aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: távozz tőlem, sátán! [deliver us from evil] (2014) Kovacs Gellért
2014. július 08. 18:25:00

Kategória: film 18 komment

Az úgy szokott lenni itthon, hogy ilyenkor leírja az ember: jaj, de jó, új horrorfilm kerül a mozikba, kevés van belőlük a multiplexekben. Aztán, s ez még sajnálatosabb, az következik a legtöbbször, hogy jaj, de kár, hogy ilyen gyenge. Most is ez jön: jaj, de jó – jaj, de kár. Pedig Scott Derrickson nem most kezdte az ismerkedést a műfajjal, nagyon nem.

deliverusfromevil620.jpg

A legtöbb szép szót tán legutóbbi filmje, a Sinister kapta – nem tőlem ugyan, mert azzal is csak épphogy elvoltam, viszont ott legalább volt egy Ethan Hawke, hogy emelje a nívót, itt csak Eric Bana van, aki a legtöbbször borzasztóan tehetségtelen színésznek látszik, ám segíteni szokott neki valami, például a rendezés, hogy ez ne  feltétlenül derüljön ki. Hát, itt kiderül, elkeserítően kiderül, mi több (vagy kevesebb), más se derül ki.

Bana lenne a megkeseredett különleges nyomozó, aki lassított felvételben borul ki, amikor egy halott csecsemő ügyével találkozik. Ő és társa (Joel McHale baseball sapkában adja a lecserélhető partner alaptípusát), nem attól különleges, hogy megkeseredett a tandem, ez mondhatni alapfelszereltség a nagyvárosi éjszakában – hanem attól, hogy a különösen ronda ügyekhez hívják ki őket. (Banának meg úgynevezett „radarja” is van, amivel megérzi, ha egy kis ügyben ott lakozik a Nagy Ügy. Hú.)  Az egyik ilyen eset néhány veterán katonához vezet, akiket nagy valószínűséggel a film címébe foglalt legfőbb gonosz egyik közvetlen alkalmazottja vett rá bestiális dolgokra. S ahol az ördög előkerül, ott csakhamar akad egy pap is. Itt sincs ez másként: a szemtelenül jóképű Mendoza (a szemtelenül semmilyen Edgar Ramírez) nem is késlekedik, és hamar bevonja a rend őreit elméletébe, miszerint itt megszállás, mármint a Sátán által elkövetett testrablás esete forog fenn. Úgyhogy még az is lehet, hogy ki kell őt, illetve hát őket, a főnök démonjait űzni a szerencsétlen delikvensekből.

Ennyi volna a Távozz tőlem, Sátán! De ha ennyi volna, illetve máshogyan lenne ennyi, akár még izgalmas is lehetne – hiszen Derricksonnak sikerült már korrekt módon hozzányúlnia az ördögűzéshez, megtehette volna most is. (Az, hogy elvileg „megtörtént eset” alapján készült, hagyjuk is. Mert manapság mi nem?) Sajna nyoma sincs annak a profizmusnak, amely az Ördögűzés Emily Rose üdvéért című darabot annak idején kifejezetten nézhetővé tette. Vannak viszont üldözések, rohanások, idegesítően hangos effektek, felesleges és hiteltelen nyavalygások – valódi feszültség azonban csak nyomokban fedezhető fel. Érdekes egyébként összevetni ezt a filmet a Démonok közöttel, amelyben James Wan kifejezetten bravúrosan mutatta meg, hogy mi történik akkor, ha a zsáner kliséit nagy kedvvel és hozzáértéssel használja valaki. Frászkeltés történik, az. Itt ellenben azt láthatjuk, hogy mi lesz abból, ha fantázia nélkül történik hasonló: nagy svunggal előadott akciózás és nagyjából korrekt módon levezényelt finálé – ennyire futotta.

Na, de hogy kerül bele ebbe az egészbe Jim Morrison? Ez az, amire nincs igazi dramaturgiai válasz. Gondolom, hangulatkeltés okán. De hát ez is valami – így legalább akkor érezzük, hogy valami menő is történik ebben a filmben, amikor megszólal a People Are Strange, vagy legtöbbször a Break On Through (To the Other Side). Igaz, ehhez aligha van köze Derricksonnak. Ez már a The Doors zsenialitására tartozik.

poster_deliverusfromevil620.jpg

Címkék

kritika horror *** scott derrickson eric bana olivia munn edgar ramirez sean harris

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr876485325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.07.08. 18:36:27

Jerry Bruckheimernek jól felvitte az Isten a dolgát. Ahogy filmográfiáját elnézem, kemény 6 folytatás díszeleg a neve alatt, melyekből talán még egy sincs igazán jóváhagyva. Pedig nem is olyan rég még ő volt a producerek Midasz királya.

Kovacs Gellért 2014.07.08. 18:38:58

Jó ideje még a tévébe' se jönnek be a dolgai...

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.07.08. 19:36:56

Eric Bana, mint borzasztóan tehetségtelen? Aha...

derceto 2014.07.08. 19:38:33

A kritika alapján nem értem a 3 csillagot. És mit keres Badár Sándor a filmben?

Richárd79 2014.07.08. 21:22:56

Szeretem a kritikáid de ezen most azt érzem mindegy hogy de bántani akartad a filmet...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.07.08. 21:26:41

@Richárd79: Ahhoz képest szerintem egész elnéző a végkicsengés meg a pontszám is.

TomPowell25 2014.07.08. 21:29:09

@Zalaba_Ferenc: ahogy mondani szokták: "Így múlik el a világ dicsősége." Egyébként gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra kezdtek el bejönni a sorozatos bukták. A Karib 3 és A nemzet aranya 2 után emlékeim szerint csak Jack Sparrow újabb erőtlen rumvedelése tudott siker lenni, pedig egy A varázslótanonc vagy egy A magányos lovas semmivel sem rosszabb, mint az életmű többi darabja. Talán ha valamilyen képregény adaptációval próbálkozna, vagy újra összeállna Michael Bay-el.:D

Richárd79 2014.07.08. 21:29:32

@Zalaba_Ferenc: igaz.de a pontszám sincs egyensúlyban a kritikával szerintem.

zsóka_eszter 2014.07.08. 21:30:58

@Lazók György: tény, van nála rosszabb, sokkal, és nem egy, de kérlek írj nekem 3 címet, amiben Bana-nak jut egy nagy pillanat, amit hitelesen lenyom, és többet nyújt, mint középszer

TomPowell25 2014.07.08. 21:35:39

Egyébként Bana szerintem se rossz színész (igaz, olyan irgalmatlanul jó se), a Hulk-ban vagy a Trójában kifejezetten rendben volt. Viszont ez az Edgar Ramirez így külsőre a szegény ember Jeffrey Dean Morgan-e, aki meg ugyebár a szegény ember Javier Bardem-e, csak míg őket színésznek lehet nevezni, ez a csávó mintha a kondi teremben végezte volna el a színészképzőt, mert még egy filmben nem láttam értékelhetőnél jobb alakítást nyújtani.

zsóka_eszter 2014.07.08. 21:35:51

részemről sokallom a 3 csillagot, vicces, hogy ezekben a true story-kban lassan semmi eredeti nincs

nem mellesleg üdv a blogon, első kritikának jó volt ez, aztán hajrá, és vigyázz, mielőtt a kukacoskodó olvasók megátkoznának kiflivel!

Kovacs Gellért 2014.07.08. 22:08:55

Eric Bana sosem volt jó színész - de tényleg azt gondolom, s ezt dícséretnek szántam, hogy ettől még a rendezők tudnak vele mit kezdeni, s ez is valami. Egyes rendezők. A csillag azért ennyi, mert ez egy ilyen film: szar, de nem úgy, hogy haragudnál is rá. okszor vagyok így filmekkel, nekem ez nem ellentmondás. Bántani meg csak azt a filmet akarom, amelyikre haragszom. Vagy azt se. És mindenki nyugodtan írja le a véleményét, jó dolog az. A kifli is, legfőképp, ha tejes és friss. Mindenkinek válaszoltam? :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.07.09. 01:21:07

Chopper - A kegyetlen

Eric Bana itt megmutatta!

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.07.09. 08:53:33

@zsóka_eszter: Trója, München, Szerencse dolga. Ha ezeket a filmeket megnézem, akkor részben az ő alakítása miatt nézem meg.

-creeper- 2014.07.10. 08:03:33

@Kovacs Gellért: Örülök, hogy itt vagy, sokszor a délelőtti Talpra magyar!-ban elhelyezett eszmecsere után döntöttem arról, hogy beülök az adott filmre, szóval hajrá!

zsóka_eszter 2014.07.10. 14:27:10

@Lazók György: ha ezek a nagy alakítások, az eeeh... Trója, atyaég, abban még a teljesen más légióban játszó Pitt is sz*r... mindegy, ízlések és pofonok, ugye :)

Krissal 2014.10.18. 22:18:09

Ez a film jó a kritika meg szubjektív, nem tükrözi a véleményem. Viszont, ami nem teszik, hogy a rossz kritika is lehet jól megírt...na ez nem az. Tudsz te jobbat is.
A filmnek van atmoszférája, paráztat is, Bana teljesen a helyén van ... mi kellett volna?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása