet.

De hát mit várjunk egy olyan korban, ahol George Lucas a megtestesült gonosz, mert merészelt olyan Star Wars filmet csinálni, amiben nincs Han Solo, meg Birodalom és TIE vadász, pedig ugye az a Csillagok Háborúja lényege. Egy olyan korban, ahol Lucas gonosz, mert CGI-t mert használni (mocskos gusztustalanság!), majd miután jól kidühöngtük magunkat, nagy erőkkel mentünk maszturbálni az Avatárra, aminek alsó hangon a 80%-a tisztán animált, de ott már valamiért ez nem probléma (ahogy a Hobbit filmeknél sem, vagy az újkori Star Trek-moziknál). Egy olyan korban, ahol a Halálos Iramban franchise számít "minőségi akciófilmnek" (Ezen blog valamelyik kritikájában, vagy hozzászólásában olvastam anno), egy olyan korban ahol ötpercenként ócsárolunk filmeket, hogy "nincs története" és "egydimenziósak" a karakterek, majd kikiáltjuk az év filmjének azt a Mad Max-et, aminek nincs története, a karakterei pedig még azzal az egy dimenzióval sem rendelkeznek.

Nos, igen, egy ilyen világban valóban Lawrence Kasdan a Star Wars "legmeghatározóbb szerzője". Valóságos géniusz. Majdnem akkora, mint Dan Brown.

Ficus Cucis 2015.11.12. 20:43:13

@Gunner: fikázni könnyű, tudom, de ez igencsak hibátlanra sikerült; legszívesebben vennék neked kedvenc desszertemből, a piros mese-kekszből pár évre elegendő mennyiséget;

asszem idén már szükségtelen lesz hozzászólásokat olvasgatnom, ennél jobbat nem fogok találni...

K. Kálmán 2015.11.13. 08:18:21

@Gunner: Bárhogy is nézzük Lucas és Kasdan forgatókönyvírói munkásságát, abból az öt filmből, amiket Lucas írt (American Graffiti, Star Wars 1-2-3-4), összesen egy van, amiben valódi karakterek, értelmes párbeszédek vannak, és ez az American Graffiti. Kasdan-nek is vannak mellényúlásai, de a Star Wars-univerzumhoz tartozó eddig bemutatott két filmjén túl azért letett ő az asztalra olyan forgatókönyveket is, mint Az elveszett frigyláda fosztogatói, a Grand Canyon, az Alkalmi turista, a Silverado, A nagy borzongás - és számomra még a Wyatt Earp is.

Hogy az új filmben mit alkotott Kasdan, arról majd csak decemberben tudok nyilatkozni, egyáltalán nem biztos, hogy pozitívan, de a fentiek fényében szerintem érthető, miért bízom mégis jobban egy Kasdan-féle forgatókönyvben, mint egy Lucas-félében.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása