aeon flux

ready for the action now, danger boy?

tv-kritika: trónok harca – 5.évad [game of thrones s5] (2015) Németh Barna
2015. június 15. 15:36:00

Kategória: tv 35 komment

Bő két hónappal ezelőtt azt írtam az ötödik évad első része kapcsán, hogy egy új sakkjátszma van kibontakozóban Westeros csataterein. Minden megváltozott, az új felállás más-más stratégiát kívánt a szereplőktől északon, délen és a tengerentúlon egyaránt. A könyvektől egyre inkább eltávolodó írógárda ügyesen, de nem mindig egyenletes színvonalon járta a maga útját, az „északi fény” azonban mindenért kárpótolt.

Ha még nem láttad a szezon utolsó részét, ne olvass tovább! Kommenteket se!

got52.jpgDélen viszont sikerült kicsit eltaktikázni a történéseket, legalábbis az elvárásaimnak sem Dorne, sem Királyvár nem tudott eleget tenni. A minden pillanatában karizmatikus, dekadensen megnyerő Oberyn után némiképp több életet vártam volna az újoncként felbukkant Dorne-i különítménytől, de sem a bosszúszomjas Helena Bonham Carter-imitátorok, sem az unottan békepárti uralkodó nem tudta megmozgatni az állóvizet, a Myrcella kimenekítése körüli hercehurca pedig inkább illett egy bohózatba, élén azzal a bagatell kardpárbajjal. Hogy a sakkjátszma hasonlatnál maradjak, a tizedik epizód végre meghozta az első nagyobb ütést, de az csak arra volt elég, hogy ne teljesen rossz szájízzel hagyjuk ott ezt a történetszálat.

Ugyanez igaz a fővárosi eseményekre is azzal a különbséggel, hogy a tizedik rész vesszőfutása már nem csak gyalogáldozat, hanem egy igazi gyomros volt feszültséggel, drámával, vagyis mindennel, ami az előző kilenc epizódból hiányzott Westeros ezen szegletében. Tywin halála után a vallási fanatikusok ragadták magukhoz az irányítást, s bár nagyon sok mindent megenged magának a sorozat, velük valahogy nem sikerült dűlőre jutni, ennél még az esti híradóban is keményebb dolgokat látunk a mindenféle fanatikusok tombolásáról. Itt nem, néhány megcibált emberben és egy szétvert kuplerájban megállapodott a dolog, amely még akkor sem kapta meg a drámai csúcspontját, amikor elkezdték elítélni a királyi család tagjait. Hát hol volt Tyrion tárgyalásának rendezője, amikor Loras és Margaery állt a szektabíróság előtt?

De nem akarok igazságtalan lenni, hiszen a nagyon hasonló helyzetben lévő Meereen titokzatos szektájában már jóval több volt a puskapor, ott viszont a kulcsjelenetnek szánt gladiátorjátékokat sikerült elbaltázni egy erősen alulrendezett mészárlással, amit jól megfejeltek egy béna sárkányröptetéssel. Még szerencse, hogy a mindig aduásznak számító Tyrion már a puszta jelenlétével megment mindent, az utolsó epizódban, az erkélyen előadott jelenete pedig holtbiztos pontot jelent, hogy a világ ezen pontján még csak most kezdődik az igazi móka. És ha már aduász, itt kell megemlítenem a személyes kedvencemet, a szép lassan senkivé érő Aryát, aki most sem hibázott, története bármelyik fantasy-nek ékköve lehetne.

got53.png
Ennek is az, azt viszont soha nem gondoltam volna, hogy az év végi toplistámra rajta kívül pont az évek óta gyengélkedő északi régió repíti majd ezt az ötödik évadot. Márpedig pontosan ezt történt, mert ami Deresben, a Falnál vagy azon túl történt, az tökéletes esszenciája George R.R. Martin egész világának. Istenem, mióta várok már a pillanatra, hogy hosszú évek megaláztatásai után Sansa végre csináljon valamit, hogy szenvedő faszentből végre egy cselekvő személy legyen és akkor íme, végre eléri tűrőképessége határát, végre látni az arcán az elszántságot, végre meggyújtja azt a gyertyát, végre Theont csinál Bűzösből, végre ugrik, megadva ezzel a sorozat egyik legemlékezetesebb jelenetét. És lehet, hogy kicsit most elragadtattam magam, de jobban kellett ez, mint Stannis sokkolóan remekbe szabott, királydrámába illő tragédiája, aki a legszentebb dolgokat is képes volt beáldozni a trónért, hogy aztán egy fa tövébe rogyva, a halálra várva lássa be, mennyit ért ez az egész. Sok királyt és kiskirályt láttunk már elbukni, Stannis esete csak annyiban más, hogy ő megkapta az utolsó perceit, ráadásul egy igaz ember előtt pörgethette vissza élete filmjét. Megérdemelte? Nem, de megérdemelte, hogy szembesüljön vele, és abban az utolsó pillanatban az volt az igazán emlékezetes.

És végül ott van a Fekete vár, a Fal és az azon túli események, amelyek joggal maradnak majd meg az emlékezetünkben úgy, mint a Trónok harca leglátványosabb jelenetei, de itt most sokkal többről van itt szó. Ebben a szezonban Havas Jon volt az, akinek az egész birodalom sorsát meghatározó döntéseket kellett meghoznia, szembe kellett mennie az elvárásokkal és mégis mindig jól döntött. Lehet, hogy néha csak a jó szíve diktált egy-egy lépést, de alapvetően jó stratéga vált belőle, egy erős karakter, akinek sorsa számomra az évad legmegdöbbentőbb végkifejletét hozta. Halála valószínűleg káoszt hoz majd, ami a falon túli veszedelem malmára hajtja majd a vizet, viszont telitalálat volt azzal a felismeréssel téli álomra küldeni a show-t, hogy Havas Jon volt az, aki mindent tudott...

fal.jpg

Címkék

hbo **** tv show tv sorozat game of thrones tv kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr367546274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csgergo 2015.06.15. 15:47:31

Jon szerintem megmarad. 2 csoport képes visszahozni a holtakat. A Mások és a vörös papok. És ki galoppozott be éppen a Fekete várba órákkal azelőtt? Ráadásul Mellisandre eddig csak királyi származásúakkal akart hetyegni, úgyhogy kelleni fog még Jon a későbbiekben szerintem.

Németh Barna 2015.06.15. 15:50:32

@csgergo: Nem biztos, legalábbis azt nyilatkozgatja mindenfelé...
Habár az is igaz, hogy hét évadra van szerződése :)

www.ew.com/article/2015/06/14/game-thrones-jon-dies-interview

Joe Doe 2015.06.15. 15:53:12

For the Watch!

i.imgur.com/6ulyDM7.gif

Tuti visszatér Jon, pont a halála előtt jött Melisandre...véletlen? Bullshit...
Gyenge volt ez az évad, de az utolsó 3 rész jó volt.

csgergo 2015.06.15. 15:56:46

@Németh Barna: Én is olvastam ezt a cikket, de szerintem azt sem reklámoznák túlzottan előre ha túlélné :D

Németh Barna 2015.06.15. 15:59:28

@csgergo: Nyilván :) Egyébként a könyvben hogy van? Benne van ez egyáltalán?

csgergo 2015.06.15. 16:01:27

@Németh Barna: SPOILER SPOILER

Igen, benne van. Ugyanúgy meglékelik, csak más karakterek. És ott amiatt, mert el akar indulni Deresbe elkergetni a Boltonokat. A jövőjét viszont ne kérdezd, mert ezzel zárul az ő történetszála :D

Ik4r0s 2015.06.15. 16:51:10

@Joe Doe: Pont ezt akartam én is írni. Nem hiszem, hogy annyira véletlen az, hogy éppen visszatér a Feketevárba. És miért pont oda megy? Nem is biztos, hogy Jon meghal. Bár ez még a könyvolvasók számára is csak vágy, mint konkrét tény.

TommyFCIM 2015.06.15. 18:03:29

Tuti felfogják támasztani Jon-t. Az interjúkkal meg hogy mit mondanak az írók/színészek felesleges foglalkozni, nyilván nem fogják azt mondani, hogy Jon-t feltámasztják, és még fog szerepelni a sorozatban.:D

kescefko19 2015.06.15. 18:45:45

Stannis a könyvbe is meghalt, ha igen hogyan? Lehetséges hogy feltámasztják?

purga · http://horrormirror.blog.hu 2015.06.15. 18:53:12

@kescefko19:
A könyvben emlékeim szerint még nagyon is él, ugyanakkor a sorozatban sem biztos, hogy meghalt. Szerintem ez egy tipikus filmes trükk volt és Brienne a fába vágta a kardot...

Jon 100% hogy feltámad a papnő által. Nélküle meg is szűnne az egész Fal-szál, tehát benn kell tartani. Ez a lezárás így nem volt számomra elég drámai.

kescefko19 2015.06.15. 18:55:13

@purga: Nagyon köszönöm, úgy tűnik még van remény :)

Drex 2015.06.15. 19:16:28

@csgergo:

SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!!
a könyvben, ha jól emlékszem, Jonnak is van "bőrváltó" képessége, mint Brannek,és tán ott a farkasa, Szellem lesz életben maradásának kulcsfigurája,de lehet rosszul emlékszem.

Sansa további sorozatos sorsára vagyok kíváncsi, ha jól sikerült az ugrás egyáltalán

Nyílméregbéka 2015.06.15. 19:42:37

Azért jó lett volna kiírni, hogy az se olvassa el a kommenteket, aki nem olvasta a könyveket!

Gallion 2015.06.15. 19:48:03

@Németh Barna: Ezek a nyilatkozatok szerintem olyanok mint amik anno a Sherlock kapcsán láttak napvilágot.

GIGA Sherlock SPOILER!

A készítők égen földön lenyilatkozták, hogy Moriarty tényleg meghalt az évadfináléban. Csak hogy később kiderüljön: mégsem.

Németh Barna 2015.06.15. 21:01:15

@Nyílméregbéka: Jaj bocs, mindig elfelejtem, hogy már a trailereknél is ki kell írni, hogy a filmből tartalmaz jeleneteket :/

Nyílméregbéka 2015.06.15. 21:25:59

@Németh Barna: úgy latom nem igazan értetted meg. Vannak akik csak a sorozatot nézik, és látták ezt a részt (mint ahogy én s), de nem akarmának a könyvet olvasók spoilereibe belefutni. Erre két megoldás van, ahogy ezt más fórumokon, blogokban alkalmaznak, hogy megkérik a kommentelőket, csak a sorozattal kapcsolatban írjanak, vagy írják ki a kommentben, hogy könyves spoiler...

Németh Barna 2015.06.15. 22:26:53

@Nyílméregbéka: Az első négy kommentben egy szó sem esett a könyvekről, majd ötödikben ott a kérdés, hogy ez hogyan volt a könyvben. Ezek után kiírás nélkül is ki lehetett találni, hogy az alatta lévő kommentekben a könyvről is lesz szó, mivel arra irányult a kérdés. Másrészt olyat az ég világon senki nem írt le, hogy a könyvben mi lesz ezután, hanem hogy mi van ehelyett. Az meg nem mindegy?

The Real Batman 07 2015.06.15. 23:21:01

You know nothing, Jon Snow.
John úgy néz ki hülyén halt meg...

kalbász 2015.06.16. 00:22:58

Ezek szerint csak nekem unalmas ez az erőltetett, nagyon sokszor logikátlan megdöbbentési kényszer.
Fura. Az egész nem vezet sehová, minden történetszál elhal, ha kell majd esetleg feltámad mint Bobby egy új nézőpontból.

Ok, fantasy, meg látványos és adott esetben sok jóság van benne, de az egész a végére egy 0.

kalbász 2015.06.16. 00:24:00

A végén még a south parkosoknak lesz igaza, ez csak egy terápia, hogy GRRM kiélje az ilyen irányú vágyait.

schawo2 2015.06.16. 00:41:38

Hajrá, jöhetnek a mások, én már nekik szurkolok.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2015.06.16. 01:46:37

@purga: SPOILER
Az ötödik könyveb Stannis szála elvarratlan, Ramsay üzen a Falra, hogy megölte, dehát neki ugye mennyire lehet hinni....

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.16. 10:37:24

hop, most látom, hogy van róla külön poszt.

Na akkor a lényeg:

Remélem, h a következő évad 1. részében hagymalovag otthagyja a vörös papnőt a nájtvacsnál. Azok meg minden részben egyesével megcsinálják.

BloggerBiker 2015.06.16. 11:20:50

Hát szerintem kb ez volt a leggyengébb évad. Az izgalmas cselekményszálak és intrikák helyett kaptunk sárkányfüstöt meg walking dead-et :P
Remélem a 2-3 évad izgalmas fordulatai visszatérnek a következő évadra és inkább a CGI pornóból vesznek vissza a készítők!

TommyFCIM 2015.06.16. 13:49:32

A minőség sztem a szokásos volt, csak a feldolgozott alapanyag volt most gyengébb. Sok népszerű karakter hullott el aminek köszönhetően az erőviszonyok eléggé átrendeződtek, egy sokkal nyugisabb irányt vett fel a sorozat, és csak az utolsó 3 részre pörgött fel, de az a 3 rész elég nagy gyomrosokat vitt be..:D

TommyFCIM 2015.06.16. 13:50:40

"minden pillanatában karizmatikus, dekadensen megnyerő Oberyn és a nem kevésbé zseniális Lady Olenna után némiképp több életet vártam volna az újoncként felbukkant Dorne-i különítménytől,"

Lady Olenna nem Martell hanem Tyrell, ők pedig Égikertben élnek amiből még semmit nem láttunk a sorozatban.

Gallion 2015.06.16. 14:14:09

@kalbász: Olyan túl sok szál azért nem hal el. A legelső évad legelső részéből még mindig él:
Tyrion, Daenerys, Cersei, Jaime, Arya, Sansa, Theon, Bran... plusz Jon valszeg visszatér.

És akkor ott van még a rengeteg menetközben felbukkant évadok óta jelenlévő mellékszereplő (Sam, Varys, Kisujj, Margaery, Tormund, Töviskirálynő, Bronn, Davos, Melisandre stb.)
Persze megy egy kis ritkítás, de hát eleve irtó sok szereplő van.

Németh Barna 2015.06.16. 16:19:52

@TommyFCIM: Upsz, az ott egy másik gondolatmenet maradványa, amit átírtam, de ez bent maradt :/

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2015.06.16. 16:23:39

@Gallion: egy kis ritkítás...ahha:) Imádom a sorozatot, könyvben is, de akkor itt vannak azok, akik a legelső évad első részében bukkantak fel, és már halottak (vagy annak tartjuk a sztori jelenlegi állása szerint)

Robb Stark, Lady Catelyn Stark, Lord Eddard Stark, Septa Mordane, Gared, Ser Waymar Royce, Ser Rodrick Cassel, Jory Cassel, Maester Luwin, Prince Joffrey Baratheon, Sandor Clegane, King Robert Baratheon, Prince Vyseys Targaryen, Ros, Khal Drogo, Qotho, Benjen Stark (kérdéses), Mago

Plusz az itt megtalált 5 farkas közül sem él már Sansa, és Robb farkasa sem...

egy kis ritkítás - Martin apó kuncog nagyon:)

Gallion 2015.06.16. 18:43:24

@Vészmadár: Persze a "kis ritkítás" eufemizmus volt. Amire utalni akartam, hogy még mindig 2-3 sorozatra elég hősünk van, aminek az egyik legjobb jele, hogy a Trónok senkit nem tud legjobb főszereplőnek jelölni az Emmy-n mert egész egyszerüen senki nem kap elég játékidőt hozzá. Bran-t, az egyik Starkot ki kellett hagyni egy teljes évadból, hogy jusson idő mindenki másra. Szóval ennek a történetnek azért nem árt, ha néhány szála rövidre zárul.

Németh Barna 2015.06.16. 19:26:19

@Gallion: Brant azért kellett kihagyni, mert nem volt több megírt története.

Gaál Anett 2015.06.16. 20:24:05

nem akartam elhinni,h ez a vége...az egyik kedvenc HBO sorozatom...ahogy olvasom sokakat meglepett. A másik nagy kedvenc a True Detective, és már csak 5 napot kell várni a 2. évadra ad.adverticum.net/C/3296953/3296938/329694700 . ti is várjátok? itt találtok trailereket is

Gallion 2015.06.16. 20:25:44

@Németh Barna: Igen, de írhatták volna úgy is a történetét, hogy csak az ötös évad végére érjen a barlanghoz. A könyvben volt némi matéria hozzá, de ők inkább kihúzták az egyik útitársát, hogy gyorsan odaérjen és lehessen egy évadra pihentetni. És még így is elővehették volna, hisz a showrunnerek mondták, hogy Bran miközben nem látjuk épp tanul az öregtől a fa alatt. Amikor látni fogjuk a hatosban akkor az állitólag olyan lesz mint Luke a Jedi elején: sokkal jobban ura lesz a képességeinek mint amikor utoljára mutatták. Már igy is elég zsufolt az egész ahhoz, hogy néha még átkapcsoljunk Branhez hogy megtudjuk most épp milyen új képességre tesz szert a világvégén.

NorthopViggo 2015.07.01. 20:50:46

Nem tudom máshova írni, úgyhogy ide jön..szóval meg vannak a 6. Évad rendezői, és hát kicsit felemás érzésem van...Jeremy Podeswa (S5, E5-6) nagyon jó, h visszatér az két első részre, és Miguel Sapochnik (S5, E7-8) visszahozása is kiváló ötlet, főleg h most az évad két kegnagyobb, és várhatóan legnagyobb részét rendezi. De Mark Mylod (S5, E3-4) mit csinal megint itt?? Akciót rendezni nem tud, csak rángatja a kamerát, mint Jaime vs dorni katona jelenetben, feszültséget és káoszt nem tud teremteni képernyőn (lásd. vallási fanatikus ellepik a várost) akkor miért kap két olyan nagy részt mint a 7-8??

Annak örulök még, h nem hozzák vissza David Nuttert aki immáron sokadszorra bionyította idén, h nm tud mit kezdeni a nagy volumenű, epikus jelenetekkel (lásd Red Wedding, küzdőverem jelenet, Stannis vs Boltonok), nem is értem őt miért nem kisebb epizódokhoz szerződtették, mert azokhoz ért.

A két GoT-szűz rendezőről meg nem tudok mit mondani előre. De azt sajnálom h az olyan arcokat mint ALex Graves, Alik Sakharov v Michelle MacLaren nem hozzák vissza...ja, meg ugye Neil Marshallt...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása