aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kis magyar mozitörténet: terminátor 2. - az ítélet napja (1991) Takács Máté
2015. július 02. 18:32:00

Kategória: film 6 komment

 

A héten Arnold Schwarzenegger újfent eleget tesz immáron 31 éves ígéretének, miszerint visszatér. De hogyan is volt, mikor először tért vissza? A Terminátor 2.: Az ítélet napja nagyot szólt a kasszáknál szerte a világon köztük Magyarországon is. Felderítettük, amit tudni lehet az első folytatás itteni pályafutásáról.

> Az immáron öt Terminátor-film közül ez volt az első, amelyet az InterCom forgalmazott. Az első részt a Mokép mutatta be, a legújabb, vagyis a Genisys pedig már a UIP-Duna Film fennhatósága alá esik.

> A filmet szinkronizáltan játszották, és 16 éven felülieknek ajánlották. Ezek azóta sem változott paraméterek a franchise történetében.

> Ahogy azt a Jurassic Parknál már megírtuk, 1991 márciusa és 1993 vége között a premiernap csütörtök helyett péntek volt. Ebbe az intervallumba esett Az ítélet napja bemutatója is, méghozzá augusztus 16-ára. Ez azt jelenti, hogy meglehetősen gyorsan elért hozzánk a film a július 3-i amerikai startot követően. A másfél hónap példátlan volt a rendszerváltozást követő első években, és még a 2003-ban készült harmadik részre, A gépek lázadására is többet kellett várnunk ennél (de csak egy héttel az augusztus 21-én érkezett meg).

> Azzal, hogy ilyen hamar elhozták a magyar közönségnek a filmet, figyelemreméltó pontjává váltunk forgalmazási történetének. Mivel a Vörösmarty kertmozi ami nyaranta már a '70-es években is gyakran játszott hetekkel az országos premier előtt filmeket már augusztus 9-én vetítette 21 órától, mi voltunk az első európai nemzet, amely láthatta Az ítélet napját. Mindezt tehát 1991-ben.

> Budapesten a premier hetében 9 mozi tűzte műsorára, méghozzá az Átrium, a Bástya, a Budafok, a Corvin, a Kossuth, a Kőbánya, az Olimpia, a Sport és a Vörösmarty kertmozi. Vetítette pár pest megyei autósmozi is, például a szentendrei és a ráckevei. A legkorábbi előadást 9-kor tartotta az Átrium, legkésőbb pedig 21-kor lehetett rá beülni több moziban is. Akkoriban nem voltak a népek olyan éjszakai baglyok még a legmelegebb hónapok egyikében sem, mint most viszont elég korán kukorékoltak!

> Az ítélet napját 786.374-en látták a mozikban, amivel az 1990 óta eltelt időszak 10. legnézettebb filmje. A bemutató évében viszont csak második volt, lévén a kicsivel több mint 800.000 nézőt vonzó Nicsak, ki beszél még!-et nem tudta végül utolérni. A Terminátor-sorozaton belül ugyancsak második ezzel az eredménnyel: a nálunk 1988-ban bemutatott első részre 898.123-an voltak kíváncsiak.

> Jegybevétel tekintetében anno dobogós helyezést ért el a film: 66.1 millió forintjánál többet korábban csak az 1979-es Csillagok háborúja és az 1982-ben bemutatott Ben-Hur termeltek. Kiszámolható a két adatból, hogy egy jegy átlagosan 84 forintba került Az ítélet napjára.

> A film 1992 februárjában jelent meg a kölcsönzőkben. A hat hónapos különbség mozi- és videopremier között a '90-es évek második felében már általános jelenség volt, de ilyen korán még nem volt magától értetődő. Az ítélet napja tehát ezen a téren is az élbolyban járt, ami nem csoda hatalmas népszerűségének ismeretében.

Címkék

sci fi terminator action intercom sequel kis magyar mozitörtenet

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr97591406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba Turbucz 2015.07.02. 20:08:22

én akkor 3 éves voltam. Sejtem mekkora szám lehetett annak idején.Kár,h nem láthattam moziban!
Egyébként mikor volt az az idő,h éveket kellet várnunk filmekre?Mert ezek szerint már 91ben nem kellet sokat..

action12 2015.07.02. 20:19:01

Én abban azon a nyáron egy autósmoziban láttam a T2-t. Hihetetlen élmény volt.

NewInsights 2015.07.02. 22:01:18

9 vagy 10 évesen láttam a Kőbányában, azóta is egy meghatározó (film)élmény az életemben. Persze azóta századszor is megvolt, rendezői változat, werkfilmek stb. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.07.03. 08:21:28

Olyan szivfájdito olyat olvasni, hogy autós mozi.
Miért nincs ma már olyan?

vprof 2015.07.03. 16:48:34

Máig sajnálom, hogy kimaradt számomra a moziban. Éppen akkor kezdtem a középiskolát, és nem sikerült eljutnom rá a koleszból, nyáron meg nem volt a közelemben mozi, ahová elmehettem volna megnézni. Nem sokkal később már be tudtam ülni egy-egy filmre, és emlékszem, az egyik előtt a T2 előzetesét vetítették, s többen is megjegyeztük: inkább ezt adnák le! Azóta persze több példányban is megvettem a filmet, de azt az elmaradt moziélményt semmi sem pótolhatja.

Sándor Kilencz 2015.07.11. 17:41:54

Talán nincs film amit többet láttam mint a T2-t. 95-ben kezdtem az óvodát és minden nap amikor hazaértem berakattam muterommal VHS-en. :D

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása