aeon flux

ready for the action now, danger boy?

tv-kritika: a sebész - 1. évad, 1. rész [the knick s01e01] (2014) Németh Barna
2014. augusztus 08. 18:15:00

Kategória: tv 8 komment

A Túl a csillogáson (Behind the Candelabra) után még azt gondoltam, hogy Steven Soderbergh talán nem bánta meg a kis képernyőre váltást, A sebész első epizódját látva viszont egyre biztosabbnak mondható, hogy ez volt élete legjobb döntése.

the-knick.jpg

Pedig közel sem tűnt ilyen rózsásnak a helyzet, mert hát mi újat tud mutatni egy kosztümös kórházsorozat, prémium csatorna ide vagy oda. Ilyenkor persze mindenkinek a "több szex, több vér, több káromkodás" mantra jut eszébe, Soderbergh viszont ahelyett, hogy hozná ezt az alapelvárásként emlegetett kábeles szentháromságot (mondjuk azért vér van bőven), inkább megbolygatja a kosztümös drámák állóvizét, új löketet ad a kórházsorozatoknak, és még a szériának otthont adó Cinemaxot is odapozicionálja az anyacsatorna (HBO) mellé. Szép munka volt, Steve.

Normál esetben most kéne előrukkolnom egy bocsánatkéréssel, hogy a rendezőt a showrunnerek (Jack Amiel és Michael Begler) elé helyezem, de amitől ez a sorozat frissnek és különlegesnek hat, az mind Soderbergh kísérletezgető kedvének és messziről felismerhető stílusának érdeme. Sőt, ha most gonosz akarnék lenni, azt mondanám, történet szintjén ez az első rész nem is mutat túl sokat. 1900-ban a New York-i Knickerbocker kórházban új eljárásokkal kísérleteznek, hogy menthetőek legyenek az addig biztos halálra ítélt betegek. A főorvos öngyilkossága után a helyébe lépő Dr. Thack (Clive Owen) nem egyszerű figura. Egy morózus drogfüggő, aki ugyan briliáns sebész, de gondolkodás nélkül vágja a helyettesének kiszemelt fekete orvos fejéhez, hogy egy négernek semmi keresnivalója az ő kórházában.

Kirekesztés, a teljesen természetesnek vett rasszizmus, az állathoz is méltatlan körülményeket között élő bevándorlók képe, a napjaink normái szerint minősíthetetlen életet élő főhős - egyik sem új dolog, de aztán jön Soderbergh, aki már a külsőségek terén sem engedi, hogy nézője a múltban ragadjon: közelképekben fest tablót, digitális kamerát használ, aláfestésnek pedig kortárs elektronikus zenét kever. Durvák ezek az anakronizmusok, de működnek: a műtét sikerült. A sebész nem csak a múltat mutatja be, hanem, mint a főszereplői, maga is a jövőbe tekint.

Ráadásul ez az egész hókuszpókusz nem csak arra jó, hogy frissebb és lendületesebb legyen a show, hiszen ezek a megoldások tényleg aktív szereplői a filmnek tökéletes kontrasztot állítva az általános, ma is aktuális kérdésfelvetések, vagy akár a karakterek mögé. Nehéz ezt elmagyarázni, hiszen egy stílusbravúrt látni kell - és ha megnézed, látni is fogod, hogy ez a sorozat nem pusztán történelmi helyzetjelentés, nem csak korkép, hanem egy szépen átgondolt folyamat nyitánya.

A sebész augusztus 9-től, szombatonként látható a Cinemaxon és az HBO Go-n.

the-knick1.jpg

Címkék

hbo **** cinemax clive owen steven soderbergh tv kritika the knick

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr926587701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atkakukac1989 2014.08.08. 18:26:22

"közelképekben fest tablót, digitális kamerát használ, aláfestésnek pedig kortárs elektronikus zenét kever"

egyik információ jobban kenegeti a sorozat és Soderberg-rajongó embert, mint a másik :D

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.08.08. 18:29:27

Az a kortárs elektronikus zene olyan Cliff Martinezes ambient jóság, vagy valami más? (Csak ne dubstep legyen! :D)

Kovács Erzsébet 2014.08.09. 00:20:08

You couldn't make it up. Nem ám valami múltba helyezett House doki ez (aki a Vicodine-függőségével amúgy is Sherlock Holmes sokadik reinkarnációja), hanem a valóban élt William Halsted, akinek forradalmi újításai közé nemcsak az orvosi gumikesztyű feltalálása tartozott, hanem többek közt a fiatal Freuddal együtt az ötszázalékos kokainoldat helyi érzéstelenítőként való felhasználásával kísérletezett. Magán. Élete végéig kokain- és morfiumfüggő maradt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.09. 10:43:02

a zenéje nagyon jó volt, a jelmezek környezet is eltaláltan korhű, de a "sok" közeli a műtétek közben engem valószínűleg vissza fognak tartani a továbbiakban. :S

Ik4r0s 2014.08.10. 00:50:57

Plusz a remegő kép is zavaró volt. Főleg a megbeszélésnél volt ez észrevehető, amikor eldöntötték, hogy felveszik a néger doktort.

letmetellyousomething 2014.08.10. 12:29:57

Hú hát nekem elsőre bejött.a mútétek azért engem is próbára tettek pedig a birja a gyomrom az efféle dolgokat de azért egyfolytában eszembe jut hogy jézus régen nem kerültem volna korházba..most sem de akkor azért több volt a sötétben tapogatózás..a a többi korházsorozathoz képest azért itt nagy volt a konkraszt.. azokban behozzzák a beteget és pár perc alatt minden tuti.. krizis elháritva stb itt meg meghal a terhes nő és a gyerek is az orvosok pedig majdhogynem sóhajtva "hát evvan" kimennek a teremből..a zene szerintem totál passzol az atmoszférához

Kovács Erzsébet 2014.08.10. 15:55:53

Ez bizony minőségi anyag volt. Tiszteltetem a historical advisor(oka)t: jó volt látni is, amit Halstedékről olvastam (bár nem rémlik, hogy kokainoldatot epidurális érzéstelenítésre használtak volna, nem csak helyire; és a húgycsőbe beadott kokain esetét szerintem félreértették az egyik, önmagán kísérletező akkori orvos sztorijából). Christiansen karakterét szerintem részben a fiatal Freudról mintázhatták. A zene brilliáns ötlet volt: épp úgy idegenít el, ahogy azt Brecht kitalálta.
Kár, hogy a magyar feliratban benne maradt egy-két félrefordítás. Illetve az nem világos számomra, hogyan frekventálhat egy korahűen rasszista valaki egy kínai ópiumbarlangot/bordélyházat; bár ez utóbbi talán még kiderül később.
Mindenképp nézős, de való igaz, hogy nem a gyenge gyomrúaknak való.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása