aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: bosszúállók - ultron kora [avengers: age of ultron] (2015) Zalaba_Ferenc
2015. április 24. 00:30:00

Kategória: film 26 komment

(A filmet Bécsben láttam, eredeti nyelven, 3D-ben. A kritika spoilermentes, teljes terjedelmében az IGN-en olvasható, és lesz majd saját, teljes szerkesztőségi kritikánk a hazai bemutató hetében, amely két hét múlva esedékes.) 

Másfél milliárd dollár, haver. Másfél milliárd. Ennyi dellát szállított le a Joss Whedon által vezényelt szuperhősbanda a Marvelnak, és 2012-ben nem nagyon volt nagyobb úr a Bosszúállók karmesterénél Hollywoodban - talán csak a Marvel Studios vezető producere, Kevin Feige, aki sok más meghökkentő választás után pont azt a Whedont engedte rá az addigi legnagyobb portékájára, aki a Buffy, a vámpírok réme óta nem sok sikert könyvelhetett el magának (és most ne gyertek nekem a Firefly nagyszerűségével: tévés szempontból teljes katasztrófa), és mégis megcsinálta: egy minden tekintetben nagyívű eseménymozit, amelyben mindenkinek és mindennek megvolt a maga helye, és amit a közönség és a kritika egyaránt zabált.

the_avengers_ageofultron_620.jpg

A Marvel Moziverzum első fázisa pazar endshow-val zárult, naná, hogy Whedonra bízták a következő finálét is. És ez az igazi kihívás, hisz hogy übereled azt a munkát, melyből valószínűleg tananyag lett Hollywoodban? Két lehetőséged van: az úgynevezett "bloated sequel", azaz "felfújt folytatás" általában ugyanazt ismétli meg, mint az elődje, csak mindenből hozzátesz egy lapáttal... vagy inkább egy targoncakanállal. Több hős, több és nagyobb akció, nagyobb tét, nagyobb zűrzavar. Az ilyen filmek ugyan szépen eléldegélnek az előd hátán, de csak ritkán gondol rájuk vissza kellemes érzésekkel a túltelítettségtől némileg émelygő néző. A másik lehetőség a hangulatváltás, a "sötétebb, melankolikusabb folytatás" receptje, amit tulajdonképpen George Lucas talált fel A Birodalom visszavággal, és amit a producerek annyira nem szeretnek - egészen addig, amíg az alkotógárda be nem ígér egy nagyívű harmadik felvonást.

Nos, a folytatások kiskátéjára azért volt szükség, mert a Bosszúállók második felvonása valahol eme két lehetőség között tanyázik. És talán ezzel járt a legjobban. Mert innen azért nem lesz nehéz átvenni a stafétabotot (és a Marvelnek már van is erre egy igen nagyívű, két filmre is kihúzott terve 2018 és 2019 májusában érkező Infinity Warsszal), főleg hogy Whedonnak szemlátomást elege lett a Marvel-filmekből, és inkább más irányba kacsingat.

De ez nem jelenti azt, hogy félvállról vette volna Ultron korát. Ha hőseink is így tettek volna - és most téged nézlek, Tony -, akkor nem szembesültek volna azzal a világfenyegető problémával, amit Ultron jelentett. De Tony Stark (Robert Downey, Jr.) úgy vélte, a Loki "sétapálcájában" lévő Végtelen Kővel kísérletezgetve felgyorsíthatja a mesterséges intelligencia területén végzett kutatásait, és naná, hogy balul sül el a dolog: megszületik Ultron (eredeti hangján James Spader), az egyelőre-de-már-nem-sokáig test nélküli elme, aki arra hívatott, hogy megmentse a világot, és ki mástól mentené meg, mint annak legfőbb veszélyeztetőjétől, az embertől?

A folytatásért klikk ide!

poster_theavengers_ageofultron05.jpg

Címkék

kritika joss whedon **** marvel thor hulk samuel l jackson james spader sequel robert downey jr iron man chris evans mark ruffalo chris hemsworth jeremy renner captain america cobie smulders the avengers elizabeth olsen aaron taylor johnson

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr237393510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spawn85 2015.04.24. 00:52:18

Én Londonban láttam, szintén 3D-ben. Nem csalódtam. Volt olyan jó mint az első szerintem. Hétvégén megnézem IMAX-ben is.

kelemen12 2015.04.24. 04:38:05

@Spawn85: 3D és IMAX? Ha legalább 3D-ben vagy IMAX-ben forgatták volna, akkor érteném, de így?

Atkakukac1989 2015.04.24. 08:02:27

Na, de akkor mi van, ha az első nekem tetszett, (majd újranézve az IMAX miatt jobban is) viszont igazán annyira nem rajongtam érte, akkora a másodikat hogy érzem majd?

Atkakukac1989 2015.04.24. 09:01:10

@Zalaba_Ferenc: Ez nem is volt kérdés. Amúgy még mindig új Hulk miatt fáj a szívem, hogy ő még nem kapott különfilmet. Baromi izgalmas karakter, jobban érdekelne tőle valami, mint a AK 3 (bármennyire is jó a 2. része).

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2015.04.24. 09:16:15

"Whedonra bízták a következő finálét is"
A Phase 2 vége nem az Ant-Man?

Régen azt hittem, hogy az a harmadik menet kezdete lesz, de pont itt javítottatok ki, hogy nem , hanem a második vége, és a Kapitány nyitja az új kört jövőre.
Szóval akkor mi van? :-))

batboy 2015.04.24. 11:06:52

@Zalaba_Ferenc: ha igaz amit most olvastam az Ant-Manről, ez az utózönge egyben előzönge is lesz.

a kulcsszó: retcon :D

Spawn85 2015.04.24. 11:14:25

@kelemen12: Nem volt rossz 3D-ben majd meglátjuk az IMAX-et. Aztán lehet megnézem 2D-ben is. Lehet nem is egyszer, majd meglátom. :)
(Szerintem említettem már, hogy bérletem van az egyik itteni mozihálózatra amit havona fizetek, szóval nem fog a gatyám rámenni a mozijegyre. :D)

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2015.04.24. 11:46:32

@Atkakukac1989: Ruffalo Hulkjával én is így vagyok. Jó lenne egy külön film vele, Ruffalonak nagyon jól áll. De megértem, hogy eddig mindegyik film bukta volt, és a pénz az úr. Talán majd egyszer. Addig szerintem lesz pár film, ahol ő lesz a fontos másodhegedűs, mint pl Özvegy a Cap2-ben.

OFF
@Spawn85: Hogy van ez a bérlet dolog? Mesélj még róla, ez elkerülte a figyelmem eddig, és lesz pár film idén ami érdekel.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.04.24. 12:02:45

@Atkakukac1989: @SoZi: Állítólag az önálló Hulk-film készítésének jogai a Universalnál vannak. Biztos vagyok benne, hogy a háttérben már folynak a tárgyalások a karakter és az MCU összeházasításáról - a'la Pókember.

TomPowell25 2015.04.24. 12:09:04

@Zalaba_Ferenc: @SoZi: @Atkakukac1989: azért itt az önálló filmnek van még egy nehézsége, amit maga Ruffalo fogalmazott meg múltkor találóan. Ennek a lényege, hogy az eddigi filmekben a karakter mindig az ellen küzdött a játékidő jó részében, hogy azzá váljon, amit a nézők viszont elvárnak tőle, konkrétan azt, hogy zúzzon.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.04.24. 12:28:15

@TomPowell25: Az Ultronban ennek a küzdelemnek már nyoma sincs.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2015.04.24. 12:28:26

@Zalaba_Ferenc: szerintem nem kell azt már összeházasítani, az Incredible Hulk MCU film. Max a különfilmes jogokat kellene visszavásárolni

Atkakukac1989 2015.04.24. 14:40:23

@Zalaba_Ferenc: Jó lenne, ha ez bekövetkezne. Pókember is reméljük jól fog kijönni a dologból.

@TomPowell25: De ugye az előző Bosszúállókban megkapta az engedélyt, hogy zúzzon, szóval most már nincs meg ez a gát. Vagyis izé... remélem :D

Spawn85 2015.04.24. 17:51:12

@SoZi: A Cineworld mozihálózatra jó a bérlet. Havi 20 font és annyiszor megyek ahányszor akarok. Érvényes 2D-s és 3D-s vetítésekre az IMAX-ért kell egy plusz 5 fontos felárat fizetni. Amit bevállalok mert nem minden filmet nézek IMAX-ben. Ja, és az összes Cineworld mozira érvényes az Egyesült Királyság területén. Adnak egy ilyen kis műanyag kártyát amit mindig viszem magammal mert lecsekkolják a fotót, hogy én én vagyok-e. :)
Egyébként maximálisan kihasználom a dolgot, minden héten megyek minimum kétszer moziba, nagyon kevés film van ami annyira nem érdekel hogy abszolút egyszer sem ülök be rá.
@Atkakukac1989: Arra kapott engedélyt hogy az ellenséget zúzza :)

Repce Manó 2015.04.24. 21:29:08

@Spawn85: én havonta 16.40-et fizetek, de most tervezem megszüntetni a tagságomat. Ritka egy csicska mozi ahhoz képest, hogy multiplex, legalább is Eastbourne-ban. A képminőség vállalhatatlan, annyira sötét néhol a kép, 20-25 perc reklám egy előadás előtt és ugyanazon pénztárnál veszel jegyet, ahol popcorn-t is, így egy pár 3-4 percig nem végez ha sor van. Illetve elég kellemetlenül érint, hogy ha jön egy film, ami népszerű lesz, a tömeg hatására törlik a más termek műsorait, és abban is a Szürke ötven árnyalata, Halálos iramban 7 vagy most a Bosszúállók 2 megy és nincs választék. Arról nem is beszélve, hogy nagyon nincs hangulata a termeknek, minden terem ugyanúgy néz ki, csak kisebb meg nagyobb. Máshol is ilyen csicska mozik vannak vagy csak nekem sikerült odaköltöznöm a legrosszabb minőségű mellé? Mindegy, van egy művészmozi a sarkon, 3 teremmel, ott még az It Follows-t is adták, holott a Cineworld-nél azt sem tudták mi az... és nem mondják le a másik műsort, ha teltházas az aktuális hisztéria.

Spawn85 2015.04.25. 02:51:27

@Repce Manó: Igazából neked sikerült egy kifejezetten rossz mellé költöznöd. :( De vannak máshol is ilyenek.

Én viszonylag könnyű helyzetben vagyok mert itt Londonban van kb. 10 mozijuk így valmelyikben biztos játsszák a filmet amit meg szeretnék nézni. Így a választékkal nincs gond. Mondjuk tény, hogy van amelyik mozin látszik, hogy már a II. Világháború alatt is ott volt. :)
Én többnyire az O2 Arénában levő Cineworld-be járok North Greenwich-be (az It Follows-t is ott néztem :) ) az egy viszonylag új mozi, 11 teremmel szép nagy vásznakkal. (Kb. 10 pénztárral, bár én általában online veszem meg a jegyem és csak felkapom az automatából. Sőt most már van ilyen e-ticket is, tehát felmutatom a kapott e-mailen levő kódot az iPod-omon és már mehetek is be) Ott van a Sky Superscreen ami állítólag Európa egyik legnagyobb vászna. A Sundance Filmfesztivált is ott szokták tartani amikor jönnek Londonba. (Sőt, 2012-ben a Hunger Games első részének vörös szőnyeges premierje is ott volt.)

Illetve még London egyik külvárosába Enfield-re szoktam kijárni mert ott van a legnagyobb Cineworld a maga 15 termével és az egyetlen aminek IMAX terme is van.

Nekem azért 20 font mert benne vannak a West End-en (London belvárosa, híres színház "negyed") levő mozik is. (Az nekem közelebb van, nem mindig van kedvem kitrappolni Enfield-re.)

Olyant én még soha nem tapasztaltam, hogy bárhol bármelyik terem műsorát törölték volna akármi miatt. Pedig volt olyan vetítés amin ketten ültünk bent. (Meg nem mondom már melyik film volt. :) )

@Zalaba_Ferenc: Igen, ezt Ruffalo említette is asszem valahol, hogy ő szívesen benne lenne az önálló filmben csak nem rajta múlik.

Repce Manó 2015.04.25. 11:11:20

@Spawn85: Esély van rá, hogy záros határidőn belül Brighton-ba költözöm, de előbb lecsekkolom az oda tartozó mozi minőségét is. Emlékeim szerint a Szürke ötven árnyalata ment premieren, de vagy 4 teremben párhuzamosan, és akkor maradtam le az American Sniper-ről és a Jupiter Ascending-et törölték másnapról, ami feliratos lett volna, és hát annak pont olyan nyelvezete volt, ahol segített volna... bár nem hinném, hogy sokról lemaradtam volna. Mindegy, egyelőre ha hazamegyek, akkor minden hazai moziban nagyobb élmény vár, beleértve a Nyíregyházi Krudy mozit is. Délután meglesem ezt a Bosszúállókat, ne offoljam szét a fórumot :D

Spawn85 2015.04.25. 13:41:16

@Repce Manó: Olyan itt is van hogy egy premierfilm megy 4 teremben egyszerre (már olyan moziban ahol mondjuk van 10 terem, ahol 4 terem van összesen, ott nem)
A Jupiter Ascending esetén nem maradtál le sokról :) az American Sniper viszont nem rossz.
Én is megnézem ma a Bosszúállókat meló előtt. Most IMAX-ben.

Egyébként a Hulk témához akartam még annyit mondani hogy a 2008-as Hihetetlen Hulk az része a Marvel filmes univerzumnak, nem? A stáblista utáni jelenetben benne van Tony Stark. Ott említik először hogy "összehoznak egy csapatot"

csgergo 2015.04.25. 17:04:07

@Spawn85: Amennyire én tudom, része. Volt Ruffalonak egy Harlemes elszólása az első Bosszúállókban, ami az Incredible film fináléjára utalt.

Repce Manó 2015.04.25. 18:29:24

@Spawn85: Na, nálunk 6 terem van és abból 4-ben megy az Avengers most, abból csak egy teremben 2D-ben, amit én preferálok és pont abban a teremben, amelyikben mindig sötétebb a kép. De a művészmoziban faja.

A film: azt mondja a kritika, hogy a filmtörténet legjobban realizált robotfigurája. Nos, én egy kicsit ódzkodom ettől a cgi figurától, aminek még a mimika hatására az acél is össze-vissza hajlik a fején. Értem én, hogy mit várok egy isten vs szörny vs robotszerkós pali vs nyilakkal a robotokat lövöldözős pali vs a többi izé filmtől, de azért mégis na, ez annyira rajzfilmszerű megoldás és már az előzetesben sem komáltam. Az akciójelenetek valóban nem annyira monumentálisak, igazából nem tudom eldönteni van-e emlékezetes momentum a filmben, mert minden másodpercre jut egy moneyshot, szóval aki eddig nem volt immunis a vég nélküli pózolkodós látványorgiákra, az most az lesz. Igazából, ha akad egy-egy tényleg jobban sikerült jelenet is, rögtön elmúlik a varázsa, mert ideje nincs az embernek fellélegezni és jön 93 másik látványelem, és valahogy egy shotnak sincs súlya. A történet csak a drámai jelenetnél lassul le egy kicsit, amit amúgy már fél órája vártam, mert kiszámoltam, hogy mi kell történjen. Igen, és valójában az a helyzet, azért nem kedveltem különösebben az első Bosszúállókat sem, mert több főbb szereplő között oszlik meg ugyanaz a dráma, többeknek ugyanaz a küldetése és hiába próbál így is belecsempészni a filmbe mindenhová jellemfejlődést, drámát, katarzist, ezek egyrészt eloszlanak, másrészt nincs kivel azonosulni. Márpedig én speciel azért szeretem a filmeket, mert sokszor lehet azonosulni a főhőssel. Így egy mezei Rambo epizód mindig is értékesebb lesz nálam, mint ez a film, bármennyire is profi, amiről egyébként több jelenetben is elgondolkodtam, hogy talán a határidő miatt ilyen trehány egy-egy beállítás vagy inkább a kontinuitás, igen a kontinuitás, amivel bajom van. Végig kapkodik a film és mivel 5 évre le van foglalva minden a Marvel filmeknél, állítom, hogy további minőségromlás is tapasztalható majd, amit nem csak én fogok észrevenni laikusként. Vannak meglepően jó jelenetek, általában pörög a film, de amúgy nálam ilyen egy erős közepes film. Azt kell mondjam, hogy a Halálos iramban 7 sokkal nagyobb fun volt, mert az már szerintem lassan Sharknado szint :D

Spawn85 2015.04.26. 11:05:31

@csgergo: Tényleg most hogy mondod rémlik valami :) Csak azért kérdeztem mert valaki itt fentebb írta hogy az MCU film.

@Repce Manó: Itt nálunk van olyan mozi ahol 3 terem van összessen de még abban sem volt olyan hogy törölték volna az egyik terem műsorát a másik miatt. :) (De gondolom ez megint visszavezethető arra hogy van 10 Cineworld a városban)

peterd127 2015.04.27. 13:38:19

megérné imaxban nézni?

Spawn85 2015.04.30. 00:46:07

@peterd127: Jó kérdés. Én három változatban láttam a filmet (2D, 3D, IMAX 3D) de igazából majdhogynem a 2D-s tetszett legjobban.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása