aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: mission: impossible - titkos nemzet [mission: impossible - rogue nation] (2015) Richter Géza
2015. augusztus 06. 12:32:38

Kategória: film 21 komment

 - SPOILERMENTES -

Ethan Hunt megint menekül és bujkál, mert nem elég, hogy a Szindikátus nevű, hivatalosan eltűnt és halottnak hitt titkos ügynököket tömörítő szervezettel folytat macska-egér játékot, de az Impossible Mission Force feloszlatása után hazájában árulónak nyilvánították, és a CIA is a nyomában lohol.

mi5_06.jpg

Tom Cruise ismét megcsinálta. Nem csupán a majd húsz éve mozivásznakra költöztetett széria soron következő darabjának számára és számunkra is lélegzetelállítónak bizonyuló kaszkadőrmutatványairól beszélünk: a film egészéről. Sokan sok rosszat elmondtak és leírtak már a perfekcionista sztárról, de az tuti, hogy tudja, mitől döglik a légy, mi kell a plázák népének, vagyis mitől működik kiválóan egy szórakoztató, nyári mozgókép. Eleve óriási piros pont jár amiatt, ahogyan anno új életet lehelt a kultstátuszú tévésorozatba anélkül, hogy az önmaga bárgyú paródiájába fordult volna, azonban az szinte példa nélküli, ahogy egy minimális döccenőtől eltekintve a széria minden egyes eddigi darabja ugyanazt a magas szintű minőséget hozta.

A Titkos nemzet mintha valamiféle összegzése lenne az előzményeknek, és ez nem kizárólag a csapat összeállításában érhető tetten. A számos visszatérő motívum nem merül ki a sztorivezetésben, említhetjük a motoros üldözést, a majdnem elszúrt akciót, a brit vonalat vagy akár a főhősnő zsánerét. Ez egyáltalán nem baj, mint ahogy a szökésben lévő, kiugrott kémek rendelkezésre álló erőforrásairól szóló kérdéseket is felesleges feszegetni; viszont talán ez a kaleidoszkópszerű felépítés eredményezi, hogy a történet középtájon kicsit leül. Emellett azok a részek, amelyekben nem egy kiadós hirigben gyönyörködhetünk, hanem a nyomozati szál felgöngyölítését szolgálják, kicsit felemásra sikerültek.

Azt megszokhattuk már, hogy Cruise biztos kézzel választ maga mellé társakat, legyen szó a produceri, a színészi vagy a rendezői feladatokról. Az utóbbiak ellátására korábban szerződtetett szakemberek mindegyike markáns kézjeggyel bírt. Bizony, ez még a fentebb már utalás szintjén említett, általánosan leggyengébbnek tartott második etapra is igaz volt, más kérdés, hogy John Woo sajátos, keleti stílusa nyugati környezetben mennyire hatott nevetségesen, és mekkora fiaskóval járt. A pályája indulásakor "csodagyereknek" látszó, jó haver Christopher McQuarrie viszont munkássága alapján nem rendelkezik ilyennel, így talán túlzás volt a direktori szék mellett a szkriptet is rábízni vagy vice versa (mondom ezt úgy, hogy a Közönséges bűnözők a bemutatója óta az első három kedvenc filmem között trónol).

Az antagonista figurák, a tetteik, a motivációjuk ugyanis kissé sablonos és egysíkú. Ettől függetlenül Alec Baldwin és a Prometheus óta kifejezetten kedvelt Sean Harris remekel, már amennyire a kétdimenziós figurák azt engedik, és ez egyaránt elmondható a színészgárda többi tagjának játékáról. A klisék ellenére a dramaturgia az utolsó harmadban felpörög, és a feszültség szinte tapintható. Képletesen szólva tövig rágtam a körmöm izgalmamban, hogy mi derül ki, ki kivel van, ki kit árul el valójában, hogyan oldják meg a felmerülő nehézségeket, melyik fél mivel áll elő, és hová fut ki ez az egész? Összességében az M:I5 nagyszerű szórakozást nyújt, amit bátran merek ajánlani bárkinek - és még Rékasi Károly Széles Tamásra történt, kényszerű cseréjébe sem tudok belekötni.

Kövess minket facebookon és twitteren!

mi5_magyar_poszter.jpg

Lábjegyzet: A franchise előző darabjainak személyes értékelése:
Mission: Impossible *****
Mission: Impossible 2. **
Mission: Impossible 3. *****
Mission: Impossible - Fantom protokoll ****

Címkék

kritika **** 3d tom cruise action tv spot paramount imax sequel alec baldwin mission impossible ving rhames simon pegg jeremy renner rebecca ferguson sean harris spy movie uip duna film christopher mcquarrie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr987685270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iopi 2015.08.06. 14:35:15

Örülök, hogy tartják a színvonalat, nálam is a M:I 2 a leggyengébb láncszem. Vártam nagyon a filmet, moziban néztem volna, nálam viszont a Crusie-Rékasi párosítás kardinális kérdés, így várok tovább egy kedvezően alakuló dvd vagy tv premierre.

vond.creations · http://haladas.net 2015.08.06. 15:06:41

Na, örülök, hogy majd' mindenkinél tisztességes, szórakoztató film benyomását keltette. Vártam és szurkoltam is nagyon. Viszont a Széles-féle Cruise-tól kicsit félek. Számomra is teljesen összeforrt Cruise hangja Rékasiéval. Van egyáltalán esély arra, hogy újraszinkronizálják az Ő részeit a DVD/Bluray változathoz? Mert ha nem, akkor megyünk is megnézni. Ha viszont igen, akkor lehet, hogy megvárjuk az otthoni megjelenést.

Ficus Cucis 2015.08.06. 15:36:18

Stohl börtönbüntetésének letöltése után mennyi újraszinkron készült? nulla
SzSB visszatérése óta mennyi Clooney újraszinkron készült? nulla
Az esély Rékási újraszinkronra???

kpapper 2015.08.06. 16:08:30

@iopi: szerintem a maga idejében, (B.E 2 - Bourne előtt kettő) kifejezetten látványos és szórakoztató volt, szájtátós pillanatokkal (sziklamászás, autós "tánc" , bázisugrás). Sajnálom, hogy John Woo történelmi vízekre evezett, mert a Hard Boiled és különösen a Killer, vagy már amerikai színekben az Ál/arc számomra az akció műfaj megkerülhetetlen mesterművei!

iopi 2015.08.06. 16:13:06

@Ficus Cucis:

Szabó-Sipos akkor visszavonult és nem lehetett tudni, hogy ez meddig tart. Pár évre szól vagy örökre? Egyébként én reménykedem, hogy a tv-kben idővel megjelenik egypár Clooney film 2. szinkronos verziója :)

Stohlnál sem lehetett tudni egy ideig, hogy mi lesz az egésznek a kimenetele. Stohl távolléte idejében szerintem nem volt olyan jellegű szerep, amit ez így érintett volna. Pont nem jött ki újabb Bond rész és a Toy Story 3 szerencsére már kész volt. Ez utóbbi esetében valószínű ugyanígy hisztiztem volna. :)

Pár éve a Hipervándor is új szinkront kapott dvd megjelenésre a moziverzióhoz képest. Az Idegen a házban c. Belmondo film is dupla szinkronnal jelent megm mert első körben elcastingolták. Illetve egy csomó filmhez csinálnak kiegészítő szinkronokat a bővített verziók miatt.

Úgy érzem a mostani egy spéci helyzet. 20 éves szinkronpárosításról van szó, ami szinte folyamatos volt és jelen film egy sorozat 5. része. Itt illene meglépniük ezt az illetékeseknek, hogy felveszik Rékasival is.

Én mindenesetre konok leszek. Vagy lesz hozzá Rékasis verzió vagy nálam a 6. rész lesz majd az 5. Pár év és úgyis jön. :)

Ficus Cucis 2015.08.06. 16:13:15

ja, és még egy dolog: 99%-ig biztos vagyok benne, hogy a felvétel után azonnal ment is ki a hanganyag külföldre; ebben a percben is javában készülnek a dvd-k és BR-lemezek...

iopi 2015.08.06. 16:16:12

@kpapper:

Akkoriban talán, de ma már kilóg a sorozatból. Az Ál/arc nekem is mestermű. Utána vártam minden John Woo filmet, de azokban már csalódtam, köztük az M:I2-ben is. :(

Gunner 2015.08.06. 17:11:57

Szerintem az M:I-2 iszonyú jó akciófilm. Különösebb baj nincs a sztorival, vagy a karakterekkel (na jó, a főgonosz nagyon lapos, de ez a széria mindegyik darabjára igaz). Az akciók elképesztően látványosak és igen, néhol túl vannak tolva, de engem sosem zavart, hogy egy "Mission: Impossible" című filmben valóban lehetetlen dolgokat kapunk.

Szerintem ha van gyenge pontja a szériának, akkor az a hihetetlen mértékben túlértékelt és túlhype-olt J.J. Abrams által levezényelt harmadik felvonás, mely messze nem olyan markáns és egyedi mint a többi rész.

kpapper 2015.08.06. 18:13:24

@Gunner: nekem az első rész után a harmadik a kedvencem. Huntnak újra van emberi oldala (az általam egyébként kedvelt második és negyedik részben egy laza szuperhős), a vatikani emberrablás a széria egyik legjobb pillanata plusz az eddigi antagonisták közül szvsz magasan PSH a legjobb. Tudtátok h benne van Aaron Paul is?

szkristof92 2015.08.06. 18:23:38

Nekem is védelembe kell fognom a második részt ugyanakkor nálam az objektivitást nálam nem lehet beszámítani, mert én John Woo-tól oda-vissza vagyok és az ő rendezői kézjegyei számomra sokkal befogadhatóbbak mint a legtöbb embernek.

Amúgy szerintem az egész széria nagyon magas színvonalat hoz, és most jöttem az ötödikről, ami szintén nem okozott csalódást, volt benne minden: Jó sztori, pazar helyszínek, remek akciók, humor, karakterek, stb. De a negyedikhez hasonlóan ennek is korán van a csúcspontja (operaházas jelenet) és a főgonosz is csak pár fokkal jobb.

exilis 2015.08.06. 19:38:56

Akkor csak én vagyok egyedül, akinek az egész széria megfekszi a gyomrát. Az első még elment a közepes akciófilmnek, a második önmaga paródiája, a többire meg már nem is emlékszem, pedig láttam.

Shanuss 2015.08.06. 20:03:09

Szerintem borzalmas film volt. Abszolút klisés. Nem nyújtott semmi újat. Az előzőnek a nyomába se ér. Rég láttam Ennyire erőltetett és fantázia nélküli filmet. 2 csillagot érdemel. Sajnálom Rékasit. Nekem kicsit az elején bántotta a fülemet Széles hangja , de a végére megszoktam.

Repce Manó 2015.08.06. 23:03:53

@Gunner: osztom a véleményed, a második igenis látványos és néhol izgalmas akciófilm, míg a harmadikról csak amolyan 'na ez is megvolt' feelinggel jöttem ki.

homer006 2015.08.07. 19:49:38

Az elsô rész egy zseniális mestermû, a második erôs közepes( de legalább faxa akciók voltak benne) a harmadik rész viszon válallhatattlanul pocsék lett. (jó tudom Abrahams a kritikusok házi kedvence, de egy ekkora borzadályt agyon dicsérni még tôlük is furcsa volt.) A negyedik rész szerencsére visszatalált az elsô epizód receptjére, így minôségben simán verte a második részt.

elmouse 2015.08.07. 20:39:48

@totorohun: Nem vagy egyedül. Az egész széria a tv-sorozat megcsúfolása, a tehetségtelen Tom Cruise magánszáma. Egyik rész rosszabb mint a másik.

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2015.08.08. 13:18:16

Nálam a 4.volt a gyenge láncszem. Volt benne TC féle túltolt kúlság (az eleje, meg a Kreml) - nálam ez pozitívum, értékeltem a humort is, végülis látvány is volt, de mégis minden feszültség hiányzott belőle. Nekem ez kell egy Mission filmbe. Egyedül abban kis hotelszobás párhuzamos jelenetben volt vmi ebből.
Még azt a végső parkolós bunyót is rettenetesen untam.

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2015.08.08. 13:23:12

Amúgy komolyan a szinkronleosztás miatt megy a para? Amikor végre van normális feliratos verzió elérhető időben és normális rendszerességgel? Hát pont nem érdekel milyen a szinkron. Persze megértem, de azért nem megnézni vmit, mert más a hangja TCnek....

tumi 2015.08.08. 16:41:27

Semmi baj nem volt a szinkronnal. Széles Tamás tökéletes helyettesnek bizonyult.

iopi 2015.08.08. 17:54:29

@SoZi:

Téged nem érdekel. De ez nem jelenti azt, hogy mást sem. ;)

Rémvár Ura 2015.08.13. 10:04:53

En is szeretem a masodik reszt. Jo akciofilm, latvanyos jelenetekkel.

A Titkos nemzet is tetszett, bar a vegen volt egy oltari nagy es latvanyos hiba (gellerrol hallott a rendezo?).

En is orulnek egy ujraszinkronnak. Rekasi Karoly nagyon hianyzik Tom Cruise szinkronhangjakent.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása