aeon flux

ready for the action now, danger boy?

jurassic park-sorozat: amikor a szinkron nincs szinkronban... Takács Máté
2015. június 14. 11:17:00

Kategória: film 5 komment

Éppen úgy szeretjük az első Jurassic Park szinkronját, mint magát a filmet, ezt alighanem kellőképpen éreztettük két évvel ezelőtt, a 3D-s változat premierjekor. Az elveszett világ is színvonalas magyar változattal bír –egy személy kivételével ugyanazon stáb dolgozott rajta–, míg a harmadik rész alapvetően szintén jól sikerült, ám itt már szembetűnő problémák is jelentkeznek. Most számba vesszük, hol hibádzik a négy részes filmsorozat szinkrontörténete.

jurassic_park_szinkron.jpg

#1 Sarah Harding és Ellie Sattler egybeolvadt.
A második részben Julianne Moore-t Spilák Klára szinkronizálja, ám a harmadik epizódnál valamilyen súlyos kavarodás folytán kiosztották őt Laura Dernre, akit első alkalommal még Vándor Éva szólaltatott meg. Kisebb a szerep, de akkor is. Hogy történhetett?

#2 Dennis Nedry fekete zsoldosként támadt fel.
Wayne Knightot Gesztesi Károly imádnivalóan prezentálta, hogy aztán a harmadik részben a Nash névre hallgató kétajtós szekrény kevés, de az alacsony számú szereplőgárda okán mégis szembetűnő számú mondatát is ő szolgáltassa. Kizárt, hogy ne akadt volna valaki más.

#3 Mr. DNS valójában Jimmy Fallon!
Az első részben látott oktatóvideóban Kerekes József taglalta nekünk vidáman a dinókészítés rejtelmeit. A legújabb filmben, vagyis a Jurassic Worldben ő mégis a szintén egy oktatóvideó-szerűségben felbukkanó Jimmy Fallont szinkronizálja. Ez azért is tragikus, mert Mr. DNS egy igen röpke pillanatra feltűnik ebben a részben is.

#4 Ray Arnold halála után San Diegóba költözött.
Samuel L. Jacksonra Jakab Csaba ugyancsak emlékezetes módon kötötte fel a bugyogót, éppen ezért sületlenség volt Lengyel László szinkronrendező részéről őt állítani mikrofon mögé Az elveszett világ azon jelenetében, mikor a T-Rex a diegói kissrác és szülei szeme láttára falatozza meg a zajt csapó házőrzőt.

#5 Dr. Gerry Harding állatorvost hajómunkássá fokozták le.
Megint csak kis szerep, de az első két rész producere által játszott figura, aki az első részben a Triceratops körül tesz-vesz, Uri István hangján szólal meg. Hogy aztán őt halljuk Az elveszett világban a T-Rexet szállító hajón Malcomnak és Sarah-nak magyarázó ürgeként is. Lengyel úr, megint nem figyelt!

További említésre méltó ismétlődések:
Várkonyi András az első részben még a Nedryvel telefonon beszélő hajóskapitány szerepét mondta fel, a másodikban pedig Carterét, a folyton walkmanező hispánét. Nemes Takách Kata Az elveszett világban Kellyként, Malcolm lányaként hallható, a Jurassic Worldben pedig további magyar hangként van jelen. Kapácsy Miklós is tömegezik egyet a Worldben, miközben Cooper, a másik zsoldos hangja is volt a harmadik epizódban. Bár rajta nem lepődünk meg...

Címkék

szinkron gesztesi karoly samuel l jackson laura dern julianne moore jurassic park varkonyi andras jimmy fallon lengyel laszlo vandor eva kerekes jozsef spilak klara nemes takach kata jakab csaba kapacsy miklos uri istvan jurassic world

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr417542296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sütemény1975 2015.06.14. 11:21:15

Ezért kell eredeti nyelven nézni mindent, nincs kavarodás ;)

kelemen12 2015.06.14. 13:15:20

Hol jelentett ez valaha is gondot? No komment, ha valaki nem képes kinézni a színészekből azt, hogy képesek játszani a hangjukkal. Ha valaki jó, akkor nehogy már azért ne kapjon munkát, mert 20 éve szerepelt egy filmben.

kelemen12 2015.06.14. 13:16:06

@Sütemény1975: Javaslom a Family Guyt vagy a Simpson családot eredeti nyelven. Vagy attól összekavarodsz?

Jester. 2015.06.14. 19:46:27

Szerintem ezek inkább érdekességek, mint tragikus hibák.

ocse1917 2015.06.14. 22:18:42

Ami itt tűnt fel a legjobban, hogy már a plakát alapján is lehet tudni, hogy a 3. rész egy kupac gagyi. Szpinoszaurusszal, repülő hüllőkkel, karmolásokkal...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása