aeon flux

ready for the action now, danger boy?

tv-kritika: krízisben [the brink - pilot] / nagypályások [ballers – pilot] Németh Barna
2015. június 21. 10:23:00

Kategória: tv 5 komment

Mint ahogy azt már többször megírtuk, ma este nem csak a True Detective második évada, hanem két vadonatúj sorozat is debütál az HBO-n. Az egyikben Dwayne „The Rock” Johnson a sztár, a másikban Tim Robbins és Jack Black, ami viszont közös a kettőben, hogy egyik sem légüres térbe érkezik, a csatorna más sorozatai már mindkettő előtt kitaposták az utat.

ballers-poster.jpg

Ez egyrészt jó, hiszen a néző pontosan tudja, mit várjon. Ott van mindjárt a Krízisben, egy politikai szatíra, amelyben a nem teljesen stabil, Indiával ősidők óta fasírtban álló Pakisztánban a helyi atomtöltetek rossz kezekbe kerülhetnek. Naná, hogy az USA, Kína, Izrael és még hat másik is azonnal beszáll a buliba, ami egy harmadik világháború kitöréséhez vezethetne, és naná, hogy az HBO most sem bújik valami álságos politikai korrektség álcája mögé. Az amerikai marhák épp úgy kapják az ívet, mint a pakisztániak vagy az izraeli társaik. Van is miből válogatni, a világ tele van dilettáns politikusokkal, összeesküvés-elméletekkel, álszent döntésekkel, a szatíra pedig egy jó fegyver ellenük, hiszen tudjuk, "a hülye nem állja ha lehülyézik".

A Krízisben pedig jól játszik ezekkel a sztereotípiákkal, mintha újra kinyitott volna Dr. Strangelove háborús játékterme, ahol a vodkát narancslének kell álcázni, ahol meg lehet dugni a gyakornoklánykákat, ahol a vadászpilóták úgy tolják a gyorsítót, mint a szőlőcukrot és ahol a pakisztáni író pontosan tudja, mennyire kell vigyázni a filmjogokra olyan időkben, amikor a Közel-Kelet egy tök felkapott cuccnak számít. Ezek után nem csoda, hogy már idő előtt a zseniális Az alelnök (Veep) külpolitikai verziójaként ivódott be a köztudatba az új show, és pontosan ez az összehasonlítás adja a dolog árnyoldalát. Hiába van jól megírva, hiába vicces, nem a Veep ligájában játszik. Tim Robbins hiába sziporkázik, szexmániás külügyminisztere nem olyan jó arc, mint Julia Louis-Dreyfus (al)elnöke, és a mellékszereplők sem adnak olyan ütőképes csapatot, mint Selina udvartartása. Persze fél óra alapján igazságtalan lenne messzemenő következtetéseket levonni, mindössze arról van szó, hogy ez a kezdet, nem AZ a kezdet. Potenciál persze van benne, nagyon is van, de erre majd visszatérek az évad végén... mert igen, mindenképpen maradok.

the_brink.jpg

A Törtetők alkotói, Peter Berg és The Rock nevével fémjelzett Nagypályások hasonló cipőben jár, és a varázsszót már ki is mondtam. Egy hirtelen meggazdagodott, nehezen kezelhető focicsillag, és a körülötte lévő menedzserek, haverok, megcsappant pénztárcájú ex-játékosok és egyéb tótumfaktumok világában már tényleg csak a pályát kellene lecserélni, hogy odajussunk Vincent Chase kompániájához.

A hasonlat ideig-óráig meg is állja a helyét, hisz akárcsak a Törtetőkben Hollywood, itt a sportbiznisz leplei hullanak le, egy olyan képet nyújtva a nézőnek, amit csak ritkán látni. Akárcsak a katona, a sportoló is hős a maga módján, és akárcsak a színész vagy a popsztár, a focista is példakép. Csakhogy a sztárgyár is pénzre épül, ott viszont nincs helye kilengésnek. Példaképnek, nemzetközi bálványnak nem lehet odaengedni bárkit, erre már láttunk számtalan példát. Ha részegen szétvered a kocsmát, felejtsd el az Oscart. Ha drogozol, nem belőled csináljuk a következő tinisztárt. Ha vered a feleséged, nem kapsz több főszerepet. Lehetne folytatni a sort, de a lényeg, hogy nem kell a balhé.

Ez a műfaj pedig tényleg olyan, ahol egyik percről a másikra változik az élet, tényleg a semmiből dől a pénz, ráadásul Oliver Stone filmcímével élve itt minden vasárnap háború dúl, jönnek a sérülések, a karriert pedig nem évtizedekben számolják. Keményebb az élet, drámaibbak a drámák, nem véletlen, hogy a hangnem is más lett. Itt van Vinnie, E és Turtle focis alteregója, de a humor ellenére is komolyabb hangvétel mellett egyelőre nyoma sincs egy Drama- vagy Ari-pótléknak. Persze ezt mindenki értse képletesen, nem kívánok én egy tökéletes másolatot, mindössze arról van szó, hogy hiányérzetem maradt. De ez persze megint csak féligazság, a sportrajongók teljesebbnek érzik majd a képet, nekik nyilvánvalóan meglesz a bennfentes-érzés, nekem azonban hiányzik egy színesebb csapat.

ballers.jpg

Kövess minket facebookon és twitteren! További sorozatajánlók és -értékelések pedig ITT találhatók.

Címkék

hbo jack black tv show tv sorozat tim robbins dwayne johnson tv kritika pilotmustra

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr947560218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TomPowell25 2015.06.21. 21:47:15

A Nagypályásoknál nem hinném, hogy maradok. Hiába bírom The Rock-ot, és igényes a koncepció, az amerikai foci nagyon nem az én asztalom és a karakterei sem tudnak annyira érdekelni. Ellenben A krízisben nagyon bejött (Tim Robbins lopja a showt), és az a zseniális benne - legalábbis 2 rész után - hogy van annyira abszurd, hogy teljesen hihető képet fessen a politikáról és az azt űzők inkompetenciájáról. A House of Cards mellé tökéletes lesz.:)

Németh Barna 2015.06.21. 22:21:37

@TomPowell25: A második részt én nem tudtam megvárni. Nem szóltak előre, hogy lesz, én meg elígérkeztem :/

TomPowell25 2015.06.22. 00:42:27

@Németh Barna: bennem valójában ott tudatosult, hogy nem egy sorozat pilotját nézzük, hanem kettőét (plusz ugye a ráadást). Így jár az, aki nem olvassa el figyelmesen a meghívót.:) Utána én is szedtem a lábam, hogy időben elérjem a Saul fia vetítést, amire már kénytelen voltam megváltani napokkal előtte a jegyem.:)
De egyébként a második rész engem sikeresen meggyőzött, hogy maradjak. Volt benne némi (szó szerint is értendő) toalett humor, de abból is az elviselhető fajta és nem lógott ki az összképből sem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.22. 08:31:16

a krízis nem hozott lázba, de a Rock-ost be fogom próbálni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.23. 15:59:38

jó lesz ez, kicsit még keresi a helyét, de én remélek.
hogy minden hbos sorinak marky mark a producere az röhej. :D:D

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása