aeon flux

ready for the action now, danger boy?

szókátrány: a százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt [hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann] (2013) Németh Barna
2014. június 05. 13:35:00

Kategória: film Szólj hozzá!

A sikert sikerre halmozó skandináv krimik árnyékából kitörve Jonas Jonasson azonos című regénye egy olyan műfajban tudott világszenzációvá válni, amire senki nem számított. Nem arról van szó, hogy az északi humornak ne lennének rajongói, de a délebben élők gyomrát mégiscsak gyakrabban fekszik meg a fagyosabb, a közízlésbe nehezebben beilleszthető poénok. Márpedig a Százéves ember hemzseg ezektől, ám úgy tűnik, éppen ez a „táji jellegzetesség”, a megszokottól eltérő stílus volt az, ami kiemelte az átlagból ezt a Forrest Gumppal és a Zeliggel közeli rokonságban álló pikareszk történetet. Lássuk, hogy a filmverzióba mit sikerült átmenteni ebből!

százéves-kép.jpg

A válasz akár kézenfekvő is lehet, hiszen az alkotók szinte szóról szóra visszamondják a könyv történetét: van ez a bogaras, de mindenekfelett naiv főhős, aki a századik születésnapján megszökik az öregek otthonából, hogy aztán egy kacifántos bűnügy közepébe csöppenjen, és mindeközben elmeséli hosszú életének történelmet formáló eseményeit, melyekben olyan hírességek bukkannak fel, mint Franco tábornok, Sztálin, Ronald Reagen vagy Einstein félnótás ikertestvére. Ezt megfejelve is tartotta magát a forgatókönyvíró a regényhez: a dialógusokba Jonasson sziporkái kerültek át (mint ahogyan a magyar szinkron is a műfordításra támaszkodott), az pediglen a szereposztó és a rendező érdeme, hogy sikerült megtalálni azokat a színészeket, akik életet leheltek ezekbe a jó értelemben vett bugyuta kis figurákba.

A rajongóknak ez elég is lesz ahhoz, hogy kellemesen üssék el ezt a közel két órát, és ez a regényt nem ismerőkre is vonatkozik azzal a kitétellel, hogy a film alapján nem nagyon fogják megérteni, mire ez a nagy felhajtás. Mert hiába a tényleg jól eltalált színészgárda, hiába a nevetésre késztető abszurdok tömkelege, a Százéves ember nem lett több tisztességesen összerakott vígjátéknál, mely maximum annyi újdonságot kínál, hogy a Disney skandináv kirendeltsége az anyacéggel ellentétben nem riad vissza néhány vaskos káromkodástól, vagy hogy olyan jelenetekkel szórakoztassa a családot, amelyben valakinek felrobban a feje, vagy amikor a Gulágon kötött rövidke barátságnak egy golyó vet véget.

A_szazeves_ember_aki_kimaszott_az_ablakon_es_eltunt_poszter.jpg

Címkék

kritika *** comedy eurocinema kritika szokatrany

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr596277772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása