aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: így neveld a sárkányodat 2. [how to train your dragon 2] (2014) Takács Máté
2014. június 15. 10:10:00

Kategória: film 13 komment

Érdekesen alakul a DreamWorks Animation bizonyítványa: ami nem működött elsőre, az –nem meglepő módon– többedjére sem kapott kimondottan szárnya (rád célzok, Madagaszkár), amivel viszont magukra vonták a cinikusabbak figyelmét is, azt –némileg meglepő módon– képesek voltak a vonal fölött tartani: a Kung Fu Panda 2.-t azonban nem hálálta meg kellőképpen a közönség. Nem lehet, hogy az Így neveld a sárkányodat 2.-vel is előforduljék ugyanaz.

how_to_train_your_dragon_2.jpg

Mert ez a film tulajdonképpen nagy bravúr. Nagy becsben tartja elődjét azzal, ahogy az ott kialakult barátságot Hablaty és Fogatlan között ábrázolja, olyan igazi, srác-meg-a-kutyája-módon, miközben ezúttal is ügyesen, vagy még ügyesebben keveri bele a sárkány viselkedésébe a legnyilvánvalóbb háziállatok vonásait – és mégis saját egyéniséget kölcsönöz ezzel számára. A játékos, mókára kapható, tántoríthatatlan és hősies tűzokádó mellett sok-sok, a szivárvány összes színében pompázó, habókos kinézetű társa is tesz róla, hogy a SÁRKÁNY szó visszakerüljön a gyerekszobákba. És ez jó.

Ahogy jó az is, hogy egy ilyen hőst követhetünk nyomon, mint amilyen Hablaty. A vikingeknél szokott testalkathoz képest mondhatni satnya srác négy éve senkiből lett valaki, ezúttal pedig azt szeretné tudni, ki is ő, mivel úgy érzi, apja hiába ruházná rá büszkeséggel telve a vezetői szerepet, az nem neki való. Nem csoda: ő bizony békéltetné az újonnan feltűnő ellenséget, ahogy tette azt annak idején a sárkányokkal, és ez nem épp vikinges hozzáállás. Viszont ez indítja el egy olyan úton, ami gyökeres változásokat jelentő felfedezéshez vezet...

A film maga, ha nem is gyökeres, de szembetűnő változást egy bizonyos téren hoz: az animáció terén. Egy animációs filmnél ritkán térünk ki a számítógépek és technikusaik teljesítményére –nem úgy egy játékfilm mesterséges környezeteinél és CGI-szereplőinél–, márpedig az Így neveld a sárkányodat 2.-ben bemutatkozó új technológiát beharangozva nem túloztak: gesztusaik alapján ennyire emberinek, valódinak még nem nagyon érezhettünk animált figurákat, én mondom, és ahogy Hablaty és Astrid interakciói megvalósulnak, az megszégyenít nem egy hús-vér színészt, akik szerelmespárt alakítottak.

A látványvilág és a látványos világot benépesítő figurák gondosan kialakítottak; talán csak a főgonosz túl szimpla, de egye fene, a fő, hogy gonosz. A rajzfilmek avatott mestere, John Powell mennyei muzsikájával ezúttal is testközelbe hozza a Hibbant-szigetet a többi nagyívű helyszínnel együtt, és mindenekelőtt a felhők feletti-közötti sárkányröptöknek ad olyan aláfestést, hogy az ember a moziszékben ülve is kitárna karjait. Hamvas Dani eleven szinkronmunkája még szerethetőbbé, szimpatikusabbá teszi Hablatyot, sőt azt is megkockáztatom az eredeti hangsáv ismeretének hiányában, hogy jobban birtokában van a szükséges képességeknek egy ilyen figura tolmácsolásához, mint Jay Baruchel. És ami a leglényegesebb: a csodás, a szívmelengető, a torokszorító mind-mind sorba állnak, hogy kérjenek maguknak egy-két jelenetet, amit büszkén jellemezhetnek – ez az, ami az Így neveld a sárkányodat 2.-t nagy hódítóvá teszi rajzfilmes berkekben.

Ezek után feltétlenül meg kell énekelni Dean DeBlois író-rendezőt: egymaga jegyzi a forgatókönyvet (az elsőn hárman dolgoztak) és a direktori székre is csak az ő neve volt felírva (az elsőt ketten dirigálták). Ez a harmadik filmje, az előző kettőt a legjobb animációs film Oscarjára jelölték (érdekes módon a Lilo és Stitch - A csillagkutyánál ő nem, csak Chris Sanders szerepelt a nomináltak között), és kétségünk se lehet afelől, hogy behúzza a harmadikat is.

Bízva abban, hogy a filmhez hasonlóan én is csak minimális mértékben tűntem önismétlőnek négy évvel ezelőtti önmagamhoz képest, és hogy a két év múlva érkező harmadik részről is fellelkesülten távozok majd, azzal zárnám: így kezeld a franchise-odat.

how_to_train_your_dragon_2_hun_poszter.jpg

Címkék

kritika **** fantasy comedy animation drama intercom sequel dreamworks children movie 3d cinema hamvas daniel dean deblois

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr86303372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TomPowell25 2014.06.15. 10:21:29

A kritika minden sorával egyet értek, talán csak egy plusz csillag hiányzik a végéről, de egye-fene.:) Így kell animációs filmhez - pláne olyanhoz, mint az első -folytatást készíteni.

zsóka_eszter 2014.06.15. 14:35:51

örülök a pozitív élnek, szerettem az első részt... azért mondjuk kíváncsi lennék Feritől is valami szókátrányra, lévén, hogy elsőért aaannyira nem volt oda

más: ugye írsz/ír vmelyőtök a The wind rises-ról is? :)

tjunior 2014.06.15. 14:54:22

Mindenhol pozitív kritikák, sehol egy konkurens animációs film, még is gyengébben nyit az Usában mint várták, ki érti ezt.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.06.15. 14:57:03

@tjunior: Lehet, hogy nem fordítottak eleget a marketingre. Viszont ha tényleg olyan jó, mint ahogy azt pl. Máté is írja - sok más kritikussal együtt -, akkor ez a film hosszú életű lesz, főleg, hogy nem is nagyon lesz konkurenciája a mozikban.

tjunior 2014.06.15. 17:12:18

@Zalaba_Ferenc: reméljük, mondjuk jobban nyitott mint az első rész csak ugye 75-80 milliót vártak első hétvégén, aztán a héten már 65 környékén volt a tipp, a pénteki eredmények alapján most 54 milliót írnak

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.15. 18:16:40

Nem hallottam se nem lattam az első részt magyar szinkronnal, csak angolul. Tökéletes volt, (bár a Hiccup » Hablaty fordításon még mindig elképedek. )
www.youtube.com/watch?v=WLhNnwF5l1M
Itt a trailer. Nekem ay eredeti hang jobban bejön.

2014.06.15. 19:02:23

Oh, már töltöm Is!

Mr. Maki 2014.06.16. 00:47:07

az egyik legjobb anim film ever \m/
kivancsi leszek erre a reszre nagyon.
kritika is rendben szoval hajra!

kpityu2 2014.06.16. 05:52:17

Hablaty szemei aszimmetrikusak a képen. Szóval, odatették magukat az animátorok.

Ecco 2014.06.20. 02:08:04

"így kezeld a franchise-odat"

Ne, ne így kezeld. Próbálj az első részhez hasonlóan több mint középszerűt alkotni. Itt sztori vonalon sajnos csak az Astrid-Hiccup páros nem volt az, de ez, mellékszálként, kevés volt.

OneBoy FromBrasil 2014.07.22. 11:57:44

Nemrég láttam a zalakarosi kertmoziban...:) a hangulat remek volt, bár kissé fáradt voltam az egész napos fürdőzéstől és semmittevéstől... tudom, rohadjak meg:)

de nekem nem tetszett annyira mint az első. az (SPOILER veszély!!!!) anya vonal magyarázata...hát, nem tudom. Nem hihető, ill. a feldolgozás könnyedsége némileg védhetetlen morálisan. Ellenben mivel ez egy animációs film, ezért megbocsátom. Keveset nevettem (biztos fáradt voltam), csúcspontok nem ütöttek szíven, hiányzott a jó minőségű pátosz. Olyan érzésem volt, hogy a felnőtteknek szóló dolgok gyerekesek lettek, a gyereknek valók pedig felnőttesek lettek.
Összességében jól szórakoztam, de nem éreztem azt amit az első résznél.
Ja az animáció valóban szép lett.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása