aeon flux

ready for the action now, danger boy?

évadzáró: a 2014/15-ös szezon legjobb sorozatai Németh Barna
2015. szeptember 01. 10:31:00

Kategória: tv 16 komment

Ahány szervezet, annyi időszámítás. Ha sorozatokról van szó, én leginkább a szeptember 1.-augusztus 31. felosztást preferálom, aminek most értünk a végére, szóval eljött az összesítés ideje hiszen már csak pár nap, és újra kezdődik az egész előlről. Több tucat sorozat legújabb szezonján vagyok/vagyunk túl. A visszatérő kedvencek mellé érkezett pár kiemelkedő újdonság, búcsút vettünk néhány kiváló darabtól, persze emellett törvényszerű, hogy csalódni kellett egy-egy régiben vagy újban. Megpróbáltam minél több sorozatba belekóstolni, de persze mindent így sem lehet, így a saját toplistáimon túl „vendégszereplők” kedvenceiről is olvashattok a kattintás után, hogy minél teljesebb legyen a kép. Fontos, hogy mindez annyira objektív, mint amennyire szubjektíven szerettük volna, hogy az legyen. Íme a nagy leltár, nem spoilermentesen...

tv.jpg

Megjegyzés: Mint ahogy fentebb említettem, most csak azok a sorozatok játszottak, amelyeknek 2014.09.01. és 2015.08.31. között került adásba a legfrissebb évaduk. Természetesen a túl későn érkezőket (pl. Fear the Walking Dead, Narcos) majd a jövő évi elszámolásban méretjük meg, a minisorozatok és tévéfilmek pedig egyáltalán nem játszottak. A teljesebb kép érdekében ITT megnézhetitek a górcső alá vett sorozatok részletes értékeléseit, beleértve az időközben elkaszált/félbehagyott szériákat is.

15. Survivor’s Remorse S1 (Starz)

Profi kosárlabda, hirtelen jött siker, hirtelen jött milliók és az ezek farvizén hirtelen felbukkant haverok és családtagok – ezek határozzák meg az új sztárjátékos, Cam kliségyanús életét. Őszintén szólva, egy percig nem gondoltam, hogy ebből bármi jó sülhet ki. Igaz, jobban is bízhattam volna Mike O’Malley-ben, mégis csak a Shameless körül sertepertélt (és tök jó epizódokat is írt hozzá), de azért itt már nagyobb volt a teher. Megoldotta, a Survivor’s Remorse lett az évad egyik leggördülékenyebben építkező újonca, amelyben szépen halad a történet, a karaktereknek arca van és ami a legjobb, az egészet elhiszem, pedig nem vagyok hiszékeny típus. Egy szó mint száz, ez az a sorozat, amilyennek a az HBO-s Ballers-nek lennie kellett volna.

survivors_remorse_still.jpg
14. Broad City S2 (Comedy Central)

Nem kell ezt túlragozni, Abbi Jacobson és Ilana Glazer napjaink egyik legjobb, és mindenképpen legviccesebb párosa, a második évad pedig még a piszok erős első évadot is meg tudta fejelni. Tudom, nem könnyű ráhangolódni (különösen a megátalkodottan piros pöttyös konzerveknek), de ha sikerül, garantált a heti 20 perc vigyorgás.

broad-city.jpg

13. Mr. Robot S1 (USA)

Mint sokan másoknak, nekem is Terry Gilliam ugrott be, mikor először találkoztam ennek a mentális problémákkal küzdő hackernek a történetével, amiből aztán az évad egyik legeredetibb sorozata kerekedett ki, amely csavaros paranoia-thrillerként éppúgy megállja a helyét, mint társadalomkritikaként. Ilyen a Brazil 2015-ben, ilyen az 1984+31.

mr-robot.jpg

12. Game of Thrones S5 (HBO)

A fantasy eposz évadáról írt kritika itt olvasható, abban bőven benne van, miért van itt a helye.

got52.jpg

11. Parks and Recreation S7 (NBC)

A hatodik évad magasságában már nem nehéz az önismétlés hibájába esni. Talán éppen ezért gondolták úgy a Parks készítői, hogy ugranak egyet az időben, de aztán mégsem ezt a jól bevált gimmicket használták fel az önmegújulásra, hanem amihez eddig is nagyon értettek: úgy mozgatták a karaktereket, ahogy kell, pontosan annak adva a teret, akire ott és akkor a legnagyobb szükség van. Így történt, hogy a népszerű sorozat 11 remek és két örökzöld, mondhatni esszenciális epizóddal (Leslie and Ron, The Johnny Karate Super Awesome Musical Explosion Show) zárta pályafutását.

chris-pratt-johnny-karate.jpg

10. Silicon Valley S2 (HBO)

Azon túl, hogy a Silicon Valley az első perctől kedve pokoli szórakoztató, sokkal több is annál. Biztos vagyok benne, hogy évek múlva úgy fognak emlékezni rá, mint az egyik legjobb korlenyomatra, mint ami megmutatta, hova vezet a jelenünk. Mert bizony haladunk, még ha egyeseknek ez nem is tetszik...

silicon-valley-cast-shot.jpg

9. Better Call Saul S1 (AMC)

Több szempontból is örülök. Örülök, hogy nosztalgia lett, nem pedig utánérzés. Örülök, hogy ezek a karakterek így is megállják a helyüket és örülök, hogy a Better Call Saul első évada határozottan jobb lett, mint a Breaking Bad kezdő szezonja.

better_call_saul.jpg

8. The Affair S1 (Showtime)

Mondanom sem kell, hogy egy „Viszonynak” keresztelt sorozattól, amely mögött A terápia alkotói állnak, minimumelvárás volt részemről a (pszichológiai) hitelesség. Nem is volt gond, a The Affair hozta is, s hozott még sok minden mást. Hozta egyrészt az évad egyik leggondosabban összeválogatott színészgárdáját, másrészt egy olyan különleges elbeszélésmódot az igazság több oldaláról, ami sokkal univerzálisabbá tette ezt a történetet.

the-affair.jpg

7. The Good Wife S6 (NBC)

Mondhat akárki akármit, a nem kábeles drámák koronázatlan királya az agyonimádott ötödik évad után is csak annyiban torpant meg, hogy ezúttal „csak” 4-5 zseniális részt szállított a 18 nagyon jó mellé. Ilyen epizódszám mellett, ráadásul a hatodik szezont taposva ez kész csoda, de az alkotók akkor sem adták alább.

good-wife.jpg

6. Transparent S1 (Amazon Prime)

Jeffrey Tambor egy fura figura. Ezer éve láthatjuk itt is, ott is, valahogy mégsem sikerült soha kikeverednie a megbízható karakterszínész szerepkörből. Aztán jön ez a sorozat és nem értjük, hogy a fenében nem Dustin Hoffmann és a többi öreg mellett emlegetjük őt. Igen, ennyire zseniális az, amit itt csinált és ezt nem lehet letudni annyival, hogy hálás volt a szerep. Nem, Jill Soloway egyrészt úttörő jelentőségű, másrészt fantasztikusan megírt szkriptje megadja azt a lehetőséget, hogy a smink alól előbukkanjon az ember. És előbukkan, így lesz a Transparent az év talán legőszintébb, legemberibb története.

transparent-amazon-prime-jewish.jpg

5. Veep S4 (HBO)

Miközben a cím lényegében okafogyottá vált, a lendület mit sem változott és erről nem csak az új status quo tehet. Ez a gárda egyszerűen nem tud hibázni, a Veep még mindig pengeéles szatíra, a helyzetkomikumot tökéletesen kihasználó komédia, amely az egyébként is bivaly erős stábját most egy remek Patton Oswalttal és egy még nála is remekebb Hugh Laurie-val egészítette ki.

veep-s4-episode-7-preview.jpg

4. House of Cards S3 (Netflix)

A második évad idején panaszkodtam egy sort, hogy egyre kiszámíthatóbbá válik Spacey kártyavára, amit aztán a harmadik évadra kiteljesedett változások el is söpörtek. A megváltozott politikai szerepek hihetetlen lökést adtak a sorozatnak, amit aztán csak tovább erősített a Spacey - Wright szembenállás, és végre Michael Kelly is kiteljesedhetett.

house-cards-1880x1254.jpg

3. Rectify S3 (Sundance)

Daniel megváltástörténete mentén most egy kicsit jobban felerősödött a krimi-szál, de ez mit sem változtatott a tényen, hogy a Rectify maradjon a jelenleg futó legmélyebb és legszuggesztívebb dráma, amely most már harmadik éve szippant be lassan hömpölygő folyamába, és az istennek sem ereszt. Ne is tegye!

rectify.jpg

2. Orange is the New Black S3 (Netflix)

Ha van sorozat, amelynek a részleteiben rejlik az ereje, akkor az az Orange is the New Black. Igen, itt van nekünk egy főhősünk és az ő története, de a bugyibiznisz, egy folytatásos pornó sci-fi, némi kóser kaja, a kapitalista veszedelem vagy a seprűnyél-dilemma teszi ezt a szériát egy őrült karnevállá, ami megállás nélkül, a legmagasabb fordulatszámon pörög.

orange-new-black.jpg

1. LOUIE S5 (FX)

Így az ötödik évadra már tényleg elfogytak a szuperlatívuszaim, szóval csak annyit jegyeznék meg, hogy ez volt a Louie leggyengébb évada, amelynek fényében el lehet képzelni, mennyire tartom nagyra azt, amit ez a férfiú csinál, és amit képvisel...

louie.jpg

További sorozatok 7,5/10 fölött: Mozart in the Jungle S1, Vikings S3, Humans S1, Broadchurch S2, Shameless S5, The Last Man on Earth S1, Undateable S2, Girls S4, Togetherness S1, Bloodline S1, Glue S1, Marvel’s Daredevil S1, The Comeback S2, Fortitude S1, Deutschland 83 S1

És akkor jöjjenek az ígért kiegészítő vélemények...

Richter Viktor ajánlója: Peaky Blinders S2 (BBC Two)

A második évad a Birmingham bandája első szezonjának vége után két évvel veszi fel a sorozat cselekményének fonalát. Ekkorra már a Shelby-klán és csatolt részeinek üzletmenete javarészt legális keretek között zajlik, így Thomas a terjeszkedés mellett dönt. A gyarapodás csapásiránya dél, kiszemelt célja pedig London. A tervek megvalósítása természetesen nem megy nehézségek és kavar(od)ások nélkül, mert nemcsak régi ismerősök, de új játékosok is feltűnnek a pályán: van akit a revans, van akit Shelbyék terveinek felrúgása, de olyan is akad köztük, akit egyszerűen hazája szabadságának kivívása motivál. A korábbi két évadhoz hasonlóan gyakorlatilag minden szereplő játéka briliáns, így az újak között pl. Tom Hardy felülmúlhatatlan, mint zsidó bandafőnök, de b. neje is csodásat alakít kékvérű úrinőként. A fentiek miatt tűkön ülve várom a harmadik évad indulását.

peaky-blinders-s2-episode-3-02.jpg
Doggfather ajánlója: Justified S6 (FX)

Le lehet zárni egy sorozatot tökéletesen? Csak ritkán, igazából csak különleges esetekben sikerül ez az alkotóknak. A Justified esetében 5 évadon keresztül nagyom magas színvonalon mozogtak a készítők, még ha hullámzó is volt a minőség, de MINŐSÉG volt így csupa nagybetűvel. Kíváncsian vártuk, hogy sikerül e méltóképpen lezárni a történetet a hatodik évaddal? Így utólag azt kell mondjuk, hogy igen, ha nem is maradéktalanul, de összességében jó szájízzel kapcsoltuk ki a lejátszót az utolsó évad megnézése után. Sikerült minden fontos szereplőt visszahozni, ha csak egy jelenetre is (már aki megérte a végét, mert ugye ők voltak kevesebben), a rossz elnyerte méltó büntetését. A jó, nos a jó nem nyert semmit. A jó folytatja munkáját a gonosz ellen, de Elmore Leonard világában nincs happy end.

justified-s6-fx.jpg

Takács Máté ajánlója: Homeland S4 (Showtime)

A 2011-es év egyik kedvence negyedik évadával a legjobbat jegyezte az első óta; a Damian Lewis alakította Nicholas Brody szálának harmadik szezonbeli elvarrásával felszabadultan indult neki az új. Újabb mélysége tárult fel Carrie Mathison (a továbbra is remek Claire Danes) szakmai elhivatottságának, midőn egy magas rangú célponthoz annak ifjú rokonán keresztül próbált közel férkőzni, s újdonsült döntéshozói helyzete is megkövetelte tőle azt a józanságot, amire nem csak alapvető humánuma, hanem bipoláris zavara is könnyen befolyásoló hatással bírhat - és mindezek kalkulált és kevésbé kalkulált következményei nyilván nem múlnak el belőle nyomtalanul.

A harmadik évadban csatlakozott Rupert Friend figurája szintén növesztett némi dimenziót, de az igazi sztár Mandy Patinkin volt. Vele is ideje volt cselekedni valamit, így hát bedobták az események sűrűjébe, s éppen legerősebb évében nem fért be az Emmy hat jelöltje közé. F. Murray Abrahamnak viszont elég volt az eddigieknél többször felbukkannia, egyebet nem tett a kitüntetésért, bár kétségtelen, hogy szerepe érdekesebbé vált, és a következő évadban már talán jelentősége is lesz.

Izgalmas, jól írt, egyéniségét erősítő, sallangot lerázó volt a Homeland negyedik évada.

homeland-s4-779x400.jpg

Végezetül pedig álljanak itt az év legjobb alakításai, ezúttal szétbontva drámát és komédiát...

Legjobb színésznő (dráma) Legjobb színész (dráma)
1. Viola Davis (How to Get Away with Murder) 1. Peter Dinklage (Game of Thrones)
2. Tatiana Maslany (Orphan Black) 2. Kevin Spacey (House of Cards)
3. Taraji P. Henson (Empire) 3. Bob Odenkirk (Better Call Saul)
4. Ruth Wilson (The Affair) 4. Michael Kelly (House of Cards)
5. Robin Wright (House of Cards) 5. Ben Mendelsohn (Bloodline)
6. Julianna Marguiles (The Good Wife) 6. Finn Wittrock (American Horror Story: Freak Show)
7. Regina King (American Crime) 7. Gustav Skarsgaard (Vikings)
8. Kate Mulgrew (Orange is the New Black) 8. Aden Young (Rectify)
9. Maisie Williams (Game of Thrones) 9. Richard Cabral (American Crime)
10. Olivia Colman (Broadchurch) 10. Jussie Smolett (Empire)
11. Moa Gammel (Jordskott) 11. Richard Dormer (Fortitude)
12. Rhea Seehorn (Better Call Saul) 12. Dominic West (The Affair)

 

Legjobb színésznő (vígjáték) Legjobb színész (vígjáték)
1. Lily Tomlin (Grace and Frankie)      1. Jeffrey Tambor (Transparent)
2. Julia Louis-Dreyfus (Veep) 2. Will Forte (The Last Man on Earth)
3. Constance Wu (Fresh Off the Boat) 3. Sam Waterston (Grace and Frankie) 
4. Abbi Jacobson és Ilana Glazer (Broad City)  4. Louis C.K. (Louie)
5. Amy Poehler (Parks and Recreation) 5. Ty Burrell (Modern Family)
6. Allison Janney (Mom) 6. Hugh Laurie (Veep)
7. Lisa Kudrow (The Comeback) 7. Tituss Burgess (Unbreakable Kimmy Schmidt)        
8. Lena Dunham (Girls) 8. Rob Delaney (Catastrophe)
9. Gaby Hoffmann (Transparent) 9. T.J. Miller (Silicon Valley)
10. Pamela Adlon (Louie) 10. Steve Zissis (Togetherness)
11. Kristen Schaal (The Last Man on Earth) 11. Gael Garcia Bernal (Mozart in the Jungle)
12. Lola Kirke (Mozart in the Jungle) 12. Denis Leary (Sex&Drugs&Rock&Roll) 


És akkor mostantól várhatjuk a következő szezont, amelynek ITT gyűjtöttük össze a legígéretesebb újdonságait (amelyből sajnos már kiesett a Living on Video)

Kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

hbo nbc comedy central usa showtime amc amazon kevin spacey claire danes hugh laurie denis leary sundance netflix starz fx louie lily tomlin lisa kudrow robin wright julianna margulies gael garcia bernal viola davis louis ck game of thrones amy poehler allison janney julia louis dreyfus ty burrell peter dinklage ben mendelsohn lena dunham jeffrey tambor bob odenkirk olivia colman tatiana maslany william forte gustaf skarsgard mr robot

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr167745492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.09.01. 10:57:51

Helyes: lehet, hogy maga a sorozat összességében csalódás, de Will Forte alakítása abszolút megérdemli a dicséretet a The Last man on Earthben.

kaamir 2015.09.01. 11:10:01

Nem vagyok nagy sorozat-néző, de az Orange is the New Black minden perce aranyat ér. Azért majd mazsolázok innen. Illetve várom a Knick második évadát, az első is nagyon bejött.

Oktogon8 2015.09.01. 11:19:01

Összességében jó lista, főleg az utolsó 3 bónuszajánlóval.
A Justified, Rectifiy simán jobbak, mint a kategóriájukban Emmy-re jelöltek nagy része, mégis teljesen megfeledkeznek róluk

Viszont Walton Goggins itt is kimaradt a színészek listájáról. :/

Oberyn (törölt) 2015.09.01. 12:11:17

És a Daredevil nem fért bele a legjobb 15-be se?!
Charlie Cox és Vincent D'Onofrio is nagyon ott voltak.

Németh Barna 2015.09.01. 12:25:08

@Zalaba_Ferenc: Igen, baromi jól csinálta :)

@Oktogon8: A színészek listája csak az én sorozataim alapján készültek, ezért maradt ki :/

@Oberyn: Szerettem, nagyon jó volt (jobb mint a Marvel-filmek 90%-a), de most nem. Talán majd most :)

kpapper 2015.09.01. 16:11:27

A MR.ROBOT első évada nálam top 3, és a legjobb újonc idén, undisputed. Ugyanitt Rami Malek óriásit játszik. A HoC nálam kicsit visszaesett, de az évad sztorijabol azt hiszem kihozták a maximumot. Hannibalt nagyon hiányoltam a listáról, az orange is the new black-et pedig úgy hiszem ideje elkezdeni.

kpapper 2015.09.01. 16:13:47

Apropó Robot, kíváncsi vagyok mit gurítanak az elhalasztott évadzárón... A léc magasan van.

Richter Viktor 2015.09.01. 16:30:07

Oberyn, a Daredevil és a Flash egyelőre nem fért bele az időmbe. De már mindkettő várja, hogy találkozzunk.

kpapper, a Hannibal S03-at egyben fogom letolni egy késő este és éjjel. Az előző két évadot is egyben néztem meg, ezért maradok a megszokásnál.
A Robot évadzáró részéről lehet sejteni dolgokat, ha a sorozat Wiki-oldalán megnézed, mivel indokolják az évadzáró eltolását.

Ami nem szerepel a listán, de nekem 2014/2015-ben nagyon tetszett, az a Gotham. És szerencsére lesz második évada.

Németh Barna 2015.09.01. 16:40:33

@Richter Viktor: A Gotham nálam ennyi volt. Egyszerűen nincs kedvem rászánni ennyi időt, túl sok a töltelék, 10 részes évadokkal jobban működne.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.09.01. 20:46:04

@Oktogon8: így van, goggins simán díat érdemelne, de már 6 évada kábé...

kpapper 2015.09.01. 21:51:56

@Németh Barna: én látatlanban is pont a huszoniksz részes első évad miatt nem akarok belevágni a Gotham-be pedig rajongója vagyok a városnak, az animated seriest 3x láttam (először gyerekként, mikor anno délutánonként 4-6 ig kódolatlan volt az HBO), a játékokat végigtoltam és néhány képregényt is olvastam...

szlevi 2015.09.01. 23:43:58

@REACTOR: Pont ezt akartam kérdezni.

A Mr. Robot és a Sense8 magasan a két legjobb újonc sorozat.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2015.09.02. 00:17:53

A Louie-t én is nagyon szeretem, ugyanakkor ennél az évadnál éreztem azt először, hogy önmaga paródiájába fordul a dolog a rengeteg önismétles miatt. Zseniálisan világít rá az élet nyomorúságára az sorozat, de öt éve nézzük, és kezd szürreálissá válni.

Ettől függetlenül nézem amíg csinálja, az nem kérdés :)

Számomra amúgy a Saul volt a legjobb ebben a szezonban.

hatar.comment 2015.09.02. 07:48:18

Hát ... kinek a pap, kinek a papné. Egy bizonyos rétegnek bizonyára ez a "top lista" ;) Legyen így.

Pörköltszaft 2015.09.02. 08:41:00

Nekem a Mr. Robot sokkal sokkal inkább a harcosok klubjára emlékeztet, skizó főszereplő, aki maga sem tudja, hogy ő szervezi a világösszeomlasztó anarchikus forradalmat. Há nem? Há de!

A better call saul eléggé lagymatag lett, sajnálom, mert többet is kihozhattak volna belőle.

Magam még említésre méltónak tartom az Extant-ot, bár a sztori laposodik, gyengül, de a látványvilág és a sci-fi összetettség legyőzi ezt.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása