aeon flux

ready for the action now, danger boy?

trailer: a hobbit - az öt sereg csatája [the hobbit: the battle of the five armies] (2014) Zalaba_Ferenc
2014. november 26. 10:30:00

Kategória: film 23 komment

Egészen a Gyűrű Szövetsége megalapításáig megy vissza (előre) Az öt sereg csatája új előzetese, amely egyrészt rendesen megcsiklandozza a csigolyákat, másrészt kisebbfajta öngólnak is felér, hisz már ebből a néhány percből is látszik, hogy A Gyűrűk Ura-trilógia mennyivel jobb, mint az, amit eddig A hobbitból láttunk. Viszont van még egy film hátra, amivel ez megváltozhat.

Címkék

trailer fantasy hobbit viggo mortensen cate blanchett orlando bloom peter jackson sequel elijah wood the hobbit adventure ian mckellen the lord of the rings prequel ian holm sean bean hugo weaving miranda otto karl urban martin freeman benedict cumberbatch andy serkis

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr276934055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bergyilkos Bohoc 2014.11.26. 10:43:48

Új előzetes? Ez nem valami rajongói trailer, a GYU-ból, meg az eddigi tarilerből összevágva?

isvaen 2014.11.26. 11:30:19

"ebből a néhány percből is látszik, hogy A Gyűrűk Ura-trilógia mennyivel jobb, mint az, amit eddig A hobbitból láttunk"
miért?

isvaen 2014.11.26. 12:37:14

nézem, nézem, látom, nem látom. én mindkét szériát éleveztem. bár a hobbit sokkal üresebb, mivel a fantasy nem asztalom, nekem mindkét cucc jó kaland, alá-felé rendetség nélkül. egyenlő színvonalú azt jóvan. vagy nem?

misafeco 2014.11.26. 13:06:57

Rég rossz, ha az első - sokkal magasabb színvonalú - trilógiával kell eladni az új befejező részét. Szomorú látni, hogy süllyedt középszerűségbe a saga, ez a trailer jól összefoglalja, hogy mi az, amit nagyon elszúrtak.

Steve the Great 2014.11.26. 14:56:59

@Bergyilkos Bohoc: Nekem a végső törp-roham nem rémlik az eddigi trélerekből.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.11.26. 16:55:01

Ez olyan, mint egy rossz fan-made.
Ha a végén nem lenne ott az a három új felvétel (hű, micsoda mennyiség), tényleg azt hinném, hogy az.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.26. 17:50:34

Nem értem, mi ebben a rossz: ez a trailerúgy néz ki, mint egy jó fanmade. :)

mesterjani 2014.11.26. 18:46:38

Lehet, hogy az elvakultság miatt, de én sosem értettem a fanyalgókat. Jackson szerintem kihozta a maximumot az alapanyagból és a 3 filmre szabdalásból(bár erről bővebben a befejező film után). Vannak gyengébb pillanatai de a sok szebb pillanat kompenzálja. Nem beszélve a Bilbó-Gollam, Bilbó-Smaug részekről.
Az a baj, hogy mindenki Gyűrűk Ura epikusságot várt egy gyerekmese alapból. Én azt vártam amit a könyv adott, én kicsit többet is kaptam, vagy 4-5 órával, jó értelemben.
Hiányozni fog ez a világ, jó volt 3 éven keresztül mindig a filmekre várni meg a szép digis DVD-kre.
Ez az én véleményem. :)

Gandalf Garaboncias 2014.11.26. 19:33:08

Nekem az az elméletem, hogy ha eleve három filmet terveztek volna már kezdettől fogva kettő helyett, és nem pedig utóforgatásokkal kellett volna megoldani a kettőről háromra bontást, akkor egészen más filmeket kaptunk volna.

misafeco 2014.11.26. 20:09:15

@valinor: Én azokat nem értem, akik a Star Wars előzménytrilógiát fikázzák. Oké, hogy nem olyan jó, mint az eredeti hármas, de még mindig nagyon látványos, szórakoztató filmek.

K. Kálmán 2014.11.26. 20:11:05

Az első résszel nem igazán tudtam megbarátkozni, ott nagyon különvált a Gyűrűk urás komolyabb fantasy a gyerekesebb éneklős/viccelődős jelenetektől és mindez egy furcsa - és meglehetősen vontatott - filmet eredményezett. De a Smaug pusztaságával nálam orvosolta Jackson ezt a hibát, az a rész szerintem nagyon is jól sikerült. Bízom benne, hogy Az öt sereg csatája tartja - vagy emeli - ezt a színvonalat.

zolij 2014.11.26. 20:43:39

ebből a trailerből egy dolog látszik tisztán: a technológia sokat fejlődött a két trilógia között :)

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2014.11.26. 21:35:52

Valóban hatalmas a színvonalkülönbség A Gyűrűk Ura és A Hobbit filmek között, viszont ez jelentős részben tulajdonítható az alapanyagok közti, hasonló mértékű különbségnek.

Jackson továbbra is nagyon jó rendező, még ha néha el is szalad vele a ló akciójelenetek terén.

misafeco 2014.11.26. 21:57:51

@Pitypalatty úrfi: Meg annak, hogy a kutya se kérte, hogy trilógiát csináljanak a Hobbitból.

MasterTom 2014.11.26. 23:30:31

@misafeco: A producer nem is kutya. :)

vargatom 2014.11.27. 00:20:31

@Pisti, az aragorn: Ilyen kaliberű filmes vállalkozásnál szerintem elkerülhetetlen az utóforgatás. Forgatókönyv ide vagy oda, az első film elkerülhetetlenül változni fog a végső vágás kialakítása során, nem beszélve a nézői reakciókról, és ez elkerülhetetlenül hatással lesz a folytatásokra. A végső formájukat azoknak a filmeknek is csak a vágószobában alakítják ki, és ott biztosan szükség lesz plusz anyagra. Ilyesmire egyszerűen nem lehet előre tervezni.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.11.27. 07:41:55

@vargatom: Ezeket úgy forgatták, hogy két film lesz belőlük. Aztán 2012 nyarán szólt a Warner, hogy fiúk, legyen inkább három.
Ez az ami teljesen felborította az egészet, és jöhettek az utóforgtások. Nem lettem volna Jackson helyében.
Az Unexpected Journey-n nagyon látszott ez a pofon, a Smaug már összeszedettebb volt, a Five Armies-ra meg remélem már teljesen kiheverték a dolgot.

Gandalf Garaboncias 2014.11.27. 11:19:04

Igen, természetes az utóforgatás, és kezdettől terveztek ilyet, de itt tényleg arról volt szó, hogy két filmből kellett az elsődleges forgatási időszak lezárulta után hármat csinálni. Az első filmhez emiatt néhány hetes, a második és a harmadik filmhez viszont több hónapos utóforgatások zajlottak.

Csak néhány kiragadott példa a három filmre bontás miatti új hozzátoldásokra:
- A Kili-Tauriel-Legolas szerelmi háromszög utólag lett betoldva.
- Azog és Bolg szerepe teljesen átalakult (és a színészeket is lecserélték)
- A 20 perces kergetőzés a sárkánnyal a kohóknál
- Gandalf és Thorin első találkozása Bríben (ez mondjuk nekem tetszett, jó jelenet volt, ráadásul kivételesen még szerepelt is tolkieni szövegben, ha nem is egészen ebben a formában)

Nem folytatom a felsorolást.

Nyilván ha eleve három filmre készülnek, bármilyen sovány is az alapanyag, és bármennyi plusz szálakat is igényelt volna a bővítés, a végeredmény jóval összeszedettebb lett volna, mint így. Szerintem.

misafeco 2014.11.27. 11:56:14

@MasterTom: Arra akartam kilyukadni, hogy amennyiben trilógiát akarnak csinálni egy ilyen egyszerű könyvből, akkor rakjanak bele valami pluszt is történet fronton. Mert az, hogy a lyukakat végtelenül hosszú, minden izgalmat nélkülöző, irreális videojáték-szerű akcióval betömködték, nem volt a legjobb megoldás a készítők részéről. A GyU-ban helyén kezelték az akciót, nem az volt a lényeg, mert volt bőven alapanyag és történetszál, érdekesek voltak a karakterek, a nézőt nem hagyja teljesen hidegen, hogy meghalnak, vagy sem. Ha most valaki idetenné elém a törpök arcképét, a feléről nem tudnám megmondani, hogy mi a neve (Thorin, Balin, Dwalin, Fili, Kili, Bombur menne, a többi nem). Ez a Gyűrűk Urában elképzelhetetlen lenne, ott még a legjelentéktelenebb mellékszereplők is megmaradtak, nemhogy azok, akiket az egész trilógia alatt végigkísérhettünk.

Na, akkor most sikerült kihasználni a 3x3 óra adta lehetőséget? Többet tudunk meg a szereplőkről, mint ami a könyvben volt? Nem. A Gandalf-Dol Guldur szálat leszámítva adtak hozzá bármit a történethez? Nem. Akkor minek is kellett 3 filmet csinálni? A válasz ott van a hozzászólásodban.

misafeco 2014.11.27. 11:58:13

@Pisti, az aragorn: Ha valóban így van, akkor a második film sínylette meg a legjobban. Abban volt a legtöbb töltelék baromság. Remélhetőleg a befejező rész nem csak az akcióról fog szólni, hanem sokkal jobban koncentrálnak a konfliktus részletezésére és a drámára.

Gandalf Garaboncias 2014.11.27. 12:11:49

@misafeco:

Bizonyos szempontból igen. Hiszen a hozzárakott mellékszállak itt bontakoznak ki igazán.

De más megközelítésből nem feltétlenül:
Az első rész abból a szempontból a legnagyobb vesztes, hogy ott kénytelenek voltak az utóforgatások rendelkezésre álló idő rövidsége miatt olyan jeleneteket is beletenni, amit eredetileg nyilván csak a bővített változatra szánhattak volna. A bővített változat új jeleneteit meg túlnyomórészt már csak olyan snittekkel tudták megoldani, amelyek eredetileg a vágóasztalon végezhették volna (inkább csak hangulati elemek, de egy-két érdekes kivétellel a történethez nem adnak túl sokat hozzá).

Ehhez képest Pl. a Smaug pusztasága bővített változatában az új jelenetek ténylegesen hozzáadnak a filmhez rengeteg helyen. Néha az az érzése az embernek, mintha egy másik filmet látna. :0)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása