aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: 22 jump street - a túlkoros osztag (2014) Zalaba_Ferenc
2014. augusztus 15. 13:05:00

Kategória: film 10 komment

Az előző rész tartalmából: Schmidt (Jonah Hill) és Jenko (Channing Tatum), a két kopasz zsaru magukat középiskolás diákoknak kiadva felgöngyölítettek egy gimnáziumi droghálózatot, és nem mellesleg ellőtték az egész mögött álló tornatanár farkát. Ez most teljesen mellékes információ, de valahogy mégis úgy éreztem, hogy meg kell említenem. Mint ahogy azt sem szabad szó nélkül hagyni, hogy az akció sikerének köszönhetően Schmidt és Jenko csapata a két lábon járó rendőrfőnök-közhelygyűjtemény Ice Cube vezetésével új, nagyobb helyre költözik, ahonnan levezényelnek egy új, nagyobb akciót, melynek keretében a nem annyira kopasz zsarupárosnak ezúttal egy egyetemre kell beépülniük, hogy felgöngyölítsenek egy iskolai droghálózatot. Igen, már megint ugyanaz a feladat.

22jumpstreet620.jpg

Most már tényleg kénytelen leszek leborulni Phil Lord és Christopher Miller nagysága előtt. Te pedig szépen megjegyzed a nevüket. Ez a két figura szemlátomást sportot űz abból, hogy a lehető legunalmasabbnak tűnő témákat választva elképesztően vicces és eredeti filmeket hozzanak össze. Ott van például a Derült égből fasírt, amely egy ódivatú mesekönyvből vált legális tripre emlékeztető animációs őrületté, és azt se gondolta volna senki, hogy az egész estés reklámfilmnek ígérkező A LEGO-kalandból az év leginvenciózusabb és legmegindítóbb(!) animációs mozija lehet. Mikor két évvel ezelőtt a tervet régóta dédelgető Jonah Hill ezt a rendezőpárost nyerte meg a 21 Jump Street című obskúrus 80-as évekbeli tévésorozat filmre adaptálására, sejthető volt, hogy a feldolgozás során a tinicucc műfajváltáson megy át, hisz ma már egy ilyen koncepciót (lásd fent) nem lehet faarccal előadni - főleg ha az egyik szereplőt Jonah Hill alakítja. De arra kevesen számítottak, hogy a film ennyire eszement, helyenként szürreálisba hajló műfajparódia lesz - valami olyasmi, mintha Will Ferrell és Adam McKay remakelné a Csupasz pisztolyt (kérlek, csináljátok meg!).

És mivel a 21 Jump Street - A kopasz osztag nagyot szólt, elkészült a kézenfekvő folytatás, amely lehetett volna olyan, mint a folytatások általában: nagyobb, hangosabb és harsányabb, és végső soron az is lett, egy dolgot leszámítva: a közreműködők egy percig sem csinálnak titkot abból, hogy ők most egy folytatásban vannak, és az a dolguk, hogy az nagyobb, hangosabb, stb. legyen. Magyarán a 22 Jump Street ("Ó, milyen kényelmes, hogy az utca túloldalán is van egy templom, amibe beköltözhetünk.") lebontja a negyedik falat, és folyamatosan kóstolgatja nem csupán Hollywood intézményét, de saját magát is.

De ez persze még kevés lenne egy jó komédiához: Schmidt és Jenko őrülete még úgy is frissnek hat, hogy tulajdonképpen ugyanazt csinálják, mint első alkalommal. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a Lord és Miller féle "egy jó poén kedvéért ne riadjunk vissza a szürrealizmustól" receptje még mindig váratlan dolgokra képes, így aztán ne lepődj meg azon, ha egyik percben egy hatalmas tintahal veti magát rá az egyik szereplőre, egy másikban pedig egy tanár fejti ki azt egy előadás közepén, hogy mivel neki tekintélye van, ezért bármit kimondhat, például azt, hogy megdugta ezt a két lányt itt, elől, és mikor elkezdenek felgördülni a feliratok, mindenképp maradj a helyeden, mert a legelborultabb jelenetek csak ekkor következnek.

Mindezzel együtt a film nem hagyja el azt a járt utat, melyet számos zsarufilm taposott már ki a számára: a Schmidt és Jenko közötti látványos különbségek elkerülhetetlen akadályt gördítenek barátságuk elé, hogy aztán nagyon gyorsan rájöjjenek arra, hogy ezek a különbségek kiegészítik egymást, és igazán csak ketten együtt képesek kiteljesedni. Hát persze. Ó, és az Ice Cube kapcsán beszőtt családi poént is láthattad már korábban, többször is (egyszer még egy reklámfilm részeként is - SPOILER!), de annyi baj legyen, hisz a határbontogató tálalásnak hála így is nagyot szól. És tulajdonképpen így leszel a filmmel is: lenyeled a béna főgonoszt, a nonszensz nyomozást és minden olyan bakit, melyet egy földhözragadtabb krimivígjáték esetén felrónál, és inkább megülöd a Hill és Tatum közötti kémia veszett hullámait, felveszed az egymás sarkát taposó ökörködést, a ki-bekacsingatást (még Tatum tavalyi akcióbuktája, Az elnök végveszélyben is kap egy fülest), és azt a megnyugtató érzést, hogy még egy ilyen fáradt zsánerből is lehet mit kihozni. Éljen hát Phil Lord és Christopher Miller!

Kövess minket facebookon és twitteren!

poster_22jumpstreet_hun.jpg

Címkék

kritika **** comedy ice cube sequel channing tatum jonah hill phil lord christopher miller cop movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr526606173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csgergo 2014.08.15. 15:18:04

Semmi sem tántoríthat el a jövőheti vetítéstől :D

nortonp 2014.08.15. 15:56:33

nagyon szerettem az elsőt, és ugyan csak - felvállaltan - karikatúrái ők a régi buddy cop párosoknak, baromi jó a kémia a főszereplők között, a kredit felét nekik adnám a valóban nagyszeru rendező páros mellett.

fáradt zsánernek jó forgatókönyvet, tehetséges rendező(ke)t, ügyes castingot és bármikor szivesen újranézi az ember a végeredményt. ilyen jöhetne még.

LasDen 2014.08.15. 17:39:35

Jó volt az első rész, nekem is tetszett, de én ugyan nem fogok leborulni előttük :D A Lego moviet fél óránál tovább nem bírtam. Túlságosan gyerekes vot ez már nekem. Jók, de nem annyira.
Ezt meg majd blurayen...

Repce Manó 2014.08.15. 21:57:03

Szerintem Channing Tatumra nagyon ráillik ez az agyban kicsit lassú és sötét karakter, Jonah Hill meg szintén jól hoz akármilyen figurát. Nálam eddig ez az év filmj! :D

zsóka_eszter 2014.08.15. 23:19:20

ebben a szerepben jól helyt áll, de van még bizonyítanivalója... a Mellékhatásokban nem volt rossz, de majd a Foxcatcher-nél válik el sztem igazán, mire képes drámai vonalon

McCl@ne 2014.08.16. 00:51:37

@zsóka_eszter: ...azok számára, akik nem látták az A Guide to Recognizing Your Saints c. filmben ;)

letmetellyousomething 2014.08.17. 12:22:27

Áhh nagyonjó volt.visitva röhögtem.

n4nom4n · http://n4nom4n.tumblr.com/ 2014.08.25. 11:09:57

Jonah Hill ért valamit néha de amúgy nagyon infantilisnek tartottam az egészet. A kritika alapján választottuk ezt a filmet az eléggé gyér nyárutói szezonban de sajnos most csalódnunk kellett az akciós csajban... :(

zsóka_eszter 2014.09.12. 05:01:31

@McCl@ne: pótoltam, pozitív csalódás volt :)

Drakeamarth 2014.09.17. 18:53:03

Most olvasom IMDB-n, hogy Lord és Miller nem nyúlt hozzá a forgatókönyvhöz a forgatás előtt, csak a stáblista utáni jelenetsort írták. Nem véletlen az lett a legjobb :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása